НБМ- въпроси и отговори за майчинството и новите промени II

• 63 796
  • 819
  •   1
Отговори
# 330
Здравейте, мами Simple Smile

Имам две питания относно тия прословути промени.

Първото ми питане е във връзка с моята приятелка, на която болничния (тия 135 дни, които вече стават 315) й изтече октомври месец. Вече е в отпуск по майчинство. Сега с промените след 1 януари 2007 пак ще си получва 90% от заплатата. Но въпроса ми е за ноември и декември 2006 (т.е. тези два месеца, в които тя е вече в отпуск по майчинство) ще й бъдат доплатени парите от 160 лв. до 90-те процента от заплатата. Или въобще не се мисли за подобно нещо, ами да пием по една студена вода.

Вторият ми въпрос е следният:
Колежка на моята приятелка е също с изтекъл болничен, но не си е подавала молба за излизане в отпуск по майчинство, а се води платен отпуск в момента. Какво се случва при нея? И с дните от платения отпуск, който е ползвала - приспадат ли й се, връщат ли й ги (все едно не е ползвала). Това пак във връзка с промяната от 135 на 315 дни на болничния.

Благодаря предварително за отговорите Simple Smile
Извинявай, но на 1-ия ти въпрос за каква студена вода говориш?
Никой закон не влиза в сила със задна дата, такива като мен, които нищо няма да получат, защото детето ми е вече на 11 месеца какво да направим тогава, ритуално самоубийство Mr. Green

# 331
Огромно БЛАГОДАРЯ на Клеопатра, Zinast , The sun и на всички, които най-после внесоха яснота по въпроса с МРЗ. Няма да има проблем да ми ги изплатят със задна дата. Но определено каквото и да се случи оттук нататък първо ще се допитвам до вас. Златни сте.   love001
Няма защо Hug
Да се похвалиш като си вземеш паричките, не че са много но все пак Peace

# 332
  • София
Благодаря на всички за отговорите  Simple Smile Страхотни сте!!!! Когато го публикуват в ДВ, ще пишете ли във форума ?

# 333
Здравейте мили дами,
отговорите са ви страхотни и невероятно изчерпателни!
Ходих в НОИ днес и тотално ме объркаха- моля за съвет!!!! - на 17 януари ми изтича болничния по бременност и майчинство(135 дни). В същото време ми предложиха една позиция в друга фирма, която не ми се ще да откажа, а най- лошото е, че трябва да започна от 01.02 - пишете ми какво трябва да направя - кога мога да подам предизвестие за напускане от 01.01 ли и изобщо възможно ли е тогава да го подам или на 17.01 но без да се връщам на старата работа - дали има възможност да ми откажат да ме освободят от работа?
И какво всъщност трябва да направя на 17,01 да подам мобла за допълнително майчинство и на 01,02 да го прекратя, или????!!Хора много съм объркана и ме много объркаха от НОИ, май с конкурс са ги избирали!!!

# 334
Четох-четох, доста неща ми се изясниха, включително и това, че са ме ощетили с парите от болничния.  Преди да изляза в болничен бях в отпуск по майчинство с първото си дете и се осигурявах на 160лв. 135 дни аз получавах 90% от МРЗ. Съмнително ми изглеждаше, но не посмях да се оплача, мислех, че съм в грешка. Дали ако попитам само ще се задействат и ще ми възстановят парите или са необходими по-драстични мерки?

# 335
Четох-четох, доста неща ми се изясниха, включително и това, че са ме ощетили с парите от болничния.  Преди да изляза в болничен бях в отпуск по майчинство с първото си дете и се осигурявах на 160лв. 135 дни аз получавах 90% от МРЗ. Съмнително ми изглеждаше, но не посмях да се оплача, мислех, че съм в грешка. Дали ако попитам само ще се задействат и ще ми възстановят парите или са необходими по-драстични мерки?
Ами попитай, но както вече съветвахме отивай директно с изпринтения член от КСО Peace

# 336
  • Балчик-Сливен
При мен се получава ситуация,за която всеки спициалист е на различно становище от предходния,който съм питала.
Аз съм назначена на работа при съпруга ми,той е земеделски производител-той тегли месечното ми обезщетениеот РУСО.След две седмици започвам работа към друга фирма.
Чух,че има възможност,при която оставам назначена на първата работа -като ми плащат осигуровки и от РУСО  си тегеля пълният размер на обезщетението до навършване на 2г на детето,а от другото място си взимам месечното възнаграждение.Има ли такава възможност или започвайки работа автоматично минавам на 50% от обезщетението за отглеждане на дете до 2г.Детето ми е на 1г и 3 месеца.Питам,защото ,ако има такава възможност той не трябва да ме освобождава,а да продължи да ми плаща осигуровките.

