НБМ- въпроси и отговори за майчинството и новите промени II

• 63 675
  • 819
  •   1
Отговори
# 435
Благодаря за отговора. Защото бях чела, че за увеличението до 315-те дни трябва да се подаде отделна молба освен болничния до работодателя. А при мен изпращането е свързано с повече време и се притеснявам ако има срок да не го изпусна

bouquet

# 436
Благодаря за отговора. Защото бях чела, че за увеличението до 315-те дни трябва да се подаде отделна молба освен болничния до работодателя. А при мен изпращането е свързано с повече време и се притеснявам ако има срок да не го изпусна

bouquet

Болничните листове покриват 135 дни от болничния за бременност и раждане. Останалите 180 се разрешават въз основа на молба до работодателя. Тъй като не съм попадала на отделен срок за тези молби, предполагам, че важат общите условия и молбата трябва да се подаде преди самия отпуск да започне да тече.

# 437
Благодаря!!!  smile3525

# 438
  • Пловдив
Първо искам да ви е извиня ако вече сте обсъждали и дискутирали темата,но нямам много време да се ровя във форума
Та значи фирмата към кояте се самоосигурявах ще бъде закрита на 01.01.07.Кое е вярното,че ще  взимам 1 година майчинство от социалните или 2 години като си го взимам директно от НОЙ ?И другото,че се самоосигурявах на 4 часа на 90лв.През тези 9 месеца 90% от тези 90 лв ли ще взимам? Моля ви кажете ако знаете,че мойто счети нищо не знае по този въпрос изобщо какво ли знае тя. bash  все няма време все не стигала до мен да съм ходила да рапитвам в НОЙ че много работа имала.А аз как да отида с това макло дете пък и на мен ли ми е работа това. Ох не ми се говори как може да има такива хора.

До навършване на 9 месеца на детето ти е гарантирана МРЗ, ако осигурителния ти доход е под нея.
Ще получаваш болничен само ако си осигурявана на по-големия процент за ДОО поне 6 месеца назад.

Варианта да получаваш майчинство до 2 години на детето е да намериш фирма, която да те назначи на трудов договор след изтичане на болничния например.
Моя случай е аналогичен само дето детето ми е по-голямо. Предстои на 01.01.2007 г. да  закрият предприятието в което работя. Баща ми има фирма и вероятно ще ми направи един фиктивен трудов договор за да подължа да си получавам майчинството.
Въпроса ми е. След като този договор ще е от 01.01.2007 г.  от НОИ директно ли ще си получавам майчинството трябва да го теглим пак от там но чрез фирмата на баща ми?

Последна редакция: пн, 18 дек 2006, 14:22 от Linkata

# 439
  • нейде там, където ....
Здравейте!
Отново благодаря за бързия отговор на предните ми въпроси  bouquet
Сега искам да питам пак за яслите. Разбрах, че майчинските се спират когато детето тръгне на ясла, защото яслите са на държавна издръжка и ние плащаме само такси там, но повече ме притеснява факта, че няма период на адаптация на детето. Знаете ли дали няма някъв шанс да се направят промени в закона и когато детето тръгне на ясла да има поне един месец на адаптация преди да спрат майчинските?

И аз се опитвам да привлека вниманието на майките върху този проблем. Но всички питат само за болничните. Никой не се замисля, че след 315-тия ден идва 316-ти. След фикивните трудови договори, за да може една майка да получава майчинство, един ден идва време да се започне наистина работа. И далеч не всяка майка има баба под ръка. Да са ни живи и здрави, но не се знае какво може да стане и дали ще имаме помощ, когато тръгнем на работа. Една мама, Клеопатра, каза, че СНБМ участва в някаква работна група по програмата "В помощ на майчинството", но досега не ми е отговорила дали могат да се намесят и инициират преразглеждане на майчинството за майки, чийто деца тръгнат на ясли.
Аз предлагам да вдигнем шум по темата, но сама не мога да го направя. Трябва да знам, че има и други , които смятат, че е неправилно да се отнема майчинстово, като тръгнат децата на ясли. Аз засега питах в Народното събрание и министерството на труда и социалните неразбории за някои разяснения.
Конкретната ми идея е, че в кодекса пише, че майчинството се спира, ако детето бъде настанено в детско заведение. Има тълкуване на текста, че става въпрос за детско заведение на пълна и не пълна държавна издръжка и яслите попадат в графата. Остават отворени въпросите:
1. Какво става, ако детето е в частна детска градина? не се ли поставят майките в неравностойно положение - на едните се спира, а на другите - не? по-благоприятно е да не се спира на никой
2. Какво означава "настанено в детско заведение"?
Аз съм подала молба, в която пиша, че искам детето ми да ПОСЕЩАВА детско заведение. Никъде не се говори за настаняване
3. Да се опитаме да обясним на някой законотворец каква каша се забърква в този случай. И в някои медии. Вестници, телевизии - някой може ли да помогне да се напише писмо или нещо като анкета - кой е съгласен и кой - не с отнемането на майчинството. Да напишем петиция ли, кой знае. Дайте идеи

Последна редакция: пн, 18 дек 2006, 14:58 от jd

# 440
  • Стара Загора
Мен също ме вълнува въпросът със спирането на майчинството,когато детето тръгне на ясли.Не мога да съм сигурна колко време ще и трябва, за да се адаптира,дали няма да боледува често.Ще следя темата и ако трябва да се включваме в някоя инициатива или подписка-свиркайте...

