НБМ- въпроси и отговори за майчинството и новите промени II

• 63 890
  • 819
  •   1
Отговори
# 120
Моля ви се помогнете ми да разбера  newsm78

Бременна съм във втория месец. Работя на постоянна работа като секретар. Водя се че получавам 160 лв РЗ, осигуряват ме върху 190 лв - минималния осигурителен праг за тази длъжност.
Въпросът ми е кое трябва да ми промени счетоводителят за да мога да получавам поне част от реалната си заплата, например около 300 лв? Да ми промени трудовият договор - увеличение на заплатата или да ме назначи на друга длъжност за която се внасят осигуровки върху 300 лв без да променя размера на заплатата? Всъщност размера на болничния за бременност и раждане от коя цифра се формира - от това върху каква сума се осигураваш или от това каква заплата пише че получаваш?

Извинявам се ако стана объркано. Надявам се да ме разбрахте и да ми помогнете, че счетоводството ни нещо не е заинтересовано да направи каквото и да било.

По принцип при изчисляване на обезщетенията за неработоспособност ( включително и за бременност и раждане ) се взема предвид осигурителния доход. Има обаче ограничение, което преведено на по-разбираем език гласи, че това, което получавате  като сума на обезщетението не може да е по-голямо от сумата, която бихте получила за същия период като заплата. Т.е., независимо от това, че се осигурявате на 190 лева, не може да получите повече от 160, щом това е заплатата ви по ведомост.
В тази връзка, не е достатъчно счетоводителката ви да започне да ви осигурява на по-висока заплата. Необходимо е да започне да ви изплаща по ведомост тази по-висока заплата. Обикновено това става с подписване на допълнително споразумение за промяна на заплатата.

# 121
  • София, България
добре, може ли да попитам друго нещо.
ако се задържа на работа още да кажем година. Забременявайки взимам болничен а шефа закрива предприятието. Тогава ще важи ли за мен заплатата за 9те месеца.
Под болничен имам предвид не този преди раждането а просто болничен за да не съм там и да ме уволни?

# 122
  • В полите на Пирин планина
ако се задържа на работа още да кажем година. Забременявайки взимам болничен а шефа закрива предприятието. Тогава ще важи ли за мен заплатата за 9те месеца.
Под болничен имам предвид не този преди раждането а просто болничен за да не съм там и да ме уволни?

Какви 9 месеца  newsm78
За подробностите по прекратяване на договора има значение какъв е видът му, т.е. срочен-безсрочен - за изпитване  ...

# 123
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата

Въпроса е доста по-сложен. Има много вариант дали се съкращават работници, щат, отдел, закрива се част от предприятието или цялото, дали въобще ще престане да действа или ще се смени само дейността му. Така хипотетично не може да се даде точен отговор, още повече че не се знае дали ще забременеш веднага

# 124
  • София, България

Какви 9 месеца  newsm78
За подробностите по прекратяване на договора има значение какъв е видът му, т.е. срочен-безсрочен - за изпитване  ...

еми много ми е объркано ... newsm78
фирмата ще я затварят. Аз още не съм бременна но ме осигуряват вече 4та година на максималния осигурителен доход. фирмата ще я има още 5-6 месеца.
Става въпрос ако забременея по това време , но ще е рано за последния болничен, какво ще стане с 90% от осигурителния доход който дават 9 месеца? ще го взимам ли или не?

# 125
мона лиза, не е толкова объркано, но за съжаление това, което ще ти напиша, няма да ти хареса.
Съгласно чл. 42 от КСО, ако си в болничен за общо заболяване, когато предприятието се закрива, обезщетение за временна неработоспособност ще ти се изплаща до изтичане на болничния, но за не повече от 75 дни от закриването на предприятието. Този текст обаче не се отнася за болнични за бременност и раждане.
За да имаш право на обезщетение за бременност и раждане е необходимо обстоятелството осигуряване да е възникнало преди настъпването на риска бременност и раждане и да не е било прекратено към момента на възникване на същия този риск. Т.е. ако ти излезеш в болничен за бременност и раждане преди да се закрие предприятието, ще си получаваш обезщетението от 90% за 315 дни. Ако обаче предприятието бъде закрито преди да получиш право на болничен за бременност и раждане, нямаш право на това обезщетение.
В твоя случай, имайки предвид че няма как след 6 месеца да се окажеш бременна в средата на осмия месец, те съветвам първо да си намериш друга работа и след това да се захванете с бебеправенето.

# 126
  • София, България
 Cry

# 127
  • София
Слънце, Бела, Зина и всички които се замислиха над моя случай благодаря Ви много! Разбрах каква е ситуацията!  bouquet Hug  bouquet

# 128
добре де тези 6 месеца стаж трябва да ги имам преди да съм забременяла или може и след това да се натрупат?  bouquet

# 129
  • В полите на Пирин планина
добре де тези 6 месеца стаж трябва да ги имам преди да съм забременяла или може и след това да се натрупат?  bouquet

6 месеца трябва да имаш изобщо през живота си стаж, а 6-те месеца преди да излезеш в болничен ти влизат в базата за изчисляването на размера му.

# 130
Момичета и момчета,

В "Клюкарник" има номинация за "Банда на годината", където по някаква причина сме номирани и ние, СНБМ.
Ако решите, гласувайте за нас  Grinning
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=145570.0

# 131
Minocha, благодаря ти за отговора  bouquetОпитах се да ти пиша и да питам още нещо,но лимитът ти за входящи лични е изчерпан.
Извиняам се за off-a Embarassed

# 132
Приветна всички!а пръв път пиша тук и искам съвет по мой въпрос за което ви благодаря предварително.
Работя в фирма от 5 години , но през последните две нямаме осигуровки имам само здравни.Бременна съм в втори месец и въпросът ми е от новата година след като болничните и майчинството ще се изплащат от държавата директно на банкомат това значи , че фирмата след като обявява болничните ще трябва да плаща и осигуровки?
И още един въпрос след като вчера официално се съобщи че минималната работна заплата от 1.01.2007 ще бъде 180 лв. дали и майчинството ще го повишат , че нищо не споменаха за това ?

Благодаря ви предварително за отговорите.

# 133
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Майчинството за 2007 г. е 170 лв.
Върху обезщетението за болничен и майчинстов се плаща само ЗО за сметка на работотдателя в размер на 3,9% върху теглената сума.

# 134
Това означава ли ,че догодина болничните а след това и майчиството ще ги получавам на банкоман независимо че нямам социални осигуравки , а трябва да имам само здравни.

Общи условия

Активация на акаунт