Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 70

• 36 358
  • 738
  •   1
Отговори
# 165
  • Столичанин ама не в повече :D
Майка ми е много пълна и с отстранена щитовидна жлеза . Цял живот приема л-тироксин . А сега и тази кръвна захар ... Мен ме притеснява .. Плюс това има и хипертония .. Дали да си пусне инсулин ?
Препоръчай и да пусне и д и б12, почти сигурно ще има недостиг.
Здравейте,  имам питане отново. Какво ви е мнението за ThyroHelp препарата, който доста рекламират, струва ли си да се приема, дали би помогнало поне евентуално на щз?

И второто ми питане малко извън темата е относно лабораториите , в които си правите хормоните - досега винаги съм ползвала Бодимед, но там са много скъпи хормоните. Виждам ваучери за Кандиларов за щитовидни и всякакви други изледвания, някой ползвал ли ги е? Доволни ли сте от тази лаборатории в отношение на точност на изследванията?
Да аз ги ползвам именно заради ваучерите и защото има близо до мен, иначе и първите съм ползвал. Simple Smile

# 166
kokix в Тирохелп няма нищо особено, прочети го какво съдържа - цинк, вит.Д.... Основната съставка L-тирозин, която   подпомага щитовидната е в минимална доза, за да има влияние се приемат много по-големи дози и тя се продава отделно при желание за прием.
Последния път като бях при ендокринолога си, чух да препоръчва на пациентка Тиреокод, като най-добър по нейно мнение от този тип препарати. Но там също е малко L-тирозина, иначе има доста повече неща от Тиреохелпа.
Предполагам за това става върпос - L tyrosine

А в какви дози се препоръчва да се взима? Виждам че масово са по 500 мг
Разгледах Тирохелп и подобните му от към съставки- наистина няма нищо особено -витамини от Б група, цинк, селен. В Тиреоид код видях и ашваганда, което мислех пе е дори противопоказно при хипо.
Докато не си намеря ендо мисля да си самоназнача Л-тирозин, затова ще помоля за съвет как да го пия и на коя марка е най -добър ако имате опит.  Четох да не се очаква много от него ,но все пак искам през времето в което нямам назначено лечение да правя нещо по въпроса.

# 167
Здравейте, попаднах на интересна статия и я споделям с вас
Скрит текст:
Референтни диапазони на щитовидната жлеза при деца
03.04.2017 г.https://www.peirsoncenter.com/articles/pediatric-thyroid-referen … _8PIktVgKSfBrGFpE
Този въпрос често се появява онлайн: "Кои са оптималните референтни диапазони за лаборатории за хормони на щитовидната жлеза при деца?" Надявам се, че тази публикация ще помогне на родителите и лекарите да разберат оптималните референтни диапазони за деца спрямо референтните диапазони, отчетени при действителните лабораторни резултати. Това е важна тема, тъй като хормонът на щитовидната жлеза е от решаващо значение за мозъка и глобалното развитие на бебетата и децата.

За съжаление, тук няма национални или международни стандарти за референтни диапазони, които лабораториите използват. Това доведе до понякога огромни вариации в референтните диапазони, използвани от различни лаборатории. В крайна сметка един добре проучен лекар трябва да има свои собствени референтни диапазони, които използва, когато оценява лабораториите.

Шестте най-важни лаборатории, които трябва да получите при оценка на функцията на щитовидната жлеза, независимо от възрастта на пациента, са:
TSH
свободен T4
свободен T3
обратен Т3
TPO
TgAb
Има и други, но това са стойности, които оценяват директния статус на хормоните на щитовидната жлеза. Другите лаборатории, които имат отношение към функцията на хормоните на щитовидната жлеза, са CBC, феритин, цинк, мед и витамин D. Ще започна с преглед с много прости думи на каскадата на хормоните на щитовидната жлеза. Този въпрос често се появява онлайн: "Кои са оптималните референтни диапазони за лаборатории за хормони на щитовидната жлеза при деца?" Надявам се, че тази публикация ще помогне на родителите и лекарите да разберат оптималните референтни диапазони за деца спрямо референтните диапазони, отчетени при действителните лабораторни резултати. Това е важна тема, тъй като хормонът на щитовидната жлеза е от решаващо значение за мозъка и глобалното развитие на бебетата и децата.

