Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 70

• 36 554
  • 738
  •   1
Отговори
# 630
Здравейте, момичета! Ще попитам и тук можете ли да изкоментирам тези резултати. Бях при ендокринолог, погледна ги и каза, че имам Хашимото на база завишени ТАТ, но хормоните били добре и нищо нямало да предприемаме. Може ли да се свали с нещо този ТАТ? Не  сме правили УЗД тъй като апарата и бил повреден.
Всъщност по-притеснителното е инсулиновия отговор, защото пада, а после се вдига, което не е ок, върховите стойности трябва да са на първи час, за другото ако искаш прочети алтернативата тема https://www.bg-mamma.com/?topic=1104189 Simple Smile
Ами да си призная съм много объркана защото си ровя и гадая сама. Според ендокриноложката няма нищо притеснително в КЗ и инсулина, като и обърнах вниманието към инсулина на 60мин.отбеляза  че сигурно е грешка, тъй като КЗ на 0мин-4.47. на 60мин - 5.16., а на 120-3.85. и толкова. Попитах ако не е грешка какво, а тя отсече да повторя обременяването, че това не е възможно. Не съм го повторила, искам да мине време поне малко. Според нея всичко ми е ок, но аз си имам куп оплаквания, които много ми влошават качеството на живот. Ще пускам всичко на ново и ще търся друг лекар, но ми се иска да съм подготвена на какво да им обърна внимание, ако и този отсече, че всичко е ок.Разочарова ме факта, че тази ги прегледа констатира видяното на листа и не предложи нищо друго да пуснем или да търсим, и се почувствах така все едно си измисля оплаквания и симптоми. А истината е, че постоянно съм уморена и много тревожна, не се чувствам добре след хранене, ускорява ми се пулса и ми се доспива, вместо да вдигна тонус той буквално пада. Напълнях за 2г с 12/13кг.освен,че нямат сваляне, трудно ги удържа да не летят нагоре, просто всеки месец се 0.500 се залепват въпреки усилията ми. Постоянно главоболие и т. н.

Симптомите ви са като при хипофункция на щитовидната жлеза. Според мен на там трябва да се насочите първо. Пуснете щитовидните и в друга лаборатория, че тези референтни в Рамус са малко заблуждаващи. ТАТ не го мислете. Моите ТАТ и МАТ са над 1000, даже изчислителната машина не ги лови Simple Smile) И сменете ендокринолога. Трудна работа ще е да намерите някой, който да Ви обърне внимание и да Ви постави диагноза различна от "нервна почва", "стрес" или "отслабни".

# 631
Отидете при доцент Попиванов в Александровска болцина София.Изключителен специалист - ще намери решение.

# 632
Здравейте, на 03.08 съм на ендо, но дотогава искам да споделя какво се случва. Преди 8 месеца родих второто си дете. И през първата и през втората бременност бях на л - тироксин. Онзи ден се изследвах, но пуснах само тсх и фт4.
Тсх - 3.32 (0.35-5)
Фт4 - 12.6 (13.1-21)

# 633
Здравейте, на 03.08 съм на ендо, но дотогава искам да споделя какво се случва. Преди 8 месеца родих второто си дете. И през първата и през втората бременност бях на л - тироксин. Онзи ден се изследвах, но пуснах само тсх и фт4.
Тсх - 3.32 (0.35-5)
Фт4 - 12.6 (13.1-21)

Сега не сте на хормон така ли? Иначе се вижда хипофункцията, особено с поднормен Т4. Ако не сте на хормон трябва да почнете, ако вземате, трябва да се увеличи дозата.

# 634
От 8 месеца не съм приемала хормон. А фт4 е показател за наличието на хипофункция нали? А тсх трябва да е около и под 2 само за бременни или по принцип.

# 635
По принцип трябва да е под 2.
Еми симптомите ти след хранене говорят за нестабилна кръвна захар (може да име и някакви хранителни непоносимости). Hug
И според мен. Но е възможно някои да имат общо и с ЩЖ. Но точно след хранене не мисля, че са само от ЩЖ (кривата на инсулина е странна- нормално е да е най-висок на 60-та минута, а той тогава се понижава и се покачва чак на втория час)...

# 636
От 8 месеца не съм приемала хормон. А фт4 е показател за наличието на хипофункция нали? А тсх трябва да е около и под 2 само за бременни или по принцип.

Показател за хипофункция са - ниски ФТ3 и ФТ4 и висок ТСХ. ТСХ трябва да е не повече от 2-2,5, не само за бременни.

