НБМ- въпроси и отговори за майчинството и новите промени II

• 63 802
  • 819
  •   1
Отговори
# 480
  • В полите на Пирин планина
здравейте! моят въпрос е:на 28 12 2007 излизам в отпуск за бременност и раждане-45 дни преди термина-за тези 45 дни някой ми беше казал,че се изплащала някаква сума newsm78вярно ли е това?и от 28 12 2007 ли започват да текат тези 315 дни,или след този 45 дневен период?Не ми е ясно от кога ще започна да получавам тези 90%?

Отпускът за бременност и раждане е общо 315 календарни дни, от които 45 дни са преди термина. За целия период се изплаща обезщетение в размер на 90 % от осигурителния доход на лицето за предходните 6 месеца. Трябва да имаш задължително поне 6 месеца осиг. стаж.

# 481
Здравейте!
Много важна е темата,по която се говори тук,надявам се да помогнете и на мен с информация.Болничните ми за бременност и раждане изтекоха в края на Ноември и от тогава съм отново на работа,а майчинството си го прехвърлих на майка ми.Въпросът ми е дали ще мога да ползвам остатъкът от болничните /въпросните 315 дни-135,които вече ползвах/ или законът не е на моя страна в случая?Работодателят ми е съгласен да не съм на работа,стига да има законово основание?Можете ми да ми помогнете?

Галя Димитрова

# 482
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте!
Много важна е темата,по която се говори тук,надявам се да помогнете и на мен с информация.Болничните ми за бременност и раждане изтекоха в края на Ноември и от тогава съм отново на работа,а майчинството си го прехвърлих на майка ми.Въпросът ми е дали ще мога да ползвам остатъкът от болничните /въпросните 315 дни-135,които вече ползвах/ или законът не е на моя страна в случая?Работодателят ми е съгласен да не съм на работа,стига да има законово основание?Можете ми да ми помогнете?

Галя Димитрова

Можеш да ползваш остатъка зо 315 дни болничен, но освен ползваните до сега 135 дни приспадаш и дните до 01.01.2007 г. независимо че не си ги ползвала.

# 483
  • В полите на Пирин планина
Здравейте!

Галя Димитрова

От 01.01.2007 год. имаш право да ползваш отново отпуск за бременност и раждане, приблизително до навършване на 9 месеца от детето ти. Подава се молба до работодателя, но подробностите се очаква да се уточнят с Наредба.

# 484
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
извинявам се ако го има вече развит въпроса но не можах да го намеря...
 Аз съм студентка и ме интересува аз ще получавам ли майченство след като съм студентка или трябва да се регистрирам, че работя някъде ??? Благодаря предварително   bouquet
Докато сте студентка, дори и да сте редовно обучение държавна поръчка, ви осигуряват единствено за здравно осигуряване и за пенсия. Не се внасят осигуровки във фонд Общо заболяване и майчинство, следователно нямате право и на обезщетения от този фонд. За да получавате обезщетение за бременност и раждане и в последствие обезщетение за отглеждане на дете до 2-годишна възраст трябва да започнете работа на трудов договор и да наберете 6 месеца осигурителен стаж.
Zina, осигуряват я само здравно, за нищо друго Peace
Това май е нещо, което съм пропуснала. Защото висшето образование по едно време щеше да се признава за стаж за пенсия. Дори имаше възможност през 2003-та, който е завършил висше образование преди 2002-ра да си внесе осигуровки за 5-те години и те да му се признаят за осигурителен стаж. От това се възползваха най-вече тези, на които не им достигаха по няколко месеца, за да се пенсионират, но имам и колеги, които си платиха за 5-те години.
Сигурна ли си, че вече не се признава? Явно аз съм пропуснала някоя промяна.

Ето какво намерих в сп. Труд и осигуряване бл. 12 от декември 2006 г.

"? Имаме служителка, която в момента е редовен студент. Имаме ли право като е редовен студент да я назначим на трудов договор и ако имаме - по кой член от КТ? Служителката е бременна в четвъртия месец и ако не можем да я назначим на трудов договор от къде ще си получава майчинството?
отговаря СНЕЖАНА МАЛАКОВА, юрист

Въпросът дали да сключите трудов договор с лице, което е редовен стедунт, зависи изцяло от Вашата преценка, както и от неговото съгласие. В тази насока няма специални разпоредби в КГ. Относно избора на основание за сключване на договора имайте предвид, че няма нормативна пречка студентите редовно обучение да работят по срочно или безсрочно трудово правоотношение както и на пълен работен ден или при непълно работно време /в тази насока са и указанията на МТСП - № 04-00-2 от 06.01.1999 г. относно правото на редовни студенти да работят по трудов договор/. С оглед защитата на интересите си при сключване на трудовоия договор не забравяюте, че при уволнение бременните работнички и служителки подлежат на специалната закрила на чл. 333 от КТ.
По въпроса с майчинството - при сключен трудов договор жената ще има право на парично обезщетение за бременност и раждане, ако отговаря на условията на чл. 48а от КСО. В случай че липсва трудово правоотношение и бременната жена не се осигурява за своя сметка за всички осигурителни рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица на някое от основанията, предвидени в чл. 4, ал. 3 от КСО, същата може да отговаря на регламентираните в ЗСПД предпоставки, да получава предвидените в закона семейни помощи - еднократна парична помощ при бременност; еднократна парична помощ при раждане на дете и месечни помощи за отглеждане на дете до една година."

