Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 10

 • 273 141
 • 4 891
 •   3
Отговори
 • Мнения: 6 220Обобщени данни и препоръки относно пандемията COVID-19
От проф. Коста Костов, един от най-добрите пулмолози у нас.

Текстът се актуализира ежедневно, информацията в него е на база медицински източници.
https://inspiro.bg/pandemiyata-koronavirus-covid-19/?fbclid=IwAR … qU_RxBepDA#kotva5

Единен информационен портал, Официален източник на информация относно мерките за борба с разпространението на COVID-19 в България:
https://coronavirus.bg/

Молба към списващите и новодошлите в темата:

Темата за COVID-19 е предимно информационна и за да се запази в този й вид и занапред молим да се спазват следните правила

- при желание да публикувате новини касаещи засегнатите към момента страни, нови случаи на заразени, съмнения за болни, данни за излекувани и починали пациенти, статистики, изследвания, статии или интервюта, цитирайте източника, от който взимате информация, а по възможност прикрепяйте линк

- желателно е информацията, която публикувате да не се състои от просто един гол линк. Бъдете така добри поне да копирате заглавието или важен абзац от информацията, която споделяте.

- при публикуване на новини от чуждестранни медии си направете труда да преведете поне част от тях или обобщете с няколко думи какво се акцентира в линка, който споделяте. Не всички списващи и следящи темата владеят английски, немски, испански, италиански и други езици.

- преди да зададете въпрос прочете няколко страници назад или прегледайте този пост. Има огромна вероятност отговора, който търсите вече да е писан и обсъждан.

- по никакъв начин не са забранени, дори са желателни дискусиите, но правете тънката разлика между дискусия и спам. Последният ще бъде докладван редовно.


Уважавайте труда на списващите в темата. Те отделят от личното си време за да търсят достоверна информация, да я превеждат и да я публикуват тук. В някои случаи и по няколко пъти.

ИНФОРМАЦИЯ ЗА COVID-19

ВАЖНО

Симптомите на новия корона вирус съвпадат с тези на сезонния грип.
- висока Т
- мускулни болки
- обща отпадналост
- болка в гърдите
- задух

Днес доц. Попов, шеф на инфекциозната на ВМА, съобщи, че първоначално симптомите са силно зачервено гърло, умерено гранулирано и не много висока температура - 37. 6 , 37.8, макс. до 38.
Тези се отнасят и за хората, които го карат леко, но сеят зараза.

При наличието на такива запазете самообладание и не се поддавайте на паника! Именно поради еднаквите симптоми и фактът, че сме в грипен сезон е много вероятно да сте хванали просто грип.
Не се втурвайте при личния лекар или по болници. Останете у дома, свържете се по телефона с личния ви лекар, обяснете състоянието си и слушайте насоките му.
Същите тези насоки спазвайте и при съмнение за COVID-19.

 Скрит текст:
- Какво представлява
- Как се разпространява
- Колко е заразен
- Каква е разликата и общото със САРС
- Подобен ли е на грипа
- Превенция и хигиенни мерки

Какво е корона вирусът? Каква е разликата между COVID-19 и SARS-CoV-2?
През декември в Китай започна епидемия от тежък остро-респираторен синдром, причинен от непознат досега щам от групата на корона вирусите. Поради сходният механизъм на действие и близката му връзка със SARS, който причини епидемия през 2002-2004, СЗО реши да го кръсти SARS-CoV-2(Severe Acute Respiratory Syndrome-Corona Virus-2).
Заболяването от този вирус се нарича COVID-19(COrona VIrus Disease-2019). Досега засегнати са 37 държави, със 80 155 заболели, 2703 починали и 27 722 оздравели. ( Това са данните при публикуването на този пост - 25.02.2020година)

Поради краткият латентен период(когато си болен без да заразяваш) от 3-5 дена и дългият инкубационнен период, през който е възможно безсимптомно заразяване, вирусът има изключително висок Ro от 2-3. Това означава, че един заразен може да зарази още 2 до 3 човека, макар да имаше няколко супер-разпространители, които доказано заразиха доста повече хора.

Разпространение преди симптомите:
Скрит текст:
https://www.jwatch.org/na50998/2020/02/24/potential-transmission … mptomatic-carrier

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc2001737
"The viral load that was detected in the asymptomatic patient was similar to that in the symptomatic patients, which suggests the transmission potential of asymptomatic or minimally symptomatic patients. These findings are in concordance with reports that transmission may occur early in the course of infection5 and suggest that case detection and isolation may require strategies different from those required for the control of SARS-CoV. ..... Identification of patients with few or no symptoms and with modest levels of detectable viral RNA in the oropharynx for at least 5 days suggests that we need better data to determine transmission dynamics and inform our screening practices."

"Вирусният титър, които беше открит при пациенти без симптоми е подобен на този, от болни пациенти. Това може да подскаже потенциално разпространение от хората без или със минимални симптоми. Тези открития се съгласуват с данните, че заразата може да се предава много рано във хода на инфекцията. Това подсказва, че начините за откриване и изолация на заболелите може да се нуждаят от стратегия, различна от тази при SARS-CoV.... Откриването на пациенти със малко или никакви симптоми и със ниски нива на вирусна РНК открита в орофаринкса за поне 5 дни предполага, че ни трябват повече данни за да определим динамиката на разпространение и да информираме нашите скиининг практики(лаборатории предполагам, не съм сигурна за превода)."
супер-разпространители:

Официално вирусът се разпространява по въздушно-капков път, при близък контакт със заразен(възможна е безсимптомен заразен да заразява, макар вероятността да е по-малка), при допир със замърсена повърхност.
Според сайта на Американският център за превенция и контрол на заразите може да бъде предаден и от разстояние от 1,87м.(6 feet)
Скрит текст:
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/about/transmission.html

"Current understanding about how the virus that causes coronavirus disease 2019 (COVID-19) spreads is largely based on what is known about similar coronaviruses.

