Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 70

• 36 329
  • 738
  •   1
Отговори
# 120
Аз имах подготвени толкова въпроси за шитовидните и за ИР и въобще,  но като чух само това изречение всичко е перфектно и млъкнах и се отказах каквото и да е да питам..то няма смисъл...
И аз така...🙄 Като ми каза бившата ендо, че поднормен Т3 е супер, а Т4 на дъното и ТСХ почти над референтните  са чудесни...Симптомите ми били от килограмите🤬, вероятно не съм си давала сметка по колко ям...иьписа ми скъпото "лекарство" за отслабване...Феритин и желязо под нормите също били ок, нямали нищо общо с ЩЖ...🥴 Започнах да се самолекувам и аз и да приемам съвети за дозирането на хормона...как иначе...🤷‍♀️

# 121
Най - лошото е че сигурно има хора които наистина вярват и разчитат на мнението на лекаря и като им де каже нищо ти няма, когато очевидно ти има черно на бяло те вярват и след време нещата стават по зле от бездействие.
.....

Има и то са много такива хора, което принципно е логично защото все пак това им е работата ама...

Имам пример и край мен, снаха ми хем знае, че аз съм с такъв проблем от години, майка ми също, сина ми също и чета и се информирам и въпреки това като й казах, че изследванията й показват лека хипофункция (тя е с доста възли и ходи да ги следи само), ме изгледа и отсече - Лекарката каза, че са си много добре.

# 122
В крайна сметка, всеки избира на какво/кого да вярва...В някои случаи е нужно да си изпатиш и положението да стане по-сериозно, за да се замислиш, че нещо не е наред. В други случаи, дори това няма да те стресне и ще вярваш като ти казват, че симптомите ти не са от ЩЖ, ами от сърце, стомах и др. и ще пиеш бетаблокери и др. Сега се сещам, че бившата ми ендокриноложка ми каза даже много строго как с ТСХ 4,160 и Т3 и Т4 на дъното хормонът можел да е опасен за мен, да ми увреди сърцето...с моята "чудесна функция на ЩЖ" да не съм си "търсела оправдания" за симптомите и килограмите- нямало да ми предпише хормон "за отслабване"!😆 Отдавна не била виждала човек с моите чудесни стойности...(тогава ми стана жал за другите пациенти, щом аз се чувствах така зле с моите стойности).🤐
Иначе да, това им е работата и хората би трябвало да могат да им вярват, но реалността е по-друга в доста от случаите...

Последна редакция: сб, 21 май 2022, 18:11 от dolce miele

# 123
естрадиола бил супер, нищо че е на долна..

Естрадиолът - да не те заблудя случайно - но аз знам, че ако е изследван на трети ден от МЦ, трябва да е много близо до долната граница. Ако говорим за млади и фертилни жени, разбира се. Колкото по-голяма е възрастта на жената, т.е. колкото по-близо до менопаузата е тя, толкова повече Естрадиолът се отдалечава от долната референтна граница (на трети ден от МЦ). Сега, не знам дали трябва да е чак толкова нисък, колкото е твоят, но мисля, че не е повод за притеснение точно това.

# 124
Гърне, това не го знаех, благодаря. Може би се бъркам че трябва да е по висок към овулацията май имаше нещо такова..

Да хората сами преценят на какво и кого да вярват, но примерно за назначаване на лечение с медикаменти като хормон не можем сами.. трябяа някой да го предпише

# 125
.....
Да хората сами преценят на какво и кого да вярват, но примерно за назначаване на лечение с медикаменти като хормон не можем сами.. трябяа някой да го предпише

Ако става въпрос за хормон на щитовидната, можем Simple Smile , много хора са го направили, включително и тук в тази тема като Долче (ако не бъркам). Отделно другия хормон Т3 още повече хора си го самоназначават сами, тъй като го няма на българския пазар и нашите лекари (болшинството) не знаят как да го дозират

П.П. не те подстрекавам да го направиш, просто го казвам като информация

# 126
Не са ли с рецепта тези хормони? Иначе да, за Т3 съм чувала че го няма тук.. ако е обяснявано се извинявам, ко каква е разликата дали ще се приема Т3 или т4 ( което мисля че е лтироксина)

# 127
Дават и без рецепта, аз не помня в близките 5г да са ми искали такава.
На първата страница са обяснени ролите на хормоните.
Жлезата произвежда основно Т4 (който синтетичен е Л-тироксин/Еутирокс/Акутирокс) и много малко количество Т3. От наличния Т4 в тялото се случва едно преобразуване до Т3. Т3 е активния хормон, който тялото ползва. Тоест когато жлезата започне да произвежда по-малко от необходимото Т4 и човек изпада в т.нар. понижена функция. В този случай се започва външен прием т.нар. хормоно-заместителна терапия, т.е. добавяш нужното количество външно. Когато има достатъчно Т4 както казах по горе, той вече трябва да се преобразува до Т3.  Когато нещо не е наред в организма и това преобразуване не се случва добре се стига до там, че има достатъчно Т4, но Т3 си стои нисък. В тези случаи се прибягва до прием на Т3.

