Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 70

• 36 478
  • 738
  •   1
Отговори
# 345
Аз ставам лесно, ако стана веднага. 😃 Обаче излъжа ли се да затворя очи, много бързо се унасям...Лошото е, че понякога се будя час преди алармата, а на следващото будене вече не съм свежарка. През деня не ми се приспива, а по-голям прилив енергия ми идва към вечерта...😅 Не мисля, че е толкова от желязото (с по-ниски желязо и феритин е било по-добре).

# 346
Откакто се помня следобед ми се доспива, даже като студентка лягах да гледам филм в 17.00 ч. и преспивах 10-15 минути. Баща ми все се бъзика, че целия им джинс били дремливи. Като се задълбоча в симптомите някои ги имам от край време. Даже започнах да се чудя как съм забременяла и родила. Макар че ми е гледана на ехограф жлезата преди 15- тина години и ми казаха, че е ок.

# 347
  • Gotham City
А изследвала ли си кортизол? При нарушен кортизолов ритъм има такова чувство на умора. Друг вариант е висок инсулин.

# 348
  • София
Nad_tab, това не звучи съвсем като нисковъглехидратна диета. Т.е. изключване само на захар и бяло брашно не прави храненето нвх.😉 Бих ти препоръчала, ако усетиш странични ефекти от метформина, да увеличаваш дозата по-бавно...

Май не се изразих правилно, тотално изключване на бяло брашно и захар + нисковъглехидратна диета, като никакви въглехидрати след 16.00.

# 349
  • София
Marigold това, че хормоните са в норми, не е достатъчно. Отговорих на Гърненце, защо вероятно нямаш симптоми, защото те идват най-вече от нисък Т3 а твоя е сравнително добър.
Да, в интернет има много информация и става объркващо особено в началото при запознаване със състоянието. На първата страница на темата не знам дали си чела? Там има синтезирана информация за основните неща, както за самите хормони, функцията им, така за нужни допълнителни изследвания, книгите по темата и т.н.

Животинският хормон е от изсушена жлеза на прасе, в него има и двата хормона - Т3 и Т4, които не се знаят в какво съотношение и дозировка са. Синтетичния хормон е само Т4.

Дай си време за четене и осмисляне, не става с 1-2 дни, не са сложни толкова нещата, просто трябва осмисляне. И не е нужно да си в шок, всеки трети - четвърти човек в днешно време има някакъв проблем с щитовидна жлеза.

Изчетох информацията от първа страница, разбира се. Въпросът е, че все още съм в първа фаза на процеса - на етап отричане - не съм от тук и съм за малко. Ще мина и през останалите етапи, време трябва.

Това с "не е нужно да си в шок" ми хареса - easier said than done Simple Smile.

# 350
А изследвала ли си кортизол? При нарушен кортизолов ритъм има такова чувство на умора. Друг вариант е висок инсулин.
Какво се гледа при кортизола, има ли връзка с щитовидна жлеза? И аз имам една сънливост след хапване, и странен режим, но при мен обратното - доспива ми се много рано, и съм ранобудна. Макар че напоследък хем рано заспивам, хем сутрин не ми се става…

# 351
  • Gotham City
Не зная дали кортизолът има връзка с щитовидната жлеза. Гледат се нивата на кортизола в 24-часов ритъм. Сутрин нивото му е най-високо и постепенно спада през деня, за да достигне най-ниска стойност през нощта. Това е хормон на стреса, т.е. варира под влияние на всякакъв стрес - емоции, глад, физическо усилие. Това е нормално. Лошо и ненормално е, ако постоянно поддържате високи нива на кортизола, понеже това обърква доста биохимични процеси в тялото и може да се стигне до изтощаване на надбъбречната жлеза.
 Ето нещо информативно: https://bg.griego-medical.com/dejstvie-kortizola-na-organizm.htm
А успиването след обилно хапване може да е причинено от повишено ниво на инсулин.

# 352
Не съм изследвала кортизол. Инсулинът и КЗ ги държа под контрол отдавна. Ако стана от леглото, после не ми се спи. Проблемът е, ако се задържа в леглото...🙂

# 353
..........

Изчетох информацията от първа страница, разбира се. Въпросът е, че все още съм в първа фаза на процеса - на етап отричане - не съм от тук и съм за малко. Ще мина и през останалите етапи, време трябва.

Това с "не е нужно да си в шок" ми хареса - easier said than done Simple Smile.

