Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 70

• 36 419
  • 738
  •   1
Отговори
# 285
Здравейте! Минавам само да споделя една статия, стори ми се полезна. Набавих някои хранителни добавки по идеи от статията, като там си е написано, че ако има поставена диагноза, се прави консултация с лекар. При мен доста симптоми отшумяха след спиране на антибиотици и лекарства за стомах, и реших да се наблюдавам известно време, и ако пак имам оплакване, тогава да се изследвам. Даже си спомних, преди 7 години съм ходила в Иван Рилски със съмнение за ревматоиден артрит, не откриха нищо. Затова сега подхождам малко по-холистично. Ето статията - две части е, важи за всичко автоимунни заболявания вкл. Хашимото.
https://zdravivsekiden.com/nai-poleznite-5-hranitelni-dobavki-pr … vo-da-izbiagvame/

Последна редакция: пн, 06 юни 2022, 20:12 от Анонимен

# 286
  • София
Записвам се да ви следя, след завишени чернодробни показатели е изпратиха на ендокринолог, който при преглед с ехограф установи Хашимото.

Ето изследванията, мен повече ме притеснява обременяването с глюкоза...

# 287

Здравейте!Имам въпрос и бих се радвала ако можете да ми съдействате.Скоро бях писала, че при изследванията ми TSH излезе  4.41, TAT и МАТ са в норма, както и FT3 и FT4.На преглеф с ехограф установиха изменение в структората на жлезата и ми предписаха Л-тироксин 75.Днес бях на преглед при друг лекар, за да получа и второ мнение и тя ме посъветва да спра да го пия. Сега съм доста разколебана и не знам какво да правя.Бихте ли ми дали съвет? Благодаря!

Имате ли някакви оплаквания? По принцип сте за хормон. ФТ3 още се държи, но е въпрос на време да падне и да ви връхлетят симптомите. Направо 75 мкгр. ли Ви изписаха? Може и да имате нужда от толкова, но се започва от най-ниската доза и постепено се увеличава през 30-40 дни до изчезване на симптомите.

# 288
Записвам се да ви следя, след завишени чернодробни показатели е изпратиха на ендокринолог, който при преглед с ехограф установи Хашимото.

Реално, глюкозата и инсулинът ти не са чак толкова зле. Не казвам, че са оптимални, но не са и трагични. Досега правила ли си Обременяване с глюкоза или сега ти е за пръв път? Трябва да започнеш нисковъглехидратен хранителен режим и някакъв спорт, за момента можеш и без метформинови препарати, според мен.
Относно хипофункцията - не си изследвала FT3, винаги пускай този хормон, заедно с останалите. Може би си за малка доза синтетичен хормон.
Изследвай се и за дефицити на витамини / минерали - B12, D, Фолиева, Желязо, Феритин и т.н.

# 289
  • София

Реално, глюкозата и инсулинът ти не са чак толкова зле. Не казвам, че са оптимални, но не са и трагични. Досега правила ли си Обременяване с глюкоза или сега ти е за пръв път? Трябва да започнеш нисковъглехидратен хранителен режим и някакъв спорт, за момента можеш и без метформинови препарати, според мен.
Относно хипофункцията - не си изследвала FT3, винаги пускай този хормон, заедно с останалите. Може би си за малка доза синтетичен хормон.
Изследвай се и за дефицити на витамини / минерали - B12, D, Фолиева, Желязо, Феритин и т.н.

Мнооооого благодаря за насоките! За първи път правя подобно обременяване, спорт имам 3х1ч. в седмицата от около година. Определено ще трябва да променя режима на хранене....

Относно FT3, всички изследвания са ми насрочени от ендокринолог, преди да каже Хашимото, не ги бях чувала. Витамин Д, имам лек дефицит но е много малко под долната граница, което е странно връщаме се от почивка, ще го проверя пак след морето след 2 седмици. Ще питам другия път да пуснем и другите витамини и минерали.

Последна редакция: вт, 07 юни 2022, 13:56 от nad_tab

# 290

Здравейте!Имам въпрос и бих се радвала ако можете да ми съдействате.Скоро бях писала, че при изследванията ми TSH излезе  4.41, TAT и МАТ са в норма, както и FT3 и FT4.На преглеф с ехограф установиха изменение в структората на жлезата и ми предписаха Л-тироксин 75.Днес бях на преглед при друг лекар, за да получа и второ мнение и тя ме посъветва да спра да го пия. Сега съм доста разколебана и не знам какво да правя.Бихте ли ми дали съвет? Благодаря!

Имате ли някакви оплаквания? По принцип сте за хормон. ФТ3 още се държи, но е въпрос на време да падне и да ви връхлетят симптомите. Направо 75 мкгр. ли Ви изписаха? Може и да имате нужда от толкова, но се започва от най-ниската доза и постепено се увеличава през 30-40 дни до изчезване на симптомите.

Ами не знам какви да симптомите, но отидох да се изследвам заради рязко напълняване.Иначе имам учестен пулс винаги е над 100 при измерване и се потя много и съм + 25 кг. Да тази доза ми изписа и ми каза след 2 месеца да направя нови изследвания и ако се налага да коригираме дозата, другата ендокриноложка която посетих каза, че ако не планирам бременност нищо не ми пречило да си седя с тези показатели, че и даже с много по-високи от тези се живеело без хормон и ми каза да го спирам и да пускам изследвания на 6 месеца. При преглед с ехограф първата установи и изменения в структората на жлезата, втората не ме прегледа.Поставена съм пред дилема какво да правя и кого да послушам .