# 637
Здравейте, ходихме при доцент Попова в Токуда с дъщеря ми. Пусна нови изследвания там, изключи диабет, тсх е малко по - ниска от предното изследване и затова ни остави без хормон в следващите 2 месеца. Каза, че е запазена жлезата засега , въпреки Хашимото. Изпрати ни в ИСУЛ на консултация с детски онкохематолог заради анемията... Не питайте как се почувствахме. Там лекарят ме видя, че съм изключително притеснена , пусна пълна кръвна картина и аррт, нещо за кръвосъсирване и каза - няма рак. Смени лекарството за желязо със Сорбифер по 1 на ден за 90 дни. След 3 месеца и там консултация и иска да прави изследване за болест на Вилебранд, вродена болест свързана с кръвосъсирване. Определено хем ми олекна, хем не.
И друго ме яде от няколко дни- възможно ли е да съм й причинила Хашимото с ваксинирането с Цирварикс преди 3 години? Направо си търся причината аз да съм направила или пропуснала нещо.
И накрая от обикалянето по болниците хвана и Ковид....отвсякъде ме е сгащило лошото..... Спокойна да е нощта ви.

Последна редакция: пн, 25 юли 2022, 23:31 от Kristianna

# 638
Леко да минава Ковида.
Не се самообвинявай...никой не знае със сигурност от къде, какво, що се е отключило. Трябвало е да става, станало е.

# 639
Благодаря ви, странно ми се видя, че Попова каза да не спазва никаква диета и никой от двата лекари не назначи в12 и витамин d.

# 640
Всички май сме минали през обвинения, няма смисъл! Стискам палци за добро резултати! В добри ръце сте!

# 641
Да минава бързо и леко ковид!
Иначе, според мен, попаднали сте на адекватен (онко)хематолог. 1 таблетка Сорбифер е всъщност най-ниската доза на ден (таблетките не могат да се чупят, защото са с удължено освобождаване!), а сякаш момичето имаше доста ниски "железни" показатели...Аз пия по 3 таблетки Сорбифер на ден. Но пък вероятно лекарят е искал да даде време на лекарството да подейства и може и да е имал и други съображения, за да не предпише по-висока доза. Хубавото е, че са ви обърнали внимание и сте изключили най-лошият вариант!

# 642
Здравейте,
Пиша с надежда за малко помощ. От години имам поликистозни яйчници, цикълът ми е много нередовен. Имам моменти на подобрения и после пак наново. Освен това имам и доста други не разположения - акне, задържам вода, подувам се, трудно отслабвам, изнервена съм, на моменти депресирана, много променливи настроения, косата ми не расте от години, веждите ми оредяват, имам дерматит на ръцете, които с еобостря втората половина от цикъла. Аз съм на 29 години, изследвал съм щитовидната жлеза 3 пъти през годините, понеже всичко е било в граници, никога не с ами я лекувал. Сега чета доста и мисля че имам хипофункция, естрогенова доминантност и от там поликистоза. Качвам изследванията от миналата седмица. Имам 2 деца, въпреки поликистозата, като единия ми син се роди с вродена добро качествена киста, която мисля че може да е свъзанаи с моите щитовидни хормони, които не са лекувани и подозирам, че тогава са били още по-зле. Храня се здравословно - без глутен, без захар, без пакетири неща, избягвам картофи и ориз. Движа се, спортува, с този режим сестра ми за 2 седмици свали 4 килограма. Аз го спазвам от години и не мърдам, просто поддържам енди и същи килограми. Надявам се, някой да ме насочи накъде или към кого да се обърна

# 643
Здравейте,
Пиша с надежда за малко помощ. От години имам поликистозни яйчници, цикълът ми е много нередовен. Имам моменти на подобрения и после пак наново. Освен това имам и доста други не разположения - акне, задържам вода, подувам се, трудно отслабвам, изнервена съм, на моменти депресирана, много променливи настроения, косата ми не расте от години, веждите ми оредяват, имам дерматит на ръцете, които с еобостря втората половина от цикъла. Аз съм на 29 години, изследвал съм щитовидната жлеза 3 пъти през годините, понеже всичко е било в граници, никога не с ами я лекувал. Сега чета доста и мисля че имам хипофункция, естрогенова доминантност и от там поликистоза. Качвам изследванията от миналата седмица. Имам 2 деца, въпреки поликистозата, като единия ми син се роди с вродена добро качествена киста, която мисля че може да е свъзанаи с моите щитовидни хормони, които не са лекувани и подозирам, че тогава са били още по-зле. Храня се здравословно - без глутен, без захар, без пакетири неща, избягвам картофи и ориз. Движа се, спортува, с този режим сестра ми за 2 седмици свали 4 килограма. Аз го спазвам от години и не мърдам, просто поддържам енди и същи килограми. Надявам се, някой да ме насочи накъде или към кого да се обърна

Имате хипофункция. За съжаление свалянето на килограмите преди да оправите хормоните е мисия невъзможна. На каквито и диети или режими да се подложите. Трябва да опитмизирате ФТ4 и ФТ3, т.е. да са поне над средата на референтните или до изезване на неприятните симптоми, свързани с хипофункцията. Започнете хормон от най-ниската доза 12,5 и постепено увеличавайте през месец след изследване.

# 644
Ще прозвучи като реклама, но след много лутане и калпави лекари, които ме влошиха, единствено доцент Попиванов от Александровска болница София ми помогна. Съветвам ви да отидете при него. Той гледа цялостното състояние на пациента, преглежда дълго и подробно. Няма да съжалявате - отидете при него с всички изследвания.

Общи условия

Активация на акаунт