Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 70

• 36 385
  • 738
  •   1
Отговори
# 240
Добре, след като останалите хормони са в норма, а само антителата са високи - как стоят нещата със забременяване. Не го планираме в близките месеци, но все пак искаме второ детенце и бих искала да знам с какво се сблъсквам. Доколкото съм чела за забременяване ТСХ трябва да е под 2, а моето е 2,5. Как се смъква това без терапия?

Когато тръгнеш да забременяваш, ще ти изпишат малка доза хормон най-вероятно. Това са неща, които се планират, все пак. Сега просто няма смисъл, защото хормоните ти са добре, а антителата са щекотлива тема.
Ако ще изследваш полови, ги пусни точно на трети ден от МЦ (специално тези, които трябва да се тестват именно тогава).

# 241
  • Столичанин ама не в повече :D
Здравейте, изчетох първия пост и по всяка вероятност ще се присъединя към темата. Днес за първи път пуснах ЩХ и останах доста изненадана от стойностите на антителата. Сега просто не зная какво да предприема. Ще пусна и полови хормони, но ще е след две седмици, тогава мисля да посетя и ендокринолог. Посъветвайте ме от къде да започна, моля 🌸

Основните неща са ти ги написали, аз ще добавя, че трябва да увеличиш витамин д над 40  и фолиевата над 10. Също и провери б12, за косопада провери феритин. Гликирания хемоглобин обаче не кореспондира много с твърденията ти за здравословно хранене. Тренирането "доста" също не е добра идея.

# 242
+1. Витамин Д и фолиевата киселина не съм ги видяла по-рано. Трябва да се вдигнат.

# 243
Цитат
Гликирания хемоглобин обаче не кореспондира много с твърденията ти за здравословно хранене.

Захар почти не консумирам, въглехидрат хапвам, но не пакетиран, а примерно картофи, ориз. Старая се да не намалявам въглехидрата и мазнините много, защото започвам да имам проблем с МЦ. Имам доста нисък процент подкожна мазнина и сякаш ако вляза в калориен дефицит започвам да бъркам МЦ. Протеинът ми обикновено е над 100гр дневно.Никога не съм ограничавала глутен, сега ще пробвам и ще видя как е. Ядем доста пилешко и риба.
За тренирането доста със сигурност не е хубаво, но тренировките са нещо, което ме крепи и което ме кара да се чувствам добре. Когато бях бременна отново си тренирах, просто не толкова силово колкото съм свикнала.

Благодаря ви много за съветите. Ще пусна полови на 3-ти ден. Може ли да ме насочите към някаква доза Витамин Д и фолиева киселина? Метилирана ли трябва да е?

# 244
“Трениране доста” е много относително понятие, за един - вашите тренировки може да са съсипващи, за друг да са майчина милувка.😂

Важно е дали се възстановявате добре след тренировки, това е най-същественото, наистина е доста индивидуално.

# 245
Честит празник на всички малки, големи и още по-големи деца Wink

.....

Благодаря ви много за съветите. Ще пусна полови на 3-ти ден. Може ли да ме насочите към някаква доза Витамин Д и фолиева киселина? Метилирана ли трябва да е?

Задължително метилирана фолиева да. Аз най-често пия при нужда Неофолик мета и съм доволна, но може и друг фолат да си вземеш. Доза от 400 мисля, че ще ти е ок, ще вдигнеш нивата но малко по-бавно. Защото прием на фолиева вдига желязото а твоето е високо и не ти трябва по-голяма доза. Вит.Д , аз лично предпочитам Вигантол, т.е. течния е за предпочитане.

# 246
Здравейте!
Новак съм в темата. На 29 години съм. В началото на годината започнах да изпитвам умора (заспивах най-късно към 19-20 часа), ноктите ми станаха ужасно чупливи и започнах да изпитвам болка в ставите.
Пуснах си изследнив на кръв, урина и изследвания на щитовидната жлеза, та с неохота установих, че антителата ми са завишени. Минах и на ехограф, като ми казаха, че това, което се вижда, "прилича" на Хашимото.
Започна се едно постоянно четене и планиране, както и нови изследвания всеки месец. Не ми се ще все още да ходя на ендокркинолог, предвид споделения опит на голяма част от хората.
Наскоро споделих на личната лекарка за антителата, при което тя ми каза, че не е задължително да е автоимунно заболяване и че може антителата по никакъв начин да не вредят на жлезата, което приех с голямо недоверие.
Моля за мнение, според вас възможно ли е това?
Както и за мнение по отношение на резултатите от изследванията ми!
Благодаря предварително!