# 291
Аз бих послушала по-скоро тази, която ми е предписала хормона...При ТСХ НАД норма, другата заявява, че още години можеш да си живееш чудесно с тези стойности и да си си ок?! 🤔🙄 Друг е въпросът дали трябва дозата да е точно 75 мкг (а и не се почва така рязко с тази доза, обикновено първо дозата е по-ниска и се напасва).

# 292
Аз бих послушала по-скоро тази, която ми е предписала хормона...При ТСХ НАД норма, другата заявява, че още години можеш да си живееш чудесно с тези стойности и да си си ок?! 🤔🙄 Друг е въпросът дали трябва дозата да е точно 75 мкг (а и не се почва така рязко с тази доза, обикновено първо дозата е по-ниска и се напасва).
Благодаря много!

# 293
  • Столичанин ама не в повече :D

Повишените чернодробни  са заради омазнен дроб, и да трябва да те притеснява, защото глюкозата е с преддиабетни стойности, тоест дори и повишения инсулин не може да я държи в норма, разбира се с подходящо хранене и движение нещата могат да се подобрят, за другото гърнето ти е казала, д и б12 са задължителни за изследване и след това за вдигане (защото мисля, че процентите да са ниски надвишават 95). Успех.

Здравейте!Имам въпрос и бих се радвала ако можете да ми съдействате.Скоро бях писала, че при изследванията ми TSH излезе  4.41, TAT и МАТ са в норма, както и FT3 и FT4.На преглеф с ехограф установиха изменение в структората на жлезата и ми предписаха Л-тироксин 75.Днес бях на преглед при друг лекар, за да получа и второ мнение и тя ме посъветва да спра да го пия. Сега съм доста разколебана и не знам какво да правя.Бихте ли ми дали съвет? Благодаря!

Ами не знам какви да симптомите, но отидох да се изследвам заради рязко напълняване.Иначе имам учестен пулс винаги е над 100 при измерване и се потя много и съм + 25 кг. Да тази доза ми изписа и ми каза след 2 месеца да направя нови изследвания и ако се налага да коригираме дозата, другата ендокриноложка която посетих каза, че ако не планирам бременност нищо не ми пречило да си седя с тези показатели, че и даже с много по-високи от тези се живеело без хормон и ми каза да го спирам и да пускам изследвания на 6 месеца. При преглед с ехограф първата установи и изменения в структората на жлезата, втората не ме прегледа.Поставена съм пред дилема какво да правя и кого да послушам .
При теб основния проблем е бруталната инсулинова резистентност (щот инсулин на гладно извън дори завишените референтни граници е прекалено много), кой да послушаш не знам, но и аз мисля, че започване с толкова висока доза е много, ако решиш да почнеш да пиеш бих ти препоръчал да си вземеш да имаш под ръка бетаблокери, защото е възможно първоначално още повече да скочи пулса.

# 294
Съгласна съм с Джерами. Обаче аз не бих си взела на своя глава бетаблокери...Не е зле и да помисли дали пулсът не е много свързан с високия инсулин...

# 295
Аз чак сега видях, че на 120-тата мин., вместо да спадне, кръвната захар стои доста висока.
Мда, nad_tab, определено ще трябва да минеш на режим с по-малко въглехидрати, но го прави с повишено внимание, защото - при проблемна щитовидна жлеза - не е препоръчително въглехидратите да са напълно орязани, до минимум. Просто в това отношение двете заболявания (Хашимото и Инсулинова резистентност) малко си противоречат.
Ако имаш излишно тегло, опитай се да го свалиш.

# 296
nad_tab, вегетарианка ли си? Останала съм с такова впечатление от други теми...

# 297
Съгласна съм с Джерами. Обаче аз не бих си взела на своя глава бетаблокери...Не е зле и да помисли дали пулсът не е много свързан с високия инсулин...
и аз така мисля, имах такъв проблем с висок пулс и ИР. Като минах нна режим нещата се оправиха.

# 298
За съжаление, познавам няколко човека с ИР и с диабет, които пиеха бетаблокери, а накрая се оказа, че е от високите стойности на КЗ и/или инсулин (не всички бяха с висока КЗ всъщност, но инсулинът си беше висок)...

# 299
  • София
nad_tab, вегетарианка ли си? Останала съм с такова впечатление от други теми...

Никак не, ям месо, но не всеки ден Simple Smile

Проблема ми е в Колата, пия една от 500мл. ама всеки ден, нея да махна и нещата ще изглеждат по-добре... хляб ям 2-3 пъти в седмицата, но обичам сладичко.

Аз чак сега видях, че на 120-тата мин., вместо да спадне, кръвната захар стои доста висока.
Мда, nad_tab, определено ще трябва да минеш на режим с по-малко въглехидрати, но го прави с повишено внимание, защото - при проблемна щитовидна жлеза - не е препоръчително въглехидратите да са напълно орязани, до минимум. Просто в това отношение двете заболявания (Хашимото и Инсулинова резистентност) малко си противоречат.
Ако имаш излишно тегло, опитай се да го свалиш.

Голяма мъка ми е излишното тегло.... аз съм лакомник, обичам да готвя и половинката готви страхотно, много е трудна борбата с килограмите.

Последна редакция: вт, 07 юни 2022, 23:13 от nad_tab

Общи условия

Активация на акаунт