Фотография - 88

• 38 674
  • 674
  •   1
Отговори
# 660
Кодове за отстъпки във фотосинтезис не съм разбрала да има аз.

Има поле за промо код при финализиране на поръчка, както и различни изтекли промоционални кодове в гугъл, директно от сайта. Предположих, че би трябвало да има и други такива, раздавани евентуално на клиенти.

# 661
Аз съм дългогодишен клиент там и някои от момчетата ме познават. За по-скъпи неща като за редовен клиент мога да се спазаря за 5 процента отстъпка. Но само толкова.

# 662
Еми жалко. Ще продавам бъбрека значи Simple Smile)
За монитора не мога да помогна, но най-накрая се престраших за Фуджи. Сега проблемът е какво искам, защото като типичен представител на женския пол - нямам никаква представа. Като цяло успях да съкратя нещата до 100VI и  X-T50, като и двете ме изнервят - едното защото не може да смениш обектива, другият защото можеш, и ще е неудобен и няма да изглежда така приятно компактно с по-голям обектив. Сега се мъча с това решение...

# 663
За X-T50 можеш да си поръчаш допълнителна L-образна ръкохватка и ще стане много по-удобен с големи обективи.
Ето такава:

Това е аксесоар, предлаган от Dynaphos.
Ето:

https://dynaphos.com/product/21769_smallrig_wooden_l-shape_grip_ … film_x-t50_sliver

Аз си взех подобна ръкохватка за моето Fuji X-T5. И сега камерата е много по-удобна с по-големи обективи.

# 664
Аз за аксесоарите знам, идеята ми е, че хем искам малък, хем искам сменяеми обективи, хем не знам какво искам 🤷🏼 защото с всичките добавки накрая пак ще стане голям, а аз голям вече си имам вкъщи и не го нося никъде...

# 665
Stilgar, предполагам, че си с Уиндоус. Да те питам нещо, че и аз имам едно Еизо, но е много старо. Оглеждам ги, но ми е много неясно с резолюциите. Имам предвид, че без мащабиране няма да стане. Не виждам вече от много близко. Къси са ми ръцете Simple Smile. Та, ти с какво мащабиране си. Четох, че най-добре са нещата при 100 и 200%. Ти виждаш ли някакви проблеми, нещо да не се показва коректно, снимките да не са толкова резки, колкото би трябвало да бъдат, текста как е и т.н. И на мен ми харесва 32", обаче ако е необходимо 200% не знам дали няма всичко да е много по-едро, отколкото бих искал. 27" 4к би било идеално на 200%, обаче и на мен ми се иска по-голям екран. Сега гледам, че има вече и 6к, което ще е супер и за Мак. Кой знае какво ще ми хрумне след време Simple Smile. Иначе, аз миналата година направих обновяване, но си взех някои неща втора ръка. Мога да кажа, че вече видеокартата е доста използван компонент. Аз купих 3090 и си мислех, че толкова памет не е голям плюс за фото, но се оказа, че винаги, особено при по-високи резолюции, видео паметта се използва много при експорт с лайтрум. Често минава 20 Гб. За ей ай нещата бива. Скоро се наложи да приложа шумопотискане на около 250 снимки 24 Мпикс, и го направи за около 25-30мин. При 4090, и особено 5090 това е много по-добре, обаче и цените са други, пък и не ми е неоходимо. Процесорът ми е Интел 13900К, но не мисля, че е особено важно при обработка на снимки. Може би за някои специфични филтри, или друго, което аз не правя. За рам, може би 64 е предостатъчно. Моята е 32 Гб, което не е зле също. За друго важно не се сещам в момента. Иначе, в този сайт има хубави ревюта на монитори.

Последна редакция: чт, 18 сеп 2025, 21:54 от plm_79

# 666
Да,  с Уиндоус съм. Като включа новия монитор към лаптоп (десктопа също е стар и не искам да го включвам, защото видеокартата поддържа резолюция само до 2040 х 1200 или нещо подобно, та с лаптоп от 2019 година с карта NVidia GForce 1060 GT, която поддържа 3840х2160 60 Hz но само 8 bit цвят, операционната система сама включва мащабиране 150 процента и казва, че това е препоръчително. Картината е с пълна нативна резолюция, а мащабирането се отнася за текст.  Надписите са леко дребни, но с очила за компютър (предписани от лекар) ги виждам прекрасно.
40 мегапикселните снимки са с резолюция от порядъка на 7500 х 4000 пиксела и мащабирани към резолюцията на екрана, изглеждат прекрасно. Сега виждам много повече дребни детайли и подробности отколкото по-рано. Естествено във фотопрограмите с една кликване на мишката минаваш към 100 процента зумиране на снимките, пре което на екрана се вижда част от изображението. Но по принцип при резолюция 3840х2160 във фоторедактор панелите с менюта, инструменти и т.н. по краищата на изображението заемат много по-малко място и виждаш изображението върху много по-голяма площ от екрана отколкото върху монитор с диагонал 24 инча и резолюция 1920х1080 или респективно 1920х1200.
За компютърната система - един компютърен екстремист, който се занимава с фотообработка, ми предложи чудовищна конфигурация с процесор AMD Rizen 9 9900х, който бил много по-добър от всеки Интел, 64 GB RAM (2x32),  някакво дъно Томахоук на MSI, поне два броя SSD NVME дискове (големи) - по 1 или 2 терабайта, видеокарта поне NVIDIA GeForce 5060 Titanium със 16 GB RAM, голяма кутия Fractal Design и водно охлаждане за процесора с три 120 мм вентилатора върху радиатора, който се монтира отгоре на кутията...Плюс захранване примерно 800 вата.
Цената на всичко това е сърцераздирателна.

