Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 70

• 36 486
  • 738
  •   1
Отговори
# 360
Когато се пие добавка със селен, правят ли се почивки?

# 361
..........

Изчетох информацията от първа страница, разбира се. Въпросът е, че все още съм в първа фаза на процеса - на етап отричане - не съм от тук и съм за малко. Ще мина и през останалите етапи, време трябва.

Това с "не е нужно да си в шок" ми хареса - easier said than done Simple Smile.

Marigold ами казвам го като човек, който е с това заболяване от 30г , също така и съм майка на дете с това заболяване, така че съм минала през това, през което минаваш ти.  Хората сме различни, факт, но така говориш, все едно имаш някакво животозастрашаващо заболяване. Да, не е приятно заболяване има кофти симптоми и влошава малко или много качеството на живот, но чак да си в етап отричане ...

Аз последно като изследвах кортизол, пуснах само сутрешен и бях на горна граница. Но трябва да се организирам да пусна двукратно да видя и следобед как е. Но си мисля и друго - направо да си взема Ашваганда да си попия малко Simple Smile .
Кортизола има пряка връзка с мелатонина, затова вечер трябва да е в най-ниските си граници. Глицина също сваля кортизола, затова от формите на магнезия се препоръчва прием на Магнезиев Бисглицинат вечер и не през деня, но хранителните добавки са много "подхлъзваща" тема и си иска яко четене...

# 362
Глицина, прогестерона и Т4 бяха гейм джендър(етит:чейнджър 😆 ) за сънят при мен ,изстрелях го с 10 точки нагоре 💪
И магнезий ,но него си го пия от години...

Последна редакция: сб, 11 юни 2022, 12:35 от No_frame bitch

# 363
Азара да, аз знам, че такъв е ритъма на кортизола и сутрин е най-висок а следобед трябва да е нисък. Но при мен това направо на горна граница сутрин не знам дали се води ок. И затова искам двукратно да направя за да се ориентирам като вид следобедния.
Аз когато пия Магнезий само бисглицинат пия, въпреки че не съм го знаела това за глицина което казваш. Иначе магнезий винаги съм приемала само вечер, то от други добавки не му остава място през деня.

No_frame bitch с нисък прогестерон ли си, че приемаш?

Долче, със селен може да се предозираш, правят се почивки задължително, даже не е хубаво да се приема без изследване какви са ти нивата, защото много хора са си с добри нива.

Последна редакция: сб, 11 юни 2022, 10:32 от mibobo

# 364
Когато се пие добавка със селен, правят ли се почивки?
Според мен, да, защото е възможно да предозираш. Зависи от добавката, разбира се. Може би е хубаво да го изследваш, ако имаш възможност?

Глицина, прогестерона и Т4 бяха гейм джендър за сънят при мен ...
Готин лапсус. Grinning

# 365
Гърне без похлупак - хахаах да 👌😂
Mibobo -не съм го мерила ,но със сигурност защото съм вече на 43 ,няма как...имах си симптоми на предмено и го почнах юнашката ,всичко изчезна ,не усещам кога ми идва ,винаги точно ,прога вечер ме  успива ,много съм доволна ...

# 366
Е то и аз съм на толкова Simple Smile , но не искам да си правя изводи без изследвания. Решила съм да изследвам прогестерон и естроген на 7 ден от О, но трябва да се организирам с тестове за О и т.н. и още не съм го направила. Предполагам и при мен е такова положението, но искам да съм сигурна. Иначе аз съм си с редовен цикъл, само е намален като дължина. ПМС имам, но като пия Вечерна иглика, вит.А и Е и се оправям поне за известно време.
Как го приемаш - мажеш ли?

# 367
Да ,мажа биоидентичен прог ,всеки ден от предполагаема овулация до датата на цикъл .
За игликата съм с едно наум ,въпреки възможните временни ползи в краткосрочен план от това ,което съм чела по форуми и групи ,наскоро и една нашумяла ендокриноложка изказа същите негативни съмнения след запитване в групата.

