Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Декларация за пътуване на дете в чужбина- данни на родител?

 • 335
 • 16
 •   1
Отговори
 • Мнения: 258
Здравейте,

Имаме изготвена декларация на детето от много години за напускане на страната с придружител, важаща до навършването му на 18 год. възраст. Но данните на  единия родител ( номер на личната карта/дата) не са актуални към днешна дата, тъй-като личната карта е изтече и е прясно  подновена, а детето е записано на екскурзия. Въпросът ми е има ли риск да върнат детето от границата? Дали ще я приемат? Някой имал ли е подобен случай?
Чудя се дали да не направя нова такава, за да ми е мирна главата.

Реклама
# 1
 • Мнения: 56
Доколкото знам, се гледа ЕГН-то, а не номер на ЛК. Не би трябвало да е проблем, но ако има някой по-запознат, нека каже.

# 2
 • Мнения: 258
Благодаря. Дано се включат и други. Аз просто случайно се сетих и се притесних.

# 3
 • Мнения: 2 892
Българските граждани се идентифицират с ЕГН, не с паспортни данни или адрес
https://m.bg-mamma.com/?topic=1420233

# 4
 • Мнения: 258
Много благодаря!

# 5
 • Мнения: 5 861
И аз мисля, че щом има ЕГН няма да е проблем, важното е да могат да го намерят в системата. И без ЕГН може да го намерят, но с повече усилия. Simple Smile
Документът ви е валиден, защото по времето на подписване на съгласието , родителите са били с този паспорт. Проверяващите могат по един номер на паспорт да проверят, че лицето има следващ паспорт. Пък родителят няма какво друго да покаже, освен новия си паспорт.

# 6
 • Мнения: 2 361
Тъй като детето ми пътува много и понякога е придружавано, то винаги правя нова декларация с актуалните данни.
Не знаете на какъв граничен служител ще попаднете. За 20-30 лева нотариална заверка не си струва тревогата и треперенето.

# 7
 • Мнения: 3 274
Не. Данните на родителя се проверяват в ЕСГРАОН и няма никакво значение, че личните документи са изтекли и подновени. То ако беше така, нямаше да се пишат безсрочни декларациите.

Последна редакция: чт, 12 май 2022, 09:12 от brumm

# 8
 • Мнения: 2 892
Тъй като детето ми пътува много и понякога е придружавано, то винаги правя нова декларация с актуалните данни.
Не знаете на какъв граничен служител ще попаднете. За 20-30 лева нотариална заверка не си струва тревогата и треперенето.
Да разбираме ли, че граничните служители тълкуват нормативната уредба кой както намери за добре и не знаят как се идентифицират българските граждани?
Не всявайте излишни мисли и тревоги в хората с малко или никакъв опит.
Най-добре е детето да има безсрочна декларация от двамата родители, без да се посочва придружител.
Не е необходимо да се посочва конкретно пътуване или други излишни подробности
От друга страна пък, и нотариусите трябва да ядат...

# 9
 • Мнения: 5 861
аз за излизане непридружено,  не бих подписала, защото, ако си загуби някъде въпросната хартийка и някой я нямери, може да не си видите детето...
По-скоро ще  подпиша една декларация и ще изброя с кои лица съм съгласна да излиза - майка, баща, баба, дядо, леля, (конкретно), ще сложа срок - до навършване на 18 години.
Е, ако се наложи да пътува с някой друг наш познат извън семейството - ще се бръкна за още едно пълномощно само за конкретното пътуване и човек.

ДЕКЛАРИРАМ/ДЕКЛАРИРАМЕ, че съм/сме съгласна/съгласен/съ¬гласни синът/дъщеря ми/ни.....................................................................
...................................... ЕГН ..........................да пътува непридружен/
непридружена от мен/нас в чужбина

# 10
 • Мнения: 3 274
А защо ви е да слагате срок? Няма никакъв смисъл. След 18 годишна възраст по закон може да пътува само детето.

# 11
 • Мнения: 5 861
точно затова Simple Smile и безсрочна да я напишете, тя важи до пълнолетие

# 12
 • Мнения: 8 410
Я да се изявя като лаик: ако са две деца, трябват ли две декларации, или може една?

# 13
 • Мнения: 5 861
винаги заедно ли ще пътуват двете деца...
Ако едното е в Париж, а другото в София и иска да пътува за Япония, ще чака първото да се върне и  да даде декларацията?
Аз бих направила две декларации.

# 14
 • Мнения: 2 920
Трябва да се мисли когато се правят такива пълномощни. Аз имам такова но е упоменато че в него може да пътува с мен. С бащата на детето сме разделени и не поддържаме контакт. Да но сега на детето и се налага да пътува самостоятелно тъй като се занимава с музика. И другия и родител отказва ново пълномощно.

Общи условия

Активация на акаунт