НБМ- въпроси и отговори за майчинството и новите промени II

• 63 683
  • 819
  •   1
Отговори
# 390
The Sun Благодаря много! Иаз така знам,но днес една майка ми каза че закона се е променил.Аз имам планове детто като навърши 9 месецс да започна работа и да прехвърля майчинството на майка ми и аз да започна работа.Интересувах се дали ще мога да давам на майка някакви пари

# 391
The Sun Благодаря.

Отговорът ти ме обнадежди,дано да е така.

# 392
  • нейде там, където ....
Проекта е да се изплащат директно на работниците, а работодателите ще са длъжни да внасят съответните осигуровки за тях. По проект се предвижда изплащането да става с месец закъснение - за януари майчинството и болничните ще се изплащат през м. март.

това значи ли, че майките ще останат без доходи цели два месеца??
Изумена съм, ако е така. За болничните бях чула, но болничните и майчинството вече са два различни фонда

Нищо подобно - всичко излиза от една сметка. Колкото до закъснението  - и сега в повечето фирми м.декември например се изплащат заплати за м.ноември.

не, вече не са една сметка, гарантирано, ще издиря текстовете за това. Отделни фондове са - за Майчинство е един, за общо заболяване - друг. А и едно нещо са заплати, друго - майчинството. Аз го получавам редовно за некущия месец. Повтарям - къде пише тези неща за промените относно начина на изплащане на майчинството?

От кога е това "вече"? За 2007 г не вярвам да са излезли /а защо ли не, но ме съмнява Thinking/, а за 2006 ВСИЧКИ обезщетения се теглят от 1 сметка - параграфите са различни, но все пак сметката е една.

в една от подтемите бяха цитирани промените, с които се разделят двете неща от септември месец

# 393
Проекта е да се изплащат директно на работниците, а работодателите ще са длъжни да внасят съответните осигуровки за тях. По проект се предвижда изплащането да става с месец закъснение - за януари майчинството и болничните ще се изплащат през м. март.

това значи ли, че майките ще останат без доходи цели два месеца??
Изумена съм, ако е така. За болничните бях чула, но болничните и майчинството вече са два различни фонда

Нищо подобно - всичко излиза от една сметка. Колкото до закъснението  - и сега в повечето фирми м.декември например се изплащат заплати за м.ноември.

не, вече не са една сметка, гарантирано, ще издиря текстовете за това. Отделни фондове са - за Майчинство е един, за общо заболяване - друг. А и едно нещо са заплати, друго - майчинството. Аз го получавам редовно за некущия месец. Повтарям - къде пише тези неща за промените относно начина на изплащане на майчинството?

От кога е това "вече"? За 2007 г не вярвам да са излезли /а защо ли не, но ме съмнява Thinking/, а за 2006 ВСИЧКИ обезщетения се теглят от 1 сметка - параграфите са различни, но все пак сметката е една.

в една от подтемите бяха цитирани промените, с които се разделят двете неща от септември месец

Момичета, за какво разделяне на фондове говорите, няма такова нещо, това беше проект, който не се прие Rolling Eyes

# 394
The Sun а колко лева е това обезщетение за отглеждане на дете до 2 год.?
Сега е 160, от догодина е 170 ако не се лъжа. Peace

180, 170 беше планирано, но нали след като вдигнаха МРЗ на 180, писахме писмо да вдигнат и майчинството.
180 със сигурност Peace

# 395
Има ли начин заварените случаи да си получават обезщетението за отглеждане на дете до 2 год. от НОИ, а не от работодателя? Моят работодател доста го бави и предпочитам да не е през него.

# 396
  • нейде там, където ....
Аз напълно се обърках и съм изтървала еуфорията от новите новини пак заради неполучаване на уведомления  Embarassed

Да питам новите неща които са приели какви са? 180 ли ще е майчинството от 1-ви януари? Тези на които са им изтекли 135 дни ще получават ли до 315 след 1-ви или не? Тези които сме с по-големи деца (моето е на 15 месеца) имаме ли право на бавачка след 1-ви? Как ще стане изплащането от НОИ? Какво трябва да се направи от наша страна или още не се знае?

