Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 70

• 36 343
  • 738
  •   1
Отговори
# 150
Майка ми днес си направи изследвания .. Кръвна захар на гладно - 6.6
Личната е казала да не се притеснява .. На мен ми се струва завишена ? Вие какво мислите ?

# 151
Продължавам да се възмущавам от спокойствието на някои "лекари"...КЗ 6,6 на гладно си е над референтните стойности. А човек не би трябвало да е спокоен и при стойности в горната част на референтните. Инцидентно повишена сутрешна КЗ може да има, но чак човек да е спокоен, все едно всичко е ок...Аз бих проверила пак такава стойност и бих преразгледала храненето. Дали в него няма причина за подобна стойност на КЗ.

# 152
При мм, след случайно измерена сутрешна кз 6.3, се установи преддиабет. Мисля, че е добре да се проверят нещата.

# 153
Пускам едно клипче (за инсулина е, но е свързано с КЗ):
Скрит текст:

# 154
Майка ми е много пълна и с отстранена щитовидна жлеза . Цял живот приема л-тироксин . А сега и тази кръвна захар ... Мен ме притеснява .. Плюс това има и хипертония .. Дали да си пусне инсулин ?

# 155
Да пусне пак и инсулин и кр.захар заедно. Нека е спазвала 12 часа без храна преди това

# 156
Да пусне пак и инсулин и кр.захар заедно. Нека е спазвала 12 часа без храна преди това
+1!

# 157
Само да кажа, че ако инсулинът вече е на изчерпване, сутринта ще е нисък и ще се подлъжете, че всичко е наред по фалшивия нома-индекс. По-голяма достоверност има с гликиран хемоглобин и с-пептид, както и трикратен профил, който може да си направи сама с домашния глюкомер. Ако кр захар на 120 мин е по-голяма или равна на 11,1, е налице диабет.

# 158
Този С-пептид какво показва?

# 159
Този С-пептид какво показва?
За определяне на остатъчната секреция на панкреаса. Изследването на С-пептид се използва за наблюдение на производството на инсулин в организма.
"Ако нивото на С-пептид в кръвта е по-високо от нормалното, това може да означава, че тялото произвежда твърде много инсулин. Причините за високо ниво на С-пептид включват:

Тумори, известни като инсулиноми;
Инсулинова резистентност;
Заболяване на бъбреците;
Синдром на Кушинг.
Ако нивото на С-пептид е по-ниско от нормалното, това означава, че тялото не произвежда достатъчно инсулин. Причините за ниско ниво на С-пептид в кръвта включват:

Както диабет тип 1, така и тип 2 (хората с диабет тип 1 обикновено имат по-ниски нива на С-пептид от хората с диабет тип 2);
Лошо функциониращ панкреас;
Гладуване за дълъг период от време, което се отразява на нивата на инсулина."
Стойностите му се анализират заедно с останалите изследвания иначе може да не са истинни.

# 160
И на първи час КЗ не трябва да е над 11 (по спомен)...🤔
Да, висока сутрешна КЗ и подозрително нисък инсулин също не са ок. Този С-пептид ми е малко странен в тълкуването.🤔
При по-високи стойности на хемоглобин и желязо, гликираният хемоглобин може да бъде фалшиво понижен (а при анемия- да е фалшиво завишен). Просто го казвам като информация, иначе в останалите случаи е достоверен показател (стига чудесните стойности на гликиран хемоглобин да не са за сметка на твърде висок инсулин). Все пак, производството на инсулин първо се покачва, на нного по-късен етап се изчерпва. Така че при КЗ 6,6 на гладно може би панкреасът все още има запазен капацитет да произвежда инсулин и трябва да се наблегне на подобряване на инсулиновата резистентност...

# 161
Влизам да се оплача. Миналата година септември едното вдигна дозата на 75, ТСХ падна на 2.5. Днес пускам да видя какво е положението, защото последно време ми е ужасно суха кожата на лицето и бам - 4 и отгоре. Ами не ми се вдига още. Освен да започна да пия по малко селен и сериозно да се захващам с режим на хранене, но вече не знам какъв. Писна ми, честно.

# 162
Здравейте,  имам питане отново. Какво ви е мнението за ThyroHelp препарата, който доста рекламират, струва ли си да се приема, дали би помогнало поне евентуално на щз?

И второто ми питане малко извън темата е относно лабораториите , в които си правите хормоните - досега винаги съм ползвала Бодимед, но там са много скъпи хормоните. Виждам ваучери за Кандиларов за щитовидни и всякакви други изледвания, някой ползвал ли ги е? Доволни ли сте от тази лаборатории в отношение на точност на изследванията?

# 163
Frozenn дефицити на витамини имаш ли, ако да те са тези които могат да влошат функцията.  Със селен чудеса не стават, отделно пие се след изследване защото може да се предозира. А падането на ТСХ на 2,5 нищо не значи, зависи другите хормони как са били. Също така, не знам кога ти е била последната контрола, но аз лично се следя на не повече от 3-4 месеца, при условие, че съм на "стабилна" доза.
А това "не ми се вдига повече доза" звучи несериозно, ако имаш нужда а ти да не вдигаш, на кого вредиш?

kokix в Тирохелп няма нищо особено, прочети го какво съдържа - цинк, вит.Д.... Основната съставка L-тирозин, която   подпомага щитовидната е в минимална доза, за да има влияние се приемат много по-големи дози и тя се продава отделно при желание за прием.
Последния път като бях при ендокринолога си, чух да препоръчва на пациентка Тиреокод, като най-добър по нейно мнение от този тип препарати. Но там също е малко L-тирозина, иначе има доста повече неща от Тиреохелпа.

# 164
Аз за Кандиларов давам положително мнение. Много пъти съм ходила там, понеже ми е най-удобната до вкъщи лаборатория, ползвала съм и ваучери. Смятам, че са реални и се доверявам на резултатите.
Следващ път планувам да пробвам Цибалаб.

И аз ще се радвам да прочета мнения по въпроса за лаборатории.

И второто ми питане малко извън темата е относно лабораториите , в които си правите хормоните - досега винаги съм ползвала Бодимед, но там са много скъпи хормоните. Виждам ваучери за Кандиларов за щитовидни и всякакви други изледвания, някой ползвал ли ги е? Доволни ли сте от тази лаборатории в отношение на точност на изследванията?

Общи условия

Активация на акаунт