Майчинството счетоводно - 93

• 43 339
  • 736
  •   1
Отговори
# 105
Здравейте Simple Smile Имам няколко неясноти относно 15-дневния болничен, който се полага на бащата при раждане на дете. Надявам се, че не е проблем, че питам в тази тема, не открих друга активна и подходяща.

С бъдещия татко нямаме сключен брак, към момента по стечение на обстоятелствата все още се водим на различни адреси. Първата неяснота идва от тук. Изискваната Декларация, че живеем в едно домакинство и че бащата е припознал детето (направена при нотариус или в болницата) една обща ли е или са две отделни - една за припознаване и една за доказване, че живеем в едно домакинство? Прави ли се справка на адресните регистрации?

Следващият въпрос - таткото работи на две места, на два трудови договора. Разбирам, че за ползване на съответния 15-дневен болничен, освен документа от лечебното заведение, удостоверяващ датата на изписване на детето, следва да предостави по едно заявление-декларация, приложение № 3 на всеки от осигурителите по чл. 4, т. 2, чл.9 и чл. 11, ал.2 от НПОПДОО. Има ли нещо друго, което се изисква в тази ситуация от него?

Предварително благодаря! ^^

# 106
Може ли актуална информация какви документи са нужни, за да прехвърля майчинство на баба?

# 107
Здравейте. Имам следния въпрос. Става дума за болничен (продължение), който е с период 24.05 - 12.06.2022 г.
Не ме интересува кога ще го изплатят, но гледам, че са започнали да го обработват и за месец май според НОИ са 4 работни дни за периода 24 до 31 май.
Не са ли 5? 25, 26, 27, 30 и 31? Thinking
Скрит текст:

# 108
Здравейте мами и бъдещи мами....
Бременна съм в 8 седмица ,след доста мъки, поликистоза и тн...
От седмица имам страхотно гадене, ниско кръвно... С лекаря се разбрахме да ми даде болничен юли месец,защото тогава се чувствах добре при прегледа... Но вече всеки ден се чувствам доста доста и доста зле... Ако утре ми откаже болничен заради тези пусти 180 дни... Мога ли да взимам от личния си... Тези от личния влизат ли към тези 180... А ако предположим, че гинеколога ми даде, обаче нещо не ми достигнаааат до майчинството тези 180 дни.. Работодателя може ли да ми пусне платен отпуск... Съжалявам за въпросите... За първи път ще съм мама, нямам познати със скорошни раждания за да попитам тях... Благодаря ви предварително

# 109
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте Simple Smile Имам няколко неясноти относно 15-дневния болничен, който се полага на бащата при раждане на дете. Надявам се, че не е проблем, че питам в тази тема, не открих друга активна и подходяща.

С бъдещия татко нямаме сключен брак, към момента по стечение на обстоятелствата все още се водим на различни адреси. Първата неяснота идва от тук. Изискваната Декларация, че живеем в едно домакинство и че бащата е припознал детето (направена при нотариус или в болницата) една обща ли е или са две отделни - една за припознаване и една за доказване, че живеем в едно домакинство? Прави ли се справка на адресните регистрации?

Следващият въпрос - таткото работи на две места, на два трудови договора. Разбирам, че за ползване на съответния 15-дневен болничен, освен документа от лечебното заведение, удостоверяващ датата на изписване на детето, следва да предостави по едно заявление-декларация, приложение № 3 на всеки от осигурителите по чл. 4, т. 2, чл.9 и чл. 11, ал.2 от НПОПДОО. Има ли нещо друго, което се изисква в тази ситуация от него?

Предварително благодаря! ^^
Да вземе две бележки за всеки от работодателите, ако са различни.

Здравейте. Имам следния въпрос. Става дума за болничен (продължение), който е с период 24.05 - 12.06.2022 г.
Не ме интересува кога ще го изплатят, но гледам, че са започнали да го обработват и за месец май според НОИ са 4 работни дни за периода 24 до 31 май.
Не са ли 5? 25, 26, 27, 30 и 31? Thinking
Скрит текст:

Да, 5 работни са.Предходния болничен да не е за по-малко от 3 работни дни?Или остава грешно подадени данни от счетоводството.

Здравейте мами и бъдещи мами....
Бременна съм в 8 седмица ,след доста мъки, поликистоза и тн...
От седмица имам страхотно гадене, ниско кръвно... С лекаря се разбрахме да ми даде болничен юли месец,защото тогава се чувствах добре при прегледа... Но вече всеки ден се чувствам доста доста и доста зле... Ако утре ми откаже болничен заради тези пусти 180 дни... Мога ли да взимам от личния си... Тези от личния влизат ли към тези 180... А ако предположим, че гинеколога ми даде, обаче нещо не ми достигнаааат до майчинството тези 180 дни.. Работодателя може ли да ми пусне платен отпуск... Съжалявам за въпросите... За първи път ще съм мама, нямам познати със скорошни раждания за да попитам тях... Благодаря ви предварително
Гледат се 180 дни непрекъснат болничен, без значение дали от ЛЛ, АГ и т.н.Ако дните не ти стигат, пускаш отпуск или минаваш ТЕЛК.

