Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 70

• 35 009
  • 738
  •   1
Отговори
# 450
Привет Simple Smile имате ли представа защо може tsh да варира в кратки срокове?
Значи януари ми бешу паднало до 0.2 и товя е 4 месеца след раждане и доза 0.25. Спряха ми еутирокса и след това се почна едно наторе надолу 🙄
Значи на 07.06 в Бодимед ми мерят  tsh- 1.7. Днес пуснах от фирмената профилактика отново и вече е 3.5.
Преди това през пролетта имах един резултат в Рамус от 6 : О и  скоро след това беше пак 3 и малко.
Знам че трябва да го следя в една лаборатория и харесвам Бодимед, но нямам удобно наблизо и невинаги стигам до тях :/
Та спорен мен чак такива разлики само от лабораторията не са логични 🤔

# 451
Известно време след раждане хормоните варират, организмът не е влязъл в "нормален" режим. Въпреки, че при теб вероятно вече са минали повече от 6м, кърмиш ли?
Но и ТСХ сам по себе си не значи нищо, как са щитовидните хормони ФТ3 и ФТ4? И отделно да, не е удачно да се прави сравнение на резултати в различни лаборатории.

# 452
Кърмиш ли? Може би все още има някакво влияние от раждането и хормоните не са се "наместили"...Все пак, не намирам за удачно да се прави сравнение на резултати от различни лаборатории. А и по-важни са Т3 и Т4.
Мибобо, писали сме заедно.🙂

# 453
  • София
Предполагам след отстраняване на половината щитовидна жлеза и част от другата половина нещата ще отидат към хипофункция?

# 454
  • Столичанин ама не в повече :D
Благодаря за отговорите - dolce miele и mibobo!
dolce miele - Аз не, че очаквам спанакът да го поддържа, но винаги хемоглобинът ми е бил висок доста ( лекарите все ми казват, че "мъжки хемоглобин имам", а желязото също към горната граница и сега просто при положение, че даже увеличих храните съдържащи желязо, ме учуди. Simple Smile За съжаление не мога да ям много месо и никога не съм яла особено, черен дроб съвсем, но ще видим. За момента ще спра добавките, ще пусна витамините, феритин и ЖСК  и ще видя как да процедирам в зависимост от резултатите. Болките ме побъркват, място не мога да си намерям, но исках да видя и другите антитела. То проблемът е, че уж съм сравнително млада ( 37 г. ), но още преди 3-4 г. започнаха проблеми с колената и разрушаване на хрущяла. После тези ставни болки, така на периоди ... и все не могат да ми кажат от какво. И АНА антителата са ми над нормата по принцип и изглежда има някакъв автоимунинен процес, но ... никой не може да ми каже повече. Обикновено пия Аркоксия, докато заглъхне. Dolce, всъщност ако наистина е от ЩЖ то  ... щом хормоните ми са в норма, май няма какво да се направи при мен?
Изследвай витамин д.

# 455
Кърмиш ли? Може би все още има някакво влияние от раждането и хормоните не са се "наместили"...Все пак, не намирам за удачно да се прави сравнение на резултати от различни лаборатории. А и по-важни са Т3 и Т4.
Мибобо, писали сме заедно.🙂
Благодаря ви, mibobo и dolce miele!
Мина почти година от раждането и не кърмя вече 5 месеца. Може пък още да се пренастройва тялото да работи без хормон. Все пак взимам отпреди бременността.
Ще пусна другия път и ft4, ft3 и ще ходя на доктор май май.

# 456
MichelleHeaven, и аз не мисля, че болките ти са от ЩЖ. Добри са нивата на хормоните.

# 457
Привет отново. Включвам се да благодаря на всички за отговорите. Излезнаха ми резултатите за АНА скрининг и anti - CCP и са доста над нормите и двете т.е. най-вероятно става въпрос за ревматоиден артрит т.е. другаде ще търся причината. Предполагам, че зарази по-активната фаза в момента са се повишили и ТАТ и МАТ. Ще послушам съветите ви и витамините и желязото ще изследвам и ще проследя, ще продължа и безглутеново и без захар да се храня и ще видим какво ще излезе.

# 458
Здравейте,
От около две години съм на Дитирон. От известно време започнах да казвам кг и никакви ограничения в хранене то не дават резултата. В началото на юни се обадих да си запиша час. Казаха да звънна август, ако успея да си запиша час за септември Sad. .
Мога ли с нещо да си помогна. Било то билково, хомеопатично - все едно. Още два месеца са ми много да чакам евентуално за преглед…..