1.Person-to-person spread
The virus is thought to spread mainly from person-to-person.

-Between people who are in close contact with one another (within about 6 feet)
-Via respiratory droplets produced when an infected person coughs or sneezes.
These droplets can land in the mouths or noses of people who are nearby or possibly be inhaled into the lungs.

2.Spread from contact with infected surfaces or objects
It may be possible that a person can get COVID-19 by touching a surface or object that has the virus on it and then touching their own mouth, nose, or possibly their eyes, but this is not thought to be the main way the virus spreads."

"Нашите разбирания за това как вирусът, причиняваЩ заболяването от корона вирус(COVID-19) се разпространява, се базира на нещата,които знаем за подобните вируси.

1.От човек към човек
смята се, че вирусът се предава главно от човек на човек.
- между хората, стоящи близо един до друг(под 6 feet=1,87m.)
- чрез респираторни капки, когато заразен кашля или киха. Тези капки могат да попадна в носа, устата и е възможно да бъдат вдишани със дробовете.

2.Разпространение чрез контакт със заразена повърхност или предмет.
Може би е възможно човек да се разболее чрез докосване на повърхност или предмет, по които е попаднал вируса и след това се пипат по устата, носа или очите, но това не се смята за основен начин на разпространение."

Според изследванията на SARS и MERS, коронавирусите при човека могат да се задържат върху повърхности като метал, стъкло и пластмаса до 9 дни, но могат ефективно да бъдат дезинфекцирани със минута обработка със 62-71% разтвор на етанол, 0,5% водороден пероксид(перхидрол) или 0,1% натриев хипохлорит(белина). Други биоцидни препарати като 0,05-0,2% разтвор на безалкониев хлорид или 0,02% хлорхексидин са по-малко ефективни.
https://www.journalofhospitalinfection.com/article/S0195-6701(20)30046-3/fulltext

Колко опасен е вирусът, каква е смъртността и как да се предпазим?

Основната опасност на вируса според учените е тихото и бързо разпространение.
Ro от 2-3 е 2 до три пъти по заразно от сезонният грип, който е Ro=1. Смъртността при този вирус е официално 2%, което е 20 пъти повече от грипа със 0,1%.
Разликите в смъртността и Ro на различни места се дължат на динамиката на епидемията. В началото на всяка епидемия процентът смъртност изглежда изключително висок.
Смъртност се изчислява по процентното съотношение на починали:оздравели сред приключените случай. В тази смъртност не влизат тепърва каращите заболяването.
Най-вярно се изчислява след приключване на епидемията.
Поради възможността да има още много хора, които са със слаби или никакви симптоми смъртността може да падне още повече.

Основните усложнения при COVID-19  са пневмония, сърдечна недостатъчност, увреждане на функциите на черен дроб и бъбреци, полиорганна недостатъчност.
Според изследване, проведено сред 710 човека изследващо критичните случай.
Скрит текст:
https://www.thelancet.com/journals/lanres/article/PIIS2213-2600( … )30079-5/fulltext

Резултати: От 710 пациента със SARS-CoV 2 пневмония, са открити 52-ма критично болни възрастни пациенти. Средната възраст на пациентите е 59,7 г., 35-ма са мъже(67%), 21(40%) със хронични заболявания, 51(98%) с изаявена температура.
38 (61.5%) пациенти умряха на 28 ден, и средната стойност на времето между приемането в спешното до смъртта е 7 дни за починалите. Сравнено със излекуваните, починалите бяха по възрастни(64,6 години с/у 51,9 години), по-вероятно да развият ТОРС (26[81%]пациенти в/у 9 [45%]) и по вероятно да имат нужда от командно дишане (30 [94%] пациенти с/у 7[35%]).
Повечето пациенти имаха нарушаване на функциите на органите, включително 35(67%) с ТОРС, 15(29%) с остри бъбречни нарушения, 12(23%) със сърдечно-съдови нарушения, 15(29%) със чернодробни нарушения, и един(2%) със пневмоторакс.37(71%) имаха нужда от командно дишане. Болнично предаване на инфекцията е доказано при 7(13.5%).

Най-честите придружаващи заболявания са сърдечно-съдови, диабет, белодробни, ракови.
Въпреки наглед високата си смъртност, едва 18-20% от заболелите стигат до тежки състояния. Под 10% от заразените стигат до критични състояния.


Как да се предпазим, какви мерки трябва да вземем при симптоми и трябва ли да се подготвяме за карантина?

Най-добрият начин за предпазване е чрез маски тип N95,FFP2, FFP3. Масовите хирургически маски не предпазват от разболяване, но могат да спрат поне малко болният да разпространява заразата. Въпреки това, при липса на други маски е по-добре да се използват хирургическите, отколкото пълна липса на маска.

Относно маските
Скрит текст:
https://multimedia.3m.com/mws/media/409903O/respiratory-protecti … st-biohazards.pdf

С две изречения- Никоя маска, дори и най-добрата не дава 100% защита. Все пак при вируси със въздушно и въздушно-капково разпространение е важна защитата на местата откъдето може да проникне- очи, уста, нос.