# 368
Ето инфо за магнезия:
Скрит текст:
МАГНЕЗИЙ
Я ВСЕКИ ДА СИ КАЖЕ ЗА МАГНЕЗИЯ:
Няма да Ви занимавам с това, че е основен електролит и участва в дневно-нощния обмен и баланс на клетъчно ниво.
Ясно е също, че в почвата и храната не достига, а пък е много важен минерал, който участва в повече от 300 биохимични процеса и се използва от почти всяка една клетка в човешкия организъм.
ЗА КАКВО Е ВАЖЕН?
Ами най-малко четири неща ДОКАЗАНО оправя:
Чувствам се спокойна и в благополучие. Реагирам "дзен" даже на софийски трафик и се гримирам спокойно и без да бързам на светофар.
Нямам тревожност и напрежение и не ми иде отвътре да кресна, даже, когато е наложително да изрева като лъвица.
Спя като агънце
Червата ми се чувстват чудесно и работят безотказно 🙂
Магнезият има много форми и трябва да проучите коя се усвоява добре и е препоръчителна за употреба.
Която и форма на Магнезий да изберете, НАЙ-ВАЖНОТО Е ДА Е ХЕЛАТИРАНА ФОРМА, т.е. лесноусвоима.
Ето малко информация за формите на хелатиран Магнезий:
Магнезиеви хелати
Различните видове магнезий се усвояват по различен начин от организма. По-качествени са тези добавки с магнезий, които осигуряват високо ниво на абсорбция. Точно с това се отличават магнезиевите хелати.
Магнезиевите хелати са всъщност субстанции, които се създават в лабораторни условия, посредством свързване на магнезий и аминокиселина, съдържаща азот. Тъй като магнезият може да бъде свързан с различни аминокиселини, като резултат се получават различни по вид магнезиеви хелатни добавки. Те притежават различни качества в сравнение с обикновените добавки, съдържащи магнезий, и се усвояват значително по-добре от организма. Хелатните магнезиеви добавки са обикновено по-скъпи, тъй като за тяхното производство се използват по-сложни технологични процеси, изискващи повече ресурси.
Магнезиевите хелати могат да бъдат:
**Магнезиев глицинат **
Това е една от най-препоръчваните форми на магнезия, тъй като се абсорбира по-лесно и пълноценно от тялото. Приемът на магнезиев глицинат не води до някои неприятни странични ефекти, като например слабителното действие, което притежават други форми на магнезия. Тази комбинация има добра бионаличност и няма лаксативен ефект. Благодарение на своите релаксиращи и успокояващи свойства, магнезиевият глицинат се използва успешно при хронична болка и мускулна хипертония. Тази форма може да регулира кръвното налягане, помага за разграждането на захарите, като предотвратява риска от диабет, повишава настроението и облекчава болката при страдащите от мигрена. Магнезиевият глицинате отлично решение за здравето на костите и намалява риска от развитието на фрактури на костите и остеопороза.
**Магнезиев оротат **
Магнезият оротат е комплекс от магнезий плюс оротична киселина. Приемът на магнезиев оротат се препоръчва за предотвратяване на магнезиев дефицит, както и за увеличаване на енергията и физическата издръжливост. Тази форма e с много добра бионаличност и е изследвана специално за нейните ползи за здравето на сърцето. Оротатите могат да проникват в клетъчните мембрани, което позволява ефективното доставяне на магнезиевия йон до най-вътрешните слоеве на клетките. Установено е, че магнезиевият оротат подпомага здравето на сърцето и регулира сърдечния ритъм.
Магнезиев таурат
Комбинацията от магнезий и таурат може да бъде особено полезна за профилактика на сърдечно-съдовите заболявания. Магнезиевият таурат понижава кръвното налягане, намалява риска от развитие на диабет и атеросклероза, регулира сърдечния ритъм и предпазва от внезапна сърдечна смърт. Тауратът, от друга страна, може да се превърне в таурин. Тауринът помага на сърцето да изпомпва кръвта, подобрява притока на кръв към сърцето, като го предпазва от увреждане, дължащо се на лошо кръвоснабдяване. Ето защо магнезиевият таурат е толкова ефективен като средство за предпазване от заболявания на сърдечно-съдовата система.
**Магнезиев аспартат **
Магнезият аспартат е хелат на минерална аминокиселина, съдържаща магнезий, свързан с аспарагинова киселина. Магнезиевият аспартат помага в борбата с умората и стимулира клетъчната енергия. Комбинацията действа благотворно при натоварване и намалява мускулното напрежение. Тъй като стимулира клетъчната енергия, магнезиевият аспартат се препоръчва често на хората, страдащи от хронична умора и липса на сили. Магнезиевият аспартат предпазва също така здравето на сърцето, тъй като намалява усвояването на калция от миокарда, което води до някои сърдечни рискове. Недостигът на магнезий и калий е рисков фактор за сърдечните аритмии. Именно затова се препоръчва приемането на магнезиев аспартат да става в комбинация с калий, което доказано намалява риска от смущения в сърдечната дейност.
Магнезиев Л-треонат
Тази форма на магнезий е добре проучена за своите ползи да подобрява паметта и да насърчава мозъчната функция, тъй като повишава нивата на магнезий в мозъка. Редица изследвания вече доказаха, че Магнезиевият Л-треонат подобрява значително както краткосрочната, така и дългосрочната памет, като стимулира мозъчната дейност и повишава способността за концентрация. Магнезиевият Л-треонатсе използва успешно за забавяне на процесите на стареене на мозъка, което предотвратява ранната загуба на паметта и намалява риска от деменция. Освен това тази форма на магнезия успешно насърчава пълноценния сън през нощта и се препоръчва на хора, които страдат от безсъние.
**Магнезиев малат **
Тази по-малко известна комбинация е проучена добре като средство за лечение на фибромиалгия. Тъй като малатът е субстрат, който участва в клетъчния енергиен цикъл, той може да помогне за подобряване на производството на АТФ и да повиши клетъчната енергия. Доказано е, че магнезиевият малат може да намали мускулната болка при пациентите, страдащи от фибромиалгия.
Магнезият доставя енергия за поддържането на нормалната мускулна, нервна и сърдечна функция. Той подпомага имунната система, здравето на мускулите и костите и действа ефективно при редица заболявания, включително фибромиалгия, хронична болка, диабет, остеопороза, сърдечно-съдови заболявания и главоболие
Правилото, което съблюдавам: Магнезий се пие до наакване. Тогава вече се приема, че е достатъчно. Това за хората със суха кожа и запек. Пък и при такъв прием ще спрете да кашляте и кихате по принуда и от страх 🙂
Ако някой Ви дразни с това, че не тръгва на "зелено" на светофар, значи: ,1. вие не сте си пили магнезия тази сутрин и 2. аз се гримирам спокойно първа кола на светофара, щото съм си го изпила 🙂

