Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 70

• 36 407
  • 738
  •   1
Отговори
# 270
Симптомите може да са различни, има ги описани на първа страница, при децата не са много по-различни - нервност, липса на концентрация, липса на енергия, дефицити на витамини, слабеене или пълнеене. При деца може да има закъснение при цикъл, задръжка в растеж или смяна на зъбки. Понякога има подутина отпред на шията.

Кръв му взеха трудно като беше на 5г , държах го в мен, плака...после лека по лека свикна да плакал е и друг път след това, просто обяснявам, че трябва винаги вземат и на мен това го успокояваше някак Simple Smile  Последните 4 години правим изследвания на 3-4 месеца, вече не прави драми, на 13г.

По отношение на изследванията на ЩЗ - на какъв интервал е добре да се правят? Тоест има ли смисъл да се пуска например пълен пакет всеки месец? Или само някои хормони?

Всеки месец не е нужно. Ако се напасва доза на хормон се правят на 40-45дни. Ако се засекат добри стойности следващо проверяване може да се направи след 3-4 месеца (понякога и по 5 месеца не съм се проверявала, но аз съм от години на утвърдена доза). Иначе пускам винаги трите хормона - ТСХ, Т4 и Т3, антитела на мен не, на сина ми пускам на 6м и антителата

# 271
  • Gotham City
Здравейте! Искам да попитам какво се прави в случай, когато ФТ4 е в горна референтна граница, а ФТ3 в долна. Доколкото четох, важният хормон е ФТ3 и явно в този случай конверсията на Т4 в Т3 не се случва. Какво се предприема? И на какво може да се дължи. Да уточня, че имам диагноза Инсулинова резистентност от месец. Има ли някаква връзка между нея и ЩЖ?
Благодаря!

# 272
Конверсията може да е зле от много неща - например дефицити на витамини, желязото и цинк са особено важни за конверсията. Тя се случва в по-голямата си част в стомах, черен дроб, така че и там проблеми я спъват. И да, една ИР също пречи.

Повечето хора в такъв случай започват прием на Т3, той не се предлага в България и са много малко лекарите които го изписват. Общо взето хората се самообразоват и дозират сами.

# 273
  • Gotham City
Конверсията може да е зле от много неща - например дефицити на витамини, желязото и цинк са особено важни за конверсията. Тя се случва в по-голямата си част в стомах, черен дроб, така че и там проблеми я спъват. И да, една ИР също пречи.

Повечето хора в такъв случай започват прием на Т3, той не се предлага в България и са много малко лекарите които го изписват. Общо взето хората се самообразоват и дозират сами.
Благодаря! Насочих се към синтетичен Т3, някакъв турски Тиромел поръчах. А вярно ли е, че започне ли се с него, жлезата спира да произвежда Т3 и трябва да се пие до живот?

# 274
Нищо не е задължително да се пие цял живот. Решавате и спирате. Дали ще продължи да го конвертира тялото, след като го спрете, не мисля, че има еднозначен и категоричен отговор. По-опасно е да включите т3 обаче, след като т4 ви е на горната граница. А тсх колко е? Ако тсх е до 2,3, с т3 ще влезете в хипер, което не е никак приятно. Т3 потиска тсх в пъти повече от т4. А знаете ли как да си дозирате т3? Тиромел е от 25 мкг, а на вас може да ви трябва 5,6,10 мкг и с тези 25 да се почувствате много зле.

# 275
  • Gotham City
ТСХ ми е 3.38, ФТ4 - 14.35 при реф.7.86-14.41, ФТ3 - 3.91 при реф. 3.8-6. Утре съм на ендо и ще го питам и това, но предполагам за отговора. Затова питам тук. Ако започна с половин таблетка, не е ли ок? Понеже при тези стойности май не е много добре да не предприемам нещо. Този резулат ми е отпреди месец.
От тогава приемам и Глюкофаж за ИР. Дали подобряването на ИР няма да повлияе косвено на конверсията на т4 в т3? Имам и висок холестерол, което сигурно има връзка и с черния дроб, нали там осмовно става конверсията.