Също така е важно да се отбележи правилното поведение извън дома:
Не бива да пипаме лицето и косата си.
По възможност да се използват ръкавици, когато сме в транспорта и има нужда да се хванем някъде. При натискане на бутони да не се прави със пръст, а със кокалчето на пръста.
При кашляне и кихане, да не се закрива устата със ръка, а да се кашля в сгъвката на лакътя. По този начин не се пренасят микроорганизми от и към ръката, респективно от/към дръжки, бутони, врати.
Често миене на ръцете, а когато то не е възможно използване на дезинфекциращ гел. Не бива да се прекалява със този гел, нужно е да се използва само, когато е наистина наложително.
Събуване на обувките и преобличане във други дрехи + душ и изпиране на дрехите веднага след прибиране. Ако ситуацията е на активна епидемия със много потенциални случай, косата е хубаво да е плътно прибрана, защото не винаги е полезно да се мие всеки ден.
Ежедневно почистване на мобилните телефони, дръжките на входната врата, ключовете, които пипаме със неизмити ръце.

При симптоми или съмнения за Корона вирус, моля ви не тръгвайте към личния лекар. Най-добре е да му звъннете, за съвет. Отиването във поликлиника или болница без да сте предупредили, излага на риск другите пациенти и медицинският персонал.
Ако кихате или ви тече носа, вероятноста да сте заразени точно с корона е нула. SARS-CoV-2  атакува дирекно в дробовете. Започва със лека температура и лека кашлица, загуба на обоняние и на вкусови усещания, по-късно се появяват болки в мускулите и гърдите, задух и слабост. Ако сте със рязко влошаване, запушен нос, висока температура, значи сте болни от грип. В момента в София има 5 щама на грипа.

По въпроса за подготовката всеки сам определя за себе си и семейството си. Все пак би било добре в случай на паника да не седите по опашки в магазини и аптеки. Хубаво е във вкъщи да имате храна и леки болкоуспокояващи за поне седмица до месец.
Ако решите да се подготвяте:
Скрит текст:
Важно е да балансирате бюджета на първо място. Не си хвърляйте спестяванията, нито си харчете заплатата на макс за подготовка. Една теоритична, макар и възможна карантина не е по-важна от настоящето, в което имате нужда от пари, или бъдещето, за което са спестяванията. Не се изхвърляйте със нищо. Вземете само най-необходимите неща и то във бройка за максимално месец.
Подходящи храни:
Ориз, брашно, захар, сол, варива, консерви, месо(ако имате фризер, в който да се съхранява).
Не взимайте голямо количество пресни зеленчуци и плодове, освен тези, които могат да седят по дълго в хладилник. От другите взимайте седмица за седмица, без да прекалявате със количеството.
Консумативи:
Тоалетна хартия, салфетки, сапун, шампоан, препарати за почистване. Носните кърпички и антибактериалните биха били полезни, ако има карантина с разрешение на член от семейството да ходи до магазина. Не взимайте повече от обичайните нужди за месец.
Лекарства:
Ако сте хронично болни е хубаво да си вземете за месец, дори ако има възможност и за още един, за да се движите с месец назад. Ако има проблем с доставките.

Ако няма хронично болни, вземете такива лекарства, който по принцип се купуват
Болкоуспокояващи- нурофен, аналгин, спазмалгон, но шпа.
против настинка- фервекс, колдрекс, сироп за кашлица, спрей и/или капки за нос. Ако имате и една частица съмнение дали е настинка/грип или корона не взимайте никакви лекарства, преди консултация с лекар.
Когато взимате лекарства, не купувайте повече от необходимото за месец.
Не взимайте лекарства, за които трябва рецепта, освен ако не са предписани. Обикновените хора не сме лекари и гъгул не е медицинска библиотека, че да се консултираме с него и да си назначаваме лечение.
Не взимайте антибиотици и противовирусни лекарства. За тях трябва мнението на лекар дали, как, кога и защо да се приемат. Дори и някога да са ви изписвали някое такова, не го взимайте на своя глава.

Имайте предвид, че това е съвсем нов вирус и тепърва ще се правят изследвания. Безпрецедентна е ситуацията, всички възможни учени и лаборатории работят над това.
Спрете се със конспиративните теории. Само си вкарвате някакви идеи, които са далече от истината. В момента научният свят е съсредоточен в това да търси лекарство, през ден излизат разни "изследвания", които само създават паника, а седят защото никой не се занимава да ги преглежда. Видите ли да пише "Pre-print" имайте едно на ум. Това значи, че тези резултати не са потвърдени от друг независим източник, не са публикувани във официално издание, а само са качени онлайн. Повечето изследвания, които са стойностни и имат значение се одобряват до седмица. Другите седят отстрани на пре-принт и чакат някой да ги оспори/потвърди.
В такава паника най-лесно се създава псевдо-наука. Никак не е трудно да създадеш някакво изследване под чуждо име, което да побърка хората.
Разберете, че за да прескочи вирус от животно на човек е нужно определено събиране на фактори. Това за въпроса защо не е имало преди. Но веднъж събереш ли тези фактори може и да няма спиране. Природата е много по-наясно от хората как да създаде вирус.

По въпроса защо изведнъж избухна в Италия.
От заразяването до първите симптоми изминават средно 5-14, а според някой слухове и повече дни инкубационен период. Първите леки симптоми се задържат около седмица, след това започват по-тежките, които могат да доведат до болница. За приетите в болницата изминават около 2 седмици, докато се види накъде отиват нещата. Третата седмица се оказва решаваща.Това съчетано с инкубационния период предполага над месец след заразяването.ПОЛЕЗНИ ЛИНКОВЕ

Единен информационен портал - официален източник на информация относно мерките за борба с разпространението на на ковид-19 в България, включително здравните, икономическите и социалните последици от епидемията
https://coronavirus.bg/

Коронавирус COVID-19 на територията на България

https://esribulgaria.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.htm … 29a4311295dce390f


Сайтът на СЗО (Световната здравна организация)
https://www.who.int/about/communications/cyber-security

Горе в десния ъгъл има опция да смените езика на английски, френски, руски и испански

СЗО публикуват ежедневно статистики за COVID-19, методи за превенция, нови изследвания или открития, както и съвети как да действате при съмнения, че вие или близък сте болен. Съдържа и информация за това как се вземат проби от белите дробове при съмнение за заразен пациент.

Сайтът на българското здравно министерство
- https://www.mh.government.bg/bg/informaciya-za-grazhdani/informa … avirus-2019-ncov/

Разпространение в закрити помещения

https://english.elpais.com/society/2020-10-28/a-room-a-bar-and-a … ough-the-air.html

Повече за вируса на английски https://www.uptodate.com/contents/coronavirus-disease-2019-covid … _link#H2081320908

Въпроси и отговори за ваксините на български https://coronavirus.bg/bg/vaccinations/faq

Разликите между ваксините на английски https://www.euronews.com/2020/12/31/what-are-the-differences-bet … covid-19-vaccines

Списък с ваксинационните центрове https://coronavirus.bg/bg/766

Презентация на Д-р Румен Хичев за пандемията от COVID-19.
https://youtu.be/ilUfmZVTfCA

Български сайт със събрана информация за вируса.
https://koronavirus.bg/

Ето тук има хронология за всички случаи на доказани с Коронавирус COVID-19 в България - факти и дати, както и  развитието на ситуацията в България - откритите случаи, състоянието на заразените и наложените ограничения в рамките на извънредното положение. :
https://www.svobodnaevropa.bg/a/30490101.html Обновява се непрекъснато.

Онлайн брояч на заболелите от Ковид 19
https://www.worldometers.info/coronavirus/

Акаунт в Twitter и на медия, която бързо обновява информацията около корона вируса
https://twitter.com/cnnbrk?s=09
https://www.zerohedge.com/

The Lancet - ежеседмично рецензирано общомедицинско научно списание.
24.02.2020 - Какво правят учени от цял свят към този момент по кризата с Ковид 19
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736( … )30420-7/fulltext

24.02.2020 - Включва клиничен подход, методи, заключения.
Клиничен курс и резултати от критично болни пациенти с пневмония SARS-CoV-2 в Ухан, Китай: едноцентрично ретроспективно наблюдение
https://www.thelancet.com/journals/lanres/article/PIIS2213-2600( … 30079-5/fulltext#

24.02.2020 - В каква обстановка и ресурси работи към момента китайски здр. работници към момента.
https://www.thelancet.com/journals/langlo/article/PIIS2214-109X( … )30065-6/fulltext

22.02.2020 - Ласет /списанието/  обобщават обстановката
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736( … )30379-2/fulltext


От най-добрия до най-лошия сценарий
19.02.2020
https://www.obekti.bg/medicina/koronavirust-covid-19-ot-nay-dobr … -loshiya-scenariy

Описание на шиповия протеин
19.02.2020
https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Opisaha-shipoviia-protein … -za-s_145034.html
техния източник е https://science.sciencemag.org/content/early/2020/02/19/science.abb2507/tab-pdfВременни указания на МЗ на Руската Федерация /официален документ/
11.02.2020  /на руски/
https://www.garant.ru/products/ipo/prime/doc/73406661/


Модел на разпространение /разработка на сценарии/
https://www.reddit.com/r/COVID19/comments/f850n6/a_worst_case_sc … ;utm_source=share

Малък пробив към опознаването на вируса
02.02.2020
https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Koronavirusat-e-podoben-n … html?ref=recomend
Още съвети как да се предпазим, взети от economy.bg

https://m.economy.bg/world/view/37710/Kak-da-se-predpazim-ot-kor … pAqmMuy4AoI8qqao4

Група лекари отговарят на въпроси свързани с коронавирус:

https://www.reddit.com/r/Coronavirus/comments/fdf5fq/we_are_a_te … xperts_following/

Интервю на лекар от Китай, малко след избухването на епидемията в Ухан:
Скрит текст:
Caixin: Кога срещнахте първия пациент с корона вирус?

Зийонг: На 6.01.2020г. Тогава дойде пациент от Хуанганг, на който му е отказано лечение в много болници и беше насочен към спешния център на Южната централна болница. Пациента вече беше в тежка форма на болестта и трудно дишаше. Тогава вече знаех, че тази болест е заразна. Тогава обсъждахме много време дали да приемем пациента, имаше вариянт да ни зарази, трябваше да вземем сттоги мерки за карантина, но ако му бяхме отказали, нямаше къде да отиде и накрая решихме да го приемем.
Обадих се на директора на болницата, тогава трябваше да изчистим болничната стая от другите пациенти (която е използва за САРС, но в този момент си е била за всичко) и да я превърнем в изолатор подходящ за коронавирус(до онзи момент е била подходяща за САРС заразени) трябваше да се създаде зона за заразени, буферна зона, зона за пречистване и зона която отделя болничния персонал от пациента. Така на 06.01.2020г направихме карантинно ремоделиране на спешния център и интензивното отделение което разполагаше с 66 легла. Трябваше да оставим място за пациенти с коронавирус и заделихме 16 легла. Направихме карантинни ремонти на инфекциозно отделение, като ги отделихме по такъв начин, че дори въздухада беше под карантина. По онова време някой казваха, че в интензивно отделение има ограничен брой легла и че 16 са прекалено мног, аз им отговорих, че не са много.

