Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 70

• 36 331
  • 738
  •   1
Отговори
# 135
Азара, търси захар, защото в кръвта циркулира голямо количество инсулин, а клетките изпитват глад за глюкоза. Особено мозъкът. Получава се омагьосан кръг. Да, ир прави проблеми с цикъла затова казах да се чака навреме. Разбирай, когато е било при теб за първи път, тогава да го чакаш и при нея. Не спирай да мериш кр захар. Поне 1 път седмично проверявай. Ньма нужда от повече за момента.

# 136
Азара, търси захар, защото в кръвта циркулира голямо количество инсулин, а клетките изпитват глад за глюкоза. Особено мозъкът. Получава се омагьосан кръг. Да, ир прави проблеми с цикъла затова казах да се чака навреме. Разбирай, когато е било при теб за първи път, тогава да го чакаш и при нея. Не спирай да мериш кр захар. Поне 1 път седмично проверявай. Ньма нужда от повече за момента.
Да, разбрах.....със захарта ще се справя , исках да знам за щитовидните, че имам още неясноти покрай тях. Сърдечно много благодаря Simple Smile)))

# 137
.....

mibobo- ако говориш за д-р Москова от Русе, именно при нея ходихме.... аз съм от Русе.

Да за нея. За щитовидната мога да кажа, че съм доволна от нея, въпреки, че има неща които аз си следя сама при сина ми и не разчитам на нея. Иначе от опит с лекарите за възрастни, тя е сравнително в час с нещата. За ИР обаче нямам представа, позната води сина си при нея на хапчета и диета са и нямам друга информация.

Както Бонго ти е казала, оправи дефицитите и тогава изследвай пак, не са толкова зле щитовидните и има вероятност да се подобрят доста след наваксването на витамините.

# 138
.....

mibobo- ако говориш за д-р Москова от Русе, именно при нея ходихме.... аз съм от Русе.

Да за нея. За щитовидната мога да кажа, че съм доволна от нея, въпреки, че има неща които аз си следя сама при сина ми и не разчитам на нея. Иначе от опит с лекарите за възрастни, тя е сравнително в час с нещата. За ИР обаче нямам представа, позната води сина си при нея на хапчета и диета са и нямам друга информация.

Както Бонго ти е казала, оправи дефицитите и тогава изследвай пак, не са толкова зле щитовидните и има вероятност да се подобрят доста след наваксването на витамините.
А тя не се ли занимава само с деца? Питам защото и аз съм в чуденка кой да посещавам......с диабет съм, диагностициран преди 7 месеца/от д-р Цветелина Александрова в Медика/, в началото бях с много лоши показатели/бях на инсулин после на хапчета/, тя твърдеше че "едва" ли ще се подобря някога, но се справих доста добре с режим и спорт, от месец и половина вече и метформин не приемам...контролирам КЗ в нормални граници напълно само с храната, но свалих доста кг за много кратко време и ми се струва че и при мен се разбута функцията на ЩЖ...../ако изобщо е била добре де, че хормоните ми бяха с доста различни стойности, и МАТ ми бяха леко завишени/...както и да е. Подготвям се за нови изследвания да видя нещата как са, все пак организма ми премина през доста неща, а последните 4 месеца вече съм съвсем отличник , кг са твърдо на едно положение..нямам и никакви оплаквания/симптоми, но трябва да си намеря читав ендокринолог....ходила съм и при д-р Маргаритов/ Втора поликн./ но той хич не е добре с главата......а всчики хвалят д-р Ирена Петрова.......

# 139
Азара, а бихте ли споделили начина си на хранене. Бих искала да знам как сте успели от инсулин сега да не пиете вече нищо?

# 140
The demon, всички тежки случаи с диабет тип 2 (кр захар над 16) първо ги слагат на инсулин за няколко дни, за да вкарат захарта в норма, да свалят креатинина и да облекчат бъбреците. След като спадне в нормални граници и са със запазени възможности на панкреаса да отделя някакъв инсулин, ги оставят само на хапчета. Тогава диетата е от голяма полза. Иначе, човек, който е на инсулин (диабет тип 1 или изцяло изчерпани възможности на панкреаса при тип 2), каквато и диета да спазва, няма съвместим с живота вариант да остане без инсулин.

# 141
Азара, а бихте ли споделили начина си на хранене. Бих искала да знам как сте успели от инсулин сега да не пиете вече нищо?
За да не разводнявам темата, ще напиша накратко...Оказа се, че панкреаса ми е блокирал, и инсулина се беше сринал тотално, разбира се от не особено здравословен начин на живот. Външния инсулин се наложи, защото се оказах с КЗ 19.78 на гладно и ГХ 13.6% на 01.09.21г за 2 седмици се нормализира КЗ и преминах на хапчета-Метфог@ма и Ди@прел...на изследванията  октомври месец инсулина ми беше 1.7. Момичетата от темата за ИР много ми помогнаха с хранителния режим...Спрях от раз захар, брашно, зърнени,  нишесте и плодове. Започнаха да падат кг всеки ден.....Хранех се 2 пъти на ден, като в началото закусвах/заради приема на хапчета/но прескачах много често обяда- месо и субпродукти, яйца, зеленчуци и млечни/от козе мляко/ като от млчените единствено киселото мляко не докосвам, защото ми повишава КЗ...Не пия нищо по различно от вода, чай и кафе с мляко. Алкохол и преди не пиех. Започнах да тренирам активно, за да не ми увисне драстично кожата от отслабването.... с пилатес първия месец, после във фитнес зала с инструктор/5-6 пъти в седмицата/, и включих много ходене пеша.....Декември месец на изследванията инсулина ми беше 5 и нещо....януари вече бях свалила 16 кг и започнах да намалям дозата на мет%ормина/Диапрел@ го спрях още след първия месец/ КОнсултирала съм се с ендо за лекарствата....Април спрях окончателно приема им. Приемам само магнезий и  Б комплекс. Сега ям и плодове, но се ограничавам до ягоди и понякога боровинки и круши/да не са презрели/, и задължително ги комбинирам с млечен продукт. Прескачам закуската от доста време насам/ пия само кафе с прясно козе мляко/, като първото ми хранене е на обяд, много рядко имам междинно хранене преди вечерята, като последното ми хранене гледам да не е след 19ч. Бях 89 кг, първите 10 съм ги свалила когато съм се "разхождала" с висока КЗ/това беше и един от симптомите-отслабване/ сега съм 63 кг. ГХ февруари беше 5.7%
Ядях доста ядки по едно време, но установих, че не ми понасят добре на стомаха и ги спрях окончателно. Сравнително често ям черен шоколад 85 %.