# 276
Не мога да кажа дали лечението на ир ще подобри конверсията. С тези стойности аз не бих започнала т3. По-скоро витамини, желязо и всякакви други варианти за подобряване на конверсията.
А половин таблетка е страшно много. На вас може да са ви достатъчни и 3-4 мкг. Започва се с 1 мкг и постепенно се вдига до напасване на дозата.

# 277
Възможно ли е, ако дозата хормон идва повече, да се покачи телесната температура до 37,0 или малко над 37 градуса?🤔

# 278
Искам да ви споделя за деленето на хапчета, понеже забелязвам, че много хора обичат да ги делят на няколко части. Например взимаме Еутирокс от 50. Ако го делите на две, не си мислете, че изпивате 25. Производителят гарантира, че в една таблетка има 50, но не гарантира, че като я разделите във всяка част ще има по 25 от активното вещество. В едната половина ще има малко повече, а в другата малко по-малко. Ако решите да я разделите на 4, става още по неравно. Това важи за всякакви лекарства по принцип, ако някой не е запознат.

# 279
Искам да ви споделя за деленето на хапчета, понеже забелязвам, че много хора обичат да ги делят на няколко части. Например взимаме Еутирокс от 50. Ако го делите на две, не си мислете, че изпивате 25. Производителят гарантира, че в една таблетка има 50, но не гарантира, че като я разделите във всяка част ще има по 25 от активното вещество. В едната половина ще има малко повече, а в другата малко по-малко. Ако решите да я разделите на 4, става още по неравно. Това важи за всякакви лекарства по принцип, ако някой не е запознат.

Това категорично не важи за всички хапчета, преди време съм говорила с хора производители на лекарства и ми е обяснявана технологията изрично. Тези които си имат разделителна линия и са предназначени да се чупят е гарантирано колко има в половинката таблетка. А Еутирокса е такъв. Рядко има, но има хапчета и разделени на 4 те също са гарантирани.
За всички други, които са цели таблетките, да - гаранция няма.

Последна редакция: пн, 06 юни 2022, 09:03 от mibobo

# 280
  • София
Здравейте! От 2010 г съм с хипофункция и прием на елтироксин, но след преглед днес при др. Начев се оказа че имам възел 4мм. Мисля си дали след Ковид се появи, защото миналата година нямаше. .. На 6 м иска да го следи доктора. Искам да ви попитам, веднъж появил се има ли случай да изчезне. И нещо да се взима за изчезването му има ли? Не знам топъл ли студен ли е възел ..не питах.,

# 281

Това важи единствено за таблетките с удължено освобождаване, не и за еутирокса и другите хормонални препарати. А и дори да е така. Ако взема днес парченце с по-малко активно вещчество, нали утре ще взема с повече. Т.е. пак има някакъв баланс. Важна е седмичната доза. Т4 има живот 5-9 дни.

# 282
  • Варна
Здравейте! От 2010 г съм с хипофункция и прием на елтироксин, но след преглед днес при др. Начев се оказа че имам възел 4мм. Мисля си дали след Ковид се появи, защото миналата година нямаше. .. На 6 м иска да го следи доктора. Искам да ви попитам, веднъж появил се има ли случай да изчезне. И нещо да се взима за изчезването му има ли? Не знам топъл ли студен ли е възел ..не питах.,

Толкова е и моят възел. Разбрах за него преди 10-ина години заради проблемно забременяване, но може да си го нося и от 20 г. За тези години не е нараснал. Миналата година ми правиха биопсия и си мислех дали след разбутването няма да порасне, но не е.

# 283

Здравейте!Имам въпрос и бих се радвала ако можете да ми съдействате.Скоро бях писала, че при изследванията ми TSH излезе  4.41, TAT и МАТ са в норма, както и FT3 и FT4.На преглеф с ехограф установиха изменение в структората на жлезата и ми предписаха Л-тироксин 75.Днес бях на преглед при друг лекар, за да получа и второ мнение и тя ме посъветва да спра да го пия. Сега съм доста разколебана и не знам какво да правя.Бихте ли ми дали съвет? Благодаря!

# 284
Вероятно по-нататък Т3 ще падне. При мен така започна хипофункцията, първо с Т3 около горната граница, след това започна да пада...
Инсулинът на гладно е доста висок...

Общи условия

Активация на акаунт