Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 70

• 36 436
  • 738
  •   2
Отговори
# 315
Момичета , Вигантол кога е най - добре да се пие ? Сутрин на гладно ли или с храна? По колко капки на ден трябва да пия ? Изследвах Витамин Д - 33 ng/ml

# 316
До ранния следобед е добре да се приема, че влияе на производството на мелатонин и може да повлияе на съня. Въпреки, че аз не съм го знаела това и все вечер пия по време на хранене и не съм имала проблем.
Лекарите често го изписват на гладно, но е по-добре по време на хранене, тъй като той е мастноразтворим витамин.
Този резултат при какви граници е 30-100?

# 317
И аз наскоро четох в една фейс група, че е добре сутрин, досега го пиех когато ми падне, но задължително с храна, по възможност мазна. Или пък с малко зехтин.

# 318
Това са границите . Дали по 10 капки да пия или е много ?

# 319
По мое мнение е много в предвид, че не си в дефицит и лятото сега започва. Мисля, че 4-6 капки дневно са достатъчни.

# 320
Аз пък мисля, че е добре по 10 капки дневно за 1 месец и после по по-малко. Зависи и как се усвоява- някои вдигат нивата с ежедневни умерени дози, при други "работят" по-големите дози...Тези референтни граници са доста разтегливи...няма как и 20, и 100 да е "оптимално"...🤔

# 321
Приемът на витамин D нали трябваше да е с 8 чАса отстояние от този на хормона? Как ще го пиете сутрин, тогава?

Последна редакция: чт, 09 юни 2022, 13:51 от Гърне без похлупак

# 322
Аз пък мисля, че е добре по 10 капки дневно за 1 месец и после по по-малко. Зависи и как се усвоява- някои вдигат нивата с ежедневни умерени дози, при други "работят" по-големите дози...Тези референтни граници са доста разтегливи...няма как и 20, и 100 да е "оптимално"...🤔

Принципно при тези граници оптималното е около 70 до колкото аз знам.
Относно приема, да може и 1 месец по-голяма доза. Но аз винаги предпочитам постепенно вдигане, по 10к съм вземала само ако съм със сериозен дефицит като 20 /при граница 50-120/, ако съм на долна граница или отгоре си вземам по 5-6к

Гърненце аз както си пия моя хормон в 4ч спокойно мога да си го вземам по обяд, но както казах пия го вечер и не ми влияе на съня.

# 323
Приемът на витамин D нали трябваше да е с 8 чАса отстояние от този на хормона? Как ще го пиете сутрин, тогава?

Аз все още не пия хормон . В момента пия Л-тирозин , Омега 3 от сьомга и от днес почнах Вигантол . Ще следя ТСХ и ще ви пиша после дали съм успяла да го сваля 🙂

# 324
Aз пия вит. Д по някое време следобед...когато се сетя. В началото на 2019 г започнах да го пия, по 2-3 капки дневно. Около юни 2019 г ми се беше "вдигнал" до около 30...🙂 В последните месеци (все още докато не беше топло) взимах в някои дни по 8 000- 10 000 единици, като редувах с дни с по по-малко капки. Резултатът ми е в оптималната зона, но има и още накъде да се подобрява...или поне аз така искам.🙂 Този месец ще ходя на море за 5 дни, иначе не ходя с къси поли и панталони, дори през лятото ми се пекат само краката от глезените надолу, ръцете, деколтето, шията и лицето. Затова си приемам вит. Д и през лятото, една идея намалявам дозата. Т.е. от 3 години и половина пия вит. Д, за да докарам приличен резултат.🙂

Последна редакция: чт, 09 юни 2022, 15:49 от dolce miele

# 325
Питах личната и тя ми каза,  че с Витамин Д трудно може да се предозира дори и лятото .

# 326
Долче на морето ако си намазана със слънцезащита нищо няма да "хванеш" Wink .

Относно вит.Д и изследванията му, вече няколко пъти попадам на такава информация и все не ми остава време да се разровя и да навляза в дълбочина по темата. Няколко пъти чета, а веднъж и аптекарка ми го каза, че този вит.Д който масово се изследва ( Витамин Д- 25-OH Vitamin D) почти винаги изкарвал хората в дефицит и че не бил правилното изследване. Ако се изследва другия вит. Д3  (Витамин Д3- (1,25-(OH)2 – Vitamin D3), излизали резултати даже над границата. И все се каня да чета каква е разликата между тези изследвания и дали това е вярно.

# 327
Мибобо, ще съм намазана, разбира се. Със светла кажа съм.😃 Но не се мажа толкова често, колкото препоръчват или след абсолютно всяко мокрене...Иначе с фактор 20, 30 и 50- първия ден с 50, после с 30 и т.н. Миналата година успях да изгоря малко в първия ден, при една разходка, когато УЖ вървяхме максимално по сянката...😆 Дребната обаче е с полусветла кожа, но направо хваща тен, не гори. 😁 Предполагам, че тя натрупва вит. Д...
Бях чела, че вит. Д и желязото са свързани. Т.е. понякога не можеш да вдигне феритин, ако Д е нисък, но и за натрупването на Д имало значение нивото на желязото (ме си спомням обяснението). В същото време, трябвало да се приемат възможно най-раздалечено вит. Д и желязо...

Последна редакция: чт, 09 юни 2022, 15:51 от dolce miele

# 328
В същото време, трябвало да се приемат възможно най-раздалечено вит. Д и желязо...

Оу, това не го знаех. А защо? За Желязо и B12 съм чувала, но за D...

# 329
По този калкулатор за съвместимост ги дават неутрални - желязо и вит.Д
https://i.framar.bg/%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D1%83%D0%BB%D0%B0%D … D0%B8%D0%BD%D0%B8

Но и интересно какво пише като ги сравниш двете
"Въпреки липсата на категорични данни за взаимодействия (позитивни или негативни) между двете субстанции, продължителният прием на високи количества витамин D може да повиши риска от намаляване нивата на желязо и съответно развитието на леки форми на анемия."

Общи условия

Активация на акаунт