TSH (тиреостимулиращ хормон) се секретира от хипофизната жлеза. Той се освобождава в кръвния поток, където пътува до щитовидната жлеза. TSH се свързва с рецептори на щитовидната жлеза, задействайки жлезата да секретира Т4 (тироксин) хормон. Освен това отделя малко Т3 (трийодтиронин) хормон. Т4 и Т3 се секретират в съотношение 11:1 ( Snyder, 2012) от щитовидната жлеза при хората. Т4 хормонът пътува от щитовидната жлеза обратно към хипофизата, както и в цялото тяло. Хипофизната жлеза реагира на нивата на Т4 в кръвта, като понижава TSH, който се секретира, но не твърде много. Създава се отрицателна обратна връзка, която води до стабилно освобождаване на TSH от хипофизата и T4 от щитовидната жлеза. Т4, който пътува през останалата част от тялото, трябва да се превърне в хормон Т3 на клетъчно ниво. Т3 хормонът е активен хормон на щитовидната жлеза, от който зависи функционирането на всяка клетка на тялото. Превръщането на Т4 в хормон Т3 се случва, когато един йоден атом се отстрани от Т4, за да се получи Т3 хормон.
Това отстраняване на йода се осъществява от дейодиназните ензими (D1, D2 и D3 на изображение 2). Има няколко форми на този ензим. Една форма премахва йода, който води до активен Т3 хормон, а друга форма премахва йода, който води до неактивен хормон на щитовидната жлеза, наречен обратен Т3. Това е системата на тялото за "решаване" на клетъчно ниво колко енергия е необходима в даден момент. Когато се генерира твърде много обратен Т3 в сравнение с активния Т3, това води до хипотиреоидизъм, който има няколко имена, синдром на еутироидно заболяване или синдром на нетиреоидно заболяване. ( Лий, 2016 г.; ДеГроут, 2015 г. )
Изображение 2. http://deiodinase.org/
Най-важното послание, което трябва да се вземе от това, е, че процесът на хормоните на щитовидната жлеза в тялото е сложен и включва много стъпки, които включват правилна функция на хипофизата, функция на щитовидната жлеза, дейодиназна ензимна функция, клетъчни рецептори и рецептори за тироидни хормони във всяка клетка на тялото . Проблем в някоя от тези стъпки може да доведе до хипотиреоидизъм.

Като се има предвид отрицателната обратна връзка, която възниква между TSH и T4, ендокринолозите използват нивата на TSH само за оценка на здравето на много сложния процес на хормони на щитовидната жлеза за своите пациенти. Това е довело до много пациенти, които все още изпитват симптоми на хипотиреоидизъм, но лекарят им казва, че нямат хипотиреоидизъм. Резултатът от това за възрастен често е продължителна умора, депресия, наддаване на тегло, суха кожа и много други симптоми. Като се има предвид критичната роля, която тиреоидният хормон играе в детското развитие на ключови етапи, които не могат да бъдат преразгледани, същата тази непълна оценка може да доведе до необратима липса на оптимално развитие на мозъка. За задълбочен преглед на важната роля, която тироидните хормони играят в развитието на мозъка, моля, прочетете " Тироидните хормони в развитието на мозъка и функция " от д-р Хуан Бернал, д-р.

Както се оказва, съществуват няколко проучвания, които подкрепят, че сегашната практика за използване на TSH само за оценка на функцията на хормоните на щитовидната жлеза липсва при много пациенти с хипотиреоидизъм, включително деца. Едно такова проучване беше проведено през 2005 г. от изследователи от Медицинския факултет на Атинския университет( Koutras, 2005 г. ). Те изследвали нивата на TSH, T4 и T3 при 85 пациенти с хипотиреоидизъм, които приемали лекарства само за T4. Те открили, че тези пациенти имат по-ниски нива на T3 в сравнение с нормалните , нехипотиреоидни субекти. Те стигнаха до заключението, че пациентите с хипотиреоидизъм могат да се възползват от едновременното приложение на лекарства Т3 и Т4. Те също така заключиха,„Нивата на TSH, използвани за наблюдение на заместването, най-вече регулирани от вътреклетъчния Т3 в хипофизата, може да не са толкова добър индикатор за адекватно действие на хормоните на щитовидната жлеза във всички тъкани.“ През 2015 г. екип от лекари си сътрудничи, за да напише „ Хомеостатичен контрол на щитовидната жлеза– Хипофизната ос: Перспективи за диагностика и лечение" . Те предполагат употребата на TSH да бъде „намалена“ и подчертават важността на нивата на хормона Т3.

