НБМ- въпроси и отговори за майчинството и новите промени II

• 63 656
  • 819
  •   1
Отговори
# 420
  • София
Има ли начин заварените случаи да си получават обезщетението за отглеждане на дете до 2 год. от НОИ, а не от работодателя? Моят работодател доста го бави и предпочитам да не е през него.
Със сигурност ще стане ясно как ще е реда след излизането на Наредбата.

а има ли начин някой да даде тълкуване на израза "настанено в детско заведение", от КСО, касаещ причините, поради което една майка може да загуби правото на обезщетение за гледане на дете до 2 години? Аз лично мисля, първо да пусна детето си на ясли, за да мога да видя дали е готово, колко ще боледува и едва тогава ще се върна на работа. И понеже детето ми ще е ЗАПИСАНО ДА ПОСЕЩАВА ДЕТСКО ЗАВЕДЕНИЕ, с чиста съвест мисля да подпиша декларация (ако някой ми я иска), че детето ми НЕ Е НАСТАНЕНО В ДЕТСКО ЗАВЕДЕНИЕ. Но все пак, дайте да предпримем нещо и официално - кой би могъл да разтълкува този текст и може ли де се инициира искане за прегласуване на този текст от народното събрание, за да няма място за двусмислици при тълкуването в поделенията на НОИ?
Във връзка с промяната от 26.08.2006, при който от

(4) (Предишна ал. 3, изм. - ДВ, бр. 69 от 2004 г., в сила от 1 юли 2004 г.) Изплащането на паричното обезщетение по ал. 1, 2 и 3 се прекратява при смърт на детето, при даване за осиновяване или при настаняване на детето в детско заведение на пълна държавна издръжка.
отпадна "пълна държавна издръжка" и се породиха въпроси, дали ако ползвате майчинствотто си и детето ви е дадено на ясла, то обезщетението ви ще бъде спряно някой е направил запитване и от МТСП е даден отговор, който ще публикувам тук и от който отговор аз си направих някои изводи, за които ще ми бъде интересно и вашето мнение.

Въпрос: 1).Какво означава "детско заведение" според чл.53 ал.4 от КСО?-детска ясла/градина или дом за сираци? 2).какво означава "детско заведение на пълна държавна издръжка" според чл.54 ал.3 от КСО?-детска ясла/градина или дом за сираци? 3).Ако "детско заведение" означава детска ясла/градина, как да разберем дали майката, ползваща отпуск по чл.164 ал.1 от КТ е дала детето си в детското заведение в последствие? Майката ли трябва да ни даде някакъв документ от заведението? Каква е процедурата?

Отговор: Отпускът по чл. 164, ал. 1 и 3 от Кодекса на труда е платен отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст. Редът и условията за ползването му са регламентирани в чл.46 от Наредбата за работното време и отпуските (НРПВО). Отпускът се ползва въз основа на писмено заявление на правоимащото лице. Когато заявлението се подава от майката, към него са прилага декларация, че детето не е настанено в детско заведение и че майката не е дала съгласие по чл. 164, ал. 3 от КТ. Съгласно чл. 46, ал. 7 от КТ отпускът по чл. 164 от КТ се прекратява когато детето бъде настанено в детско заведение. В случая става въпрос за детско заведение, в което детето може да бъде или да не бъде на пълна държавна издръжка. Детски заведения, които не са пълна държавна издръжка са например детските ясли и градини, за които се заплащат такси за издръжката на децата. Детските заведения на пълна държавна издръжка са "специализирани институции за отглеждане на деца на пълна държавна издръжка" по смисъла на § 1, т. 4 от Закона за семейните помощи за деца. Такива са заведенията, в които на децата се осигуряват жилище, храна и облекло за сметка на държавния и общинските бюджети, без да се заплаща такса. Задължение на ползващия отпуска за отглеждане на дете по чл. 164 от КТ е да уведоми работодателя, разрешил ползването, в случай че детето е настанено в детско заведение. Когато работодателят бъде уведомен за това обстоятелство, той е длъжен да прекрати ползването на отпуска на основание чл. 46, ал. 7 от НРПВО. Задължението за уведомяване възниква по силата на закона, а освен това в декларацията Приложение № 2 към чл. 46, ал. 3 от НРПВО изрично е вписано, че при настаняването на детето в детска ясла или в друго детско заведение, ползващото отпуска лице се задължава да уведоми предприятието, за да прекрати разрешения отпуск. По време на ползване на отпуска за отглеждане на дете се изплаща парично обезщетение по чл. 53 от КСО. Съгласно чл. 53, ал. 4 (в сила до 26.08.2006г.) изплащането на обезщетението се прекратяваше “при настаняване на детето в детско заведение на пълна държавна издръжка”. От 26.08.2006г. е в сила изменение на чл. 53, ал. 4 от КСО (Обн., ДВ, бр. 68/2006г.), като изменената разпоредба предвижда обезщетението да се прекратява “при настаняване на детето в детско заведение”, т.е. в такова, което може да бъде или да не бъде на пълна държавна издръжка. Изменената разпоредба на чл. 53, ал. 4 от КСО е приведена в съответствие с разпоредбата на чл. 46, ал. 7 от КТ. По друг начин са регламентирани случаите, когато майката не ползва отпуска по чл. 164, ал. 1 от КТ или лицето, което ползва отпуска, прекъсне неговото ползване. В този случай, съгласно чл. 164, ал. 5 от КТ във връзка с чл. 54 от КСО на работещата по трудово правоотношение майка се изплащат 50 % от обезщетението за отглеждане на дете. В чл. 54, ал. 3 от КСО изрично е предвидено, че плащането на това обезщетение се прекратява ако “детето е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка”. Това означава, че когато детето бъде настанено в детско заведение, което не е на пълна държавна издръжка (детска ясла или градина, за която се дължи такса) плащането на обезщетението в размер на 50 % не се прекратява. ЛТ/

