Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 70

• 36 397
  • 738
  •   1
Отговори
# 255
Желязно ветрило, косопадът, освен на неоптимални щитовидни показатели, може да се дължи на висок инсулин, ниски желязо / феритин, дефицит на някои витамини, стрес, нисковъглехидратен или нископротеинов хранителни режими и др. Провери и тези неща.

# 256
Сега пия Еуторокс по 175 мгр на седмица. Да го направя по 200 мгр, 225 мгр или 262,5 мгр на седмица?

Относно косопада съм с нисък феритин и високо желязо и не смея да пия желязо. Не знам дали някой хематолог би ме взел на сериозно и да се заеме да попълни феритина.
Въглехидрати ям доволно, протеини от растителен произход ям, от животински по- малко, но начина на хранене не съм го променяла. Инсулин 7,65.

# 257
Здравейте ,аз съм с хашимото хипотиреодизъм.Искам да попитам на каква възраст вече може да изследваме и детето.Хормони ехо и така ?нататъка?

# 258
Здравейте ,аз съм с хашимото хипотиреодизъм.Искам да попитам на каква възраст вече може да изследваме и детето.Хормони ехо и така ?нататъка?

Децата могат да се изследват по всяко време, особено ако имат някакви симптоми или има подозрение за нещо. Аз лично изследвах сина си за първи път на 5г, но смятам, че е трябвало и по-рано даже.

# 259
Какви симптоми може да имат децата ?

# 260
Да  какви симптоми?

# 261
Какви симптоми може да имат децата ?

Най-често е напълняване в областта на корема, сънливост, разсеяност, нервност. Моята дъщеря е на 10 г. и забелязвам от една година периоди на силна тревожност и страх (без причина). Просто се фокусира върху нещо и започва да се тревожи. Отделно е много нервна, чак ярост на моменти. Изследвах я. ФТ4 и ФТ3 бяха по средата. Лошото е, че и при мен всичко така започна след раждането - с тревожност и хипохондрия. Все неща, които никога не съм имала преди. Напълняване (най-типичния симптом) не съм имала. Едва последните 1-2 години започна едно подуване, даже не бих го нарекла напълняване, а задържане на вода по-скоро.
Та, относно дъщеря ми, мисля, че е въпрос на време да се отрази и лабораторно. В края на лятото мисля пак да я изследвам. Споделих с педиатърката. Тя каза, че още от вратата щяла да забележи, ако има проблем с щитовидната. Демек, ако не е пълна, значи всичко е ОК. Е, да де, ама аз доста години си живях с тревожност и паник атаки без да имам проблем с килограмите. Някак си ми се иска да го спестя на дъщеря ми, защото е ужасно. Ще следя показателие един-два пъти годишно.

# 262
Днес бях при ендокринолога. Естествено не обърна внимание на fT3 и fT4, но каза че според нови стандарти TSH трябва да е под 2,5.

Как придумвате децата ви да им вземат венозна кръв? Моето е на 11 и му стана лошо  при взимане на кръв от пръста преди години. Сега не дава и дума да се издума.

# 263
Просто го водя в лабораторията и казвам,че ще правим кръвни ,като седне на стола няма връщане назад ,лаборантката го респектира от толкоз...без много обяснения и увещания преди това ...

# 264
Ама как 11-годишно до такава степен не слуша родителите си, че чак отказва да отиде на изследвания? Като дете, винаги съм се считала за своенравна, ама като нашите ми кажеха да сядам да уча или да направя еди какво си, нямаше мърдене. Ставаш и изпълняваш. Simple Smile Иначе - наказания. Пък при повечето ми връстници и тоягата вземаше дейно участие във възпитателния процес. Simple Smile

# 265
  • София
Как придумвате децата ви да им вземат венозна кръв? Моето е на 11 и му стана лошо  при взимане на кръв от пръста преди години. Сега не дава и дума да се издума.
Много трудно! Моята дори е по-голяма (15 г.) и отскоро разбрахме, че не само й става лошо при взимане на кръв, но дори припада Frowning1 . За съжаление сега и дума не може да става отново да й вземем. За сравнение - аз, баща й и батко й никога не сме имали проблеми с това и за мен беше шокиращо, когато се случи за първи път Cry. Обяснявали сме й да не гледа иглата, епруветките с кръв в лабораторията, да си мисли за нещо друго, но въпреки това колабира.
Възможни решения:
- по-тънка игла при пробождане.
- извикване на мобилна лаборатория у дома, взимането на кръв става в позната и нестресова обстановка.
- задължително по време на ваканция - тогава е доста по-отпусната и ненапрегната.

# 266
По отношение на изследванията на ЩЗ - на какъв интервал е добре да се правят? Тоест има ли смисъл да се пуска например пълен пакет всеки месец? Или само някои хормони?

# 267
Не му се е налагало от детската градина да му се вземе кръв. Чудя се дали и той няма проблем с щитовидната жлеза евентуално, но никакви симптоми не намирам и ще се въздържа от изследвания засега.

# 268
По отношение на изследванията на ЩЗ - на какъв интервал е добре да се правят? Тоест има ли смисъл да се пуска например пълен пакет всеки месец? Или само някои хормони?

Когато въвеждате хормон е добре по-начесто, например всеки месец. Като се установите на една доза за по-дълго може и на шест месеца, ако се чувствате добре. Въпрос на лична преценка и финанси. Може да пускате само Фт3 и ФТ4. Те ще Ви дадат информацията, която Ви е нужна за регулиране на дозата. И, разбира се, симптомите са на първо място.

# 269
Тоест има ли смисъл да се пуска например пълен пакет всеки месец?

Не, абсурд, безсмислено е. Антителата, както писах неотдавна, няма смисъл да ги тестваш по-често от веднъж на 6-12 месеца.
Хормоните (FT4, FT3 и TSH винаги се тестват заедно) - може би на всеки 5-6 месеца. Ако променяш дозата - малко по-често, докато я нацелиш.

Общи условия

Активация на акаунт