# 459
Изследвания пускала ли си? Как са хормоните?

# 460
Изследвания пускала ли си? Как са хормоните?
Да си призная скоро не съм пускала. Пускам всичко преди преглед, но такъв така или иначе не се очертава скоро Sad

Щом се потя обилно. Задържам течности - ръцете и краката са ми много отекли и тези кг…. Пак е жлезата виновна 😩

# 461
Incognito провери си щитовидните хормони, вит.Д , инсулин и кр.захар

# 462
Здравей те , бях писала за щитовидната ми  жлеза преди 15-20 дена и ми помогнах те . Днес бях на преглед за нея със всичките си изследвания при Артин Магардичян . Като прегледа не приключи изобщо добре . Това са изследванията който съм правила някога за щитовидна жлеза и витамини .

05.07.2021
TSH - 0.19 IU/MI  0.27-4.2
FT3 - 5.60 PMOI/I  3.1-6.8
FT4 - 15.91 PMOI/I 12.0-22.0
ANTI TG / TAT / 46.5 IU/MI <115
ANTI TPO / MAT/ 27.75 IU/MI < 34
Глюкоза - 4,13 mmoI/I   3.3-5.8
Желязо - 13,13 umol-I    6.00-26.00
Витамин B12 - 511,30   pmol/L 141-489
Витамин Д ( 25-НО ) 14,20 ng/ml   недостатъчност 10-30

тогава занесох изследванията на няколко ендокринолога , който отказаха да направят каквото и да е . Междувременно аз имах като оплаквания ( замаяност , неспособност да стоя права , ужасна болка във врата + отвратително пулсиране във гърлото , нередовен цикъл като имам предвид закъснявало ми е с 1 месец или с 15 дни . Когато ми дойде попринцип е 5 дни като идва върви 1,2 дена и 3 на ден спира ни вест ни кост и на 4 дена продължава както преди . Губя гласа си става дрезгав от нищото и не може да се оправи дълго време . Постоянно ми се пишка , пишка на всеки 20-30 минути . Изпишкам се  излизам,  затварям врата и пак ми се пишка ,  отивам пак и така вечер около 5-7 пъти . Откриха ми тахикардия от нищото  , пулса ми ставаше на 120 а кръвното 90/60 . Имам някакви кризи който не мога да обясня , тръгвам да върша нещо и усещам изведнъж , че все едно земята под краката си и ще се строполя или което е още по странно ,а ако съм гладна и хапна в това време почва да ме стяга гърлото главата и ми става ужасно зле . Хапвам си добре по -4-5 пъти на ден и не мога да напълнея , даже губя килограми от нищото и ми се спи ) За това се обърнах към лекарка която не е специалист но ме е лекувала като малка и смятах , че е много добър лекар . Тя ми изписа L tiroksin 15 дена но не помня по колко сутрин . След това си пуснах изследвания на TSH и витамини

TSH - 158 M/U/I  0.27-4.20
витамин B12 - 196,4 PMOI/I  141.0-489.0
витамин Д total - 7,21   над 30,00

Оттам започнаха и оплаквания в стомаха развих непоносимост към глутен и лактоза . От глутена ми се гади и ме боли стомаха а от лактозата имам ( разтройство ) което се появява веднага след приема . Появи се гастрит който не мина от нищо . След това при проведена гастроскопия и колоноскопия откриха , че жлъчката ми изпуска сок в стомаха ми и го възпалява също , че е подута . Започнах ме лечения с какви ли не лекарства за там между временно аз търсих и проблема за витамините . Изписвали са ми витамин Д на таблетки , капки какво ли не нищо не помага .

25,05,2022

TSH 0.845 UIU/MI  0.35-4.94
FT3  2.850 PG/MI  1.580-3.910
FT4  1.090 ng/dI    0.700-1.480
TAT/ANTI-TG/ 26.5 IU/MI < 4.11
MAT/ ANTI TPO / 7.56 IU/MI   0 - 5.61

След това ми изписаха спрей бетър ю 3000 единици от него витамин Д стана на 22,8 , него ми го изписа Магардичян когато свърши имах час в Турция за стомаха си . Влязох в кабинета прегледа ме професор и каза : Ти имаш проблем със щитовидната жлеза , за това не ти минава стомаха не се оправят витамините и те боли . Изписа ми лекарство за жлъчката и сега да чукна на дърво , няма да казвам голяма дума . Прибрах се тук и си запазих час при Магардичян след като пуснах пак изследвания и те излязоха такива .