Caixin: През януари прогнозирахте, че ще има предаване от човек на човек и дори предприехте карантинни мерки.  Докладвахте ли ситуацията?

д-р Зийонг: Тази болест се разпространи много бързо, на 10.01.2020г вече бяха запълнени всички 16 легла. Видяхме колко беше тежко положението и предадохме към нашето ръководство, че трябва да се докладва по на високо. И така от ръководството, който също забелязаха спешността на случая предадоха към градската комисия по здравоопазване в гр. Ухан. На 12.01 2020г пристигнаха 3 специалисти, който да проверят случая. Тези специалисти казаха, че наистина клиничните симптоми приличат на САРС, но все още не покриват критериите за диагноза, казахме им, че тези критерии са много строги и че по тези критерии много малко хора ще бъдат диагностицирани. Директорът на нашата болница им го каза многократно както съм сигурен че и други болници правеха.
Преди да дойдат при нас те са били в болницата в  Джининтан, за да проучат и са направили набор от критерии за диагностициране. Трябваше пациента да е бил изложен на пазара за морска храна в Южен Китай, да има температура и да е тестван. Трябваше пациента да отговаря на 3те критерии, което беше много трудно. Особено третия критерии, много хора не успяват да си направят тест и остават недиагностицирани.
На 18.01.2020г дойдоха високопоставени специалисти от Националната здравна комисия за да проверят, отново им казахме, че критериите са много високи и по този начин ще се допусне много лесно инфекция сред хората, казах им че излагаме обществото на опасност, пускайки пациентите от инфекциозно, защото не отговарят на всичките критерии. След това посещение, критериите бяха променени и броят на диагностицираните пациенти се увеличи.


Caixin: Какво ви накара да мислите, че новият коронавирус може да се предава между хората?

д-р Зийонг: Въз основа на моя опит и практика, аз знаех, че сме изправени пред остро инфекциозно заболяване и че трябва да се направи високо ниво на защита. Вирусът няма да се промени според волята на човека, чуствах че трябва да го уважаваме и да действаме по науката, а не по своя воля. Според моите изисквания, ICU на болницата предприе строги карантинни действия вследствие на който имаше само две инфекции. Към 28.01.2020г от целия мед. персонал имаше заразени само 40 души, това число е много по малко спрямо числата в другите болнкци. Боли ни, като виждаме как коронавируса се развива до такава отчайваща степен, но приоритета сега е държанието на хората и да правим всичко възможно да ги спасим.

Caixin: Въз основа на вашия клиничен опит каква е прогресията на заболяването на новия коронавирус?

д-р Зийонг: Напоследък прекарвам дневното време посещавайки пациентите от ICU(инфекциозно отделение) а вечер правя проучвания на вируса. Написах теза изчерпана от 128 случая на Южната централна болница от 07.01 до 28.01 в която се опитах да обобщя някой модели на коронавируса. Много вируси умират сами след известно време. Ние наричаме това като само-ограничаване на заболяването.
Наблюдавах, че периода от появата на първите симптоми до развитието му в затруднено дишане е около три седмици. Попринцип преминаването от леки до тежки симптоми отнема около седмица. Има всякакви леки симптоми: слабост, задух, някои хора имат треска, други не.  Въз основа на проучвания на нашите 138 случая, най-честите симптоми в първия стадий са висока температура (98,6 на сто от случаите), слабост (69,6 на сто), кашлица (59,4 на сто), мускулни болки (34,8 на сто), затруднено дишане  (31,2%), докато по-рядко срещаните симптоми включват главоболие, замаяност, стомашни болки, диария, гадене, повръщане. Някой от пациентите, изведнъж се влошават около втората седмица, тогава е необходимо хоспитализиране, възрастните хора може да получат усложнения, някой се оставят на изкуствено дишане. Когато започне здравословен проблем с някой от другите органи, тогава вече влизат в най-тежката фаза на болестта, при хората със силна имунна система се забелязва, че симптомите намаляват и постепенно оздравяват. Така че втората седмица е решаващата, дали заболяването става критично.
Третата седмица определя дали критичната болест води до смърт.  Някои в критично състояние, които получават лечение, могат да повишат нивото на лимфоцитите, което ще значи подобрение на имунната система и има вероятност да се възстановят. Но тези, чийто брой лимфоцити продължават да намаляват, чиято имунна система е унищожена, преживяват многоорганна недостатъчност и умират. За повечето болестта приключва за две седмици, докато за тези, за които заболяването стане критично, ако успеят да преживеят третата седмица, се възстановяват.

Caixin: Моля, дайте ли повече подробности за клиничните изследвания?  Какъв процент от случаите биха се развили от леки състояния до тежки състояния?  Какъв процент сериозни случаи биха се развили в животозастрашаващи случаи?  Каква е смъртността?

