Помощ в училище - тема за въпроси по всички предмети, които Ви затрудняват

• 45 114
  • 466
  •   1
Отговори
# 195
  • София

Мисля, че е добре да се замислите за учител, основни понятия се бъркат, няма как да се продължи по-нататък.

# 196
  • Sofia, Bulgaria
Здравейте, може ли помощ за задачи 5 и 7?

Химията много ни куца Sad

Благодаря!

За 5-а задача просто трябва да махне топчетата и ще получи структурната формула. А ако изброи колко водорода и колко въглерода има ще получи брутната формула.

За 7-ма задача трябва да знае валентността на някой от елементите. Ще дам пример с първото - как трябва да се направи, следващите, следвайки обяснението, да направи ученикът/чката сам/а.

Fe^3O (няма как да пиша степени тук, стандартно с ^ се обозначава степен, в случая - горен индекс).
Значи, имаме желязо от 3-а валентност и кислород от 2-ра валентност - понеже на кислорода е постоянна. НОК на 3 и 2 е 6. 6/2=3 - т.е. имаме 3 атома кислород, всеки от тях от 2-ра валентност, или общо 6 валенции и 6/3=2 - 2 атома желязо, всяко участващо с по 3 валентни електрона, или общо 6 валенции, насищащи 6-те, идващи от кислородите.

# 197
  • София

Добре, ще се опитам да задам тази задача по друг начин.

В далечния космос, в далечното бъдеще (или минало) Оранжевите Двуръки извънземни водят безкрайни епични войни с Лилавите Триръки извънземни. Никой вече и не помни причината, всички искат мир, но за да сключат мир, абсолютно необходимо е да се изпълни Сдружаващата Церемония. На нея Официалните Представители се хващат за ръце. Абсолютно необходимо е за всяка ръка да има ръка, т.е. нито една ръка на нито едно извънземно да не е останала без Сприятеляваща се ръка, която да хване. Е да, ама едните извънземни са Двуръки, а другите - Триръки. На всеки 50 години има Преговори, на които се опитват да изпълнят Сдружаващата Церемония... и винаги става така, че някоя ръка остава свободна и съответните извънземни - обидени... и войната продължава. Помогнете на извънземните да разберат коя страна колко представители трябва да изпрати, за да се изпълни най-сетне Сдружаващата Церемония, която предстои идната седмица, войната да спре и всички да заживеят Мирно Заедно.

# 198

Добре, ще се опитам да задам тази задача по друг начин.

В далечния космос, в далечното бъдеще (или минало) Оранжевите Двуръки извънземни водят безкрайни епични войни с Лилавите Триръки извънземни. Никой вече и не помни причината, всички искат мир, но за да сключат мир, абсолютно необходимо е да се изпълни Сдружаващата Церемония. На нея Официалните Представители се хващат за ръце. Абсолютно необходимо е за всяка ръка да има ръка, т.е. нито една ръка на нито едно извънземно да не е останала без Сприятеляваща се ръка, която да хване. Е да, ама едните извънземни са Двуръки, а другите - Триръки. На всеки 50 години има Преговори, на които се опитват да изпълнят Сдружаващата Церемония... и винаги става така, че някоя ръка остава свободна и съответните извънземни - обидени... и войната продължава. Помогнете на извънземните да разберат коя страна колко представители трябва да изпрати, за да се изпълни най-сетне Сдружаващата Церемония, която предстои идната седмица, войната да спре и всички да заживеят Мирно Заедно.

Аз мисля, че двуръките трябва да изпратят 3-ма, а триръките 2-ма представители.

# 199
  • София

Очевидно, а сега трябва и всички останали примери да се трансформират до сходна задача - във втория пример, KxOy, имаме Калиеви извънземни с по една ръка и Кислородни извънземни с по две.
В третия пример имаме Двуръки Железни извънземни и Кислородни, които пък винаги са си двуръки. В третия са ... и т.н. Всеки от тези примери може да се замести в горната "опростяваща" задача.

# 200
Здравейте! Имам въпрос по Човекът и природата. Вода и кафе; вода и брашно; вода и нишесте еднородна или нееднородна смес е?

# 201
Според мен е еднородна, защото кафето, брашното и нишестето се разтварят във водата. Пример за нееднородна смес - вода и олио, където олиото не се разтваря във водата.