​Най-важната работа, която се извършва в подкрепа на необходимостта от използване на по-задълбочени лаборатории и оценка при тестване на пациенти за хипотиреоидизъм, е д-р Антонио Бианко. Уебсайтът на неговата лаборатория е Deiodinase.org. Неговата лаборатория извършва обширна и ценна работа, изследвайки важната роля, която локалният клетъчен контрол на тироидния хормон играе в състоянието на щитовидната жлеза на пациентите. Този уебсайт съдържа богати познания относно дейодиназните ензими и силно препоръчвам ендокринолозите да започнат да изучават работата му.

Въпреки че ролята на нивата на TSH при оценката на хормоните на щитовидната жлеза трябва да бъде омаловажена, оптималният референтен диапазон все още трябва да се обсъжда. Много функционални лекари са съгласни, че оптималният референтен диапазон за резултат от теста е доста различен от референтните диапазони, които са установени от лабораториите. Тези референтни диапазони може да улавят лабораторни стойности за пациенти с недиагностицирана патология. Оптималният референтен диапазон за TSH обикновено се приема за 1,0-2,5 mIU/L. През 2015 г. Американската асоциация по клинична химия публикува "Стимулиращ хормон на щитовидната жлеза" , в който твърдят:
Въпреки че има консенсус, че долната граница на еутироидния референтен интервал за TSH трябва да бъде 0,2–0,4 mIU/L, експертите не са съгласни относно подходящата горна граница. През 2002 г. изследователите публикуваха анализ на резултатите от тестовете за функцията на щитовидната жлеза от голямо проучване на индивиди, представителни за населението на САЩ ( 3 ). Проучването разкрива, че в рамките на малка стандартна грешка средното ниво на TSH в общата популация е приблизително 1,5 mIU/L. Това откритие накара организациите да призоват за понижаване на горната граница на нормалния референтен диапазон на TSH. Националната академия по клинична биохимия препоръча 4 mIU/L, докато Американската асоциация на клиничните ендокринолози определи горната граница на 3 mIU/L, а други групи стигнаха до 2,5 mIU/L
Освен това, изследователи от Обединеното кралство наричат ​​нормален TSH <2 mIU/L в „Подводни камъни при измерването и интерпретацията на теста за функция на щитовидната жлеза “ .

Оптималният референтен диапазон за TSH при новородени, кърмачета и деца варира от тези при възрастни. Освен това има определени разлики в оптималните нива на свободен Т4 и свободен Т3 при деца. Най-изчерпателният анализ на тестовете за хормони на щитовидната жлеза при педиатрични пациенти е направен през 2008 г. ( Kapelari, 2008 ). Изследователите анализираха медицинските досиета на 414 пациенти. Пациентите бяха групирани във възрастови групи на1 ден до 1 месец, 1 – 12 месеца и 1 – 5, 6 – 10, 11 – 14 и 15 – 18 години, съответно. Те заявяват в заключението си: „Нашите резултати потвърждават тези от предишни проучвания, показващи, че нивата на хормоните на щитовидната жлеза се променят значително по време на детството и че референтните интервали за възрастни не са универсално приложими за деца. Изображенията по-долу са графики от това проучване, показващи техните констатации. Най-тъмната черна линия в графиките представлява 50-ия персентил (медиана) лабораторен резултат.
картина
Изображение 3. Референтни интервали за TSH от всички възрастови групи
картина
Изображение 4. Референтни интервали за безплатен Т4 за всички възрастови групи
картина
Изображение 5. Централният диапазон от 95% за безплатен Т3 при жени от всички възрастови групи
картина
Изображение 6. Централният диапазон от 95% за свободен Т3 при мъже от всички възрастови групи
Преобразуването на pmol/L в pg/mL, мерната единица, която най-често се използва в САЩ за безплатен T3, използва коефициента на преобразуване от 1,536. Числото pmol/L се разделя на 1,536, за да се получи pg/mL. Преобразуването на pmol/L в ng/dL, мерната единица, която най-често се използва в САЩ за безплатен T4, използва коефициента на преобразуване от 12,9. Числото pmol/L се разделя на 12.9, за да се получи ng/dL.