# 247
Наскоро споделих на личната лекарка за антителата, при което тя ми каза, че не е задължително да е автоимунно заболяване и че може антителата по никакъв начин да не вредят на жлезата, което приех с голямо недоверие.
Не, не е възможно.

Ако не си ходил/-а на ендокринолог до момента, кой е провел ехографията на жлезата ти?
Също, каква е причината да се тестваш всеки месец? Особено антителата е безпредметно да ги пускаш повече от веднъж на 6-12 месеца.

# 248
Цитат
Гликирания хемоглобин обаче не кореспондира много с твърденията ти за здравословно хранене.

Захар почти не консумирам, въглехидрат хапвам, но не пакетиран, а примерно картофи, ориз. Старая се да не намалявам въглехидрата и мазнините много, защото започвам да имам проблем с МЦ. Имам доста нисък процент подкожна мазнина и сякаш ако вляза в калориен дефицит започвам да бъркам МЦ. Протеинът ми обикновено е над 100гр дневно.Никога не съм ограничавала глутен, сега ще пробвам и ще видя как е. Ядем доста пилешко и риба.
За тренирането доста със сигурност не е хубаво, но тренировките са нещо, което ме крепи и което ме кара да се чувствам добре. Когато бях бременна отново си тренирах, просто не толкова силово колкото съм свикнала.

Картофите не са добра идея, ориза го замени с кафяв, и освен това има още киноа, елда, а и не виждам бобови храни, а те категорично го твърдя са най-полезния протеин, относно многото пилешко и риба трябва да се внимава и с двете, с първото заради антибиотици и хормони (с цел да растат по-бързо), а с второто заради тежките метали. Относно д почни около 2 месеца по 5000 iu дневно (или може по-малко пъти по-високи дози), и след това контрола след две седмици, относно фолиевата да добре е да фолат демек метилирана (въпреки, че аз в момента си пия обикновена, защото в метилираната, която открих на приемлива цена точно тая на мибобо има лактоза, но ще видим след няколко месеца как ще ми повлияе де). Мисля, че бях изчерпателен. Smiley
Здравейте!
Новак съм в темата. На 29 години съм. В началото на годината започнах да изпитвам умора (заспивах най-късно към 19-20 часа), ноктите ми станаха ужасно чупливи и започнах да изпитвам болка в ставите.
Пуснах си изследнив на кръв, урина и изследвания на щитовидната жлеза, та с неохота установих, че антителата ми са завишени. Минах и на ехограф, като ми казаха, че това, което се вижда, "прилича" на Хашимото.
Започна се едно постоянно четене и планиране, както и нови изследвания всеки месец. Не ми се ще все още да ходя на ендокркинолог, предвид споделения опит на голяма част от хората.
Благодаря предварително!

Не, не е възможно, хубавото при теб е, че въпреки високите антитела, си хванал/а нещата съвсем съвсем в началото, защото тсх и фт4 показват, че жлезата все още има капацитет да произвежда достатъчно хормон, и ако промениш начина си на хранене, движение мислене, нещата може никога да не се влошат, би било добре да изследваш витамин д, витамин б12, глюкоза, инсулин, гликиран хемоглобин, феритин, и ако там има някакви проблеми или липси (много много вероятно), да ги оправиш. Simple Smile

# 249
jerami, как се вдига ниския феритин при желязо в горната част на нормата?

# 250
Не, не е възможно.

Ако не си ходил/-а на ендокринолог до момента, кой е провел ехографията на жлезата ти?
Също, каква е причината да се тестваш всеки месец? Особено антителата е безпредметно да ги пускаш повече от веднъж на 6-12 месеца.

Ехографията я проведе специалист по образна диагностика, а антителата ги тествам на своя глава от паника вероятно.

Цитат

З
Скрит текст:
ахар почти не консумирам, въглехидрат хапвам, но не пакетиран, а примерно картофи, ориз. Старая се да не намалявам въглехидрата и мазнините много, защото започвам да имам проблем с МЦ. Имам доста нисък процент подкожна мазнина и сякаш ако вляза в калориен дефицит започвам да бъркам МЦ. Протеинът ми обикновено е над 100гр дневно.Никога не съм ограничавала глутен, сега ще пробвам и ще видя как е. Ядем доста пилешко и риба.

