Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 70

• 34 998
  • 738
  •   1
Отговори
# 540
Чувствам се изморена и почти постоянно с главоболие. Започнаха да ме болят и ставите . Преди три месеца бях болна от Ковид и не знам дали това не повлия.

# 541
Обърнете си внимание и на липидния статус според мен.

Това са преди хормона.

# 542
Чувствам се изморена и почти постоянно с главоболие. Започнаха да ме болят и ставите . Преди три месеца бях болна от Ковид и не знам дали това не повлия.

Да, ставните болки са от хипофункцията, умората също. Може да увеличите дозата. След време, ако не се е качило ФТ3, а ФТ4 е достатъчно високо, може да започнете и прием на Т3. Често монотерапията в дългосрочен план не дава резултат.

# 543
КЗ и инсулин все още не са достатъчно добре. Особено инсулинът (КЗ може и да се повлияе инцидентно от разни неща). Вит. Д как е сега? Триглицеридите е добре да са под 1...

# 544
Вит Д е под нормата дори и лятото. Стойност 29. КЗ и инсулин са ми ясни, ама поне виждам някакъв напредък. Голяма битка е това Хашимото, едно се е оправя друго се влошава.

# 545
А приемаш ли нещо за вит. Д и в каква доза?

# 546
Спрей бетър ю по едно впръскване дневно. Излагам се доста и на слънце.
Сега ми писа ендокринологът ми, според нея резултатите са чудесни, продължавам на същата доза и няма да променяме нищо.
Аз от днес започвам прием на цинк и селен с надеждата да повдигна ft3.

# 547
Тази доза ми се струва недостатъчна за оправяне на този дефицит...

# 548
Скрит текст:
Здравейте, в края на м. Август 2021 си пуснах изследвания:

Направени са в Сана. Бях на ендокринолог и тя ми каза, че може да се потвърди Хашимото има започнали изменения, които се виждат  и на ехограф, но ще следим и това е.
Аз спортувам, храня се здравословно, от началото на годината съм изключила и глутен и захар. Пия магнезий, на периоди цинк и селен, В комплекс.  Пуснах си сега изследвания и резултатите са се влошили:

Вторите изследвания са направени в същата лаборатория. Чудя се обаче, има ли смисъл да ходя на лекар? Ако пак ще каже да следим … не знам …

Проблемът е, че от около две седмици не се чувствам добре със ставни болки в колената, ръцете. И пусках Ана скрининг и anti-cpp ( чакам още резултати), защото и преди съм имала повишени стойности там и мислех да ходя на ревматолог … сега не знам къде да отида. И хемоглобина ми е паднал и желязото ми е под нормата … изумена съм, защото ям много зелении, особено напоследък включително по една шепа спанак в смутито за закуска. А хемоглобинът ми винаги е бил около и над горната граница, даже и след ражданията. Не мога да си обясня …

Здравейте, момичета. Пак искам да споделя моите проблеми. Бях ви писала, че на 28.06 си пуснах изследвания, които се оказаха с необичайно нисък хемоглобин и желязо под нормата, също така с много завишени ТАТ и МАТ, както и други антитела. В този период бях с доста силни болки в ставите, в крайна сметка с аркоксия успях да премине проблема. Последвах съветите и спрях приема на всякакви добавки като тази събота пуснах пак същите  изследвания + ЖСК, вит. Д, вит. Б12, феритин. Междувременно преди изследването 5 дни съм се хранила веган - без глутен, млечни, яйца, захар, месо и т.н., а преди това основно без глутен и захар ( без глутен и захар се храня от януари, отново с малки изключения при пътуване или някакъв повод). Като при този начин на хранене се чувствам изключително добре, енергично, болките в ставите почти ги няма ( е, трудно е, защото ми се ядат и други неща, но ...) . И сега резултатите:

ТАТ и МАТ са паднали драстично за тези 20 дни, в пъти, само ТАТ е извън нормата. Отдавам го на преминаване на онази криза ( не знам дали с такива бързи темпове могат да се качват и спадат, но ... ) и на храненето. Витамините са ниски, което по-скоро очаквах. Обаче това желязо - сега за 20 дни от ст-сти 7 под нормата се е качило до 25 над нормата и то без да съм пила добавки или яла специална храна, даже обратното. ЖСК - тотален и свободен са в норманите, а феритинът е под нормите. Лабораторията е същата, за да има съпоставимост. И ... възможно ли е такива резки промени и в антителата? И въобще много е странно това високо желязо и нисък феритин. Чудех се пак какво да правя .... в крайна сметка записах час при хематолог, който сигурно Вит Б12 ще ми изпише, но поне да ме посъветва за добавките, които да пия и да не пия или пък ще ми се изсмее. Според мен всичките ми проблеми са свързани - ставни проблеми и болки, които са на кризи, заедно с периоди със замаяност, умора, силно главоболие, ниско кръвно, в които се повишават антителата ( ТАТ, МАТ и другите), после преминават и нещата се нормализират. И ми трябва нещо средно между ендокринолог, хематолог и ревматолог .... но нейсе. Pensive Така че, ако се сетите някой такъв или друг съвет. Simple Smile

# 549
Някога била ли сте на невролог? Въобще съм далеч от диагнози и прочие възможности за стряскане, но коментирайте симптомите със специалист относно МС. Тя също е автоимунно заболяване, което протича на кризи със сходни симптоми.
Аз не вярвам на такива резки промени в стойностите за 20 дни, но все пак остава индивидуалния фактор.
Надявам се всичко да е наред и да е просто Хашимото.

# 550
ЖСК в горна част на нормата показва, че има дефицит на желязо (казвам го, защото аз преди няколко години си мислех, че е добре, когато е към горна граница😄). Феритин около 11 е доста нисък- аз с такъв бях със силен косопад (а от нищо друго не съм имала някога косопад, генетично имам много гъста коса)...Според мен, моментната концентрация на желязото в кръвта може да се дължи на "взимане назаем" от феритин, коса, нокти и т.н. източници и да си е точно моментна концентрация...т.е. след няколко вече да не е такава...Вир. Д и Б 12 също са ниски.

# 551
bongobongo - всъщност брат ми е с тази диагноза МС от 2016 г. Понеже при него започна с пристъп на двойно виждане ... и някак си не съм мислила изобщо за това. Не съм посещавала невролог за преглед .... ще разпитам за неговия невролог и подробности.

dolce miele - Да, определено и косопадът е на лице и определено съм била в грешка за тълкуването на резултатите. Simple Smile

# 552
Здравейте, искам да ви питам колко време трябва да мине ако си се мазал с йод за да си пусна щитовидните хормони?

# 553
  • на дъното
Здравейте 🙂.Аз съм с хипо функция и да ви попитам дали вашите ендокринолози препоръчват  Селена лятото 🤔?Моята не го препоръчва не знам защо.И има ли някои с т.н. Парещ език?От 2,5 год. съм на хормон лечение  от тогава го имам това чудо☹️. Лекари само предположения дават нищо съществено.Благодаря 🤗Лек и усмихнат ден на всички

# 554
Siviayo, здрасти. Селен можеш да пиеш, след като го изследваш, тъй като се натрупва в организма и става канцерогенен. Паренето на езика при мен се е появявало много пъти и се повлиява след наваксване на дефицит от Б12. Провери ги и Д, и Б12. Много от симптомите при хаши са свързани с тях.

Общи условия

Активация на акаунт