Резултатите от изследването на Kapelari се преобразуват в американски мерни единици и са обобщени в таблица 1.
картина
Таблица 1. Резултати от „Педиатрични референтни интервали за нивата на хормоните на щитовидната жлеза от раждането до зряла възраст: ретроспективно проучване“, преобразувани в американски мерни единици.
Референтен диапазон за обратен Т3 при кърмачета и деца все още не е установен, нито е проучен адекватно. Въпреки това, някои проучвания съществуват. Изследователи от UCLA са изследвали нивата на Т4, Т3 и обратния Т3 при новородени на възраст от 1 до 30 дни. Те открили, че " високата серумна концентрация на rT3 при новороденото става сравнима с тази при нормалния възрастен до 9-11 дни от неонаталния живот." ( Chopra, 1975 ) Същото драматично намаляване на обратния Т3 при новородени е докладвано от д-р Браун и Фейнголд през 2010 г., както се вижда на снимка 7. ( Браун, 2010 г. ) Поразително увеличение на нивата на Т3 след раждането е отбелязано и от двете проучвания . Установено е, че референтният диапазон за обратен T3 при възрастни е 10-24 ng/dL. ( Референтни диапазони на лабораторията на ендокринното общество) За съжаление, докато не бъдат проведени по-нататъшни проучвания, единствената налична днес информация относно обратния Т3 при кърмачета е да се използва тази на възрастните.
картина
Изображение 7. Източник: Shiri B. Feingold, Rosalind S. Brown, неонатална функция на щитовидната жлеза, NeoReviews ноември 2010 г., 11 (11).
От изключителна важност е да се оценят признаците и симптомите на хипотиреоидизъм при кърмачета и деца в допълнение към лабораторните резултати, когато се определя статусът на хормоните на щитовидната жлеза и дали добавките с хормони на щитовидната жлеза са оправдани или не. Тези признаци и симптоми включват:
Тъп вид
Подпухнало лице
Дебел, изпъкнал език
Епизоди на задушаване
запек
Суха, чуплива коса
жълтеница
Нисък мускулен тонус ( отслабено бебе)
Ниска линия на косата
Лошо хранене
Къса височина
Сънливост
Мудност
Бавен растеж
Дрезгав вик или глас
Къси ръце и крака
Много големи меки петна по черепа (фонтанели)
Широки ръце с къси пръсти
Функционалните медицински лекари също са научени, че TPO до 15 IU/mL е нормално. Възможно е да се обърне автоимунния хипотиреоидизъм и да се понижат тези антитела. Лечението за това е извън обхвата на тази статия. Силно препоръчвам да работите с лекар, който е обучен да лекува основната причина за автоимунитет, ако вие или ваш любим човек имате повишени антитела към щитовидната жлеза.Тиреоидните антитела винаги трябва да се проверяват при оценка на състоянието на щитовидната жлеза, като се има предвид високото разпространение на автоимунно-индуциран хипотиреоидизъм. Естествено, тези антитела в идеалния случай трябва да са възможно най-ниски. Отново референтните диапазони варират значително от лаборатория до лаборатория. Ендокринното общество определи референтния диапазон за тироидни антитела да бъде:TPO (Тиропероксидаза) - < 2,0 IU/mL
TgAb (тиреоглобулинови антитела) - < 4,0 IU/mL
Накратко, хипотиреоидизмът не трябва да се пропуска при никое бебе или дете, като се има предвид важната роля, която тироидният хормон играе за здравето и развитието на децата. Признаците и симптомите никога не трябва да се пренебрегват и трябва да се извърши пълна и задълбочена проверка на всички нива на хормоните на щитовидната жлеза.
Бележка на редактора: Отворете оригиналната статия, защото в нея са дадени хубави таблици и фигури със стойности! Навсякъде в текста, където съм пропуснала да поправя, нека Безплатен Т3 и Т4 да се чете Свободен Т3 и Т4.

# 168
Ашвагандатабпри Хипер не е Ок, при Хипо даже смъквала ТСХ

# 169
Азара благодаря за статията. Иначе относно диапазоните за деца, когато започнаха проблемите при моето дете и се рових много и в крайна сметка установих, че са малко по-различни т.е. допустимо по-високи при малките деца. От 6-7г нататък вече трябва да се третират хормоните им с референтните на възрастните, независимо, че нашите лаборатории продължават да дават различни за деца.

kokix чела съм преди време за Л-тирозина, но не помня добре, въртят ми се дози около 2000-2500 дневно, но да не те подведа. Не съм го приемала, бях го чела заради сина ми, но той беше малък и не посмях да давам
Иначе и аз мисля, както каза Демон, че с ашвагандата няма проблем, тя е добър адаптоген. Даже аз знам, че е препоръчвана и при двете състояния, защото идеята е, че балансира хормоните.