д-р Зийонг: Въз основа на моите клинични наблюдения това заболяване е силно заразно, но смъртността е ниска.  Тези, които преминаха в критично състояние са основно възрастни хора и такива със съпътстващи хронични болести. Към 28 януари от 138 случая 36 са били в интензивното отделение, 28 са се възстановили, пет са починали.  Тоест, смъртността на пациенти с тежки състояния е била 3,6 на сто.  Вчера (3 февруари) почина друг пациент, което доведе смъртността до 4,3 на сто.  Като се имат предвид пациентите в отделението за интензивно лечение, има вероятност да има повече смъртни случаи.
Процентът на смъртност също може да нараства, но не значително. Хоспитализираните са склонни да имат от тежки до критични състояния, тези с по леки симптоми се изпращат удома, тези в критично състояние се изпращат в интензивно отделение. От 138 заболели, 36 са изпратени в интензивно отделение, което прави 26%. Процентът на смъртните случаи сред критичните случаи е около 15 на сто.  Средният период за преминаване от леки условия към критични условия е около 10 дни, 28 пациенти се възстановиха и бяха изписани.  В момента процентът на възстановяване е 20,3 на сто, докато други пациенти остават в болница.
Прави впечатление, че 12 случая бяха свързани с пазара на морска храна в Южен Китай;  57 са били заразени, докато са хоспитализирани, включително 17 пациенти, които вече са хоспитализирани в други отделения;  и 40 медицински служители, сред 138 случая (към 28 януари).  Това показва, че болницата е зона с висок риск и трябва да се предприеме подходяща защита.

Caixin: Кой е най-големият риск, пред който е изправен пациент с тежки симптоми на заразяване?

д-р Зийонг:  Вирусът атакува имунната система, причинява спад на лимфоцитите, белодробни проблеми и задух. Някой пациенти умират от задушаване, други умират вследствие усложнения на някой органи в резултат от сринатата имунна система.

Caixin: 39-годишен пациент в Хонконг страда от сърдечен арест и смъртта му е настъпила бързо.  Няколко пациенти не са имали тежки симптоми при наличие на вируса или в ранен стадий, но са починали внезапно.  Някои експерти твърдят, че вирусът задейства цитокинова буря, която опустошава по-силната имунна система на младите.  В крайна сметка прекомерните възпаления, причинени от цитокини, водят до по-високата смъртност.  Виждали ли сте такова явление при огнището на коронавирус?

д-р Зийонг: Въз основа на моите наблюдения една трета от пациентите проявяват възпаление в цялото си тяло.  Не е задължително да се ограничава само до младите.  Механизмът на цитокинова буря е свързан с възпаление на цялото тяло, което води до отказ на множество органи и бързо се развива в терминален стадий.  В някои бързо прогресиращи случаи са били необходими два до три дни, за да преминат от възпаление на цялото тяло до критичен стадий.

Caixin: Как лекувате сериозни и критични случаи?

д-р Зийонг: За сериозни и критични случаи, основният ни подход е да осигурим кислород в голям обем. Отначало неинвазивния машинно изпомпва кислород, последван от интубиран кислород, ако условията се влошат. За животозастрашаващи случаи използваме Ecmo (екстракорпорална мембранна оксигенация или изпомпване на кръвта на пациента чрез изкуствена белодробна машина).  В четири случая приложихме Ecmo, за да спасим пациенти от прага на смъртта. Понастоящем няма специални лекарства за коронавирус.  Основната цел на  интензивни отделение  е да помогнем на пациентите да поддържат функциите на тялото си.  Различните пациенти имат различни симптоми.  В случай на задух, осигуряваме кислород;  в случай на бъбречна недостатъчност, правим диализа;  в случай на кома, ние разположихме Ecmo.  Ние подържаме живота на пациента докато броят на лимфоцитите се повиши и имунната система се подобри и вирусът започне да се изчиства. Ако обаче броят на лимфоцитите продължава да спада, това е опасно, защото вирусът продължава да се репликира.  След като имунната система на пациента бъде разрушена, е трудно да се спаси пациент.

Caixin: Има новини за някои лекарства, които действат.  Хората се надяват на ефекта на произведения от САЩ ремдезивир, който излекува първия случай в Съединените щати.  Какво мислите за лекарствата?

д-р Зийонг: Досега няма нови лекарства, насочени към коронавирус.  Някои пациенти могат да се възстановят след приема на някои лекарства заедно с поддържащо лечение.  Но такива индивидуални случаи не показват универсалния ефект на лекарствата.  Ефектът е свързан и с това колко сериозен е всеки случай и техните индивидуални здравни състояния.  Хората искат спешно лечение, и това е разбираемо.  Но трябва да бъдем предпазливи.

Caixin: Имате ли съвет към пациенти, заразени с коронавирус?

д-р Зийонг: Най-ефективният подход към епидемията от вируса е да се контролира източникът на вируса, да се спре разпространението и да се предотврати предаването от човек на човек. Моят съвет за пациент е да отиде в отделение за инфекциозни заболявания,за ранно откриване, диагностика,карантина и лечение. След като се превърне в тежък случай, хоспитализацията е задължителна.  По-добре е болестта да се овладее в ранен стадий. След като стигне до критичния стадий, е много по-трудно да се лекува и изисква повече медицински средства.  По отношение на критичните случаи, опитайте се да ги спасите с мерки на интензивното отделение за намаляване на смъртността.

Caixin: Колко пациенти с критични състояния сте лекували и колко са се възстановили?

д-р Зийонг: Към 4 февруари шест пациенти в отделението за интензивно лечение на Южна централна болница починаха, 80% от тях се подобряват, една четвърт са пред изписване, а останалите все още се възстановяват в отделени отделения. Пациентът, който ме впечатли най-много, дойде от Хуангган.  Той беше първият, който се спаси със съдействието на Ecmo.  Той имаше контакт с пазара на морска храна в Южна Китай и беше в много сериозни усложнения. Той беше преместен в интензивно отделение и ние го спасихме с Ecmo.  Изписан е от болницата на 28 януари.

Caixin: Какво е вашето работно натоварване и темп на работа?