Значи не се е променило това, че когато детето е на ясла, а майката работи (не ползва майчинство), тя ще си получава 50 % от майчинството към заплатата? Питам, защото имам дъщеря на 1 г. 2 м. и от март ще я пускам на ясла, а нашите юрист-консулти и финансисти трябва да ги убедя в правото ми на това. Офицер съм и финансовите ни и правни органи още им е трудно с мисълта, че и офицерите раждат и са по майчинство и т. н. Та всичко що се отнася до права на бреманната, кърмачката и майката сама съм си го намирала и съм се разправяла - и всичко благодарение на форума! Сърдечно благодаря   bouquet!

# 421
“§ 5. В Преходните разпоредби на Кодекса на труда (обн., ДВ, …) се създава § 3а:
“§ 3а. (1) Работничките или служителките, на които отпускът за бременност и раждане в размер на 135 календарни дни не е изтекъл към 1 януари 2007 г., след тази дата имат право на отпуск по чл. 163, ал. 1 за остатъка до 315 дни.
(2) Работничките или служителките, на които отпускът за бременност и раждане в размер на 135 календарни дни е изтекъл преди 1 януари 2007 г., след тази дата имат право на отпуск по чл. 163, ал. 1 в размер на разликата между 315 календарни дни и сборът на ползвания отпуск за бременност и раждане и ползвания или полагащия се отпуск за отглеждане на дете за времето до 31 декември 2006 г.
(3) В случаите на ал. 1 и 2, отпускът се разрешава въз основа на писмено заявление на работничката или служителката до предприятието.
(4) През време на отпуска по ал. 1 и 2 на работничката или служителката се изплаща парично обезщетение по чл. 49 от Кодекса за социално осигуряване.
(5) От деня на разрешаване на отпуска по ал. 2, отпускът на работничката или служителката по чл. 164 се прекратява.”

Здравейте, бих искала да се обърна към вещите в областта на счетоводството (защото моя счетоводител май не е много в час) със следния казус по повод новите промени: аз съм управител на търговско дружество и като такава съм самоосигуряваща се. Вписвам се в хипотезата на "заварените случаи", от ноември получавам обезщетение за отглеждане на дете. Въпросът ми е някой наясно ли е каква е процедурата за ползване на отпуск за остатъка от 315-те дни - също ли трябва да подам молба до собственото си дружество при условие, че не съм на трудов договор? Извинявам се, че стана малко дълго и благодаря предварително.

# 422
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
В момента все още се очаква публикеването на Наредба в която да се разясняват процедурите за продължаване на ползването на обезщетение. Според мен и за самоосигуряващите трябва да е обяснено.

