Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 70

• 35 008
  • 738
  •   1
Отговори
# 420
  • София
здравейте, търся препоръка за добър ендокринолог за дъщеря ми, която е на 13 години. Подозирам, че може да има проблем с щитовидната жлеза или инсулина и не мога да намеря ендокринолог, при когото да я заведа. Голяма част от ендокринолозите не преглеждат деца. Благодаря!

# 421
Доцент Савова, професор Константинова, Коприварова.

Не препоръчвам Богдана Василева.

# 422
  • София
Благодаря!:sunflower:

# 423
Здравейте,
Някой има ли проблеми с дишането? При мен е учестено, неритмично дишане и издишване, абе малко като риба на сухо, също и задъхване? Появява се от 2 години периодично, от няколко седмици зачести. Също така от 2-3 седмици пулса ми е над 100 почти постоянно, стига до 115.
Ходих на кардиолог, няма проблем със сърцето, според нея е или на нервна почва или от предозиране с Еутирокс.

Аз наистина смятам, че може би се предозирам, но тук идва другия проблем - Ft4 винаги ми е към горна граница 21-22 pmol/L при реф. до 22.7 а в същото време TSH ми е от 2.5 до 5 при тези стойности на Ft4?! Знаете, че ендокринолозите се ръководят от TSH и съответно ми вдигат дозата, нищо Т4 е на горна граница. А в момента правя опити за забраменяване и ендокринолога както и гинеколога настояват да сваля TSH под 2...

Доскоро бях на 100 мг. еутирокс и TSH беше 5. Вдигнаха ми дозата редуване на 100 и 125, след 2 седмици ще пускам ново изследване. Но имам чувството, че ускорения пулс е защото дозата ми идва висока. Ако не планирах бременност щях на своя глава да намаля и да оставя ТСХ да се качи малко ама сега не смея...

Някой има ли идея какво да правя?

# 424
Това са си симптоми на предозиране, малко си над граница, но не е ок да те тъпчат така Sad
Как са ти витамините, проверявала ли си се за дефицити? Когато има дефицити на витамини, те се отразяват на функцията на жлезата. Аз също държа сравнително висок ТСХ при оптимален Т4, но не нямам планове за бебе, та си пия нормални дози. Попълвах голям дефицити на фолиева преди време, после вит.Д, вечерна иглика пих известно време и ТСХ успя да ми падне под 2. Как ти е Т3, ако конверсията ти е зле и той стои нисък вероятно и затова ТСХ стои висок

# 425
mibobo, вит. Д ми е нисък 32 nmol и запонах прием. Други вит. не съм изследвала. Приемам Инфолик, който съдържа Мио-инозитол и фолиева киселина.
Пропуснах да напиша, че инсулина ми също не е идеален - около 10-11 се движи на гладно, но засега ендокринолога каза да пробваме с Инфолика без други медикаменти.

Ft3 обикновено ми е към средата на референтните или по-близо до долната граница, но не е бил под нея.
Има ли как да подобря конверсията?

# 426
  • Столичанин ама не в повече :D
Оу това е ужасно нисък витамин д, виж желязото, жск и б12, но и аз мисля, че е от предозиране.

# 427
Преди няколко дни писах в темата за моята схема четна дата 0,25 нечетна 0,50 мг... Малко ми е объркано с тая схема мъчим се да свалим тсх, но ме е страх да не е твърде висока дозата... И все пак си наблюдавам организма как реагира.. 🤦‍♀️
Контролни изследвания за тсх всеки месец ли се пускат?

# 428
Аз почнах с 25, вдигнах на 37,5 и сега редувам 37,5 с 50 мгр. Идеята ми е да стигна 50 мгр. изцяло. Свалих ТСХ до 2,5 но Т3 и Т4 не мърдат, даже Т4 е спаднало с една единица.

# 429
Някой знае ли как точно са променени помощните вещества в Л-тироксин?🙂 Опаковката, а и блистерите, изглеждат малко по-различно; сякаш самите таблетки са еднакви по размер и форма (или разликата в размера е толкова малка, че не мога да я забележа). Отляво е нов блистер, отдясно е от старите:

# 430
Когато на Еутирокс  му смениха помощните на външен вид нищо не се промени.

# 431
Някой знае ли как точно са променени помощните вещества в Л-тироксин?🙂 Опаковката, а и блистерите, изглеждат малко по-различно; сякаш самите таблетки са еднакви по размер и форма (или разликата в размера е толкова малка, че не мога да я забележа). Отляво е нов блистер, отдясно е от старите:

Е прочитайки листовката и на двете има ли разлика?

# 432
Сякаш има...Но не мога да преценя кое е по-добре и кое е по-зле. Ако някой знае...🤔🤔
Нов:

Стар:

# 433
Кое е новото? В общи линии основната разлика, е че в горното нишестето е царевично, докато в долното е възможно и да е пшенично (демек с глутен).

# 434
Новият състав е с царевично нишесте, талк и т.н. Някакъв различен дихидрат, дълговерижни триглицериди, декстроза има в стария вариант...и евентуално нещо глутеново...🤔 Като изключим евентуалния глутен, от другите помощни вещества не разбирам и нямам идея по-добре или по-зле е сега.🙂

Общи условия

Активация на акаунт