д-р Зийонг: Работата в интензивно отделение е претоварена.  В Южна централна болница има три отделения за пациенти с 66 легла, в които живеят 150 пациенти.  От 7 януари, когато получихме първия пациент, никой не си взе отпуск. Дори бременните от медицинския персонал не си взимат отпуск.  След като епидемията се влоши, никой от медицинския персонал не се е прибирал.  Почиваме в хотел в близост до болницата или в болницата. В отделеното ние носим предпазна екипировка на ниво 3.  Една смяна е 12 часа за лекар и осем часа за медицинска сестра.  Тъй като защитните съоръжения са в недостиг, има само един комплект за член на медицинския персонал на ден.  Ние се въздържаме от ядене или пиене по време на нашата смяна, тъй като екипировката вече не е защитна, след като отидем в тоалетната.  Екипировката е дебела,въздухонепроницаема и здрава върху тялото ни.  Чувствахме се неудобно в началото, но сега сме свикнали.

Caixin: Преживявал ли сте много опасен момент?  Например, в случай на интубация, какво правите, за да не се заразите?

д-р Зийонг: Това е нов коронавирус.  Не сме сигурни в неговата природа и пътя на разпространението му. ще излъжем ако кажем, че не се страхуваме. Членовете на медицинския персонал се страхуват до известна степен.  Но пациентите се нуждаят от нас. Когато пациентът е без дъх и неинвазивното осигуряване на кислород не успее, трябва да приложим интубация. Процедурата е опасна, тъй като пациентът може да повръща или плюе. Вероятно е медицинският персонал да бъде изложен на опасност от инфекция. Строго изискваме лекари и медицински сестри да прилагат защита от най-високо ниво. Най-големият проблем, с който се сблъскваме сега, е недостигът на защитна екипировка.  Защитният запас за персонала на отделението за интензивно отделение е намален, въпреки че болницата определя приоритет за нас при доставките.

Caixin: Има ли нещо, което ви движи по-специално?  Плакахте ли?

д-р Зийонг: Често плаках, защото толкова много пациенти не можеха да бъдат приети в болницата.  Те викаха пред болницата.  Някои пациенти дори коленичиха да ме молят да ги приема в болницата.  Но не можех да направя нищо, тъй като всички легла бяха заети.  Проливах сълзи, докато им отказах.  Сега изчерпах сълзи.  Нямам други мисли, освен да се опитам да спася повече животи. Най-съжаляващо за мен беше бременна жена от Хуангган.  Тя беше в много тежко състояние.  Близо 200 000 юана (39 505 долара) бяха похарчени след повече от седмица в интензивно отделение.  Тя беше от провинцията, а парите за хоспитализация бяха взети назаем от нейни роднини и приятели.  Състоянието й се подобряваше след употребата на Ecmo и имаше вероятност да оцелее.  Съпругът й обаче реши да се откаже.  Той се разплака за решението си.  Плаках също, защото почувствах, че има надежда тя да бъде спасена.  Жената умря, след като се отказахме.  И точно на следващия ден правителството обяви нова политика, която предлага безплатно лечение за всички пациенти, заразени с коронавирус.  Много съжалявам за тази бременна жена.

Анализ на председателят на Националното общество на промишлената медицина в Русия Алексей Яковлев за rbc.ru.
https://www.actualno.com/analysis/pandemija-na-panikata-news_1436663.html

https://www.youtube.com/watch?v=CKWV0TlKYGg Руски документален филм (на руски ез.)"Коронавирус, всичко което трабва да знаем." С анализи и съвети на учени  – д.м.н. Геннадий ОНИЩЕНКО професор, доктор-епидемиолог и др.

Според СЗО: https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/who-china-j … -final-report.pdf
Скрит текст:
Symptoms of COVID-19 are non-specific and the disease presentation can range from no symptoms (asymptomatic) to severe pneumonia and death.As of 20 February 2020 and
12based on 55924 laboratory confirmed cases, typical signs and symptomsinclude:fever (87.9%), dry cough (67.7%), fatigue (38.1%), sputum production (33.4%), shortness of breath (18.6%), sore throat (13.9%), headache (13.6%), myalgia or arthralgia (14.8%), chills(11.4%), nausea or vomiting (5.0%), nasal congestion (4.8%), diarrhea (3.7%), and hemoptysis (0.9%), and conjunctival congestion (0.8%).People with COVID-19 generally develop signs and symptoms,including mild respiratory symptoms and fever, on an average of 5-6 days after infection (mean incubation period 5-6 days, range 1-14 days)
Симптомите са неспецифични и могат да варират от липса на такива до тежка пневмония и смърт.
Типични симптоми досега са:
температура-87.9%
суха кашлица-67.7%
умора-38.1%
храчки-33.4%
задух-18.6%
възпалено гърло-13.9%
главоболие-13.6%
болки в мускули и стави-14.8%
втрисане-11.4%
гадене и повръщане-5%
хрема-4.8%
диария-3.7%
 кръв в храчките, конюктивит?-<1%
Хората развиват симптоми, включващи респираторни симптоми и температура, средно около 5-6ти ден след заразяването.

Като доброволци може да се запишете на: 02 9230 310, 02 9230 327 и на volunteersalexandrovska@gmail.com

Огромни благодарности на Neko.fukakai, HitTree, Snezhana Petrakova и Sysly за предоставените в този пост линкове, както и на всички продължаващи ежедневно да търсят, превеждат и споделят актуалните новини!

Теми за дискусии само на тема ваксини
Ваксини срещу ковид-19, актуална информация и отчетна тема
ВАКСИНИ - ТЕМА САМО ЗА вредата от тях - тема 37

Линк към старата тема https://www.bg-mamma.com/?topic=1380488

# 1
 • sofia
 • Мнения: 3 706
Благодаря за новата тема!
Интересно, какво ли ни чака тази есен?!
В момента има осезаем спад в тежките случаи.
Единствено, пост ковид усложненията, които срещам са доста. Колко ли време ще продължат и те? Необратими ли са? Ето такива неща са ми интересни на този етап.
Също, лекарства и нови ваксини ще има ли?

