Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 70

• 34 805
  • 738
  •   1
Отговори
# 660
Не е винаги температура, понякога е просто усещане за мнлго топлина, съпроводено с потене...
Не знам какво се има предвид под ограничения (аз в първия момент се сетих за ковид ограниченията😁)...Ако е за тези в храненето- не, не ми докарват стрес. Ограничение от алкохол въобще не ми въздейства, аз по принцип пия нещо като вино или шампанско броени пъти в годината и по малко, не пуша и никога не съм пушила, а за храненето- има достатъчно алтернативи, които са ми вкусни. А и по принцип, никога не съм свиквала с някои храни (не обичам газирано или много сладко, болшинството от пакетираните храни никога не са ми били незаменими или основна част от менюто, обичам зеленчуци и има трърде малко храни, които изобщо не бих яла). Харесвам и месо/яйца/риба, и картофи/зърнени/бобови. Но като не ми влияят добре на КЗ и инсулин някои неща, просто ям това, което ми е ок. В това отношение съм късметлийка, защото не приемам нищо като крайно ограничение и мога да ям почти всичко с еднакъв апетит и без да се чувствам принудена или ограничена...Емоционалният стрес обаче ми влияе доста, иначе като цяло съм доста спокоен човек и от повечето ежедневни неща гледам да не се стресирам много.

# 661
Постоянните ограничения не ви ли докарват стрес?

На мен специално - не. Мисля, обаче, че е много важно да се вземат предвид индивидуалните особености на всеки организъм, които имат пряко отношение към умението за спазване на тези ограничения.
Ето, примерно, dolce е упоменала, че по принцип обича да си хапва здравословни неща и не ѝ е чак такава мъка да следва определен режим.
При мен това не е така - аз цял живот съм консумирала само нездравословни храни, но съм ви споделяла как от година на година апетитът ми започна да намалява, достигайки момент, в който почти изцяло липсва (и към днешен момент е така). Нямам представа защо се получи така, но понастоящем е рядкост нещо да ми се дояде истински. Може от възрастта да е - едно е на 20+, съвсем друго на 30+. Което си е супер, разбира се, с оглед на диетите. Simple Smile

# 662
От хипофункцията също може да има намален апетит- забавя се обмяната на веществата, усвояването на витамини и др. и съответно, може да се намали и апетитът...Няма "гаранции" за това де.😃
Никога не съм била от хората, които не могат да си представят да изкарат ден, два, три без нещо сладко (вафла, бисквити, торта, шоколад, баклава и подобни), чипсове не харесвам (ям може би 1-2 пъти годишно при по-дълго пътуване, примерно със самолет, защото тогава може да ми стане лошо без някаква солена и "суха" храна). Но обожавам почти всякаква здравословна и домашна храна. Дори картофите обожавах печени или варени, а не пържени. Но...като не ми се отразяват добре на ИР, просто ям други неща (хубавото е, че както казах, харесвам почти всякаква храна, което определено прави нещата по-лесни). Малко картофи на НГ или на някой празник и задължително с някакви белтъчини...

Последна редакция: ср, 27 юли 2022, 23:06 от dolce miele

# 663
Долче нямам представа за температурата, аз никога не я меря без причина. А това, че ми е станало топло или ме е препотило го отдавам на нерви и стрес, рядко ми се случва де, но ако се случи така си мисля. Защо си мислиш за предозиране?

# 664
Защото не съм изследвала щитовидните от септември...А съм увеличила дозата (по едно време имах прекалено подпухнали очи, веднага се оправи). То температурата е такава, че вчера, навън ми беше много горещо (а за мен 37 градуса не са нещо кой знае какво, обичайно си ходя в жегите и въобще не ми пречи), а чак вечерта много късно ми хрумна да я измеря! По принцип, лятото не ми влияеше преди в посока да имам нужда от по-малка доза хормон, но се зачудих да не би сега да е така (в края на април включих келп, не знам дали и оттам няма някакъв такъв ефект)...🤔

# 665
Ааа как така от септември, че то почти година не прави така. Аз хем съм със сравнително стабилна доза и правя изследвания най-много на 5-6м

# 666
Аз не изпитвам никакъв стрес от новия начин на хранене, който започнах преди няколко години заради ИР. Не чувствам ограничения. Толкова вече съм свикнала на него, че сигурно ще изпитам стрес ако трябва да се върна на предишното хранене Grinning Отдавна вече не ми се прияждат такива храни - тестени, сладки и т.н.
Както каза и Долче, позволявам си по нещо забранено за поводи - рд, Великден, Коледа,...

