Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 70

• 36 259
  • 738
  •   1
Отговори
# 60
  • Русе
Не съм правил Т3.
@Роххдм, не съм сигурен, че хормонът може да увладее възпалението. Стомашните проблеми колегите във форума ги лекуват със стриктно елиминиране на групи храни. Но това да спреш глутенови, лактозни храни си е сложно нещо.
И на мен сънят ми е много зле, но напоследък се оправих почти. Преди се будех по 20-30 пъти, а сега по 2-3.
Мисля че който има Хашимото не може да се отърве от тези симптоми, дори и да е в оптимални Т3, Т4 или ТСХ. Но тук не твърдя, че съм прав. Не съм запознат напълно.

# 61
  • София
Здравейте, скоро не съм ходила на ендокринолог, с Хашимото съм и искам да си запиша час, като да нося със себе си изследвания. Освен стандартните ТАТ, МАТ, TSH, FT3, FT4, какви други показатели е добре да включа? Имам напрежение и леки бодежи в шията, пия Еутирокс 25 мг.

# 62
Витамин D + Витамин B12 + Фолиева киселина + Желязо + Феритин + Хомоцистеин.
Освен това, може да пуснеш Инсулин + Глюкоза на гладно (т.е. еднократно), както и Гликиран хемоглобин.

# 63
# 64
Всичко, което казва докторът, несъмнено е така. На мен, обаче, ми се иска набързо да засега един въпрос, малко встрани от това, което той дискутира: всички знаем, че инсулиновата резистентност и диабетът неминуемо възникват, в следствие на определени неблагоприятни фактори, като - лоша диета, липса на спорт, застоял начин на живот, недоспиване, стрес и т.н., но според мен, има и едно обстоятелство, за което се говори доста малко, а именно - генетичната предразположеност. Вероятно причината се корени в това, че става въпрос за нещо непроменяемо - раждаме се, живеем и умираме с едни и също гени. Няма какво да се направи по въпроса.
Мисля си, че поне по тази линия не съм обременена, нямам никакви диабетици в рода си (доколкото знам, естествено). Освен това, с ИР съм от доста време, но при мен позитивното е, че всички останали показатели (освен самият инсулин) - липиден профил, гликиран хемоглобин, чернодробните - винаги са били с доста добри стойности. В добавка, споделяла съм ви, че когато мина на нисковъглехидратен режим, в рамките на няколко седмици инсулинът ми пада под 10, без особени усилия и без наличие на спорт или Метформин. За себе си съм убедена, че хиперинсулинемията ми възникна и се подхрани, като резултат от многото качени килограми, покрай Хашимото-то, както и лошия хранителен режим.
Между другото, в "Genica" предлагат такъв тест - за генетична предразположеност към Диабет, Тип II. 200 лв. струва. Мисля да си го пусна в скоро време, ей-така, от интерес. Simple Smile

# 65
Аз съм с такава предразположеност - и баба ми и майка ми са с диабет. На баба ми го откриха късно и директно на инсулин, майка ми е на лекарства.

Аз лично за мен си обяснявам предразположеността когато става въпрос за такива заболявания и по следния начин, т.е. не говоря за тези заболявания които със сигурност се предават генетично.
Когато си предразположен само за мен разковничето е до начина на живот, не че толкова на самото тяло, клетки, органи, гени им има нещо (е и там има вероятно нещо си). Тоест предава се "начина на живот" в семейството.
Разсъжденията ми са в следната посока - всяко семейство си има начин на живот и хранене, който предава на поколението. Има семейства за които съня е важен и държат и децата им да спят достатъчно, има такива които казват - абе да ляга когато му се спи, те също живеят на този принцип, във всяко семейство се ядът определени  храни и приготвени по даден начин, децата свиква/израстват с тях, после създават семейство и продължават да готвят/ядът и те така. Също така и психологическата страна, пример - майката е тревожна, реагира по даден начин, прави това, или онова, приема нещата от живота така.... следователно и дъщерята малко или много става такава, защото това вижда като модел на поведение и възпитание, т.е. един и същ тип нервна система и всички тези неща водят до конкретни заболявания.