Аз лично съм се спряла на Магензиев Малат, който пия сутрин, и бисглицинат-вечер, макар че аз проблем със съня нямам- спя като "пън" докато подложа глава на възглавницата заспивам на секундата и се събуждам с настроение. Преди бях голям "нервак", особено след овулация до цикъл, така наречения ПМС, но аз и доста си изчистих храненето, вероятно и това има голямо влияние. Преди да сменя формите на магнезия приемах само цитрат/после четох че дразни стомаха/ не знам колко е вярно.....За момента съм спряла всички хапове, защото тотално си омотах изследванията, кортизол не съм проследявала, но вероятно ще го видя и него...като цяло съм много спокойна....не знам дали е в следствие на храненето или магнезия, или и двете....вече нямам ПМС, но хормоните на ЩЖ ми показват хипофункция/т3 е на дъното/, и май само липсата на концентрация за момента ми е като симптом, но аз винаги съм била доста разсеяна, просто имам периоди , в които доста се задълбочава този проблем....имам въпрос относно Хашимотото, имам леко завишени МАТ, които трябва да търся в червата и стомаха - това означава ли да си пускам всевъзможни изследвания в тази насока.....мислех за хеликобактер да пусна и някакво комплексно изследване  има, което не съм сигурна какво точно включва/трябва да питам в лабораторията/ нямам оплаквания иначе от към червата....не спирам да чета, но на моменти се омотавам доста докато асимилирам всичко прочетено и си сглобявам картинката...за кортизола четох чее най-добре да се изследва в слюнка трикратно, или четирикратно/това пак трябва да се провери в лабораторията/ След 10 дена имам записан час при ендо, ще коментирам и с нея тези неща, да видим дали ще ми изпише хормон.....продължавам да чета по тези теми.

