Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 70

• 35 009
  • 738
  •   1
Отговори
# 435
Здравейте,има ли като симптом-обилно изпотяване в областта на коленете?

# 436
Здравейте ,пустото му ТЗ не мърда.Явно имам проблем с конверсията.Какво ще препоръчате да взема за черния дроб,каква добавка?

# 437
Здравейте,има ли като симптом-обилно изпотяване в областта на коленете?
Аз имам обилно потене не само там,а по-цялото тяло.Confused

# 438
Здравейте, в петък реших да пробвам Кандиларов и си пуснах там ТСХ, ФТ3 и фТ4 , като преди това имам резултатите от Бодимед от ореди месец и половина някъде:
Тези са от 11.05.22 в Бодимед :
 Пускала съм ги тук тогава, ходих и след това на ендо - не ни обърнаха внимание, имам пост по назад за това.

Тези са от петък 24.06.22  в Кандиларов :
Доста се изплаших от ТСХ, от вече поднорменото ФТ4 също,  за ФТ3 очаквах, все пак преди месец ми беше нисък няма как да се променило.

И днес реших да ги пусна пак, но в Бодимед за сравнение, да знам дали мога да разчитам на Кандиларов :

Виждате разликата между двете..какво да си мисля в такова положение? Фт3 и ФТ4 да кажем че е ясно че са ниски, но възможно ли е това ТСХ наистина да варира толкова за 3 дни разлика в резултатите? Доста съм объркана..още търся ендо, който да ми обърне внимание

# 439
Аз също имах разминаване в стойностите на тсх в Бодимед и Рамус.Ендокриноложката отчете за достоверни,тези на Бодимед .

# 440
Аз лично на ТСХ почти не обръщам внимание, още повече, че при мен не е адекватен спрямо нивата на т3 и т4. Водя се единствено от стойностите на т3 и т4, спрямо тях си определям дозата.

Това са ми последните резултати, възползвах се, че в Кандиларов до 30.06. пакета за ЩЖ е на промоция (40лв):

FT3        3.36       pmol/l                3.1 - 6.8     

FT4        14.84       pmol/l                12.0-22.0     

TSH             0.23       uIU/ml        0.27 - 4.2     

TAT/anti-TG        <10.00       IU/ml        < 115     

MAT/anti -TPO        16       IU/ml        < 34      

Витамин D Тотал/Vitamin D Total        57.6 ng/ml     30 - 100; Недостиг: 10 - 30; Дефицит < 10; Интоксикация > 100

От около 2 месеца съм на Дитирон (50 т4 и 12,5 т3) + добавям 12,5 еутирокс, че да направя общо 62,5 т4. Но явно не се получава, т4 е ниско. То и т3 ми е ниско, но като за мен бива Grinning поне не се е сринало под долна граница.

И за вит.Д3 - досега бях на 4000 ед. на ден Д3. Ако мина на 2000 ед. на ден ще поддържам това ниво, нали?

# 441
Здравейте, в края на м. Август 2021 си пуснах изследвания:

Направени са в Сана. Бях на ендокринолог и тя ми каза, че може да се потвърди Хашимото има започнали изменения, които се виждат  и на ехограф, но ще следим и това е.
Аз спортувам, храня се здравословно, от началото на годината съм изключила и глутен и захар. Пия магнезий, на периоди цинк и селен, В комплекс.  Пуснах си сега изследвания и резултатите са се влошили:

Вторите изследвания са направени в същата лаборатория. Чудя се обаче, има ли смисъл да ходя на лекар? Ако пак ще каже да следим … не знам …

Проблемът е, че от около две седмици не се чувствам добре със ставни болки в колената, ръцете. И пусках Ана скрининг и anti-cpp ( чакам още резултати), защото и преди съм имала повишени стойности там и мислех да ходя на ревматолог … сега не знам къде да отида. И хемоглобина ми е паднал и желязото ми е под нормата … изумена съм, защото ям много зелении, особено напоследък включително по една шепа спанак в смутито за закуска. А хемоглобинът ми винаги е бил около и над горната граница, даже и след ражданията. Не мога да си обясня …

# 442
Влошаване има само на ТСХ и на антителата, другите хормони които са щитовидните, даже са се подобрили. Няма смисъл да ходите на лекар според мен.

Хубаво е да се проверите за дефицити на вит.Д и В12, по възможност и фолиева киселина, но да са минали поне 2 седмици без да пиете В комплекс. А с този нисък хемоглобин и желязо сте за хематолог. Вероятно от това не се чувствате добре.