Една статия за напълняване от хормоните/кортизол/инсулин, от авторката на книгата Хормонален баланс
https://vijti.com/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D0%BC%D0 … Pn4PdDUPA_J-q7JxY

# 66
[/img]
Здравейте, и аз при вас. От 2006 съм във форума, чета, но много отдавна на съм писала. Ще приложа по-долу изследванията си от днес и моля за съдействия от ваша страна като ветерани /витамините не са готови  -сигурно утре/, както и предишните, които съм правила. Набелязала съм си още изследвания, но ще ги пусна на 06.06, като повторя и тези за щит,жлеза отново - тъй като имам записан час за 11.06.2022 при д-р Начев в Надежда.
   Сега малко пред история за по-голяма яснота на картинката - ще гледам да е възможно най-кратко и стиковано.На 44 г съм, жена с дете на 4,5 години - заченато нормално, но износено много трудно със серклаж, лекарства и лежане / първото ми бебе се роди прежевременно 25 седмица поради оказа се недостатъчност на шийката на матката, живя 32 дни и почина-това е основният ми стрес, който ме съпътства в живота/. Към 2020 края започнах  да се чувствам много зле- изключителна нервност и избухливост, силно уморена и депресирана - така изкарах няколко месеца. Личната назначи тсх, но те беше в референтни стойности и каза да търся причината в психиката.Посетих психолог началото на 2021, изслуша ме и каза, че стреса ми е в много и ме прати на психиатър.Той ми изписа лечение- есобел/хормона на щастието май беше, грандаксин за успокоение и флунаксол за избухливост. Няма да скрия, че симптомите се тушираха, но не напълно. Стана ми по-ведро, не спях толкова  и имах повече енергия като, че ли. От два месеца не пия вече тези лекарства, но още от преди това явно поради насищане пак се чувствах ужасно. Почнах да търся причината - минали месец личната ми назначи пак тсх и глюкозо толерантен тест с инсулин, защото съм напълняла /най-вече около корема и ханша/ и не се чувтсвам добре - всичко в указните стойности/тсх беше 3.69 при референт 4,94/ - ще приложа снимка на резултатите. Каза, не е от нея. Но аз съм си въпреки диетата, с която свалих около 3кг за месец и половина /салати и варени яйца и малко месо/ все така пълна/64 кг съм вече, толкова родих - висока съм 160/, много, много уморена/направо изтощена - спя по 10 часа и все не съм се наспала, пак лягам следобяда/, много нервна-всичко ме дразни, дори говора на детето - избухвам често, едвам се справям с работата/работя от в къщи/ и почнах да чета при вас. Изчетох преди това при депресиите и там засякох, че на някои момичета диагнозата им депресия, всъщност се е оказала от щит. жлеза. Преместих се да чета се  при вас/изчетох цялата предишна тема/ и си назначи изследвания, с които да отида на ендокринолог.
    Юни ще пусна пак щщитовидните и допълнително - ПКК, феритинин, хомоцистеин, селен, MCV и MCH - това достатъчни ли ще е?
 Сега ви моля да ми дадете мнение по тях и надежда, че ще се оправя - не съм за търпене направо - тия нерви ще ме съсипят, не мога да си почистя къщата и да си гледам детето нормално от умора,а толкова съм я чакала...Предварително благодаря на всички отзовали се!
Нещо не мога да кача снимките, защо така? Успях!

Последна редакция: вт, 17 май 2022, 15:55 от Assia_Dimitrova

# 67
Здравейте момичета! Днес пусках контролни изследвания заради инсулиновата резистентност, която др Моллова в София мед ми откри преди 6м,сега съм на терапия Метфогама и Инофолик, от там вдигам и тсхто пия л тироксин 25мг сутрин. Моля ако някой и има тел да пише да лично за да може да и ги изпратя и да ги коментираме. Ако и вие имате опит ще се радвам да кажете вашето мнение. Благодаря. 🌞