# 667
  • Русе
Днес кръвното ми беше 125 на 45. Пулс 100 при пълен покой. Бях закусил и се бях наспал добре.
Беше ми много зле, по подобие на предните сутрини както ви се оплаках. Не мога и да питам за мнения/ съвети, защото в конкретната ситуация без видима причина май най-добре е да ида на доктор. По принцип ми е по-ниско кръвното, защото спортувам и нямам излишни мазнини. Но днес горната беше над обичайното ми, а долната съвсем пък под. Разликата между двете много голяма също…
Иначе всеки ден имам 37гр темп, даже до 37.2 следобедите. Такава ми беше и преди да пия хормон, така че надали е от количеството хормон.

# 668
Напоследък всеки ден започнах да получавам стягаща болка в жлезата, но не постоянна, а за секунда, повтаря се по няколко пъти на ден. Това симптом на хипото ли е, хормоните се влошават или е нещо друго и трябва да ме видят на ехограф? Последно ме гледаха есента, нямах възли или големи изменения, лекарката се изрази "класическо Хашимото".

# 669
Днес кръвното ми беше 125 на 45. Пулс 100 при пълен покой. Бях закусил и се бях наспал добре.
Беше ми много зле, по подобие на предните сутрини както ви се оплаках. Не мога и да питам за мнения/ съвети, защото в конкретната ситуация без видима причина май най-добре е да ида на доктор. По принцип ми е по-ниско кръвното, защото спортувам и нямам излишни мазнини. Но днес горната беше над обичайното ми, а долната съвсем пък под. Разликата между двете много голяма също…
Иначе всеки ден имам 37гр темп, даже до 37.2 следобедите. Такава ми беше и преди да пия хормон, така че надали е от количеството хормон.

Възможно е да караш някакъв вирус. Това не е нормална телесна температура, а за кръвното и пулса съвсем. Моя съвет е незабавно да отидеш на лекар вътрешни болести.

# 670
При мен температурата не е надвишавала 37 градуса. Но аз и при 36,8-36,9 се чувствам гореща...😁 Приемам от известно време и ниацин (под формата на ниацинамид с удължено освобождаване), по принцип може от него да има подобни усещания, но пък ми е странно да не се появят отначало, а сега.
Мибобо, вярно че е много време, откакто не съм се изследвала, но по клепачите и подутото лице много лесно разбирам, когато дозата ми идва малка. Иначе така бяха щитовидните последния път, септември:

# 671
Браво, щом се разпознаваш. Аз въобще не мога да се ориентирам по симптоми, че мен все нещо не ми е ок хаха. Но наистина си е много време да си без изследвания. Майка ми последно се изтърва така 9-10 месеца без изследвания и беше на ръба да се предозира.

# 672
Някой тук прави ли кефир? Четох, че помагал и при чревна пропускливост. Аз от няколко дни започнах да правя кефир, предимно защото обичам много неговия вкус.🥰 Но всяка друга полза би била добре дошла.🙂

# 673
Долче, ниацина за какво го пиеш?

# 674
За да видя дали ще ми повиши "добрия" холестерол и понижи още малко триглицеридите. Има и разни други положителни ефекти, но не ги помня всичките. Ама и беше много евтин, иначе нямаше да го купя (а редовната му цена е доста по-висока). Но по принцип при мен и холестерол, и триглицериди са си били винаги в норма, просто ми се иска да са съвсем оптимални.🙂
Този е:
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт