Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 70

• 36 467
  • 738
  •   1
Отговори
# 330
Гърне, както писах, не помня вече, но на английски бях търсила инфо...
Мибобо, аз лично гледам желязото да е далеч от всичко😁 Само с вит. Ц го комбинирам (когато се сетя). Иначе има и източници онлайн, които каквото и да съм проверявала все пише, че няма взаимодействия...вкл. и между калций и желязо, цинк и желязо и т.н. (неща, които са ми доста съмнителни на мен).
При друг има ли трудно събуждане? Чудя се дали е от ЩЖ или от неоптималния Б 12 (263,5 беше в края на април след 2 месеца прием на 1000мкг дневно+ 2 седмици почивка)? От 1-ви юни започнах по 2 000 мкг подезичен Б 12, приемах по толкова и между 1-ви и 15-ти май (ама ме съмнява чак да съм оптимизирана стойностите).🤔🤔 Т.е. будя се, обаче  и е труд о да отворя очи за по-дълго и много лесно мига да заспя отново...Нагласата си по няколко аларми...но все пак.😆

Последна редакция: чт, 09 юни 2022, 17:28 от dolce miele

# 331
  • София
Аз днес бях на ендокринолог, предписа ми диета, витамин Д и 500мг. метформин три пъти дневно, първите 3 дни само вечер, вторите 3 сутрини и вечер и от там на сетне 6м. 3 пъти дневно.

За Хашимото, каза да идвам да ме гледа и да ми пуска изследвания на 6м., но щитовидната ми жлеза работела перфектно, не ми трябва хормон.

Долче, аз винаги съм се будила трудно, май е до натура едва ли е от Хашимото.

# 332
Каква диета предписа ендото?

# 333
  • София
Каква диета предписа ендото?
Тотално изключване на захар и бяло брашно, в общи линии нисковъглехидратна диета, въглехидратите(включително плодовете) до 16,00.

# 334
Nad_tab, това не звучи съвсем като нисковъглехидратна диета. Т.е. изключване само на захар и бяло брашно не прави храненето нвх.😉 Бих ти препоръчала, ако усетиш странични ефекти от метформина, да увеличаваш дозата по-бавно...
По отношение на съня, аз не съм била така винаги. Да, ви ами съм имала нужда от повече сън, за да се наспя и не съм от естествено ранобудните- трябва да наглася часовник да звъни. Но това неусетно повторно заспиване е различно...Мисля си, че ей сега ще стана и а затворя очи...и може и да си откарам в сън още час-два (ако не са няколкото аларми)...😆

Последна редакция: пт, 10 юни 2022, 14:10 от dolce miele

# 335
Здравейте! Мисля че ви подведох пия Л-тироксин 75, но половин таблетка и чак сега се сетих, че най-вероятно 75 мкг се съдържат в цялата таблетка.

# 336
Момичета , за Л-тирозина колко време трябва да се пие и по колко ? Аз пия 2 таблетки от 500 мг. Чудя се дали не е  много ? Само по една таблетка ли да пия или да продължавам по 2 Thinking Вече една седмица го пия .

На описанието пише от 1 до 4 таблетки дневно на гладно Simple Smile

# 337
  • Столичанин ама не в повече :D
Долче на морето ако си намазана със слънцезащита нищо няма да "хванеш" Wink .

Относно вит.Д и изследванията му, вече няколко пъти попадам на такава информация и все не ми остава време да се разровя и да навляза в дълбочина по темата. Няколко пъти чета, а веднъж и аптекарка ми го каза, че този вит.Д който масово се изследва ( Витамин Д- 25-OH Vitamin D) почти винаги изкарвал хората в дефицит и че не бил правилното изследване. Ако се изследва другия вит. Д3  (Витамин Д3- (1,25-(OH)2 – Vitamin D3), излизали резултати даже над границата. И все се каня да чета каква е разликата между тези изследвания и дали това е вярно.
Правилното изследване е, защото първото са запасите на д в организма, второто е активния д, от който в дадения момент организма има нужда.
Гърне, както писах, не помня вече, но на английски бях търсила инфо...
Мибобо, аз лично гледам желязото да е далеч от всичко😁 Само с вит. Ц го комбинирам (когато се сетя). Иначе има и източници онлайн, които каквото и да съм проверявала все пише, че няма взаимодействия...вкл. и между калций и желязо, цинк и желязо и т.н. (неща, които са ми доста съмнителни на мен).
При друг има ли трудно събуждане? Чудя се дали е от ЩЖ или от неоптималния Б 12 (263,5 беше в края на април след 2 месеца прием на 1000мкг дневно+ 2 седмици почивка)? От 1-ви юни започнах по 2 000 мкг подезичен Б 12, приемах по толкова и между 1-ви и 15-ти май (ама ме съмнява чак да съм оптимизирана стойностите).🤔🤔 Т.е. будя се, обаче  и е труд о да отворя очи за по-дълго и много лесно мига да заспя отново...Нагласата си по няколко аларми...но все пак.😆
При тебе основния проблем относно спането е заради желязото...