# 2
 • Мнения: 46 764
Благодаря за темата
Ще е полезно да се споделя информация за актуални ковид зони, кабинети,ваксинационни центрове и т.н.
Извън ковид вълните е проблем диагностиката и лечението.

# 3
 • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
 • Мнения: 2 446
....Дреме им на Китай за човешкия живот точно толкова, колкото им дреме в Русия и Северна Корея. В смисъл, нула им дреме....

А ние по отношение на коронавируса с какво доказахме, че ни дреме за човешкия живот повече? В смисъл - като общество?
Едно безспирно припяване от какво сме лишени... като в повечето случаи става въпрос за удобства.

# 4
 • Мнения: 1 978
Благодаря за новата тема.
Аз лично очаквам новата вълна да е още от края на юли, началото на август.
Дали ще дойдат африканските, или пък китайският вариант, или и трите, обаче, не знам.
Искрено се надявам да позволят 4-та доза, или да измислят универсална, но втората няма да е тази есен.

# 5
 • София
 • Мнения: 5 120
Скрит текст:
Благодаря за новата тема!
Интересно, какво ли ни чака тази есен?!
В момента има осезаем спад в тежките случаи.
Единствено, пост ковид усложненията, които срещам са доста. Колко ли време ще продължат и те? Необратими ли са? Ето такива неща са ми интересни на този етап.
Също, лекарства и нови ваксини ще има ли?

Някои като умора, задъхване и проблеми със съня са обратими при млади хора, но се изисква отдаден лекар и/ или инструктор, който да помогне.
По нова ваксина работят и Pfizer, и Moderna. Ще има, но огромният въпрос е "Кога?", за да не закъснеем и да се пръкне някоя чистак нова мутация с кой-знае-какви последици. Трудно е и да се прогнозира в каква посока ще се изменя вирусът, защото "от по-тежък към по-лек" е факт за момента, но не и аксиома. ТОРС и БИРС изчезват много бързо, за да знаем как са можели да се изменят и съответно, да имаме някаква подготовка.

П.П.: LemonDesi, за България вече не ми се говори, наистина. Не искам да пиша за "простия Ганьо", защото и аз съм родена тук, в тази страна, в една болница в Стара Загора. Не искам да се взимам за някакъв надчовек сред подчовеци. Но съм меко казано разочарована от нас като нация, от непукизма, от липсата на ематия, от увлеченията по конспиративни теории. Путин бил излекувал коронавируса? Ми, не, не е. Футболист бил починал, ама не защото са го пребили и начупили до смърт, ами защото имал три ваксини. Ваксинираните вече капели и умирали като круши. Биолаборатории пускали вируса и като ги били унищожили, вече нямало вирус.

И любимото ми - тоя вирус нарочно го има, защото... заради какво?! Не може да мислиш, че в XXI век вирусите задължително идват от лаборатории и от никъде другаде!

# 6
 • Мнения: 5 797
Благодаря за новата тема!
Според мен ковид зоните са нужни и полезни. Доста мои познати ги използваха - точно там ги преглеждаха, правиха им изследвания и им назначаваха лечение след отказ на ЛЛ да ги приеме. Хубаво е да има такива зони и сега, макар че болните са по-малко.

# 7
 • Мнения: X
Само се записвам в темата с лично наблюдение, че системата се връща в момента към нормалното си състояние, а именно - една част от работещите в нея, и лекари и друг персонал, напълно да не ги интересува с човешки същества ли работят, или с тухли.

# 8
 • Мнения: 7 992
Дано тази тема са е последната, но за съжаление не виждам как това ще се случи....

# 9
 • Мнения: 12 878
Зоните са полезни, защото имат достъп до рентген и правят изследване. Но това беше преди, сега щом само в инфекциозна приемат не знам как са го организирали.

# 10
 • Мнения: 5 670
Карти ли ще играят в тия ковид зони?
Ха, ха, с тухлите е яко.

# 11
 • Мнения: 12 878
Цитат
Само се записвам в темата с лично наблюдение, че системата се връща в момента към нормалното си състояние, а именно - една част от работещите в нея, и лекари и друг персонал, напълно да не ги интересува с човешки същества ли работят, или с тухли.
Това важи абсолютно за всички професии, дори за такива, работещи с човешки същества. Няма как част от обществото да е настроена да е по-човеколюбива от останалите, само защото получава по-ниска заплата, плюят я по форумите, бият я на работното място, коментират лечението, не спазват препоръките... Колко дори най-обичащия хората ще издържи и няма да се демотивира?

Според мен по-лесно е в момент на слаба вълна да се пресече разпространението. В разгара на вълната дори на-строги мерки само ще намалят разпространението, няма да го пресекат, както ако това би се направило сега.

# 12
 • Мнения: 5 670
Викаш един Шанхай да си спретнем, сега му е времето.

# 13
 • София
 • Мнения: 25 076
Юбилейна 10 тема
Благодаря за труда.

И дано най-накрая позная, като кажа, че ето това е:
'Последната тема' 🙄

2022 г. трябва окончателно да се сбогуваме с вируса, който надявам се да стане ендемичен и като сезонния грип, но не толкова вирулентен, както сега.

# 14
 • София
 • Мнения: 11 353
И по-възможност да се прекарва съвсем леко и неусетно.

Общи условия

Активация на акаунт