# 423
моля някой да ми отговори! Sadслед 12 дни излизам в отпуск за бременност и раждане-осигуряват ме на 700лв-за база се вземат месеци от юни-ноември 2006! Изпаднах в ужас като влязох чрез персоналния си код в Социалното осигуряване в сайта на НОИ-какво да видя Shockedима данни само за месец юни Thinkingотидох във фирмата и счетоводителката ми каза,че са внасяни осигуровките-ходих в Нап оттам не можаха да ми дадат смислен отговор(имало забавяне понякога ThinkingНО как ще ми изчислят обещетението тогава newsm78Нали се изплаща от Ной-а те как ще ми го изчислят като няма данни в сайта!

# 424
Освен осигуровките от фирмата ви трябва ад са подавали във срок и декларация обр. 1 и 6 в НАП, на базата на тях в персоналния регистър се отразяват съмиту върху които за съответния месец са внасяни осигурителни вноски. Понякога има забавяне във отразяването на тези параметри по вина на служители в НАП или тяхната система.
Можеш да попиташ във фирмата дали са подавани тези декларации или да поискаш да ти покажат платежните нареждания за превод на осигуровките и Протоколите за подаване на тези данни в НАП.
Ако излизаш в болничен преди 31.12.2006 г. работодателя трябва да ти изплаща обезщетението и изчисляването му става във счетоводството на фирмата ви.

# 425
фирмата ми показа протоколите-но там не фигурира моето име-а общо броя на служителите-и в сайта на НОИ има данни само за юни месец Tiredоттам нататъка няма,как ще стане сега като от фирмата ми казват чи проблема не е в тях-а в сайта ги няма тава ме притеснява! Здравните осигуровки са налице! Нещо не разбирам Thinking

# 426
Има още неща които могат да се проверят във фирмата - дали броя на подадените деклар. обр. 1 е равен на броя на хората по ведомост + тези по граждански договор + самоосигуряващи се за съответния месец и да се поверят сумите преведени по деклр. орб. 6 дали отговарят на тези във ведомостта.

# 427

Значи не се е променило това, че когато детето е на ясла, а майката работи (не ползва майчинство), тя ще си получава 50 % от майчинството към заплатата? Питам, защото имам дъщеря на 1 г. 2 м. и от март ще я пускам на ясла, а нашите юрист-консулти и финансисти трябва да ги убедя в правото ми на това. Офицер съм и финансовите ни и правни органи още им е трудно с мисълта, че и офицерите раждат и са по майчинство и т. н. Та всичко що се отнася до права на бреманната, кърмачката и майката сама съм си го намирала и съм се разправяла - и всичко благодарение на форума! Сърдечно благодаря   bouquet!

Да, майката ако работи няма никакво значение дали детето е на ясла/градина или не - тя има право на 50% към заплатата си Peace

# 428
  • Бургас и някъде на изток в Лондон
Първо искам да ви е извиня ако вече сте обсъждали и дискутирали темата,но нямам много време да се ровя във форума
Та значи фирмата към кояте се самоосигурявах ще бъде закрита на 01.01.07.Кое е вярното,че ще  взимам 1 година майчинство от социалните или 2 години като си го взимам директно от НОЙ ?И другото,че се самоосигурявах на 4 часа на 90лв.През тези 9 месеца 90% от тези 90 лв ли ще взимам? Моля ви кажете ако знаете,че мойто счети нищо не знае по този въпрос изобщо какво ли знае тя. bash  все няма време все не стигала до мен да съм ходила да рапитвам в НОЙ че много работа имала.А аз как да отида с това макло дете пък и на мен ли ми е работа това. Ох не ми се говори как може да има такива хора.

# 429
фирмата ми показа протоколите-но там не фигурира моето име-а общо броя на служителите-и в сайта на НОИ има данни само за юни месец Tiredоттам нататъка няма,как ще стане сега като от фирмата ми казват чи проблема не е в тях-а в сайта ги няма тава ме притеснява! Здравните осигуровки са налице! Нещо не разбирам Thinking
Спокойно, не се притеснявай за нищо! Първо, процедурата по изплащане на болничните от НОИ е следната : ти си носиш болничния лист на работодателя, той попълва долната половина от самия болничен лист. Това е частта, където се вписва осигурителния доход шест месеца назад, среднодневното за болничен и т.н. От НОИ ще изчисляват обезщетенията на база тази информация, която е написана върху болничния ти лист. Верността на данните се удостоверява с подпис и печат, така че работодателя носи отговорност за попълнени неверни данни.
Така че, дори и да няма данни в системата им, те пак ще си ти изплатят обезщетението на базата на информацията, попълнена върху болничния ти лист.