# 337
Здравейте мили дами,
Ходих в НОИ днес и тотално ме объркаха- моля за съвет!!!! - на 17 януари ми изтича болничния по бременност и майчинство(135 дни). В същото време ми предложиха една позиция в друга фирма, която не ми се ще да откажа, а най- лошото е, че трябва да започна от 01.02 - пишете ми какво трябва да направя - кога мога да подам предизвестие за напускане от 01.01 ли и изобщо възможно ли е тогава да го подам или на 17.01 но без да се връщам на старата работа - дали има възможност да ми откажат да ме освободят от работа?
И какво всъщност трябва да направя на 17,01 да подам мобла за допълнително майчинство и на 01,02 да го прекратя, или????!!Хора много съм объркана и ме много объркаха от НОИ, май с конкурс са ги избирали!!!

Първо с напускането - трябва да подадеш предизвестие 1 месец преди датат на която ще напускаш. В редки случаи могатда те задържат до 3 месеца, но трябва да имат основателни причини - предаване на архив и т.н. Ако не си го изработиш предизвесдтието им дължиш брутна заплата за периода, който не е изработен. Но понеже тук си в болнични ако има някаква особеност, която аз не знам, дано се включат и колегите- ако знаят такава. Ако е по взаимно съгласие - може още от следващият ден. По-късно от работа ще ти изпратя текст на предизвестие.

# 338
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте мили дами,

Единия въпрос е да подадеш във фирмата в която се водиш до момента молба за ползване на отпуска за гледане на дете от 17.01.2007 г. и след това молба за напускане от 01.02.2007 г. и двете с входящ номер. Втория вариант е да подадеш молба за излизане в полагаем платен годишен отпуск от 17.01. до 01.02.2007 г. и след това пак молба за напускане от 01.02.2007 г. с входящ номер като спазиш записаното минимално предизвестие по трудовия ти договор.
Във втория случай освен заплатата си ще получавщ и 50% от майчинството, което за 2007 г. е 180 лв. или 90 лв.
Не могат да ти откажат да ползваш майчинство, но ако решат могат да ти правят проблеми с датата на напускането.

# 339

Не виждам нищо нередно при теб. Кое ти е съмнително?

# 340

Не виждам нищо нередно при теб. Кое ти е съмнително?
90% от МРЗ - това е нередното.

# 341
Явно още не съм се събудила и не съм го прочела точно.
Ако сте имали уговорка с работотдателя да ти приспада ЗО от сумата се получава горе-долу такава сума.

# 342

Единия въпрос е да подадеш във фирмата в която се водиш до момента молба за ползване на отпуска за гледане на дете от 17.01.2007 г. и след това молба за напускане от 01.02.2007 г. и двете с входящ номер. Втория вариант е да подадеш молба за излизане в полагаем платен годишен отпуск от 17.01. до 01.02.2007 г. и след това пак молба за напускане от 01.02.2007 г. с входящ номер като спазиш записаното минимално предизвестие по трудовия ти договор.
Във втория случай освен заплатата си ще получавщ и 50% от майчинството, което за 2007 г. е 180 лв. или 90 лв.
Не могат да ти откажат да ползваш майчинство, но ако решат могат да ти правят проблеми с датата на напускането.

Дейзи,
а не може ли да попълня молбата за ползване на отпуск за гледане на дете и от 18,01 да съм в предизвествие без да ходя на работа и да речем  и от 18,02 да ме освободят, за да отида на другата работа и тогава да се откажа от майчинството и отида на работа като да взимам 50% от заплатата или майчинството, не знам точно от кое...
А защо според теб могат да ми направят проблеми с датата на напускане...(в смисъл да ме задължат 1 месец да ходя на работа ли)....?

# 343
Уф,
грам не отбирам от Кодекса!!!!
Някъде записано ли е, че по време на болничен не може да си в предизвествие?

# 344
Уф,
грам не отбирам от Кодекса!!!!
Някъде записано ли е, че по време на болничен не може да си в предизвествие?

Аз лично не съм срещала Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт