Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 70

• 36 430
  • 738
  •   1
Отговори
# 300
Мисля, че съм останала с такива впечатления заради млечната майонеза...🙂 Да, колата и сладичкото са голям проблем. Но и похапването на повечко вгх (или по-често) и от друг тип- ориз, картофи, царевица (имам предвид неща, които не са сладки на вкус- понякога в порция от тях има повече вгх, отколкото предполагаме). 🙂

# 301
  • София
Мисля, че съм останала с такива впечатления заради млечната майонеза...🙂 Да, колата и сладичкото са голям проблем. Но и похапването на повечко вгх (или по-често) и от друг тип- ориз, картофи, царевица (имам предвид неща, които не са сладки на вкус- понякога в порция от тях има повече вгх, отколкото предполагаме). 🙂

Млечната майонеза(със соево мляко) е любима на гостите вегани Simple Smile

С картофи, ориз, царевица и производни проблеми нямам... чудя се любимата закуска от гофрети от 2 яйца, 2л. овесени ядки и един банан, колко често мога да консумирам Mr. Green

# 302
  • София
Здравейте, при профилактичен ехографски преглед скоро ми откриха Хашимото. Преди да отида на ендокринолог следващата седмица, си направих изследвания. Честно казано нямам оплаквания от типа на напълняване, уморяемост и т. н., различни от обичайните за мен. Моля да ми кажете нещо по резултатите, които виждате.

# 303
Това е доста сериозна хипофункция - учудващо е, че нямаш симптоми, при това положение. Вероятно ще ти изпишат синтетичен хормон.
Може да провериш, също така: инсулин и глюкоза на гладно, гликиран хемоглобин, витамини B12, D и B9, желязо, феритин, цинк, мед и др. И с резултатите да отидеш при ендото, макар че се приготви, че може да не получиш супер адекватни насоки. Желателно е сама да се информираш за спецификите на заболяването - има много материали по темата. Успех! Flowers Four Leaf Clover

# 304
Т3 е сравнително добър, вероятно затова няма симптоми...или не си ги свързва, че са от това

# 305
  • София
Здравейте, при профилактичен ехографски преглед скоро ми откриха Хашимото. Преди да отида на ендокринолог следващата седмица, си направих изследвания. Честно казано нямам оплаквания от типа на напълняване, уморяемост и т. н., различни от обичайните за мен. Моля да ми кажете нещо по резултатите, които виждате.
А какви са ви оплакванията различни от обичайните? Имате ли някакви оплаквания изобщо? Наистина се интересувам, защото антителата и ТСХ са наистина високи.
Включила съм се в тази тема, защото скоро ще остана с 1/4 жлеза и ми е важно да знам дали може да има отклонения в хормони и антитела и да няма оплаквания.

# 306
  • София
А какви са ви оплакванията различни от обичайните? Имате ли някакви оплаквания изобщо? Наистина се интересувам, защото антителата и ТСХ са наистина високи.
Включила съм се в тази тема, защото скоро ще остана с 1/4 жлеза и ми е важно да знам дали може да има отклонения в хормони и антитела и да няма оплаквания.

Аз нямам оплаквания, а ТАТ ми е 5 пъти над нормата... при рутинен профилактичен преглед преди година ми излезе висок АЛАТ, от там гастроентеролога го мъчи една година с разни хранителни добавки, накрая и писна и ме изпрати на ендокринолог, тя веднага каза, че има съмнения за Хашимото. Единственото ми оплакване е повечко килца, ама моите са от лакомия, едва ли проблема е в Хашимото. Холестерола за първи път ми е над нормата.

# 307
А по какъв начин висок Алат се свързва с Хашимото? Интересно ми е, защото никой не ти казва каква е взаимовръзката.. Моят е все над нормата и каквото и да правя и да пия, не спада... Нямам омазнен черен дроб и тн, на ехо казват че е перфектно. И все пак, кое от заболяването го предизвиква

# 308
  • София
И на мен ми е чудно. Висок Алат  не бих го свързала с щитовидна.
Имам много омазнен черен дроб, но Асат и Алат са в норма.

the_demon, употребяваш ли някакъв алкохол, консумираш ли много пържено или пък тестени? Сладки неща или много плодове?

# 309
Не, на всички въпроси😁.. Не употребявам захар от 3 години, пия 2 пръста бяло вино с 2 бучки лед, нецям глутен и бързи ВХ.... Изобщо🤣.. Но въпреки всичко Алат се вдигна със заболяването на 45 и това е... Нямам излишни кг, слаба съм, холестеролен профил перфектен... Не знам

# 310
Ето тук е обяснена ролята на АЛАТ и АСАТ и при повишен АЛАТ една от причините е проблем с щитовидна, но има и други
https://www.forlife.bg/asat-alat-chernodrobni-enzimi

# 311
  • София
А по какъв начин висок Алат се свързва с Хашимото? Интересно ми е, защото никой не ти казва каква е взаимовръзката.. Моят е все над нормата и каквото и да правя и да пия, не спада... Нямам омазнен черен дроб и тн, на ехо казват че е перфектно. И все пак, кое от заболяването го предизвиква

Не знам как се свързват, гастроложката ме прати на ендокринолог, след като година не успя да го свали.

# 312
  • София
mibobo, благодаря за статията. Не бях свързвала щитовидна с чернодробни до сега.

# 313
  • София
Това е доста сериозна хипофункция - учудващо е, че нямаш симптоми, при това положение. Вероятно ще ти изпишат синтетичен хормон.
Може да провериш, също така: инсулин и глюкоза на гладно, гликиран хемоглобин, витамини B12, D и B9, желязо, феритин, цинк, мед и др. И с резултатите да отидеш при ендото, макар че се приготви, че може да не получиш супер адекватни насоки. Желателно е сама да се информираш за спецификите на заболяването - има много материали по темата. Успех! Flowers Four Leaf Clover

Благодаря за отговора. Аз също съм все още в шок от диагнозата. Опитвам се да се информирам за заболяването от доктор Гугъл. За съжаление колкото повече чета, толкова повече разбирам, че нищо не разбирам - какво може, какво не може, какво трябва, какво - не. Информацията е разнопосочна - при един е едно, при друг - съвсем друго. Объркана съм. Този синтетичен хормон, когато ми го изпишат, мога ли да го заменя със животински - чета за някакви хормони, които хората си купуват от ebay например?

Т3 е сравнително добър, вероятно затова няма симптоми...или не си ги свързва, че са от това
Да, и двата хормона са в граници, което не знам доколко е добре, като се има предвид другите показатели какви са.

Оплаквания нямам. Аз съм това, което съм, откакто се знам - студено ми е, мога да спя по 12 часа, депресе съм - тип меланхолик. От около 10 години имам проблеми с колене. От храни нямам никакви оплаквания - ям от всичко в умерени количества. Не пия алкохол - по 50 грама вино, ако се брои. Не пуша. Нямам наднормено тегло. Доколкото знам, в семейството ми няма проблемни с ЩЖ. Къде сгреших?

# 314
Marigold това, че хормоните са в норми, не е достатъчно. Отговорих на Гърненце, защо вероятно нямаш симптоми, защото те идват най-вече от нисък Т3 а твоя е сравнително добър.
Да, в интернет има много информация и става объркващо особено в началото при запознаване със състоянието. На първата страница на темата не знам дали си чела? Там има синтезирана информация за основните неща, както за самите хормони, функцията им, така за нужни допълнителни изследвания, книгите по темата и т.н.

Животинският хормон е от изсушена жлеза на прасе, в него има и двата хормона - Т3 и Т4, които не се знаят в какво съотношение и дозировка са. Синтетичния хормон е само Т4.

Дай си време за четене и осмисляне, не става с 1-2 дни, не са сложни толкова нещата, просто трябва осмисляне. И не е нужно да си в шок, всеки трети - четвърти човек в днешно време има някакъв проблем с щитовидна жлеза.

Последна редакция: чт, 09 юни 2022, 10:23 от mibobo

Общи условия

Активация на акаунт