# 170
Някой може ли да ми препоръча хубава ашваганда на капсули ?

# 171
Аз досега съм си взимала такива неща от art if living след диагностика от техния имдийски аюрведа доктор. Не за болест, ами за общ тонус. Ашвагандата от там пих, има ефект.

# 172
Mibobo- аз постоянно се ровя, разбира се има и разминавания в информацията, затова не приемам нищо за чиста монета, а сравнявам всяка една информация...то и затова настана голям хаус в главата ми...отделно чета доста хаотично..веднъж за ИР...после за ЩЖ..за половите хормони...те са свързани нещата..абе до всичко до което се докопам Simple Smile Твърдо съм решила да "завърша" ендокринология Simple Smile
Лек ден на всички, и спокойни хормони Simple Smile

# 173
По принцип сякаш панацея няма
Пробваш си за твоя организъм варианти и това е
Вероятно причините за Хашимото са различни при различните хора или просто различните организми реагират различно

# 174
мибобо, не знам дали имам дефицити на витамини - финансово ми идват скъпи да ги изследвам. За вдигане на дозата - то хубаво ще вдигам, ама до кога? Така не подтискам ли повече жлезата? От както съм започнала лечението само вдигам дозата, все не е достатъчно. В началото е добре и след една контрола след 3-4 месеца от уж добрата нова доза нещата пак са зле.

# 175
Ако имаш дефицити на витамини основно - желязо, вит.В12, вит. Д  работата на жлезата се влошава.
Относно вдигането - на моя син вдигахме дозата цяла година, докато в един момент не се установи на една и съща. Въпреки, че той е подрастващ и вероятно скоро ще се наложи пак корекция.

И казваш - лечение, хормона не е лечение, това е хормоно-заместителна терапия, допълваш нужното. Ако направиш нещо и успееш да накараш жлезата да заработи по-добре, ще имаш нужда от по-малко. Но ти хем не изследваш за дефицити, хем не искаш да вдигаш доза, не знам какво да те посъветвам.
Иначе промяна в храненето никога не е излишна и вероятно би подпомогнала, ако искаш опитай!

# 176
  • Пловдив
мибобо, не знам дали имам дефицити на витамини - финансово ми идват скъпи да ги изследвам. За вдигане на дозата - то хубаво ще вдигам, ама до кога? Така не подтискам ли повече жлезата? От както съм започнала лечението само вдигам дозата, все не е достатъчно. В началото е добре и след една контрола след 3-4 месеца от уж добрата нова доза нещата пак са зле.
И аз така се чувствам. Не ми се дават пари за изследване на витамини. Решила съм да пия по 2-3 вида хапове в един и същи момент, защото не ми се струва нормално да пия 10 различни витамина или минерала наведнъж. Вярвам, че тялото може само да се оправи с подходящо хранене. Ще редувам всичко, което се предполага, че е в дефицит при нашата диагноза.
А относно хормона, и аз не искам да го почвам, защото си представям, че само трябва да вдигам дозата. Не вярвам, че има обратен път, затова отлагам момента на началото.
Много объркана се чувствам. Утре пак ще пусна изследвания. Омагьосан кръг. А това постоянно следене какво да ям ме изтощава страшно много...

В същото време всички лекари самл едно ми повтарят - да не го вземам толкова насериозно, козметичен дефект било, не заболяване... Confounded

# 177
Aз такъв дефицит на желязо и феритин имах, че не се оправяше само с храна. Че и не с всеки вид желязо (дори и при голяма доза)...Б 12 още ми е в дефицит, изследван след 2 месеца с добавка на подезичен 1000 мкг...Според мен, разумно е да се изследват витамини преди да се приемат като добавки, защото и предозирането не е ок.

# 178
Asheley , и аз съм като теб . Отлагам приемането на хормона . Казаха ми , че веднъж почне ли се , няма спирка . До живот е в повечето случаи . Жлезата също ставала ленива.  Ако го спреш има голяма вероятност TSH да скочи до небесата . Т.е  ставаш зависима от хормона

# 179
То и като не го започнеш, тсх пак ще ти скочи в небесата.

Общи условия

Активация на акаунт