# 485
Дейзи, аз това, че имат право студентите да работят го знам. Въпроса ми беше дали все още студенството се признава за осигурителен стаж при пенсия или това е отпаднало?

# 486
Здравейте!

Галя Димитрова

Можеш да ползваш остатъка зо 315 дни болничен, но освен ползваните до сега 135 дни приспадаш и дните до 01.01.2007 г. независимо че не си ги ползвала.
[/quot

Благодаря да отговора  Simple Smile

Сигурно ли е обаче,че ще мога да ползвам този остатък от болничните,имайки в предвид че съм се върнала на работа?Плочетох някъде,че това право ще имат само майки,които са в отпуск по майчинство след изтичане на болничните....

# 487
Много благодаря на ZinaSt за отговора !!!   bouquet   Rolling Eyes 

# 488
Привет, ако се върна на работа преди детето да навърши 2 години, може ли отново да изляза по майчиство ако се наложи или да се ползва 1 година неплатен отпуск, но след като се прекъсне майчинството? По време на тази година има ли осигуровки?

# 489
Дейзи, аз това, че имат право студентите да работят го знам. Въпроса ми беше дали все още студенството се признава за осигурителен стаж при пенсия или това е отпаднало?
.. ъъъ .. то кога се е признавало ??????  newsm78 .. имаше варианти за "купуване" на осиг.стаж само за студентските години .. ама сега ... студентите са само здравно осигурени ..

# 490
Привет, ако се върна на работа преди детето да навърши 2 години, може ли отново да изляза по майчиство ако се наложи или да се ползва 1 година неплатен отпуск, но след като се прекъсне майчинството? По време на тази година има ли осигуровки?

Ползването на отпуск за гледане на дете до 2-годишна въраст може да бъде прекратявано и подновявано до като детето навърши 2 години. Естествено, ако сте прехвърлили този отпуск за ползване от някой друг, този някой друг трябва да прекрати ползването за периода, в който вие ще го ползвате. Иначе няма проблем. А годината неплатен отпуск не е година, а е по 6 месеца за всеки родител. На нея имате право след като детето навърши 2 години.

# 491
.. ъъъ .. то кога се е признавало ??????  newsm78 .. имаше варианти за "купуване" на осиг.стаж само за студентските години .. ама сега ... студентите са само здравно осигурени ..
Ами аз това имах предвид. Но съм се заблудила, че се признава а стаж, защото си спомням, че тогава още бях студентка и се бях интересувала защо само завършилите преди 2002 година могат да си го платят. Тогава от университета ми обясниха, че след 2002 година държавата осигурява студентите, а до 2002 не ги е осигурявала и затова те могат сами да си платят осигуровките. И аз реших, че държавата ме осигурява и за пенсия....Колко млада и глупава съм била Simple Smile
Явно съм се заблудила много. Извинявам се.

# 492
  • нейде там, където ....

Не знам къде си ме питала, не съм прочела. Занапред , ако искаш да ме питаш нещо заповядай в тази тема или в другата закована тема на СНБМ или на ЛС Peace

не помня точно, но не в това е проблема

Когато писахме писма до шефовете на парламентарни групи за завареното положение писахме и за това. Доколкото знам резултат за момента няма. Ще говорим пак по този въпрос, но при положение, че не е направена промяна сега със Закона за бюджета мисля, че самият Кодекс може да се променя най-рано  6 месеца след последната промяна, тоест през февруари. В случая обаче искам да ти кажа, че не става въпрос за никакво тълкувание, ясно е че след като е махнат израза "пълна издръжка" става въпрос за ясли.

не знам от къде става ясно, защото в яслите децата НЕ СЕ НАСТАНЯВАТ. децата ПОСЕЩАВАТ детските ясли.
никой ли тук не е подавал молба за ясла?

Доколкото чух след Нова година НОИ ще изисква списъците от яслите директно, така че ти и да не уведомиш работодателя те ще разберат.