Marigold ами казвам го като човек, който е с това заболяване от 30г , също така и съм майка на дете с това заболяване, така че съм минала през това, през което минаваш ти.  Хората сме различни, факт, но така говориш, все едно имаш някакво животозастрашаващо заболяване. Да, не е приятно заболяване има кофти симптоми и влошава малко или много качеството на живот, но чак да си в етап отричане ...

Аз последно като изследвах кортизол, пуснах само сутрешен и бях на горна граница. Но трябва да се организирам да пусна двукратно да видя и следобед как е. Но си мисля и друго - направо да си взема Ашваганда да си попия малко Simple Smile .

# 354
  • Пловдив
Аз четох в книгата Хормонален баланс на Сара Готфрид, че тоя кортизол е много непостоянен. И изследванията не винаги показват цялостна картина, а само моментна. Необходимо е да се прави няколко пъти в рамките на месец, за да се добие представа.

Мислех, че лесно ще се диагностицирам самл по книгата, но май не е толкова просто. Все пак, установих, че съм с непостоянен кортизол, който ту е нисък, ту висок в неправилните часови диапазони.
И сега се чудя дали да върна пак кафето. С едно кафе на ден се чувствам добре, но навсякъде чета, че не е хубаво за щитовидната жлеза.

# 355
С едно кафе на ден се чувствам добре, но навсякъде чета, че не е хубаво за щитовидната жлеза.

Аз не я разбирам твоята идея, честно казано - чак отказваш да пиеш по едно кафе дневно, но категорично не желаеш да започнеш хормон (въпреки че при теб, доколкото помня, хормоните не са с добри стойности).
Това е все едно да работиш по периферията, а да неглижираш същината.
Според мен, се вглеждаш в някакви подробности, които не са в състояние да окажат някакво фундаментално влияние върху организма ти.

# 356
  • Пловдив
Да, не са ми изписали хормон. Но и аз отказвам. Просто не искам да тръгвам по този неизбежен път, преди да съм опитала всичко друго.
А хормоните са в граници. Тук ми казахте, че са с ниски стойности и съм в хипофункция.
Наистина съм много объркана, но не вярвам хормонът да ми реши проблема. Просто ще вляза в друг филм, защото и за пиене на хормон има противоречиви данни колко и дали помага на такива гранични случаи.

# 357
Че какво толкова може да стане ,ако се почне хормон ? По скоро трябва да се прецени как хипо ф-я та уврежда другите регулаторни механизми и органи .Кафето стимулира щитовидната жлеза ,едно две чаши  еспресо на ден са ок.

# 358
  • Столичанин ама не в повече :D
Аз не съм пил кафе много отдавна и всъщност повече няма и да докосна, но всеки сам решава за себе си. Simple Smile

# 359
Да, не са ми изписали хормон. Но и аз отказвам. Просто не искам да тръгвам по този неизбежен път, преди да съм опитала всичко друго.
А хормоните са в граници. Тук ми казахте, че са с ниски стойности и съм в хипофункция.
Наистина съм много объркана, но не вярвам хормонът да ми реши проблема. Просто ще вляза в друг филм, защото и за пиене на хормон има противоречиви данни колко и дали помага на такива гранични случаи.

Както 1 млн. пъти сме писали, показателите много рядко излизат извън референтните граници. Аз самата бях диагностицирана с Хашимото, при хормони "в норма". Така седяха нещата, предвид че жлезата ми работеше едва на около 75%, а самото заболяване навярно е започнало десетилетие по-рано (според лекарите, а и според мен).
Ако не бъркам, първоначално ти бяха изписали хормон, но ти не искаше да го пиеш. Помня го, защото няколко пъти съм се включвала по питанията ти. Значи, все пак, се е намерил специалист, който ти е изписал медикамент.
Не знам къде ги четеш тези неща за "граничните случаи" - в смисъл, струва ми се, че само се опитваш сама себе си да залъжеш, защото стойностите на твоите показатели си показват класическа хипофункция, нищо "гранично" няма. Сама споменаваш, че имаш и най-различни оплаквания.
Разбира се, твое решение е как да постъпиш, що се касае здравето ти. Никой тук не се изживява като императив, просто имам чувството, че през определено време се включваш с едни и същи терзания. Сякаш чета един и същ пост периодично.
И - не, никой не твърди, че хормонът е панацея. Точно аз съм последният човек, който би казал такова нещо. Просто е едно от основните оръжия в борбата. Аз лично нищо не изключвам, обичам да разполагам с пълния набор от инструменти за противодействие. Simple Smile Поне да знам, че давам максимума - пък натам, каквото сабя покаже.

Общи условия

Активация на акаунт