# 110
  • София-Младост
Може ли актуална информация какви документи са нужни, за да прехвърля майчинство на баба?
https://bulmar.com/bg/publikacii/prehvyrljane-na-majchinstvo-ot- … ovitel-baba-djado

# 111
Здравейте! Може да не е за тук въпросът ми, но ще се радвам ако някой ми отговори. Мъжа ми е на борсата от декември месец, но не помни за колко време е, 4 или 6 месеца.. Даде ми картата аз да разполагам с парите и само ходи да се подписва, та въпросът ми е като е бил сега на 21 ви май на подпис следва ли да има пак превод? Казали са му, че и на 21.6 е на подпис?

# 112
Не.Подписването на отчета не е обвързано с получаване на обещетението.Ако е по взаимно съгласие напуснал значи са 4 месеца.

# 113
  • Пловдив
Здравейте, аз също имам питане, свързано с декларацията за припознаване от таткото:
1. Четох, че може да се извършва лично пред “длъжностно лице по гражданско състояние” - Кое е това лице? Служител на ГРАО?
2. Трябва ли да имам задължително нотариално заверена такава декларация за деня на раждането (и съответно има ли срок нотариално заверената декларация)?

Имам и още едно запитване, свързано с болничните и по-конкретно, тези, след 45 дневния за бременност. Моля за потвърждение дали съм разбрала правилно как се издават:
1. След раждане се издава болничен от лекаря, който изражда - за 42 дена
2. След изтичане на тези 42 дена се издава нов болничен от 48 дена от лекаря на детето

Благодаря ви предварително, и се извинявам, ако е коментирано. Следя ви, но напоследък съм много разсеяна...

# 114
  • София-Младост
Ако нещо не  епроменено последните 15 години, трябва ви нотариално заверена декларация. т.1 вероятно важи за припознаване на последващ етап.
ЗА болничните  е точно така. Като последния от личния лекар на бебето, може да е за повече или по-малко дни, в зависимост от това дали сте родила след или преди термин. Общо дните (без застъпващите се при раждане преди термин термин) по трите болнични, трябва да са 135.

# 115
Здравейте! Връщам се на работа преди изтичане на втората година майчинство. Разбрах, че мога да получавам 50 % от него. Освен декларация по чл.54 какво друго се прави? Трябва ли да подам декларация първо за спиране на майчинството?

# 116
Здравейте, имам издаден 45 дневен болничен, който при проверка от страна на лекар, излиза че е приет от НОИ. Аз, обаче, като проверявам в сайта чрез пик и егн в справки не ми излиза. Искам да пиша имейл на НОИ да проверят, но се обърквам в сайта на кой точно имейл трябва да пиша. Благодаря!

# 117
  • Пловдив
Ако нещо не  епроменено последните 15 години, трябва ви нотариално заверена декларация. т.1 вероятно важи за припознаване на последващ етап.
ЗА болничните  е точно така. Като последния от личния лекар на бебето, може да е за повече или по-малко дни, в зависимост от това дали сте родила след или преди термин. Общо дните (без застъпващите се при раждане преди термин термин) по трите болнични, трябва да са 135.

Благодаря за информацията 🙂

# 118
  • София-Младост
Здравейте, имам издаден 45 дневен болничен, който при проверка от страна на лекар, излиза че е приет от НОИ. Аз, обаче, като проверявам в сайта чрез пик и егн в справки не ми излиза. Искам да пиша имейл на НОИ да проверят, но се обърквам в сайта на кой точно имейл трябва да пиша. Благодаря!
Няма смисъл да им пишете...срокът за подаване от работодателя е десето число н амесеца, следващ този, в който вие сте му го предали. Ако сте го предали сега юни, краен срок за подаване е 10.07.
ЛЕкарите имат други задължения за подаване.
Здравейте! Връщам се на работа преди изтичане на втората година майчинство. Разбрах, че мога да получавам 50 % от него. Освен декларация по чл.54 какво друго се прави? Трябва ли да подам декларация първо за спиране на майчинството?
Първо промяна в обстоятелствата подавате. Същата декларация, която сте попълвали навремето за втората година, но раздел II.

# 119
Благодаря за отговора, но аз се притеснявам по-скоро, че не е подаден коректно от лекар, защото самият болничен не излиза в “ЕЛЕКТРОНЕН РЕГИСТЪР НА БОЛНИЧНИТЕ ЛИСТОВЕ И РЕШЕНИЯТА ПО ОБЖАЛВАНЕТО ИМ”. А доколкото ми е известно, за да бъде изплатен от НОИ, освен, че трябва да е входиран от работодател, трябва да бъде и електронно подаден и от лекар.

Общи условия

Активация на акаунт