# 443
Аз мисля, че ставните болки може и да са свързани с ЩЖ. При мен имаше такива, които тогава отдавах на влошаване на времето (а откакто съм на хормон, не съм усещала такива болки). Много добре ще е и да се изследва и феритин, ЖСК. С уточнението, че дори феритинът да се окаже с хубави стойности (въпреки ниско желязо и хемоглобин), може да е фалшиво завишен- примерно след ковид и разни възпаления...Но феритинът никога не е фалшиво нисък. А при поднормено желязо и феритин, по принцип не очаквам феритин с хубава стойност и, дори да се окаже такава, бих я помислила за фалшиво завишена.😉 Особено с тези болки в ставите...А ако ЖСК е в горната част на нормата, има недостиг на желязо. И между другото, не бих очаквала от спанак да ми повишава или поддържа нивото на желязото. Далеч по-добри източници са месото и черния дроб...🙂 Но при вече поднормени желязо и хемоглобин, ще трябва и суплементиране с желязо (подходящ вид, дозировка и начин на приемане- тези неща са доста важни).

# 444
Долче, сещам се, че и твоя т3 не е като хората. Въпреки това, вече нямаш ставни болки, така ли да разбирам?
Имам от няколко месеца болка, сякаш е в тазобедрена става, но и по задното бедро усещам, та се чудех дали е от ЩЖ...

# 445
Благодаря за отговорите - dolce miele и mibobo!
dolce miele - Аз не, че очаквам спанакът да го поддържа, но винаги хемоглобинът ми е бил висок доста ( лекарите все ми казват, че "мъжки хемоглобин имам", а желязото също към горната граница и сега просто при положение, че даже увеличих храните съдържащи желязо, ме учуди. Simple Smile За съжаление не мога да ям много месо и никога не съм яла особено, черен дроб съвсем, но ще видим. За момента ще спра добавките, ще пусна витамините, феритин и ЖСК  и ще видя как да процедирам в зависимост от резултатите. Болките ме побъркват, място не мога да си намерям, но исках да видя и другите антитела. То проблемът е, че уж съм сравнително млада ( 37 г. ), но още преди 3-4 г. започнаха проблеми с колената и разрушаване на хрущяла. После тези ставни болки, така на периоди ... и все не могат да ми кажат от какво. И АНА антителата са ми над нормата по принцип и изглежда има някакъв автоимунинен процес, но ... никой не може да ми каже повече. Обикновено пия Аркоксия, докато заглъхне. Dolce, всъщност ако наистина е от ЩЖ то  ... щом хормоните ми са в норма, май няма какво да се направи при мен?

# 446
Стела, скоро не съм изследвала хормоните...но последно Т4 беше в горната четвърт на референтните, а Т3 може би нещо макс около средата (по-скоро под нея).🙂
Да, може да се каже, че вече нямам ставни болки. Иначе при мен бяха колене, тазобедрена става и леко лактите и пих 1-2 месеца Остеомув на Natural factors (тогава въобще не ми хрумваше, че може да е свързано с ЩЖ, даже преди да се появят болките, Т3 беше над норма при едно изследване и явно после е започнал да пада). Имах облекчение, но и след като го спрях, не съм имала повече болки.
Мишел, изследвай пак и хемоглобин, и желязо. Добавките с желязо също са вариант (при мен само с ядене на месо и дроб не ставаше), ако не можеш да ядеш повече месо и дроб. Може и да имаш нисък Б 12 и това също да влияе за желязото. А Б 12 е с много сложен механизъм на усвояване. Явно има автоимунно процес, може и от него да са болките. Ще трябва да обърнеш внимание на антителата, ако има как да ги смъкнеш. Аз не съм наясно с антителата, защото моите са много под референтните стойности и нямам Хашимото, но обикновено тук мисля, че съветват да се погледне за евентуални инфекции и бактерии в нос, уши, зъби и др.

Последна редакция: ср, 29 юни 2022, 13:25 от dolce miele

# 447
MichelleHeaven, лекарите подхвърляли ли са нещо, във връзка с евентуален Лупус? Разбира се, дано не е това! Просто си струва да се провери, за да ти е спокойно...

# 448
Аз не знам дали съм казвала друг път. От няколко години съм го забелязала, при сериозен стрес започват да ме болят стави, но обикновено само в дясно - рамо, китка, тазобедрена става, коляно, понякога и глезен, даже ходилото вътрешно някак. Когато ми отмине стреса и се успокоява. Нямам идея от какво точно е.

Мишел,  при теб са добре хормоните и не мисля, че са ти от щитовидната тези болки. Иначе виждам, че ТАТ ти е по-завишен може да потърсиш причината в периферията на тялото - възпаления, бактерии нос, гърло, пикочо-полова система, болни зъби.

Стела мисля, че с 2000 единици и в предвид, че е лято би трябвало да задържиш нивата на Д

Последна редакция: вт, 28 юни 2022, 18:39 от mibobo

# 449
Аз при стрес веднага задържам течности, най-бързо и най-видимо е в лицето и около очите...Това се случва, откакто имам хипофункция...Макс на следващия ден след стреса се появява "резултатът".

Общи условия

Активация на акаунт