Много се извинявам, но определено съм изтървала и незнам  Embarassed
Карам поред, ама понеже въпросите са много , ако изпусна нещо пак питай.

Новината е тази, че тези на които са им изтекли 135 -те дни на 1-ви ще получават до 315.
Това е болничен за бременност и раждане. След тези 315 или както при теб и мен след 135-те дни се взима обезщетение за отглеждане на малко дете (майчинство) което в момента е 160, от 1-ви ще е 180 лв.
На бавачка имат право тези  които получават обезщетение за отглеждане на дете, тоест за новите случаи след 315 дни, а за нас след 135.
На заварените като нас изплащането продължава да е от работодател.
И нищо не трябва да се прави от наша страна Mr. Green

Тъй като от сдружението участваме и в работната група за програмата за детегледачките, като се приеме окончателно програмата ще ви уведомим как се кандидатства Peace

Клеопатра! След като сдружението участва в такава работна група , може ли да повдигнете въпроса за майчинството, когато детето тръгне на ясли?  да има поне един месец, докато се адаптира детето, в който майката да си получава обезщетението, а ко боледува много - и за по-дълъг период. Под много боледуване разбирам да е болно поне 10 дни в този пробен месец. И да се получава поне един месец, след като е започнало да боледува по-малко, но не по-късно от навършване на 2 години на детето.
Промените в кодекса приличат на "случайни", от типа АМ - ако мине - мине. Имаше наскоро случай, в който народното събрание прегласува вече приет текст, след критика от страна на медиите и доста шум около факта, че депутатите гласуват дори без да четат текстовете.
Има ли мама, която работи в някоя медия? Дайте да вдигнем малко шум, докато не е изгорял някой
Някой виждал ли е тълкуване на израза "настанено в детско заведение", а не само що е детско заведение за случай, в който ще спират майчинството?
В молбата, която подадох в яслата пишеше "детето да бъде записано", не настанено. Може и някой филолог да вземе отношение.
Дълго, но не знам към коя от мамите да се обърна точно.

# 397
  • Димитровград
Има ли промяна,която да касае майки,които не получават майчинство поради дадени причини.Детето ми е на една годинка.Мога ли сега да започна тепърва да получавам майчинство до 2 годишната му възраст?Бях освободена от работа 45 дни преди термина.Получавах една година социална помощ по 100 лева,но това не е майчинство.

# 398

Naughty Няма такова нещо, jd Naughty
Клеопатра, благодаря за уточнението - вече ще знам със сигурност и браво на вас Hug  bouquet

# 399
Има ли начин заварените случаи да си получават обезщетението за отглеждане на дете до 2 год. от НОИ, а не от работодателя? Моят работодател доста го бави и предпочитам да не е през него.
Със сигурност ще стане ясно как ще е реда след излизането на Наредбата.

# 400
договорът ми е едногодишен и изтича на 31 август 2007г, а аз трябва да родя до 14 август 2007 г.при това положение получавам само 1 година платено майчинство, поне така беше с първото ми дете, въпросът ми е има ли някакви промени и мога ли да получавам 2 г. платено майчинство

# 401
Благодаря на всички за отговорите  Simple Smile Страхотни сте!!!! Когато го публикуват в ДВ, ще пишете ли във форума ?
Още не е излязло в ДВ, но пък публикуваха стенограмата от заседанието на 08.12.2006. Ще има нов параграф в заключителните разпоредби на КТ с приетия текст.
По-долу е и самото гласуване. Слагам го да си го прочетеш, за да си спокойна. А пък това, че в НОИ още не са го прочели....не ми се коментира.

