COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 10

• 401 922
  • 6 154
  •   1
Отговори
# 960
Е то ясно,че морето първо ще пожълтее,почервенее и т.н./изключвам София/.Купона е на max."Що е то корона и има ли почва у нас "

# 961
Спокойно, Сербезова каза, че щом няма напълване на болниците, всичко е наред.

# 962
Че как ще се напълнят болниците, след като хората обикалят дори с бебета и не ги приемат, какво остава за някой взел-дал възрастен.

# 963
Скрит текст:
Така като ги гледах, то и на гърците и грам не им пука за здравето на туристите и на гражданите им. Вдигнали са всички ограничения да не би да изпуснат някои туристически долар или евро!  Нито контрол на границите със сертификат или тест, нито се спазват указанията за дистанция и маски - може би само една идея повече отколкото в БГ и то заради по-високия брой чужденци. Изобщо, де що виждах човек с маска в транспорта или на места с голямо струпване на хора, все бяха или персонал, или говореха немски или азиатски език. Ще се види до къде ще доведе този всеобщ непукизъм.

Според мен е въпрос на common sense, здрав разум, ако няма воля и желание да уважаваш другия,  то поне да пазиш себе си като спазваш базови мерки, когато броят новоразарени се изстелва отново във висините. Нито СЗО са закрили пандемията, нито последиците от дори лек Ковид са намалели.  Но явно съм сред малцинството за подобни възгледи, поне на Балканите.

Аз съм живото доказателство че да се изисква сертификат или тест е напълно безпредметно. В петък сутринта си направих тест за пътуване в петък вечерта, беше отрицателен. И сертификат имам, с три ваксини съм. Във вторник следобед вече имах симптоми, 3 дни след това и положителен тест.

Аз ги виждам другояче нещата.
Изобщо не е безпредметно условието за сертификат. Чудесно за 3-те ваксини. Това Ви причислява към популацията на имунизираните/ срещалите се с вируса, които по данни от актуални проучвания имат остатъчен т-клетчен имунитет поне до 17 месеца след ваксинацията. Това Ви предпазва Вас лично от тежко заболяване, а за страната приемник сте по-желана, нискорискова туристическа група по ред причини.

Вие по-скоро сте живото доказателство как вирусът отново върлува стабилно навсякъде и за нуждата от по-строг контрол точно в такива моменти.
А за тестовете и диагностичната дупка няма да коментирам изобщо. И децата вече схванаха проблематиката. Повече от нелепо е да се твърди, че нямало нужда от тестове точно в такъв момент.

# 964

В Гърция вече има дни с по 20 000 нови случая. Интубираните са вече около 100 човека.
Ама дали това ще спре нашенци да хукнат към гръцките плажове???
Не че не си отглеждаме успешно короната и по българското черноморие... Rolling Eyes

# 965
По гръцкото е в пъти повече.

# 966
  • Пловдив
Най-новият подвариант на Омикрон BA.2.75 е открит и в Австралия, Канада, Германия, Нова Зеландия и UK. Не е ясно още дали може да стане доминантен вариант.
https://fortune.com/2022/07/07/what-is-centaurus-ba275-new-steal … d-subvariant-cdc/

Последна редакция: сб, 09 юли 2022, 13:05 от marzeliva

# 967
Дано не стане доминантен, защото ако се развилнее сериозно в Германия и UK, тук ще пристигне сигурно в пика на петицата и ще стане мазало.

# 968
  • София
Специално от плажа ли можеш да хванеш корона в Гърция? Не е ли плажа открито и по-безопасно място?

# 969
Теоретично - ако дойде някой в остра фаза и ти кихне в лицето. На практика - идеални места за заразяване са заведенията на плажа, тоалетни, съблекални, атракциони с повечко струпан народ, опашки за сладолед... Такива неща.
Лежейки си на хавлията на плажа на разумна дистанция от околните, ковид  трудно ще хванеш.

# 970
Ако не се прегръщаш/целуваш/говориш лице в лице, няма риск да се заразиш от лежането на хавлията.

# 971
Не става въпрос да се спрат хората да не почиват и да не се каляват на плажа, по хотели с минерални бани и т.н., в БГ, Гърция, Турция или където и да е. Напротив това дори е желателно и препоръчително за силна имунна система. На открито с достатъчна дистанция от други хора маски не са необходими.

Опасението идва от факта, че в европейско сравнение гърците в момента се отличават с най-голям брой новозаразени и е повече от очевидно защо. Инцидентност за Гърция от днес - около 1200 на 100 хил!
За сравнение Испания - 300 на 100 хил. ( но в Испания се носят маски в болници на 100% и в ГТ на 80-90% по мои директни наблюдения от май месец). Португалия - 600 на 100 хил. ( като в Португалия до съвсем скоро се е влизало само с валиден зелен сертификат). А Гърция е любима дестинация на българите и гарантирано ще си внесем и BA.5 подтипа на Омикрон, и всякакви други нови мутации.

Чета днес за пандемичната ситуация в БГ и разбирам,че Кантарджиев, Кучев се опитват да предупредят, но най-вероятно отново ще си останат глас в пустиня и нито населението ще стане по-внимателно, нито ковид политиката ще се промени (70% били против маски в болници и ГТ преди седмица). А на есен отново ще куцаме след събитията и ще правим разбори какво и как се обърка, защо ситуацията отново се е влошила.

И само за протокола, данните от Португалия, където също както в Гърция Omicron BA.5 е доминиращ, показват, че за неваксинирани възрастни хора Omicron BA.5 е опасен, вкарва ги в интензивно и води до летален край. Толкова за "лекия" BA.5!

# 972
този вариант вече е в България - доказано от секвениране нали така казаха по новините някъде го чух .... или се бъркам ?!
 Мен ме притеснява факта, че най-вероятно болните са сигурно три пъти повече от официално обявените ....

# 973
  • София
този вариант вече е в България - доказано от секвениране. Мен ме притеснява факта, че най-вероятно болните са сигурно три пъти повече от официално обявените ....
6 пъти, днес го е казал Витанов.

# 974
този вариант вече е в България - доказано от секвениране. Мен ме притеснява факта, че най-вероятно болните са сигурно три пъти повече от официално обявените ....
6 пъти, днес го е казал Витанов.
А Кунчев 4 пъти. За мене е повече от 6, защото никой не дава пари в лаборатория, защото му дращело гърлото.
Отделно антиваксърите трябва доста да зазлеят, за да си извадят пари от джоба за официален тест.
За това от няколко дни процентът на заразените ваксинирани (доказани с лабораторен тест) е по-голям от процента ваксинирани. Обяснението е просто - тези хора са по-отговорни за своето здраве и това на околните. А другите продължават да се разхождат и да заразяват.
Тъй като спасяването на давещите се е дело на самите давещи се и всеки сам си "преценя", аз съм преценила да си нося маската на закрито с цел да не се заразя.
Не съм здравен министър, който да обяснява, че имало места в болниците. Не желая да попадам там.
Всеки има право да реши да се заразява през месец или два, лошото е, че не се изолира, за да не заразява други хора.

Последна редакция: сб, 09 юли 2022, 21:14 от Недоволна

Общи условия

Активация на акаунт