# 68
  • Столичанин ама не в повече :D
[/img]
Здравейте, и аз при вас. От 2006 съм във форума, чета, но много отдавна на съм писала. Ще приложа по-долу изследванията си от днес и моля за съдействия от ваша страна като ветерани /витамините не са готови  -сигурно утре/, както и предишните, които съм правила. Набелязала съм си още изследвания, но ще ги пусна на 06.06, като повторя и тези за щит,жлеза отново - тъй като имам записан час за 11.06.2022 при д-р Начев в Надежда.
   Сега малко пред история за по-голяма яснота на картинката - ще гледам да е възможно най-кратко и стиковано.На 44 г съм, жена с дете на 4,5 години - заченато нормално, но износено много трудно със серклаж, лекарства и лежане / първото ми бебе се роди прежевременно 25 седмица поради оказа се недостатъчност на шийката на матката, живя 32 дни и почина-това е основният ми стрес, който ме съпътства в живота/. Към 2020 края започнах  да се чувствам много зле- изключителна нервност и избухливост, силно уморена и депресирана - така изкарах няколко месеца. Личната назначи тсх, но те беше в референтни стойности и каза да търся причината в психиката.Посетих психолог началото на 2021, изслуша ме и каза, че стреса ми е в много и ме прати на психиатър.Той ми изписа лечение- есобел/хормона на щастието май беше, грандаксин за успокоение и флунаксол за избухливост. Няма да скрия, че симптомите се тушираха, но не напълно. Стана ми по-ведро, не спях толкова  и имах повече енергия като, че ли. От два месеца не пия вече тези лекарства, но още от преди това явно поради насищане пак се чувствах ужасно. Почнах да търся причината - минали месец личната ми назначи пак тсх и глюкозо толерантен тест с инсулин, защото съм напълняла /най-вече около корема и ханша/ и не се чувтсвам добре - всичко в указните стойности/тсх беше 3.69 при референт 4,94/ - ще приложа снимка на резултатите. Каза, не е от нея. Но аз съм си въпреки диетата, с която свалих около 3кг за месец и половина /салати и варени яйца и малко месо/ все така пълна/64 кг съм вече, толкова родих - висока съм 160/, много, много уморена/направо изтощена - спя по 10 часа и все не съм се наспала, пак лягам следобяда/, много нервна-всичко ме дразни, дори говора на детето - избухвам често, едвам се справям с работата/работя от в къщи/ и почнах да чета при вас. Изчетох преди това при депресиите и там засякох, че на някои момичета диагнозата им депресия, всъщност се е оказала от щит. жлеза. Преместих се да чета се  при вас/изчетох цялата предишна тема/ и си назначи изследвания, с които да отида на ендокринолог.
    Юни ще пусна пак щщитовидните и допълнително - ПКК, феритинин, хомоцистеин, селен, MCV и MCH - това достатъчни ли ще е?
 Сега ви моля да ми дадете мнение по тях и надежда, че ще се оправя - не съм за търпене направо - тия нерви ще ме съсипят, не мога да си почистя къщата и да си гледам детето нормално от умора,а толкова съм я чакала...Предварително благодаря на всички отзовали се!
С две думи имаш хипофункция и инсулинова резистентност, в зависимост от това какви са нивата на витамините попълваш дефицитите. Нещата изброени за изследване са добри.
Здравейте момичета! Днес пусках контролни изследвания заради инсулиновата резистентност, която др Моллова в София мед ми откри преди 6м,сега съм на терапия Метфогама и Инофолик, от там вдигам и тсхто пия л тироксин 25мг сутрин. Моля ако някой и има тел да пише да лично за да може да и ги изпратя и да ги коментираме. Ако и вие имате опит ще се радвам да кажете вашето мнение. Благодаря. 🌞
Добре е да се проверят нивата на желязо, б12 и фолиева киселина (и витамин д).

# 69
Благодаря а за инсулина нещо?
[/img]
С две думи имаш хипофункция и инсулинова резистентност, в зависимост от това какви са нивата на витамините попълваш дефицитите. Нещата изброени за изследване са добри.
Добре е да се проверят нивата на желязо, б12 и фолиева киселина (и витамин д).

# 70
[/img]

Здравейте, Ася! При тези резултати на щитовидната жлеза, аз бях с тревожно разстройство, паник атаки, подувания и жестоко безсъние. Според мен сте за хормон. Сигурна съм, че ще се подобрите. Лекар едва ли ще Ви изпише хормон, защото "все пак са в референтни", но, ако не докарате ФТ4 и ФТ3 поне над средата, ще се задълбочава инсулиновата резистентност, холестерола ще се повиши, а умората и депресията няма да си заминат. Аз бих започнала с най-ниската доза 12,5 мкгр. за известно време (2-3 седм.) и след това на 25 мкгр. След 40 дни изследвания. Може и само на ФТ3 и ФТ4. Добре е да се види и на ехограф жлезата. Но, ако искате изчакайте и мнението на Начев. Той може и да изпише хормон при тези оплаквания.

# 71
Ася, отговорил е джерами за инсулина. С ИР сте. На 0 мин най-добре е да е до 5, над 10 е висок. На 60 и 120 мин вече ви е много висок. На 120 мин тр да я около какъвто е бил на 0 мин.

# 72
Jerami и Roxxdm,  благодаря ви за отговорите. Витамините са станали готови - пускам ги да ги видите, на минимална стойност са. Мога ли да почна прием за липсата преди да отида при д-р Начев. Моля споделете по какво съдите за инсулиновата резинсентност и какво да правя за нея на първо време до прегледа ми. Благодаря!

# 73
Отговорено ти е!

# 74
Jerami и Roxxdm,  благодаря ви за отговорите. Витамините са станали готови - пускам ги да ги видите, на минимална стойност са. Мога ли да почна прием за липсата преди да отида при д-р Начев. Моля споделете по какво съдите за инсулиновата резинсентност и какво да правя за нея на първо време до прегледа ми. Благодаря!

При хипофункцита, заради стомашните проблеми, не се усвояват витамините. Търсете подезични форми, докато оправите хипофункцията. Това трябва да Ви е приоритет.

Общи условия

Активация на акаунт