TAT   H    29.23       IU/ml    < 4.11  
TSH       1.792       uIU/ml    0.35-4.94  
MAT       5.24       IU/ml    0 - 5.61  
fT4       0.990       ng/dl    0.700 - 1.480  
fT3       3.850       pg/ml    1.580 - 3.910  
Метаболити, Витамини
Витамин Д 3   L    18.5       ng/ml

Инсулин 4.30 uU/mI  3.0-25.0 uU/mI
витамин B12 - 334 pg/mI 187-883; латентен дефицит <300

Часът ми при него беше за 27 юли тази година , обадих му се и го молех да ме прегледа 2 седмици и накрая успях . Днес беше часа отидох дадох си изследванията , започнах да му обеснявам оплакванията си . При което ми той ми каза : Ама айде , че искам да си ходя . Казах добре може ли само да довърша при което бях прекъсната отново  и не успях да кажа за цикъла си за гастрита за повечето неща . ( говорих от началото до края около 10 минути не съм го държала на седянка ) След като ме прекъсна втория път ми каза ела да те видя на ехографа . Легнах гледа ме 2-3 минути каза , че всичко било наред мери жлеза и пак била на ред . Аз не съм лекар  , имам снимките който направи но не разбирам нищо като ги погледна . След това ми каза витамин B12 е добре инсулина ти е добре , хормоните са ти добре и всичко ти е добре . Мога ако искаш да ти изпиша пак спрей бетър ю 3000 единици и това е . При положение , че му обясних , че нещо става и витамините не се отразяват в тялото ми . При което като ми го каза се разплаках . Платих и си тръгнах даже още ми се реве . След като имам 334 pg/mI Витамин B12 и пише , че при < 300 e латентен дефицит то как може да е добре . Не знам какво да правя и не знам към кого да се обърна . Всяко мнение по въпроса ще е от полза . Моля за съвет към кого да се обърна   , да се обръщам ли изобщо към друг лекар ?

Забравих да кажа момиче на 20 години съм оплакванията ми са от година и нещо не пия не пуша

Последна редакция: пт, 01 юли 2022, 15:06 от Mirandainten

# 463
  • София
Mirandainten, имаш гастрит и вероятно жлъчен рефлукс. Защо търсиш под вола теле (ходиш на ендокринолог при явни гастро симптоми)? Концентрирай се в стомах / черва - симптомите ти отговарят на проблеми в тази област. С изключение на цикъла, но ти под стрес и оттам може да е проблемът.

# 464
  • Столичанин ама не в повече :D
Здравей те , бях писала за щитовидната ми  жлеза преди 15-20 дена и ми помогнах те . Днес бях на преглед за нея със всичките си изследвания при Артин Магардичян . Като прегледа не приключи изобщо добре . Това са изследванията който съм правила някога за щитовидна жлеза и витамини .

05.07.2021
TSH - 0.19 IU/MI  0.27-4.2
FT3 - 5.60 PMOI/I  3.1-6.8
FT4 - 15.91 PMOI/I 12.0-22.0
ANTI TG / TAT / 46.5 IU/MI <115
ANTI TPO / MAT/ 27.75 IU/MI < 34
Глюкоза - 4,13 mmoI/I   3.3-5.8
Желязо - 13,13 umol-I    6.00-26.00
Витамин B12 - 511,30   pmol/L 141-489
Витамин Д ( 25-НО ) 14,20 ng/ml   недостатъчност 10-30

тогава занесох изследванията на няколко ендокринолога , който отказаха да направят каквото и да е . Междувременно аз имах като оплаквания ( замаяност , неспособност да стоя права , ужасна болка във врата + отвратително пулсиране във гърлото , нередовен цикъл като имам предвид закъснявало ми е с 1 месец или с 15 дни . Когато ми дойде попринцип е 5 дни като идва върви 1,2 дена и 3 на ден спира ни вест ни кост и на 4 дена продължава както преди . Губя гласа си става дрезгав от нищото и не може да се оправи дълго време . Постоянно ми се пишка , пишка на всеки 20-30 минути . Изпишкам се  излизам,  затварям врата и пак ми се пишка ,  отивам пак и така вечер около 5-7 пъти . Откриха ми тахикардия от нищото  , пулса ми ставаше на 120 а кръвното 90/60 . Имам някакви кризи който не мога да обясня , тръгвам да върша нещо и усещам изведнъж , че все едно земята под краката си и ще се строполя или което е още по странно ,а ако съм гладна и хапна в това време почва да ме стяга гърлото главата и ми става ужасно зле . Хапвам си добре по -4-5 пъти на ден и не мога да напълнея , даже губя килограми от нищото и ми се спи ) За това се обърнах към лекарка която не е специалист но ме е лекувала като малка и смятах , че е много добър лекар . Тя ми изписа L tiroksin 15 дена но не помня по колко сутрин . След това си пуснах изследвания на TSH и витамини

TSH - 158 M/U/I  0.27-4.20
витамин B12 - 196,4 PMOI/I  141.0-489.0
витамин Д total - 7,21   над 30,00

Оттам започнаха и оплаквания в стомаха развих непоносимост към глутен и лактоза . От глутена ми се гади и ме боли стомаха а от лактозата имам ( разтройство ) което се появява веднага след приема . Появи се гастрит който не мина от нищо . След това при проведена гастроскопия и колоноскопия откриха , че жлъчката ми изпуска сок в стомаха ми и го възпалява също , че е подута . Започнах ме лечения с какви ли не лекарства за там между временно аз търсих и проблема за витамините . Изписвали са ми витамин Д на таблетки , капки какво ли не нищо не помага .

25,05,2022

TSH 0.845 UIU/MI  0.35-4.94
FT3  2.850 PG/MI  1.580-3.910
FT4  1.090 ng/dI    0.700-1.480
TAT/ANTI-TG/ 26.5 IU/MI < 4.11
MAT/ ANTI TPO / 7.56 IU/MI   0 - 5.61

След това ми изписаха спрей бетър ю 3000 единици от него витамин Д стана на 22,8 , него ми го изписа Магардичян когато свърши имах час в Турция за стомаха си . Влязох в кабинета прегледа ме професор и каза : Ти имаш проблем със щитовидната жлеза , за това не ти минава стомаха не се оправят витамините и те боли . Изписа ми лекарство за жлъчката и сега да чукна на дърво , няма да казвам голяма дума . Прибрах се тук и си запазих час при Магардичян след като пуснах пак изследвания и те излязоха такива .

TAT   H    29.23       IU/ml    < 4.11  
TSH       1.792       uIU/ml    0.35-4.94  
MAT       5.24       IU/ml    0 - 5.61  
fT4       0.990       ng/dl    0.700 - 1.480  
fT3       3.850       pg/ml    1.580 - 3.910  
Метаболити, Витамини
Витамин Д 3   L    18.5       ng/ml

Инсулин 4.30 uU/mI  3.0-25.0 uU/mI
витамин B12 - 334 pg/mI 187-883; латентен дефицит <300

Часът ми при него беше за 27 юли тази година , обадих му се и го молех да ме прегледа 2 седмици и накрая успях . Днес беше часа отидох дадох си изследванията , започнах да му обеснявам оплакванията си . При което ми той ми каза : Ама айде , че искам да си ходя . Казах добре може ли само да довърша при което бях прекъсната отново  и не успях да кажа за цикъла си за гастрита за повечето неща . ( говорих от началото до края около 10 минути не съм го държала на седянка ) След като ме прекъсна втория път ми каза ела да те видя на ехографа . Легнах гледа ме 2-3 минути каза , че всичко било наред мери жлеза и пак била на ред . Аз не съм лекар  , имам снимките който направи но не разбирам нищо като ги погледна . След това ми каза витамин B12 е добре инсулина ти е добре , хормоните са ти добре и всичко ти е добре . Мога ако искаш да ти изпиша пак спрей бетър ю 3000 единици и това е . При положение , че му обясних , че нещо става и витамините не се отразяват в тялото ми . При което като ми го каза се разплаках . Платих и си тръгнах даже още ми се реве . След като имам 334 pg/mI Витамин B12 и пише , че при < 300 e латентен дефицит то как може да е добре . Не знам какво да правя и не знам към кого да се обърна . Всяко мнение по въпроса ще е от полза . Моля за съвет към кого да се обърна   , да се обръщам ли изобщо към друг лекар ?

Забравих да кажа момиче на 20 години съм оплакванията ми са от година и нещо не пия не пуша
Първо колкото и да е трудно се поуспокой Hug нищо фатално не се е случило, нещата ще се наредят, но това тсх 158, да не си объркала нещо в писането и да си искала да напишеш 1.58? Защото ако отговора е не и тсх верно е бил 158, посещението при друг ендокринолог е задължително. Ако не е отиди на гастроентеролог, относно д и б12, за д започни да пиеш по 5000 iu дневно за период от поне три месеца и след това след почивка 2 седмици провери нивата, относно б12 вземи си таблетки метилкобаламин за смучене от 1000 mcg и там почни да  смучеш всеки ден за два месеца и след това отнова след почивка 15 дни виж нивата (или може да започнеш през ден и да го изследваш след три месеца заедно с д), на последните ти изследвания фт3 е прекалено висок и си в хиперфункция демек няма как да се чувстваш добре защото той е активния щитовиден хормон, антителата ти са високи и показват хашимото, но бих ти препоръчал да изследваш и антитела траб (или трак), за да се изключи грейвс, относно храненето изключи бързите въглехидрати, може плодове зеленчуци, бобови, яйца, риба, месо, целта е да се поддържа стабилна кръвна захар.
И пак повтарям не се притеснявай всичко ще се нареди. Hug

Общи условия

Активация на акаунт