Скрит текст:
Картофите не са добра идея, ориза го замени с кафяв, и освен това има още киноа, елда, а и не виждам бобови храни, а те категорично го твърдя са най-полезния протеин, относно многото пилешко и риба трябва да се внимава и с двете, с първото заради антибиотици и хормони (с цел да растат по-бързо), а с второто заради тежките метали. Относно д почни около 2 месеца по 5000 iu дневно (или може по-малко пъти по-високи дози), и след това контрола след две седмици, относно фолиевата да добре е да фолат демек метилирана (въпреки, че аз в момента си пия обикновена, защото в метилираната, която открих на приемлива цена точно тая на мибобо има лактоза, но ще видим след няколко месеца как ще ми повлияе де). Мисля, че бях изчерпателен. Smiley
[/spoiler][/spoiler]
Здравейте!
Благодаря предварително!

Не, не е възможно, хубавото при теб е, че въпреки високите антитела, си хванал/а нещата съвсем съвсем в началото, защото тсх и фт4 показват, че жлезата все още има капацитет да произвежда достатъчно хормон, и ако промениш начина си на хранене, движение мислене, нещата може никога да не се влошат, би било добре да изследваш витамин д, витамин б12, глюкоза, инсулин, гликиран хемоглобин, феритин, и ако там има някакви проблеми или липси (много много вероятно), да ги оправиш. Simple Smile

Благодаря! Simple Smile

# 251
jerami, как се вдига ниския феритин при желязо в горната част на нормата?
Трудно и бавно, особено при жените заради цикъла, като добавка железния сулфат го вдига, но там съвети за пиене или не, не смея да давам, защото железните препарати могат да са опасни при предозиране.

# 252
В моя случай аз бях с ниско желязо, нисък хемоглобин и нисък феритин, със Сорбифер, фолиева киселина 800 мкг и Б 12 вдигам феритина и хемоглобина. Желязото всъщност на първите изследвания ми се беше покачило, т.е. беше 13,2, но на вторите феритинът продължаваше да се покачва, а желязото беше малко под 10. ЖСК пък и при двете изследвания се е понижило (което означава вероятно, че вече покачвам предимно феритина, т.е. усвояването на желязото се саморегулира в случая). Разбира се, следя и смятам да продължа да си следя редовно железния панел, за да няма предозиране. Просто отбелязвам, че изследване само на желязо и хемоглобин, без феритин и ЖСК, може и да не е особено достоверно (защото, ако последния път не бях изследвала и феритин+ ЖСК, щях да си мисля, че ето...желязото пак се понижава...).🙂 Интересно ми е какво ще се случва с хемоглобина оттук нататък, но очаквам и той в някакъв момент да спре да се покачва и да се стабилизира на едно ниво.

Последна редакция: ср, 01 юни 2022, 22:15 от dolce miele

# 253
Пия Еуторокс 25 мгр от 05.05.

Изследвания на 05.05:
TSH 5,10 (0,27 - 4,2)
fT3   4,23 (3,1 - 6,8)
fT4.  15,16 (12,0 - 22,0)

От днес:
TSH 2,51
fT3   4,47
fT4.  14,32

Основно оплакване за откриване на Хашимото косопад и силно оредяване на косата в зоната над челото. В момента
косопадът си продължава. Сякаш леко започват да изкарват нови косъмчета, преди не никнеше нова коса.
Да вдигна ли леко дозата на Еутирокс? Гледам fT4 е паднало. А и гледам има какво да се желае по отношение на fT3 и fT4.

# 254
Пия Еуторокс 25 мгр от 05.05.

Изследвания на 05.05:
TSH 5,10 (0,27 - 4,2)
fT3   4,23 (3,1 - 6,8)
fT4.  15,16 (12,0 - 22,0)

От днес:
TSH 2,51
fT3   4,47
fT4.  14,32

Основно оплакване за откриване на Хашимото косопад и силно оредяване на косата в зоната над челото. В момента
косопадът си продължава. Сякаш леко започват да изкарват нови косъмчета, преди не никнеше нова коса.
Да вдигна ли леко дозата на Еутирокс? Гледам fT4 е паднало. А и гледам има какво да се желае по отношение на fT3 и fT4.

Да, имате нужда от по-висока доза. Увеличавайте, докато ФТ4 е мръдне нагоре. Поне над средата.

Общи условия

Активация на акаунт