# 128
Гърне, как така колкото повече се качва възрастта, толкова повече Естрадиола се отдалечава от долната граница? Тоест, слизацвсе по надолу под долната граница ли или аз не съм те разбрала? Питам, защото преди 3 г като пусках моите не ми казаха нищо - и АГ и Ендокринолога казаха, че били бомба🤣🤣🤣🤣. Аз имах оплаквания и смятах, че е началото на пременото(и до сега така мисля).

Тук съм на 44(това е края на 2019)

# 129
Да, Мибобо, не бъркаш. 🙂 Ти ми беше нещо като личен консултант за дозата 😁 /впоследствие се оказа, че ми даваш много по-адекватни съвети, отколкото някои ендокринолози/.😃 Т.е., когато отидох при ендокринологът, който все пак ми изписа хормон, вече приемах хормон 12,5 мкг...На мен досега са ми искали рецепта 1-2 пъти (смешното е, че тогава вече имах рецепта, просто единия път не я носех с мен, но пак ми дадоха Л-тироксин, не са ме връщали). 🙂

# 130
Гърне, как така колкото повече се качва възрастта, толкова повече Естрадиола се отдалечава от долната граница? Тоест, слизацвсе по надолу под долната граница ли или аз не съм те разбрала? Питам, защото преди 3 г като пусках моите не ми казаха нищо - и АГ и Ендокринолога казаха, че били бомба🤣🤣🤣🤣. Аз имах оплаквания и смятах, че е началото на пременото(и до сега така мисля).

Тук съм на 44(това е края на 2019)

Имах предвид, че стойността му става по-висока, т.е. отдалечава се от долната референтна стойност нагоре. Simple Smile
В продължение на около 2 г. следях темата за коментиране на хормонални изследвания - доста дами в напреднала възраст публикуваха резултатите си и е факт, че при много от тях E2 беше относително висок, демек - отдалечен от долната референтна граница (но пак да подчертая, че става въпрос за все още фертилни (менструиращи) жени, а не такива в менопауза). Моят резултат преди около година беше около 30-40, при долна граница от 20, примерно (не помня с точност), и като се информирах, всъщност, разбрах, че бил леко завишен, т.е. не съвсем оптимален. Но това е нормално, предвид възрастта ми (над 30 съм), т.е. не е нещо драматично или неочаквано. Мисля, че след като менопаузата настъпи, E2 пада под долната референтна граница, но ако една жена е млада и в отлично репродуктивно здраве, E2 е малко над нея. Абе, дяволът е в детайлите, както се казва.
Естрадиолът, обаче, винаги се тълкува заедно с FSH и LH - твоите, например, са си завишени, т.е. показват намаляващ яйчников резерв (не казвам напълно изчерпан в никакъв случай), но няма нищо необичайно, щом пишеш, че си над 40. Въпреки това, смятам, че стойностите на хормоните ти са доста добри за възрастта ти. Мисля, че с такива стойности е съвсем възможно да се случи спонтанно забременяване, без намесата на асистирана репродукция.
Извинявам се за страничното мнение на всички. Simple Smile