# 441
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте,
от всичко прочетено ми стана ясно, че поне засега работодателя изплаща майчинството на майките, чийто болничен за бременност и раждане е започнал през декември 2006 например. Въпросът ми е следния - освен болничния лист, който издават от родилното, трябва ли да се подават някакви документи от майката или изплащането става на база болничния??? И в какви срокове се подава, ако трябва ???

След болничния от родилния дом се издава един изравнителен от педиатъра на детето за разликата от 135 дни и ползваните до момента реално.

# 442
Здравейте, казвам се Вера и за първи път пиша във форума. Имам дъщеричка Цвети, която е на почти 3 месеца. Имам следния въпрос и ще съм много благодарна, ако някой ме осветли по темата : родих на 27.09.2006г. и болничният ми изтича на 27.12.2006г. Новият закон ще важи ли и в моя случай и ще ми бъдат ли изплащани 90% от заплатата до 315 дни или мизерните 180 лв. Много благодаря предварително!!!   bouquet Heart Eyes

Последна редакция: пн, 18 дек 2006, 16:06 от verkitash

# 443
и аз изкам да попитм.бебка е родена на 09.08.2006г.аз сам осигуриавана на минимамлна работна заплата и досега взимах 160лв.по колко  лв. маичинство 6те  взимам от иануари месетс и по до кога 6те ги взимам.благодариа ви предварително

# 444
Zdraveite,6te rodia mart 2007,imam ob6to 2 godini trydov staj no v momenta ne se vodia nikude na rabota /ne moga da nameria i fektivno niakoi da me vodi/,ot mnogoto izpisani ne6ta se pooburkah.V tozi slu4ai niamam pravo na bolni4en / 9 meseca/  i mai4instvo za otglejdane na dete do 2 godini.Moga da polu4a samo obez6titenie ot socialno podpomagana za period ot 1 godina / koeto za 2006 be6e 100 lv./,za 2007 razbrah 4e 6te e v razmer na 180 lv. Molia pi6ete mi dali sum razbrala pravilno i ako ne sum kakvi sa drygite varianti ot koito moga da se vuzpolzvam.  Embarassed Blagodaria

# 445
здравейте, имам едно въпросче:
мога ли да не си ползвам болничния 45 дни преди раждане?
по този начин ще успея да натрупам трудов стаж около месец.
имам си от преди години 6 месеца трудов стаж.
и така би трябвало да мога да вземам нормално майчинство.
терминът ми е 19.01.07.
и ако имам право на майчинство някой може ли да ми каже в НОЙ ли трябва да отида и с какви документи след като се роди детето?

# 446
  • Варна
Имам 15 месеца стаж на 4 часа и счетоводителката ми казва, че за да имам право да получавам обезщетение за бременност и раждане, а след това и отпуск за гледане на деете до 2 годин и трябва да се осигурявам 6 месеца на 8 часа, но аз не мисля, че е права. Моля отговорете ми права ли е?

# 447
Здравейте, казвам се Вера и за първи път пиша във форума. Имам дъщеричка Цвети, която е на почти 3 месеца. Имам следния въпрос и ще съм много благодарна, ако някой ме осветли по темата : родих на 27.09.2006г. и болничният ми изтича на 27.12.2006г. Новият закон ще важи ли и в моя случай и ще ми бъдат ли изплащани 90% от заплатата до 315 дни или мизерните 180 лв. Много благодаря предварително!!!   bouquet Heart Eyes
За времето от 28.12 до 31.12 си в отпуск за отглеждане на дете до 2 години, т.е. на 180 лева, освен ако не решиш да ползваш друг вид отпуск, като например платен отпуск.
От 01.01.2007 отново започва да ти тече болничен за бременност и раждане и отново ще получаваш 90% от заплатата си, до изтичане на 315 дни, считани от първия ден на първия болничен за бременност и раждане. В твоя случай за още 176 дни.

# 448
и аз изкам да попитм.бебка е родена на 09.08.2006г.аз сам осигуриавана на минимамлна работна заплата и досега взимах 160лв.по колко  лв. маичинство 6те  взимам от иануари месетс и по до кога 6те ги взимам.благодариа ви предварително
Шом сте осигурявана на МРЗ, от януари ще получавате 180 лева, на които имате право докато детето навърши две години или докато дадете детето на ясла.

# 449
  • София
здравейте, имам едно въпросче:
мога ли да не си ползвам болничния 45 дни преди раждане?
по този начин ще успея да натрупам трудов стаж около месец.
имам си от преди години 6 месеца трудов стаж.
и така би трябвало да мога да вземам нормално майчинство.
терминът ми е 19.01.07.
и ако имам право на майчинство някой може ли да ми каже в НОЙ ли трябва да отида и с какви документи след като се роди детето?
Може да не го ползваш, но в такъв случай губиш тези дни, т.е. ще имаш по-малко от 315 дни болничен. щом сега ще имаш 1 месец стаж, то база за изчисление на обезщетението ти ще се смята като 5 МРЗ + тази заплата, която ще получиш за м. декември. така ще можеш да получаваш майчинство до 2 годишна възраст на детето. моля някоя мама счетоводителка да потвърди дали е така

Общи условия

Активация на акаунт