Аналогично е в момента положението с пенсиите. Служителят представя УП-2 и толкова. Ако има разминаване между данните в справката и данните в системата на НОИ от декларациите, тогава НОИ изпраща едно писмо на работодателя да си провери и да коригира тази информация, която е грешна. Обикновено срока за това е 2 седмици.
Така че най-лошото което може да се случи е обезщетението по първия ти болничен лист да закъснее с две седмици. Това е!

Иначе, причини за това да не можеш да видиш дали си осигурена или не - много. При това е напълно възможно работодателя ти да е абсолютно изряден, да си е платил осигуровките, да си е подал декларациите, но в НОИ да има техническа грешка или пък някакво забавяне в обработката на данните. Аз например, като си проверя здравното осигуряване, ми дава статус към май 2006. А със сигурност данните за месеците след май са подадени, защото аз лично ги подадох  Simple Smile Някой ден тези в НОИ ще се напипат по ушите, пък ще вземат да свършат и малко работа.... Може би.

# 430
Първо искам да ви е извиня ако вече сте обсъждали и дискутирали темата,но нямам много време да се ровя във форума
Та значи фирмата към кояте се самоосигурявах ще бъде закрита на 01.01.07.Кое е вярното,че ще  взимам 1 година майчинство от социалните или 2 години като си го взимам директно от НОЙ ?И другото,че се самоосигурявах на 4 часа на 90лв.През тези 9 месеца 90% от тези 90 лв ли ще взимам? Моля ви кажете ако знаете,че мойто счети нищо не знае по този въпрос изобщо какво ли знае тя. bash  все няма време все не стигала до мен да съм ходила да рапитвам в НОЙ че много работа имала.А аз как да отида с това макло дете пък и на мен ли ми е работа това. Ох не ми се говори как може да има такива хора.
Да поздравиш морето от мен  Simple Smile

Та значи, 9 месеца ще взимаш МРЗ. А след това...зависи какво смяташ да правиш. При всички положения, ако не започнеш работа на трудов договор, няма как да получаваш обезщетение до 2-годишна възраст на детето.

# 431
  • Варна
Здравейте!
Отново благодаря за бързия отговор на предните ми въпроси  bouquet
Сега искам да питам пак за яслите. Разбрах, че майчинските се спират когато детето тръгне на ясла, защото яслите са на държавна издръжка и ние плащаме само такси там, но повече ме притеснява факта, че няма период на адаптация на детето. Знаете ли дали няма някъв шанс да се направят промени в закона и когато детето тръгне на ясла да има поне един месец на адаптация преди да спрат майчинските?

# 432

До навършване на 9 месеца на детето ти е гарантирана МРЗ, ако осигурителния ти доход е под нея.
Ще получаваш болничен само ако си осигурявана на по-големия процент за ДОО поне 6 месеца назад.

Варианта да получаваш майчинство до 2 години на детето е да намериш фирма, която да те назначи на трудов договор след изтичане на болничния например.

# 433
Здравейте,
от всичко прочетено ми стана ясно, че поне засега работодателя изплаща майчинството на майките, чийто болничен за бременност и раждане е започнал през декември 2006 например. Въпросът ми е следния - освен болничния лист, който издават от родилното, трябва ли да се подават някакви документи от майката или изплащането става на база болничния??? И в какви срокове се подава, ако трябва ???

# 434
Здравейте,
от всичко прочетено ми стана ясно, че поне засега работодателя изплаща майчинството на майките, чийто болничен за бременност и раждане е започнал през декември 2006 например. Въпросът ми е следния - освен болничния лист, който издават от родилното, трябва ли да се подават някакви документи от майката или изплащането става на база болничния??? И в какви срокове се подава, ако трябва ???
Цитат
Основанието е болничният - съгласно Наредбата за медицинска експертиза ан неработоспособността - до 2 работни дни представяш или уведомяваш работодателя си.

Общи условия

Активация на акаунт