Аз за аксесоарите знам, идеята ми е, че хем искам малък, хем искам сменяеми обективи, хем не знам какво искам 🤷🏼 защото с всичките добавки накрая пак ще стане голям, а аз голям вече си имам вкъщи и не го нося никъде...

Drama Liama, хубавото на допълнителната ръкохватка е, че винаги можеш да я свалиш, ако излизаш с по-малък обектив и апаратът ти става по-малък.
А по принцип - Fuji X100 VI въобще не е толкова малък апарат по отношение на размерите на тялото. Като тяло той е почти толкова голям като Fuji X-T5 или Х-Т50, но от него стърчи много къс обектив. Той е толкова къс заради специалната си конструкция - част от обектива е вътре в тялото и разстоянието от задната леща на обектива до равнината на матрицата на апарата е по-късо отколкото разстоянието от задната леща на сменяем обектив до матрицата в телата на Фуджи със сменяеми обективи.

Последна редакция: пт, 19 сеп 2025, 00:04 от Stilgar

# 667
Яано, мерси! При 150%, всичко като големина ще се доближава до това, което виждам в момента. Само това ме притесняваше, дали нещата ще се показват както трябва, дали няма загуба на острота и т.н. Иначе, това което взех аз, също беше доста достъпно. Кутията преди години беше ок, дори голяма, а сега охлаждането не успях да го побера, та малко я преправих и го изкарах извън нея, за да кара така, докато купя нова. Луда работа е. Аз често обработвам снимки с лайтрум и когато ги запазвам съм наблюдавал как се държи и какво се натоварва. Като цяло е добре да има по-съвременен процесор и повече видео памет, ако снимките са с висока резолюция. Ако няма достатъчно процесът ще се забави. Предишният ми апарат беше никон Д850 и съм пробвал с неговите файлове. Сега снимам с 24 мпикс и не е чак толкова натоварващо. Но, ако не се обработват наведнъж много снимки и не се прибягва до ИИ, съвсем спокойно може с по-нормална видеокарта, особено ако може малко да се изчака. Така или иначе пак ще стане. Обаче, си има шум. Мисля си, че едно мак мини ще се справя чудесно с почти всичко, което ми трябва.

# 668
Специално за Drama Liama:

Ето няколко снимки за сравнение. X100VI срещу X- T5:

А също и Фуджи X100VI срещу Olympus PEN-F - страхотен сравнително компактен апарат със сменяеми обективи, но с по-малка матрица - микро4/3:

Извод: според мен Fuji X-T50, който сигурно малко по-малък от Х-Т5, по принцип си е компактен апарат за апарат със сменяеми обективи с матрица APS-C.
Виждаш, че в сравнение с X100VI почти няма разлика в размерите на тялото.

За plm_79:

И на мен ми подхвърлиха идеята за Mac Mini 4 или Max Mini 4 Pro, да не говорим пък и за Mac Studio.
При този вариант главно ме притеснява фактът, че никога не съм имал досег с компютър, таблет или телефон на Mac. Т.е. операционната система ми е съвсем непозната. Принципът на организация на програмите, работата с операционната система и файловете, пълната липса на свободен софтуер - всичко се купува от Appstore и т.н. Второ тези МАК мини и Студио са напълно затворени системи. Няма никаква възможност за ъпгрейд. Каквото си купиш, това ще бъде - системна платка -дъно , процесор, системна памет, която е споделена между процесора и видеокартата, вътрешен диск - SSD. Нищо не е сменяемо и заменяемо.
Всичко е запоено. А цените са жестоки. Та не знам...

Последна редакция: пт, 19 сеп 2025, 01:09 от Stilgar

# 669
Така е, но като разглеждах лаптопите им, ми хрумнаха такива мисли. Надали ще си взема де.

# 670
  • София
plm_79, това твоя кадър Komorebi ли е? Йееее, вече мислех, че никой няма да ми се върже на предизвикателството!

Така е, но като разглеждах лаптопите им, ми хрумнаха такива мисли. Надали ще си взема де.

# 671
Да, но не съм сигурен дали отговаря точно според описанието, а и светлината в този случай е по-скоро символична. Може и една такава например.

Намерих още две.

Последна редакция: пт, 19 сеп 2025, 11:36 от plm_79

# 672
  • София
Да, трябва да се улови слънцето, което се процежда през листата надърветата. Тази мимолетната красота, която е уникална във всеки кадър и не може да има два еднакви.
Прекрасни са вторите ти предложения, plm_79!
Дано има още желаещи да споделят!

# 673
Още две от днес.

# 674
Алисса, много ми хареса идеята, дори си поразрових драйва, но форумът увисна и аз се относех... ще трябва да извадя камерата, с телефон не ми е същото! А японски кленове около мен дал господ Wink
Скрит текст:

Tцццц.... имах версия на този, която е по-удачна за темата....

Общи условия

Активация на акаунт