Нямам намерение да крия, но поне доколкото моето дете само ще посещава детско заведение, без да е настанено в такова, с чиста съвест ще подпиша и декларация в този смисъл
[/b]

Не знам до кого сте писали и какво точно, но моята идея, даже две, са да се оспори тълкуването на целия израз "настанено в детско заведение", а не само в частта "какво означава детско заведение".
второто е, че в тълкуването на текста се позовават на текст от кодекса на труда, според който майката има право да ползва отпуск за гледане на дете и той се прекратява, когато детето бъде настанено в детско заведение.
Значи текста на кодекса на труда е по-стар и за тълкуване на новите текстове трябва да се гледа как са прилагани по-старите текстове. А именно: на практика, преди промените от август в КСО можеше детето да ходи на ясли, а майката да ползва отпуск за гледането му. Не се е прекратявал, ако детето ходи на ясли. Следователно, след като се уеднаквяват двата текста от различните кодекси, трябва да се вземе и към КСО същото отношение. С риск да се повторя, но при една и съща формулировка, защо според Кодекса на труда, когато детето ходи на ясли, това не е основание за прекратяване на отпуска за гледането му, а според КСО да е основание за прекратяване на изплащането на обезщетение за гледане на дете до 2 годишна възраст? Нека засега предизвикаме поне ново тълкуване до момента, когато може да се правят отново промени в КСО. Така или иначе, щом се налага един законов текст да бъде тълкуван, значи се налага неговото преработване. И да огласим максимално проблема и поредния опит вместо насърчаване на раждаемостта, на практика да се постига нейното ограничаване.
П.П., но да не съм голословна, според текст на КТ, с който разполагам
Чл. 164. (1) След използуване на отпуска поради бременност, раждане или осиновяване, ако детето не е настанено в детско заведение, работничката или служителката има право на допълнителен отпуск за отглеждане на първо, второ и трето дете до навършване на 2-годишната му възраст и 6 месеца за всяко следващо дете.
............
(4) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) През време на отпуск по предходните алинеи на майката (осиновителката) или на лицето, което е поело отглеждането на детето, се заплаща парично обезщетение при условия и в размери, определени в отделен закон. Времето, през което се ползува отпускът, се признава за трудов стаж.
 Иначе казано, както го разбирам аз, според кодекса на труда, преди 22.08.2006 никой не се е и замислял дали да се прекрати отпукса, щом детето ходи на ясли. Няма основание това да се промени. Значи една майка би имала право на обезщетение по КТ. Ако й се откаже, с мотив - промените в КСО, тя май може да ги съди? Че подхождат различно при един и същи текст.
Не съм юрист, само се опитвам да мисля. Ще се радвам, ако чуя мнение за това от специалист. Тук или на kitka10@abv.bg

Последна редакция: вт, 19 дек 2006, 20:30 от jd

# 493
Този спор за прекратяването на обезщетението може би е по-подходящ за другата тема, но и аз се включвам с мнение.
Първо, да уточня, че аз също съм от тези майки, чието обезщетение ще бъде спряно, ако детето и тръгне на ясла. Това го пиша, за да стане ясно, че и аз съм от засегнатите, тъй като мнението ми не съвпада с това на останалите.
За мен винаги е било странно, че майките продължават да получават обезщетение за отглеждане на дете до 2 години, дори когато детето е дадено на ясла. В крайна сметка това е обезщетение за ОТГЛЕЖДАНЕ на дете. И щом не си гледаш ти детето, не ти се полага такова. Така си мисля аз.
Иначе съм съгласна, че има период на адаптация, но това не може да е довод в случая. Освен в случаите, в които майките нямат възможност да се възползват от новия размер на майчинството. Тези майки, на които към 01.01.2007 са им изтекли 315 дни от първия болничен, ще се окажат изведнъж в много неблагоприятна ситуация. Това е факт. ( Казвам 01.01, защото вярно е, че промяната е в сила от август 2006, но е вярно също така, че засега май няма работодател, който да е спрял да изплаща това обезщетение. Както и май няма работодател, който да е привикал всички свои служителки, да попълнят нови декларации. На практика това ще апочне да се прилага от 01.01.2007г. )

Та тези майки са в меко казано неприятно положение. За тях съм с две ръце да не им се спира обезщетението изведнъж, а да се даде някакъв гратисен период. Но за останалите не е точно така. Болничните вече са 10 месеца и половина. Това си е почти година. За този период се натрупват поне 20 дни платен отпуск за ползване. А 20 дни са си цял месец. Т.е. всяка майка има възможност да излезе в платен отпуск за месец, докато детето се адаптира.

И моля, не скачайте върху " едната майка Клеопатра ", защото тя не е в парламента и не гласува тези закони. За сметка на това прави всичко възможно да ги промени. Заедно с останалите майки от СНБМ. Така че вместо да подскачате, вижте с какво можете да помогнете.

И накрая, за да не бъда разбрана погрешно, аз също бих помогнала, ако мога, това тълкуване да се промени, въпреки че не съм убедена в правотата на подобно искане. По-скоро мисля, че е правилно да не се изплаща обезщетението. Но...в крайна сметка, когато ние протестирахме срещу завареното положение, много хора не бях убедени и в нашата правота. А пък то взе, че се получи Simple Smile

# 494
И само нещо да допълня. КТ регламентира само правото на отпуск за отглеждане на дете до 2 години. Размера на обезщетението, както Вие jd сама сте написала, се определя с отделен закон. И няма никакъв проблем в този отделен закон в един прекрасен момент да се запише, че обезщетение не се изплаща... В случая няма конфликт в текстовете. Никой не казва, че нямате право на отпуск. Просто нямате право на обезщетение, защото този друг закон се е променил. Което е напълно допустимо.

Общи условия

Активация на акаунт