# 338
По въпроса за спането - не знам какво да ви кажа. Нали последните няколко месеца вземам какви ли не добавки; би следвало досега да съм наваксала нивата на най-важните витамини и минерали (ще се тествам следващия месец, след кратка пауза). Е, да ви се оплача, ама последния месец и нещо спя буквално като заклана. Ужас някакъв направо. Цял живот съм си била поспалива, ама последно време положението е отвъд обичайното. Има дни, в които сякаш съм на някакви много тежки успокоителни, имам чувството, че мога права да заспя.
И всичко това на фона на нелоши щитовидни показатели, нисък инсулин и предполагаемо добро суплементиране. Трагедия... Grinning

# 339
Джерами, уж феритинът се покачва и всички други показатели, свързани с желязото...Защо да е от желязото?🤔
Гърне, в същото време, чувствам се по-бодра, когато по някаква причина стана след по-малко часове сън (примерно- след 4-5 часа сън, което категорично не ми е достатъчно).🙂

# 340
Джерами мерси, наистина не съм запозната с двата вида изследвания.

За спането - цял живот съм поспалива, спя до късно, трудно се будя (но аз съм с проблемна щитовидна от тийн, та вероятно от това). Когато сина ми беше бебе и за мой "късмет" не спеше до 3г възраст, ходех като зомби и единствено тогава съм стигала ТСХ 21.

И като казах ТСХ, отново идвам да се възмутя от алтернативните групи. Извинявам се, че така "донасям" информация от там, но не мога да се въздържа. От вчера една дама е с питане, може ли докторката й да е сгрешила, че е с Хашимото. Обяснява, че се е изследвала и отишла на лекар въобще, защото е с много симптоми и се чувства зле. Погледнете хормоните, да жената е родила преди 4м (все още има хормонална буря) , но за мен това е жестока хипофункция и вижте какви отговори й се дават. Ще сложа в скрит коментар снимките
Скрит текст:

Коментар

# 341
А, за "спането" и "бодростта" през първите 3 години след раждането, изобщо не искам да си спомням!😅 Тогава вероятно са започнали много да се задълбочават и разните ми дефицити...и съвсем "хубава" стана картинката.🙄😷
Аз съм си била винаги нощна птица и не обичам да ставам рано, но това повторното неусетно заспиване не го е имало винаги. Да, случвало се е да съм недоспала, да се събудя и още да ми се спи, да стана и после пак да ми е още сънено, но не съм заспивала така неусетно при затваряне на очите...уж за малко...😄

Последна редакция: пт, 10 юни 2022, 14:41 от dolce miele

# 342
Мибобо, досега такова тсх не бях виждала😳😱Във фб е простотия до простотия и отдавна не ги чета, и не давам мнения. От зор някой да си продаде боклуците застрашава живота на хората. А тази жена с тези показатели определено е с опасност за живота. Но хората, включвам и много, които влизат тук за кратко и си четат само написаното от самите тях, ги мързи, та чак ги боли да четат и да се запознаят със собствените си проблеми.

# 343
Тези изследвания са направо кошмарни, всеки един показател не е ок...🙄
Пиете ли мурсалски чай? Чета, че бил "мощен имуностимулатор"...Аз нямам Хашимото, но досега не бях чела за този ефект на мурсалския чай.🙂

# 344
  • Столичанин ама не в повече :D
Джерами, уж феритинът се покачва и всички други показатели, свързани с желязото...Защо да е от желязото?🤔
Гърне, в същото време, чувствам се по-бодра, когато по някаква причина стана след по-малко часове сън (примерно- след 4-5 часа сън, което категорично не ми е достатъчно).🙂
Защото един  от симптомите е именно трудно ставане, аз последните 10 години никога не съм имал проблем специално със ставането, дори примерно предишния ден знам, че имам среща в определен час и си наглася аларма, винаги се събуждам преди нея (при мен проблемите са от друго естество, основно с хроничната умора и желанието за дрямка по някое време през деня, както и вечерно време като ми се доспи не легна ли и избяга ли съня от очите ми, след това и часове мога да се въртя в леглото).

Общи условия

Активация на акаунт