Видеонаблюдението в училище и къде минава границата?

• 8 233
  • 209
  •   1
Отговори
  • София
Преди няколко минути буквално попаднах на новина, как директор е сложил скрити камери в тоалетна на училище. Това за мен е недопустимо, абсурдно, аморално -  в тоалетните?! Знам, че има агресия, знам че биха го направили някъде, където няма да ги видят, но все пак не считам за нормална подобен тип самоинициатива.

Оправданието било, че момчетата правили пакости. Директорът дори с подробности описвал какво се случвало там, спрямо материалите, които излизат в момента по медиите.

Ето и статията:

https://bntnews.bg/news/skriti-kameri-v-stolichno-uchilishte-zad … -1370014news.html

Интересно ми е Вашето мнение. Какво мислите за видеонаблюдението в училище? Къде минава границата? Какво мислите за хрумката на директора? Как бихте постъпили вие ако бяхте на мястото на родителите? Има ли тук родители на ученици от въпросното училище?

# 1
  • София
Точно на това се дивях и аз. Синът ми е там и ми прати новината.
Този директор е прекалил много. Камери в тоалетните са абсолютно недопустими.

# 2
  • Ланкър, планините Овнерог
Дъщеря ми от мен разбра за случилото се днес в училище. Ако наистина е имало камери вътре в тоалетните, няма да казвам какво пожелавам за Коледа на директора. Много, ама много се надявам да е пресолена новината (няма да им е за сефте на журналистите да публикуват непроверена информация).

# 3
Ако камерите са само в общите части на тоалетните, където са мивките и където няма писоари? Ако се крият там в общите части да взимат наркотици, това променя ли нещо за вас?

# 4
  • София
Поставянето на камери в тоалетни е абсолютно недопустимо, независимо къде точно се намират. Но в конкретния случай:
"Разследването на ГДБОП е за 40 камери в тоалетните на децата - при момичетата и над писоарите, научи Dir.bg.'
https://dnes.dir.bg/krimi/uchilishten-direktor-e-arestuvan-za-sk … etnite-na-detsata

# 5
Не просто камери, скрити камери!Отврат!Значи, ако въпросният тип не  е разказвал на децата какво правят вътре, нямаше и да се разбере.Няма никакво оправдание.Много ми идва вече с тези камери с микрофони ''за вашата безопастност''.Този е сложил скрити камери, може друг може да го прави и на други места да е пълно с такива.Такова навиране в личното пространство е гнусно и плашещо.

# 6
  • София
Това с писоарите е в повече. Иначе само кабинките би трябвало да са защитени от камери. Не виждам разлика между коридорите и мивките - и на двете места никой не би трябвало да се разголва, а и не се очаква да водиш някакви секретни разговори, докато си миеш ръцете /или да се мотаеш там поради някаква причина/. Дали ще е камера или ще те слуша някой от кабинките, докато си върши работата, все не си като в хола у дома. 

# 7
  • София /Абсурдистан
Вече е прекалено всичко това. Аман от извратеняци.

# 8
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Тези неща не се ли правят спрямо някакъв регламент?
Този директор сам ли е прекарвал жиците - т.е., на тези, които са ги поставяли не им ли е направило някакво впечатление и не е ли повдигнат въпроса още тогава? Иначе излиза, че е вкарал тайно банда техничари с подобни щения, които безропотно са свършили тая работа.
Странно ми изглежда всичко това...

# 9
Как не би трябвало да се разголва? Като малки доста често се е случвало да се преобличаме в женската тоалетна, най-вече, защото в кабинките нямаше как да стане, понеже вземеш паднеш в клекалото, но със сигурност в момента пак се случва.

Слагането на камери в тоалетни е абсолютно забранено, независимо дали е училище, мол или бензиностанция, следващия път се огледайте къде се намират камерите на обществени места.

# 10
Доколкото разбрах днес от репортажа, камерите са сочели към кабинките в момичешките тоалетни, не са били вътре в тях. Може пък наистина да се е целяло да се види, ако се бият деца там, каквито случаи сме чували. Но респектиращото би било видими камери, да знаят децата и да не правят безобразия. Скритите водят до скрит замисъл.

# 11
От снимките, които показаха в сутрешния блок на бтв се виждаха видими камери в ъглите на помещението. Проблемът за мен е, че специално в мъжката тоалетна камерите бяха в не в коридора а във вътрешната част.

# 12
Извратения! Извън себе си съм.  Училището, в което имах маса приятели в училищните ми години и училището, в което учеха много от децата на приятелките ми. Навремето беше най-елитното в квартала.

Ще цитирам нещо, на което попаднах във ФБ, а именно позицията на един от най-известните и успешни педагози в училището - китаистът д-р Яна Шишкова::

"Днес следобеда, пред очите на цялото училище (138. СУЗИЕ "Проф. Васил Златарски"), е изведен от ГДБОП директорът Александър Евтимов, който в последните две години унищожи целия учебен процес и изхвърли на улицата около 40 учители.
След което ПРЕД УЧЕНИЦИТЕ от ГДБОП развинтват в ТОАЛЕТНИТЕ датчиците за следене на движението и от тях изваждат ЧЕТИРИДЕСЕТ скрити камери, които директно водят към техниката на Александър Евтимов. Камерите са били насочени към писоарите и към момичешките кабинки. Камерите са имали и ЗВУК!
Въпрос - КОЙ назначи този психопат за директор?! КОЙ монтира и свърза камерите?! След като нито един ученик не е открил тези камери, нито колега - къде са изтекли или били ли са продавани записи на малолетни деца в мрежата, така че ГДБОП да попадне на тези следи?
Тази новина е потвърдена от най-високо равнище, както и от СДВР. Тя е ужасяваща в корен и повдига изключително много въпроси към това кой и с каква цел замени куп директори из цялата страна, част от които отявлено принадлежащи към "ЛГБТ общността".
Потресена съм какво доживях да видя като тотален погром в образованието. Ако Александър Евтимов по каквато и да било причина се изплъзне от възмездие, то не знам като майка на дете, което все още беше ученик в това училище, когато този вече беше директор, ако той е снимал и пуснал голи образи на сина ми - дали лично аз няма да го разкъсам със собствените си ръце!"

Д-р Яна Шишкова

Последна редакция: ср, 17 дек 2025, 11:11 от NellyN

# 13
  • София
Яна Шишкова е наша съфорумка.

Много ме притеснява какво е ставало със записите. Камери в тоалетните е рай за педофилите.

# 14
Коригирам се, това което показаха всъщност са били датчици за дим.

Общи условия

Активация на акаунт