Комисията предлага да се създаде нов § 5 със следното съдържание:
“§ 5. В Преходните разпоредби на Кодекса на труда (обн., ДВ, …) се създава § 3а:
“§ 3а. (1) Работничките или служителките, на които отпускът за бременност и раждане в размер на 135 календарни дни не е изтекъл към 1 януари 2007 г., след тази дата имат право на отпуск по чл. 163, ал. 1 за остатъка до 315 дни.
(2) Работничките или служителките, на които отпускът за бременност и раждане в размер на 135 календарни дни е изтекъл преди 1 януари 2007 г., след тази дата имат право на отпуск по чл. 163, ал. 1 в размер на разликата между 315 календарни дни и сборът на ползвания отпуск за бременност и раждане и ползвания или полагащия се отпуск за отглеждане на дете за времето до 31 декември 2006 г.
(3) В случаите на ал. 1 и 2, отпускът се разрешава въз основа на писмено заявление на работничката или служителката до предприятието.
(4) През време на отпуска по ал. 1 и 2 на работничката или служителката се изплаща парично обезщетение по чл. 49 от Кодекса за социално осигуряване.
(5) От деня на разрешаване на отпуска по ал. 2, отпускът на работничката или служителката по чл. 164 се прекратява.”
Комисията подкрепя текста на вносителя за § 6.
Комисията подкрепя текста на вносителя за § 7.
Има предложение от народните представители Петър Мръцков и Донка Михайлова, което е оттеглено.
Комисията подкрепя текста на вносителя за § 8.
По § 9 има предложение от народния представител Весела Драганова.
ВЕСЕЛА ДРАГАНОВА (НДСВ, от място): Оттеглям го.
ДОКЛАДЧИК ПЕТЪР ДИМИТРОВ: Комисията подкрепя текста на вносителя за § 9.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЛЮБЕН КОРНЕЗОВ: Има ли желаещи народни представители да се изкажат? Няма.
Моля, гласувайте.
Гласували 106 народни представители: за 103, против няма, въздържали се 3.
Тези текстове се приемат.

# 402

(2) Работничките или служителките, на които отпускът за бременност и раждане в размер на 135 календарни дни е изтекъл преди 1 януари 2007 г., след тази дата имат право на отпуск по чл. 163, ал. 1  в размер на разликата между 315 календарни дни и сборът на ползвания отпуск за бременност и раждане и ползвания или полагащия се отпуск за отглеждане на дете за времето до 31 декември 2006 г.

Zina,
извинявам се за невежеството си, но не мога да схвана подчертаното... Embarassed струва ми се, че доста объркано е описано-т.е. може ли малко разяснение newsm12

# 403

(2) Работничките или служителките, на които отпускът за бременност и раждане в размер на 135 календарни дни е изтекъл преди 1 януари 2007 г., след тази дата имат право на отпуск по чл. 163, ал. 1  в размер на разликата между 315 календарни дни и сборът на ползвания отпуск за бременност и раждане и ползвания или полагащия се отпуск за отглеждане на дете за времето до 31 декември 2006 г.

Zina,
извинявам се за невежеството си, но не мога да схвана подчертаното... Embarassed струва ми се, че доста объркано е описано-т.е. може ли малко разяснение newsm12

Значи, че ако до 31.12.2006 си била например в 135-те дни бременност и раждане и след това е започнал да тече отпускът ти за отглеждане на дете до 2 години /например 10 дни/, то след 01.01.07 ти се продължават дните до 315 /315-135-10=170 т.е. след НГ ще ползваш още 170 дни/, само, че по новият закон си отново в отпуск по бременност и раждане и вземаш 90% от брутният си доход , определен по КСО или по новата наредба /ако е застъпено там това/ Peace

# 404
в крайна сметка не ми стана ясно ще получавам ли две години платено майчинство след като ми изтича договорът на 31.08.2007 г. или само 1 г.

Общи условия

Активация на акаунт