COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 10

• 406 902
  • 6 154
  •   1
Отговори
# 1 095
  • София
Даже нещо повече - идеята е личните лекари само да издават направленията за тестовете, а не да ги правят те самите. Издават направлението и ти сам, на собствен ход, цоп - в най-близката лаборатория.

# 1 096
Така е добре.
Иначе съм против ЛЛ да приемат хора със симптоми, камо ли пък самите те да ги тестват.

# 1 097
Те и преди с направленията за ПСР тестове пак пращаха хората да си се развяват до лабораториите и да чакат там, това не е различно. Само дето не се губи един ден да се чака за резултат, ще е хубаво наистина да се появи пак възможност за тест който се поема от здравната система, без това да отнема направление, още един лекар и още много чакане, че и заедно с други пациенти.
Много хора не се тестват и по финансови причини, знам че тестовете не са скъпи като цена за един, но всички знаем и каква голяма част от народа ни е с финансови затруднения. Или както пишеше в едната от статиите - хората трябва да отидат и да си платят за да ги карантинират, абсурдно е просто.

# 1 098
По-нагоре е писано, че имало болен персонал затова се чакало на летищата?

Германия особено, не защото персоналът е болен от корона, а защото заради вируса масово 2020/2021 година е съкратен над 80% от персонала и сега европейските летища работят на санитарния минимум.

И какво точно пречи да ги назначат отново??????????

# 1 099
Е ти пък какво питаш??????? Естествено че работодателя си гледа печалбата, няма да дава средства за заплати, я...

# 1 100
  • Под сянката на разлистените кактуси
Ами хората не искат да бъдат назначени обратно. Поне в Щатите навсякъде има недостиг на персонал и никой не иска да работи

# 1 101
Скрит текст:
Да, Германия в момента има много сериозен проблем в интензивните звена. Комбинация от заразен персонал и отпуски води до сериозна липса на кадри и трудности при грижата за пациентите. Да не споменаваме колко санитари решиха да сменят професията след месеци на стачки не за повече пари и за по-нормални условия на работа при пандемията. А като няма сестри и санитари много отделения биват функционално затворени, не могат да приемат пациенти. Чудно е просто.

Нали уж са ваксинирани огромна част от хората? Нали казваха, че ако се ваксинираме няма да има повече проблеми. Интензивни отделения и пикове. Реално нищо не се е променило.

Напротив, промените са значителни в страните с високо ваксинално покритие, а именно драстично намаляване на приема в интензивно и на смъртността. Видно е от всички статистики. В Германия, специално, мога да дам конкретни числа - докато в началото на пандемията в болница с тежък ковид попадаше всеки 5-ти заразен, то октомври миналата година, при 70% ваксинирано население, болниците приемаха всеки 20-ти болен. След това цифрите се подобриха още повече. 

Затова упоменах причините за проблемите в интензивните - заразен персонал и отпуски - а не задължително голям брой усложнения от Ковид, макар че и такива се срещат при неваксинирани възрастни или хронично болни пациенти. Персоналът се инфектира извън клиниките заради силно заразната подлиния BA.5 и липса на мерки (извън болници и ГТ), а в Германия ковид-позитивни не може да работим с пациенти (лекар съм), така се получават дефицитите. Проблемът със санитарите в интензивните не е от вчера, но по време на Ковид пандемията се обостри значително. Страшен гърч изживяха тези хора, наред с лекарите на първа линия. Така че не е учудващо, че санитарите напускат и сменят професията и проблемите в здравеопазването стават по-тежки. То хубаво, че "всеки сам си преценя" и "на народа не му пука", но хората си имат граници.

# 1 102
Аз и не виждам, кой ще иска да работи такава работа при постоянни корона вълни -  такава работа е напълно несигурна - през няколко месеца да има вълна, оттам ограничения в съответния отрасъл  - на пътувания, на работно време, на клиенти - оттам намалено работно време, допълнително натоварване или неплатени отпуски, или съкращения. Такава несигурност през няколко месеца да има риск, дали ще имаш работа и доходи, не си е работа, буквално.

