Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 70

• 36 380
  • 738
  •   1
Отговори
# 210
Минзухар12, да времето влияе, защото щитовидната участва в терморегулацията на тялото. Изпитваш студ, докато на другите им е добре, или ти е горещо, защото трудно се потиш. По-често е първият вариант. Но усещането за горещина може да е и от твърде ниско тсх. Това е по-присъщо за хора, отиващи към хипер.

Zoe, изчети 1 пост на 1 стр. Хормон се пие, защото тсх тр да е под 2, а фт3 и фт4 около 75% от реф стойности. И при здрави хора стойностите действително са такива.

# 211
bongo много благодаря. 🥰🌼

# 212
Минзухар12, да времето влияе, защото щитовидната участва в терморегулацията на тялото. Изпитваш студ, докато на другите им е добре, или ти е горещо, защото трудно се потиш. По-често е първият вариант. Но усещането за горещина може да е и от твърде ниско тсх. Това е по-присъщо за хора, отиващи към хипер.

Zoe, изчети 1 пост на 1 стр. Хормон се пие, защото тсх тр да е под 2, а фт3 и фт4 около 75% от реф стойности. И при здрави хора стойностите действително са такива.

Ами да, въпроса ми е, ако стойностите на тсх и фт4 са в нормата, нужно ли е да се пият хормони? При мен имам само повишение на антителата, не съм пила до сега някакви препарати и май засега не е нужно, просто е добре да се следят стойностите, т.е ако има промяна в стойностите на хормоните тогава да се пие.

# 213
Фт3 и фт4 почти никога не излизат от нормата. Затова тр да се знае, че нормалните им стойности са в горната половина на нормата. В противен случай с течение на времето започват симптомите. Тсх е нормално да е под 2, а за успешна бременност е задължително.

# 214
Ами да, въпроса ми е, ако стойностите на тсх и фт4 са в нормата, нужно ли е да се пият хормони?

Да.

# 215
  • Столичанин ама не в повече :D

Ами да, въпроса ми е, ако стойностите на тсх и фт4 са в нормата, нужно ли е да се пият хормони? При мен имам само повишение на антителата, не съм пила до сега някакви препарати и май засега не е нужно, просто е добре да се следят стойностите, т.е ако има промяна в стойностите на хормоните тогава да се пие.
Дали е нужно ти сама ще си прецениш, но при всички случаи е хубаво да вземеш мерки, а именно промяна в храненето, движението, в мисленето дори, попълване на витаминни и минерални дефицити и може и никога да не се наложи да пиеш хормони. Simple Smile

# 216
Здравейте,

Искам да попитам дали има някой с моя проблем. При забременяване ме диагностицираха с хипофункция на щитовидната жлеза и по време на цялата бременност приемах Л-тироксин 87,5 мкг. Дозата не ми беше коригирана и след раждане при регулярните изследвания, които пускам ТСХ беше станало 0,1 (при минимална стойност за лабораторията 0,4).
Помислих, че от хипофункция съм влязла в хиперфункция, но ендокриноложката ми каза, че другите хормони са добре и няма никакъв проблем ТСХ да е толкова ниско. Потвърди, че нямам хиперфункция и изписа доата изследвания, които да направя след 40 дена. Също така намалихме дозата от 87,5 на 65 мкг.

Сега пуснах тези изследвания и ги прикачам тук. Лекарката също каза, че сигурно се касае за хашитоксикоза и препоръча за 2 седмици да спра хормона и после пак да пусна изследвания. Някой бил ли е в подобна ситуация? Какви симптоми имахте? Аз имам доста чест главобол и замаяност и все още много ме болят ставите и коленете. Последното се отключи след раждането, но вече минаха 3 месеца и мислех, че трябва да отмине. Не знам дали може да се повлиява от хормоните....

# 217
Ихииииий ....ми направо си си в хипер яко ..ама сигурно ще се регулира ...просто явно след раждането или не си имала нужда от толкова хормон или направо са се наместили ,баш както си трябва ....това разбира се са си мои интерпретации ,но го казвам като човек ,който е минавал от хипо в хипер .Следи се как се чувстваш и пускай изследвания по-често .

# 218
На мен след раждането лекарят ми каза да спра приема на Еутирокс, защото пада рязко тсх-то. Първите изследвания правих по спомен две-три седмици след това и тогава прецени с колко да продължа.

# 219
На дъщеря ми ТСХ беше 14 преди лечението. С Л-тироксин 50, падна на 0,002, намалиха й го на 25, но след месец ТСХ скочи на 89. Сега е на 75 Л-тироксин. Лекарят й казал, че можело до 1 година след прекъсване на бременност ТСХ да играе така.
Някой сблъсквал ли се е с такива  скокове?

Последна редакция: пн, 30 май 2022, 00:37 от Diorela

# 220
А другите хормони Т3 и Т4 как са? ТСХ е чувствителен показател и  отделно е хормон на хипофизата и само според него доза не се определя.

# 221
Нямам информация за другите хормони, не зная дали док ги е поискал и дали са изследвани  последните 2 пъти. Тя е с Хашимото.

# 222
  • София
Привет, момичета!

можете ли да коментирате TSH-то в днешните ми изследвания, не е ли много ниско?! знам, че е добре да е около и до 2, но каква е долната граница на нормалното, не знам:

Понижило се е доста в сравнение от преди 3 месеца, а никога не ми е било толкова ниско, ето това са изсл. от края на февруари:

Тук обаче не съм изследвала fT4 и fT3:

А ето това от ноември 2021, но е друга скАлата (Бодимед си я смениха тази година януари, а това са отпреди смяната):

Не пия хормон, имам Хашимото и възли, които следя веднъж годишно.

# 223
BFF_ не е нисък ТСХ, добре си е.

# 224
  • София
BFF_ не е нисък ТСХ, добре си е.
Благодаря за отговора!
А тази тенденция надолу ок ли е? Доколко може да стигне без да е зле за организма?

Общи условия

Активация на акаунт