COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 10

• 401 293
  • 6 154
  •   1
Отговори
# 1 065
  • София
Откакто вчера чух, че ноември месец ще чукнем 8 милиарда, нещо взех да гледам малко по-философски на нещата...

# 1 066
  • Под сянката на разлистените кактуси
Хич не гледам философски, не искам да давам своя принос към разреждането на световната популация...Но се видя, че няма какво друго да се направи, ще си я караме докъдето можем и толкоз

# 1 067
Колко ПАТЕТИЧНО Diavolo! За съжаление „нещата” не са толкова прости, не са черно-бели както ни се иска. Пожелателното мислене че хората сами ще решат съдбата си с дадената им власт, си е само пожелателно и в България го доказваме вече трета година, защото какво - „Всеки сам си преценя!”. Yum
„Свят след пандемия“, кават експертите, е този, в който COVID-19 присъства, но е много по-управляем. „Не мисля, че достатъчно хора разбират това“, каза д-р Адаля. „Те някак си мислят, че един ден COVID-19 ще изчезне – като ураган, ще отмине и ще изчезне, и ще бъде 2019 г. отначало.“ За разлика от 2020 г., сега разбираме какво работи добре в борбата с COVID — и същите уроци, които научихме през последните две години и половина, остават верни.

А както казва (често цитирания) Е.Топол „Докато вирусът ускорява мутациите си под натиск за селекция, по ирония на съдбата ние сме станали неизменни, по-устойчиви на заемане на агресивна позиция”.

П.п. Хубаво е че все още има някой в форума, който опитва да обяснява научно и разбираемо.

Споделям  четиво, което ми беше интересно да прочета, за развието на варианта ВА.5
BA.5 – най-новият вариант на коронавирус, който се издигна до господство – и защо има значение.Това е опит да изложим ясно какво знаем за него и да пресечем блатото от дезинформация, което вече се е натрупало около него....Новите варианти *може* да достигнат тавана на предаваемостта, но не и имунната защита. Сега сме затворени в игра на котка и мишка, която можем или да играем сериозно, или непрекъснато да губим. https://threadreaderapp.com/thread/1546580788380057603.html

BA.5 - част втора https://erictopol.substack.com/p/ba5-chapter-2

Поредно проучване(актуално към момента) За COVID-19 ендемичният стадий може да е след две години https://news.yale.edu/2022/07/05/covid-19-endemic-stage-could-be-two-years-away

# 1 068
Ако чакаш сами да сложим маските - няма да стане. За другото си прав.

# 1 069
Ако някой е очаквал с ваксините да се ликвидира КОВИД, сигурно е много разочарован. Аз бях с нагласа за регулярни ваксинации, аналогично на противогрипните. Нямам драма.

# 1 070
  • При семейството си
Грипът, противогрипните ваксини, регулярните ваксинации за тях не ги коментираме, следим, отчитаме и т.н. всеки ден. В БГ, при вълна, обявяваме грипна ваканция, с обичайните мерки, и толкова.
Няма ежедневна статистика, карантини, да не си изхвърляш дори боклука, сертификати, ПКК, снимки и други.
Може да опитаме, за тест, и с Ковид така, поне за няколко месеца.

# 1 071
  • София
Ясно е, че в момента няма никакви мерки, но не това е причина да ме е яд (един вид, за какво се оплакваш, като е свободия - а то оставаше и да не е след като се насраха маститите капацитети). Просто много хора се разболяват и доста от тях ваксинирани (ето и тук в съседната тема е навалица от такива случаи) и това е нещото което ме разочарова много. Тъжен съм и разочарован, толкоз. Не знам. Чуствам се излъган, подведен от СЗО и от докторите на които повярвах в крайна сметка. Много добре си спомням, че казаха, че трябва да се ваксинират 60/70% от хората в една държава и вируса ще бъде победен. Сега като истински финикийци се измъкват и оправдават с мутации и пр. щуротии. Ами да не са давали тогава такива обещания в началото.
Яд ме е, че 2022 г. няма да е края за вируса и както сте писали, най-вероятно ще остане с нас още дълги, дълги години. Няма смисъл да споря с вас, то няма и за какво. Не сте писали неверни неща.
Аз просто си казах какво мисля и да, наистина вярвам, че е преди всичко е до нагласа и психика. Ако ковид-19 изчезне от медиите, бъдете сигурни, че и болните ще намалеят. Но това няма как да стане, за да се види дали съм прав или крив.