# 131
Здравейте, имам нужда от вашите съвети и знания.
Става въпрос за малката ми дъщеря, която е с установена ИР края на февруари тази година. Имах подозрения заради качени кг в областа на корема . Тя е на 10 год, пуснах й изследвания, които потвърдиха опасенията ми. ПОсетихме детски ендокринолог, тя препоръча хранителен режим и нищо повече.....В началото се бях фокусирала върху ИР......понеже и аз имам подобни здравословни проблеми и съм наясно какво се прави и какво не.......премахнах от хрането й всички пакетирани боклуци, захар, брашно, нишесте.....до скоро тренираше гимнастика, после сменихме гимнастиката с плуване 2 пъти седмично, както ходи и на кану каяк 2 дена в седмицата.... беше голям зор със смяната на хранителните навици, но смея да твърдя че за тези 3 месеца нещата постепенно се нагодиха, ....започнах обаче да чета по-обстойно за ЩЖ.......четох много.....запомнила съм всички референтни стойности, може да се каже че се запознах с основните неща......гледам резултатите и не съм сигурна как да ги тълкувам.....знам че т3 е активния хормон, който при нея не е съвсем в долните граници, но т4 е на дъното....ТСХ също не знам как да го тълкувам, знам че е хормон на хипофизата и не е основен показател за работата на ЩЖ, но и не знам при подрастващите как точно се гледат стойностите......забелязах, че референтните стойности на лабораторията за ТСХ са до 6 горна граница/при вързастните горната е 4.2/....предполагам е заради това че е дете....не знам.....  Живея в малък град и тук разполагаме само 1 детски ендокринолог.....опитах се да й запиша час при друг, но отказват да работят с деца......изпатила съм си и аз от доста лекари, затова съм взела нещата в свои ръце ....не знам изобщо дали да търся друг лекар/препоръчаха ми в Добрич , но още не съм взела решение дали да я вода/, или да действам на своя глава.....склонна съм да го направя......За дефицита на вит Д съм взела мерки......първия месец й давах Виг@нтол, после купих спрея на  Бетър ю с витК2.....От скоро започнах да й давам също биокоензимирани Б комплекс , като включих и хром пиколинат от 4 дена/защото е постоянно гладна заради високия инсулин/ Висока е 150/50 кг....много се чудих за хрома, въпреки че се храни правилно , виждам я как търси с какво да си "дояжда", а аз я следя постоянно какво ще изяде....Иначе яде месо, яйца, зеленчуци, млечни и плодове....пие основно вода/не я карам насила/ и понякога си прави сама чай....газирани не е пила никога, преди налиташе редовно на разни сокчета, но отдавна сме ги спряли....МОля ви за помощ и съвети, не знам какво да предприема......мисля си, че хормоните й не са както трябва.....Тя от малка не е особено по спането.....трудно заспива, стои по нощите, оплаквала ми се е че се събужда нощно време.....Взела съм и едно магнезиево олио/на Бетър ю/ и я мажа вечер преди лягане/от 1 седмица/, има и голям проблем с коцентрацията, мислех че е нормално при децата, но при нея е доста видимо/и в у-ще учителите казват че е ужасно разсеяна/.....иначе е доста енергично дете, постоянно тича, скача...
Прикачвам резултатите...
Скрит текст:

# 132
Според изследванията детето няма Хашимото. Има хипофункция, но с добър фт3. Като начало, наваксайте Д и й пуснете желязо, хемоглобин, феритин. Тя навлиза в пубертета и нещата с хормоните стават доста сложни. Вземете един глюкомер и мерете известно време сутрин на гладно, 60 и 120 мин след храненето на обяд и вечеря. На това тсх хормон няма да ви изпишат, а и не съм убедена, че трябва. Преодолее ли хипото с наваксване на витамини и минерали, ще дръпне на височина и ще преодолее и ир (евентуално). В следващите 2 години, извън хипофункцията, очаквайте да порастне с около 15 см, освен ако чисто генетично родителите не са ниски. Важно е цикълът да дойде също в следващите 2 до 3 години. В крайна сметка, най-важно е в момента да засечете кръвната захар как се движи и защо при толкова движещо се и активно дете инсулинът така се качва. След това може да коментираме допълнително. Не ограничавайте детето толкова много, колкото цитирате. Това натоварва психиката и води до обратни резултати. Детето има нужда от много въглехидрати по време на пубертета. И от опит. Крият се и умело лъжат, че нищо забранено не ядат, а вие се чудите от къде са лошите резултати и откачате от притеснения.

# 133
Ако ще я водите в Добрич, вероятно става въпрос за д-р Москова, ходи там 1-2 пъти в месеца доколкото знам. Тя е лекуваща на сина ми и мога да кажа, че съм доволна.

# 134
Бонго, благодаря  много за разясненията.....нещата явно не са толкова страшни, колкото си мислех....но последно говорих с една позната/акушер гинеколог/ и тя ми подхвърли че може заради ИР и с цикъла да има проблем....а на друго място попаднах на инфо, че намалената функция на ЩЖ предизвиква ИР, но не мисля че при нея е такъв случая, по-скоро е обратното-.....всъщност тя прекаляваше доста със захарта.....още преди 1 година го забелязах, а преди 2 тя започна да качва кг......и колкото и да се разправях с бабите й...те не спираха да я тъпчат със "сладкиши".......в един момента тя започна да се крие наистина и  вече знаех че имаме сериозен проблем......А активните тренировки/спорта всъщност са от 5 месеца насам....Говоря си много с нея за тези неща, може малко като "цербер" да съм прозвучала, но просто я следя по-стриктно как се храни....позволявам и някои неща понякога, готвим заедно, в ниаккъв случай не искам да я ограничавам прекалено много именно защото е подрастваща. Глюкомер имам, и съм и мерила няколко пъти КЗ, не съм засичала високи стойности, по-скоро си мисля че високия ГХ е от предишни "прегрешения" Определено имаше нужда от корекции в хранителния режим, защото нещата бяха излязли извън контрол....

mibobo- ако говориш за д-р Москова от Русе, именно при нея ходихме.... аз съм от Русе.

Общи условия

Активация на акаунт