# 202
  • София

Определено не е така.
Кафето го прецеждаш през цедка, нали? Колко са големи дупките на цедката - виждаш ги с просто око? Значи, предполагаш, че в кафето има частици с размер на дупките на цедката. Дали е възможно този размер да е съизмерим с този на молекулите на водата?  По-скоро не, във водата щъкащи молекули не наблюдаваме, докато си я сипваме в чашка.

Сега брашното. Ако си представим едросмляно брашно / нещо с размера на грис или близко - можем да приближим наблюденията до кафето. Ако си представим супер фино брашно, то е по-скоро близко до нишестето. А нишестето е разтворимо във вода, макар молекулата да е по-голяма, все пак си говорим за истински разтвор, не за емулсия / суспензия. Т.е. първата смес НЕ е хомогенна, третата - е, средната - според зависи от качествата на конкретното брашно и начина на получаване на сместа.

# 203
То думата "кафе" е недодефинирана. Дали става дума за смляно кафе, нес кафе или да изсипеш чашата с кафе във водата Wink

# 204
  • София

По принцип си права, но и с нес кафе не мисля, че става истински разтвор. В последното, разбира се, не мога да се закълна, не ми е известен действителния му състав. Все пак като за Човек и природа според мен трябва да се предположи обикновено кафе, извлечено по... ами, какъвто и да е начин. Истината е, че тези учебници са, уви, пълни с недомислици...

# 205
Е, аз си правя нес кафе, което се разтваря и нищо не прецеждам. За другите кафета не знам. Учебникът е за 4 или 5 клас. Май сега учиха за смеси. Като се събуди щерката ще й задам въпроса. На нея предметът й е лесен, на мен - кошмар. Но като цяло нещата са дадени най-общо и елементарно в тази възраст.

# 206
Т.е. само вода и нишесте е еднородна смес , а вода и брашно и вода и кафе - нееднородна?
От вчера спорим с дъщеря ми( 5 клас) по този въпрос. Според нея и  трите се нееднородни, тъй като  брашното, нишестето и кафето след като се поставят  във вода като ги оставиш, след време се утаяват на дъното и се вижда с просто око двете вещества. Разсъждава така, заради  прясното мляко и газираната вода, които са дадени в учебника като примери за нееднородни смеси.

# 207
Т.е. само вода и нишесте е еднородна смес , а вода и брашно и вода и кафе - нееднородна?
От вчера спорим с дъщеря ми( 5 клас) по този въпрос. Според нея и  трите се нееднородни, тъй като  брашното, нишестето и кафето след като се поставят  във вода като ги оставиш, след време се утаяват на дъното и се вижда с просто око двете вещества. Разсъждава така, заради  прясното мляко и газираната вода, които са дадени в учебника като примери за нееднородни смеси.
Ще погледна днес книгата за учителя по ЧП за 5 клас на Просвета и ще докладвам там как е дадено.
Има логика в това, което казва детето, защото наистина брашното би се утаило, нишестето също, но нес кафето няма да се утаи, за това гарантирам, за другото - да, прави утайка.

# 208
Във връзка с кафето, дъщеря ми приема за кафе това, което се вари( както казва тя ,, кафето, дето правя на баба винаги остава утайка")
Дадени са много странни приеми за определяне. Бих се радвала, ако изкажете мнение и за шоколада и йодираната сол. Те нееднородни или еднородни са?

# 209
В книгата на учителя не намерих отговор, обаче в учебника пише, че при еднородните смеси молекулите се разпределят равномерно и сместа има еднакви свойства във всичките си части, докато при нееднородните смеси няма равномерно разпределение на молекулите и сместа няма еднакви свойства във всичките си части. Освен това при еднородните смеси не се виждат с просто око съставните части, а при нееднородните те са видими. Оризът и брашното са нееднородна смес, а вода и захар - еднородна. По пътя на тази логика кафе, брашно и нишесте ще образуват еднородна смес с водата. Примерът на кафе и вода - въпреки утайката на дъното на чашата кафето се разтваря във водата и образува еднородна смес с нови свойства - водата няма вкус, а когато разтворим кафе в нея тя ще стане кафява и горчива. Ако сместта е нееднородна (кафето и водата не се смесват на ниво молекули, то баба й няма да може да пие кафе, защото на дъното ще е кафето, а отгоре ще е водата.  Могат да бъдат разделени посредством утаяване.

Последна редакция: сб, 12 фев 2022, 11:22 от Mama Ru

Общи условия

Активация на акаунт