Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 70

• 36 578
  • 738
  •   1
Отговори
# 615
  • Столичанин ама не в повече :D
Не се обвинявай. За съжаление цялата мода с диетите ни набива вина, че сами сме си виновни за Хашимото, едва ли не. ще следите. То и гледането на ехограф изисква опит и въображение.
Да,пробвали сме диета без глутен. Не ни излекува. Може би забави развитието донякъде. Но за съжаление към момента не я спазваме. По скоро ядем готвена домашна храна. Правили сме изследвания за цьолиакия и хранителни непоносимости. По принцип смятам, че и храненето не трябва да докарва стрес. Ако е прекалено мъчително за спазване. Така или иначе при нас всичко си е изцяло автоимунно. То при двама родители с автоимунни, явно няма какво да търся и очаквам друго.
Храненето е с много ключово значение, но е само част от пъзела и проблема, е че хората се насочват към подобни промени, когато ножа е опрял у кокала, и напълно естествено е че хронични проблеми се оправят много много бавно. Относно лекарите за съжаление опита ми е като на долчето (то и затова от няколко години не бях ходил де).

# 616
Здравейте!Моля за съвет какво да правя в тези жеги?Предстои ми море,а аз не мога да дишам,нямам сили,като пребита съм.Имам хипофункция, Хашимото,ИР, ендометриоза.Всеки ден пия Глюкофаж, Примолут Нор и конкор.Знам,че до известна степен се чувствам зле от лекарствата,но и не мога да ги спра.Пия смятам, достатъчно вода,храня се нормално.Сутрин ми треперят ръцете (пия кафе),около обяд ям,преди това не ми се яде.Та не знам какво да правя,притеснявам се на морето да не ми прилошее.Иначе си стоя у дома на сянка,но за няколко дни трябва да измисля нещо,но какво?

# 617
Аз лично, без да имам такива оплаквания на плаж ходя само от 9 до 11-11,30ч, тогава слънцето не е толкова силно чак да е жега, пия много вода и винаги главата ми е под чадър, ако съм на слънце с шапка.

# 618
  • София
аз правя същото като mibobo. Мога само да допълня, че може би е добре да си промените и начина на хранене и сутрин да се опитвате да закусвате. Simple Smile пожелавам ви хубава почивка.

# 619
Папа6ка каква е причината да приемаш синтетичен прогестерон и няма ли начин да се замени с биоидентичен ?От глюкофажа (ако си го въвела плавно )и Конкора няма причина да се чувстваш зле ...иначе хормон приемаш ли и как са ти хормоните на щитовидната като цяло ?

# 620
Не приемам хормон за щитовидната жлеза,не си спомням точно последните резултати,около 2.48 мисля беше Тсх, другите не ги помня.Пия примолут Нор от 5 месеца и скоро ще посетя гинеколожката,да видим ще прави ли хистеректомия или още ще пия лекарството.Четох в една фейсбук група,една потребителка и тя се оплакваше като мен и й и казаха,че е от глюкофажа.Него пък го пия от една година.Най-много ме мъчи треперенето на ръцете и тази постоянна отпадналост.

# 621
Храниш ли се достатъчно спрямо дозата грюкофаж? Обясненията ти ми звучат като хипоглекимии. Имай предвид, че глюкофаж е с удължено освобождаване с пик на втория час и действие до 6 часа след изпиване. Ако дозата ти е голяма, все ще си зле.

# 622
Имай предвид, че глюкофаж е с удължено освобождаване с пик на втория час и действие до 6 часа след изпиване.
Това къде го пише, че е с удължено освобождаване? Глюкофаж XR е с удължено освобождаване.

# 623
Прие мен пак души ме в жегата но и тсх то беше последно 6.8 вдигнаха ми дозата хем е лято.Е аз взех да сш мисля че ми е зле и с това задушаване още по зле.Вече и на психична основа може да се получи,за това по добре да не го мислим.

# 624
Здравейте, момичета! Ще попитам и тук можете ли да изкоментирам тези резултати. Бях при ендокринолог, погледна ги и каза, че имам Хашимото на база завишени ТАТ, но хормоните били добре и нищо нямало да предприемаме. Може ли да се свали с нещо този ТАТ? Не  сме правили УЗД тъй като апарата и бил повреден.

# 625
ТАТ 4,60 не е нищо, аз съм с ТАТ 400.

# 626
Здравейте, момичета! Ще попитам и тук можете ли да изкоментирам тези резултати. Бях при ендокринолог, погледна ги и каза, че имам Хашимото на база завишени ТАТ, но хормоните били добре и нищо нямало да предприемаме. Може ли да се свали с нещо този ТАТ? Не  сме правили УЗД тъй като апарата и бил повреден.
Всъщност по-притеснителното е инсулиновия отговор, защото пада, а после се вдига, което не е ок, върховите стойности трябва да са на първи час, за другото ако искаш прочети алтернативата тема https://www.bg-mamma.com/?topic=1104189 Simple Smile

# 627
renji хормоните са ти прилични според мен, Т4 може да е още малко по-висок, но като цяло са добре. ТАТ е съвсем малко над норма, при повечето хора е в пъти над норма.
На първа страница има насоки за справяне с антителата. За завишен ТАТ се търси причина в периферията на тялото - уши, нос, гърло, зъби, пикочо-полова система. Търсят се възпаления, бактерии, алергии. Давам пример - при сина ми ТАТ се вдига от стафилокок в носа.

# 628
Здравейте, момичета! Ще попитам и тук можете ли да изкоментирам тези резултати. Бях при ендокринолог, погледна ги и каза, че имам Хашимото на база завишени ТАТ, но хормоните били добре и нищо нямало да предприемаме. Може ли да се свали с нещо този ТАТ? Не  сме правили УЗД тъй като апарата и бил повреден.
Всъщност по-притеснителното е инсулиновия отговор, защото пада, а после се вдига, което не е ок, върховите стойности трябва да са на първи час, за другото ако искаш прочети алтернативата тема https://www.bg-mamma.com/?topic=1104189 Simple Smile
Ами да си призная съм много объркана защото си ровя и гадая сама. Според ендокриноложката няма нищо притеснително в КЗ и инсулина, като и обърнах вниманието към инсулина на 60мин.отбеляза  че сигурно е грешка, тъй като КЗ на 0мин-4.47. на 60мин - 5.16., а на 120-3.85. и толкова. Попитах ако не е грешка какво, а тя отсече да повторя обременяването, че това не е възможно. Не съм го повторила, искам да мине време поне малко. Според нея всичко ми е ок, но аз си имам куп оплаквания, които много ми влошават качеството на живот. Ще пускам всичко на ново и ще търся друг лекар, но ми се иска да съм подготвена на какво да им обърна внимание, ако и този отсече, че всичко е ок.Разочарова ме факта, че тази ги прегледа констатира видяното на листа и не предложи нищо друго да пуснем или да търсим, и се почувствах така все едно си измисля оплаквания и симптоми. А истината е, че постоянно съм уморена и много тревожна, не се чувствам добре след хранене, ускорява ми се пулса и ми се доспива, вместо да вдигна тонус той буквално пада. Напълнях за 2г с 12/13кг.освен,че нямат сваляне, трудно ги удържа да не летят нагоре, просто всеки месец се 0.500 се залепват въпреки усилията ми. Постоянно главоболие и т. н.

Последна редакция: нд, 24 юли 2022, 11:11 от renji

# 629
Еми симптомите ти след хранене говорят за нестабилна кръвна захар (може да име и някакви хранителни непоносимости). Hug

Общи условия

Активация на акаунт