# 1 072
  • София
Само с последните две изречения не съм съгласна.

# 1 073
  • София
Аз съм убедена, че този вирус никога няма да изчезне. Ще циркулира, ще идват вълни, ще мутира - един Бог знае как. Може би, само може би, ще се измислят малко по-стабилни ваксини и това е.
За мен си остава най-важно как ще се кара, а не колко са бройките.

# 1 074
До преди новия пик ковидът беше съвсем изчезнал от медиите. Това помогна ли?
Въпреки никаквото тестване до края на седмицата София ще е в червената зона.

# 1 075

Споделям  четиво, което ми беше интересно да прочета, за развието на варианта ВА.5
BA.5 – най-новият вариант на коронавирус, който се издигна до господство – и защо има значение.Това е опит да изложим ясно какво знаем за него и да пресечем блатото от дезинформация, което вече се е натрупало около него....Новите варианти *може* да достигнат тавана на предаваемостта, но не и имунната защита. Сега сме затворени в игра на котка и мишка, която можем или да играем сериозно, или непрекъснато да губим. https://threadreaderapp.com/thread/1546580788380057603.html

ето линк с превод директно на статията от Ед Уонг /спечелил Пулицър за отразяване на пандемията/ - много спокойно и обективно, както винаги е правил, е обобщена настоящата ситуация - нито истериите, нито неглижирането са варианти, по-важното е хората да имат наистина реална представа и, който може да осмисля, да взима решенията за здравето си въз основа на нея

https://www-theatlantic-com.translate.goog/health/archive/2022/0 … mp;_x_tr_pto=wapp

# 1 076
Така правим.

# 1 077
ето линк с превод директно на статията от Ед Уонг /спечелил Пулицър за отразяване на пандемията/ -  - нито истериите, нито неглижирането са варианти, по-важното е хората да имат наистина реална представа и, който може да осмисля, да взима решенията за здравето си въз основа на нея

https://www-theatlantic-com.translate.goog/health/archive/2022/0 … mp;_x_tr_pto=wapp

Ами да, нито паника, нито неглижирането помагат.

Крайно време бе хората да се замислят  по-сериозно за здравето, да четат , да се интересуват, а не да прехвърлят всичко на докторите....

Забелязвам  доста хора започнаха да броят и намаляват калориите, въглехидратите, бялата захар, да се разхождат повече, да ходят на планина....

Много хора  разбраха ценността на приятели и роднини, не ги взимат за безкрайна даденост...

Ха сега да обяват пандемия от високо кръвно, сърдечно-съдови проблеми, диабет, рак  на белия дроб ......и да си седим по къщите, докато ни дойде акъла и започнем един много много по-здравословен живот.

Последна редакция: вт, 12 юли 2022, 22:07 от Еделвайс7

# 1 078
По-нагоре е писано, че имало болен персонал затова се чакало на летищата?
Откъде е тази информация?
Защото моята информация е за всекидневни стачки - Германия особено, не защото персоналът е болен от корона, а защото заради вируса масово 2020/2021 година е съкратен над 80% от персонала и сега европейските летища работят на санитарния минимум.
Та ако обичате не пишете, че по летищата няма кой да работи понеже са болни, а няма кой да работи понеже не искат да им увеличат заплатите - по 2 стюардеси на полет, по 2 жени на паспортна проверка, по 1 човек на гише за билети. Масово се работи на санитарен минимум.

# 1 079
По-нагоре е писано, че имало болен персонал затова се чакало на летищата?
Откъде е тази информация?
Защото моята информация е за всекидневни стачки - Германия особено, не защото персоналът е болен от корона, а защото заради вируса масово 2020/2021 година е съкратен над 80% от персонала и сега европейските летища работят на санитарния минимум.
Та ако обичате не пишете, че по летищата няма кой да работи понеже са болни, а няма кой да работи понеже не искат да им увеличат заплатите - по 2 стюардеси на полет, по 2 жени на паспортна проверка, по 1 човек на гише за билети. Масово се работи на санитарен минимум.

Ако обичате не фантазирайте излишно. Чудят се откъде да наемат служители в Германия по летищата в момента, включително и от страни извън ЕС. Никакви стачки няма, за голямо количество персонал в болнични става въпрос. Преди малко се върнах от немско летище.

Общи условия

Активация на акаунт