# 142
Азара, ако работиш с фитнес инструктор, го накарай да ти пресметне индивидуално от колко гр въглехидрати и протеини дневно имаш нужда и си ги набавяй с подходящата за теб храна, защото хипоглекимиите (които обикновено стават нощно време) карат черния дроб да отделя глюкоза, за да снабди клетките с глюкоза. От там отново и инсулин, и захар се вдигат. Отделно започва разпад на мускулите и загуба на протеини от тялото, а не на мазнини. Това го казвам по повод 2-кратното хранене през деня. Ендото би тр да ти каже, че е твърде малко. Хората с нарушен глюкозен толеранс се хранят 4-5 пъти дневно (което е препоръчително и за здрави) иначе кр захар варира в големи диапазони, което допълнително изтощава панкреаса.

Последна редакция: пн, 23 май 2022, 11:51 от bongobongo

# 143
Азара да, да Москова само с деца работи. Имах в предвид, че имам доста опит с ендокринолози за възрастни и сравнено с тях е доста в час. Другата която е отворена за новости, алтернативи и чете доста е д-р Ирена Петрова. Ходила съм при нея два пъти, но аз рядко ходя защото ми трябва само видеозон. Ако искаш опитай при нея, тя е с опит и от отделението.

# 144
Това с тая кр. захар или пък недай си, Боже, диабет, направоооо.... толкова сложно ми се струва....

# 145
Азара, ако работиш с фитнес инструктор, го накарай да ти пресметне индивидуално от колко гр въглехидрати и протеини дневно имаш нужда и си ги набавяй с подходящата за теб храна, защото хипоглекимиите (които обикновено стават нощно време) карат черния дроб да отделя глюкагон, за да снабди клетките с глюкоза. От там отново и инсулин, и захар се вдигат. Отделно започва разпад на мускулите и загуба на протеини от тялото, а не на мазнини. Това го казвам по повод 2-кратното хранене през деня. Ендото би тр да ти каже, че е твърде малко. Хората с нарушен глюкозен толеранс се хранят 4-5 пъти дневно (което е препоръчително и за здрави) иначе кр захар варира в големи диапазони, което допълнително изтощава панкреаса.
Благодаря ти за насоките- наясно съм с това....в началото доста се лутах, но сега основните ми хранения са напълно балансирани и ме държат сита доста време, при този режим се чувствам най-добре..КЗ е напълно стабилна, в ниаккъв случай не гладувам.....до скоро се следих по много пъти на ден и след всяко хранене с глюкомера, кое как ми действа. Ендокринолозите които посетих изобщо не се поинтерисуваха как се храня, камо ли съвет да ми дават.....Оформих лек релеф от фитнеса, доста се стегнах като цяло, дори бих казала че и като млада не съм имала такова тяло, а тренировките ми изобщо не са тежки Simple Smileна 43 год съм.......което означава според мен че се движда в правилната посока....сега спрях фитнеса/по други причини/ и се прехвърлих на табата...от инструктора също не бях доволна, с него тренирах първите 3 месеца, колкото да се ориентирам как да тренирам.. Чувствам се много добре, супер енергична, спя много добре, събуждам се с настроение....ако успявам да си набавям и нужните витамини и минерали от храната ще е най-добре, но тази седмица ще пускам изследвания и ще разбера съвсем скоро Simple Smile

mibobo-Благодаря за мнението, и аз към нея съм се насочила. Ще си запиша час при Д-р Ирена Петрова, че и там се чака месец поне Simple Smile

# 146
  • Велико Търново
Споделям уебинар, който може да е полезен. Ще разберем утре.
https://fb.me/e/1WVRhTEWH

# 147
  • Пловдив
Не разбирам дали може да се гледа уебинара, ако нямаш фейсбук.
Само от там ли може да се запишеш?
Ако е така, ще се радвам да споделите тук, ако ви направи впечатление нещо от него Simple Smile

# 148
Не разбирам дали може да се гледа уебинара, ако нямаш фейсбук.

Направи си някакъв фиктивен акаунт, колкото да можеш да се възползваш от функционалностите на платформата.

# 149
Споделям уебинар, който може да е полезен. Ще разберем утре.
https://fb.me/e/1WVRhTEWH
Мисля, че пишеше 26.05. (четвъртък)?
Понеже познавам Азара и лично, да кажа, че малко скромничи за лекия релеф от фитнеса...промяната е коренна.😉
Иначе и аз нямам проблеми с КЗ и при еднократно, и при двукратно хранене. Мерила съм с глюкомер и поддържам стабилни нива.

Общи условия

Активация на акаунт