При мен опита с вечерна иглика беше катастрофален - януари или февруари месец ми прескочи 1 път цикъла, когато все пак ми доойде, една седмица след това започнах прием на вечерна иглика и веднага получих симптоми на ПМС - ужасни болки в гърдите и след 4 дена ми дойде и едвам си спрях после кървенето- спрях ги и повече не бих си и помислила за прием на вечерна иглика.

# 369
Да ,мажа биоидентичен прог ,всеки ден от предполагаема овулация до датата на цикъл .
За игликата съм с едно наум ,въпреки възможните временни ползи в краткосрочен план от това ,което съм чела по форуми и групи ,наскоро и една нашумяла ендокриноложка изказа същите негативни съмнения след запитване в групата.

Я, кажи какъвжточно прогестерон мажеш, че съм на 47...имам Прогестогел

# 370
На мен Вечерната иглика ми беше изписана от мамолог заради гърдите, до сега съм пила 2 по 3м , като съм почивала 3м между тях. Към момента само ползи виждам от нея, аз бях с болезнени и подути гърди от средата на цикъла и почти докато ми дойде. Докато пия всичко това изчезва и гърдите ми са спокойни. За сега повече нямам намерение да пия нищо докато не се изследвам

Азара мерси за инфото за магнезия, аз принципно съм ги чела тези неща, даже някъде ги имам запазени, но не помня в подробности. Спомням си, че си избрах тогава хелатиран бисглицинат и само него си пия. Треонат много пъти се каня да взема основно за майка ми заради паметта, но така и не съм.

# 371
No_frame bitch, глицин като  отделна добавка ли взимаш? А магнезиев бисглицинат съдържа ли глицин? Какъв магнезий пиеш?

Последна редакция: нд, 12 юни 2022, 09:41 от Желязно ветрило

# 372
Точно прогестогел мажа и аз,щото е достъпен и да видя как ще ми понесе ,като го измажа ще взема на ОНА.
Никой не подстрекавам да маже на своя глава ,без изследвания ,ще ми е интересно даже да видя какво ще покаже на тази възраст.Може и аз да пусна ,ама есента,че не ми се занимава сега...
Пия глицин на прах на Gymbeam,магнезий от DM ,разтворим на Сашето ,цитират.

# 373
По колко глицин вземаш?

Аз преди няколко месеца пуснах прогестерон на 21 ден, но после четох, че трябва да е задължително след доказана О иначе не значи нищо, и че трябва и естроген тогава за да се видят по едно и също време как са. Та тогава резултата ми беше в норма, но близо до долна граница, което ако е според указанията изследване ще е нисък. Но аз се съмнявам, че съм била точно 7 дни след О, затова въобще не го броя това изследване.

# 374
Един два пъти на ден ,по една мерителна лъжица глицин ,последно задължително преди лягане.

Общи условия

Активация на акаунт