# 1 103
Аз и не виждам, кой ще иска да работи такава работа при постоянни корона вълни -  такава работа е напълно несигурна - през няколко месеца да има вълна, оттам ограничения в съответния отрасъл  - на пътувания, на работно време, на клиенти - оттам намалено работно време, допълнително натоварване или неплатени отпуски, или съкращения. Такава несигурност през няколко месеца да има риск, дали ще имаш работа и доходи, не си е работа, буквално.

На хазяйна ни майка му току що започна работа на летището. Доволна е.
Летищата се опитват да назначят персонал всячески, включително и от Турция. Който каквито иска фантазии за стачки да говори, но в Германия е национален спорт вземането на болнични, заради короната стана в грандиозни размери. В работата на мъжа ми 14 човека се върнаха с корона от Майорка и от отпуск веднага излязоха в болнични.
Луфтханза днес отказа още 2000 полета до края на август. Целта била да се нормализира работата по обработка на полетите.
Тези дни гледам, че в супермаркетите работи по една каса само. Видях табела на витрина на магазин  "Затворено поради болест". На есен ще стане още по-чудно.

# 1 104
Така е добре.
Иначе съм против ЛЛ да приемат хора със симптоми, камо ли пък самите те да ги тестват.
Кой е спирал до този момент болни хора със симптоми  да са на опашка пред лекарски кабинет? Никой. Нямаш ли доказан ковид в системата, можеш да се редиш на всякакви опашки, кеф ти пред кабинета на ЛЛ, кеф ти в банката, кеф ти в училище, ДГ, в аптеката... Руска рулетка. Наложи ми се за направление да чакам при моята ЛЛ, ами имаше си хора с температура, кихащи, смъркащи. Поне да направят си направят теста хората и да се лекуват.

Последна редакция: ср, 13 юли 2022, 20:43 от Анонимен

# 1 105
Моят ЛЛ не приемаше със симптоми. Имаше предупреждение на входната врата.
Всъщност коментирах поста на Съншайн, че ЛЛ сами трябва да правят АТ. С което не съм съгласна.
Трябва да има КОВИД зони, не всички при ЛЛ.

# 1 106
И аз мисля, че ковид зоните са по-удачно решение. Там на едно място може да се направи тест, да се направят кръвни изследвания, да се мине през рентген и да се назначи лечение. Иначе на опашка пред ЛЛ с пациенти с различни проблеми, после в лаборатория за кръвни, на опашка за рентген - не е добре и за болния, и за останалите.

Малко ме е страх да попитам, но все пак - кой води тази война срещу човечеството и защо?

# 1 107
И все пак, това което искате - лекарите да приемат човек само, ако е здрав, отменя досегашната представа за медицина - имаш проблем, търсиш лекар.

На всичкото отгоре, ако някой си направи тест и установи грип - има право да отиде при лекаря, ако има корона - няма право.
Ами ако човекът има туберкулоза?
Или ако има морбили?
Или ако е зле, но не от корона?

Половината, кесещи пред личните лекари, са там за рецептурна книжка, бележка или направление - точно тях чрез телемедицина и онлайн услуги трябва да ги разкарат да не правят опашки пред кабинетите.

# 1 108
Вече онлайн пускат рецептите по книжка. Не ходя вече за това, слава Богу.

Бърд, изпревари ме. И аз искам да знам кой воюва срещу човечеството? Извънземни ли?

# 1 109
Принципно съм съгласна - работата на лекарите е да преглеждат, да поставят диагноза и да назначават лечение. След няколко поредни вълни обаче смятам, че обособените ковид зони са по-добрия вариант от ЛЛ, стига да са достъпни. А ЛЛ да си лекуват останалите пациенти, за да не се стига до неглижиране на заболявания и всеки, който е зле, да може да отиде спокойно, без да трепери дали няма да лепне И корона.

Иначе да, категорично съм "за" рецептурните книжки и разните там бележки да се издават електронно.

Сравнението с морбили и туберкулоза не ми се струва удачно. Не съм чула да има хиляди заразени от морбили или туберкулоза всеки ден.

Общи условия

Активация на акаунт