Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Майчинството счетоводно - 93

 • 36 667
 • 736
 •   1
Отговори
 • Край морето... при пясъка и сините вълни
 • Мнения: 6 987
Моля, прочетете внимателно този първи пост! Отговорът на Вашият въпрос може би е някъде тук! Благодаря!


Flowers BouquetЗа всички консултанти:  
Ала-Бала; Lady Brinne; ДейзиГ; Elfita; Стики; Viva 123; pantera666; Шана
[/b] Flowers Bouquet

Pushpin Калкулатор за изчисляване на заплата и всички осигуровки
Pushpin Калкулатор за изчисляване на майчинството (с огромни благодарности за katya_k и колегите й  Flowers Bouquet )

Phone Телефонни номера, e-mails  и адреси на офисите на НОИ в страната, където може да искате информация и да задавате своите въпроси - Контакти

Paperclip Необходими документи за обезщетенията - Формуляри и образци за временна неработоспособност и майчинство

Pencil Във форума
- Месечни и целеви помощи за деца (детски надбавки) - инфо, документи, ВЪПРОСИ


Nature Zap Справки може да си правите в сайта на НОИ с ПИК- персонален идентификационен код. Ако нямате ПИК, в НОИ може да получите безплатно срещу лична карта.Nature Zap

С него на сайта на НОИ ще виждате какъв е осигурителният ви доход, какви обезщетения и кога сте получили, както и дали са ви предадени болничните и др. документи.

Например:
Pushpin  "Изчисляване на прогнозен размер на парично обезщетение за  … т и раждане"

Pushpin справка за това на какви суми са ви осигурявали –
"Справка за социалното осигуряване"
Там ще видите осигурителния си доход. За месеците, когато сте били в болнични, ще са повече суми - съберете ги.   Wink

Pushpin справка за изплатените болнични -
"Справка за изплатени парични обезщетения и помощи от ДОО ч … НОИ по ЕГН "

Pushpin справка за статуса на болничния (кога е предаден, изплатен ли е, всички данни по него – попълнени от доктора и счетоводството)
"Справка за представени в НОИ документи и изплатени обезщет … мощи от ДОО"


Как се изчисляват болнични? актуализирано за 2011, благодарение на Стики

# Болнични за Общо заболяване (всички различни от 45-дневния болничен за бременност и последващите за раждане)
КСО чл.41
- Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване се изчислява в размер 80 на сто, .... от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху които са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 18 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на неработоспособността. Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване не може да надвишава среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението.

# Болнични за Бременност и раждане
КСО чл.49
- Дневното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер на 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 24 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на временната неработоспособност поради бременност и раждане. Дневното парично обезщетение не може да бъде по-голямо от среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението, и по-малко от минималната дневна работна заплата, установена за страната, и се определя по реда на чл. 41, ал. 2 - 5.

Кога се изплащат болнични? - Болничните се изплащат в срок от 10 работни дни след подаването им в НОИ от работодателя/счетоводството.

Кога бъдещата майка има право на обезщетения?

Какво включва майчинството?

Застъпване на майчинства

Процедура по прехвърляне на отпуска за гледане на дете до 2 г

Данъчни облекчения за деца 2021


Предходна тема: Тема 92

Последна редакция: нд, 21 авг 2022, 22:59 от Не се сърди, човече

# 1
 • Мнения: X
Нарочно пак цитирам норматива...В интерес на истината не пише член за това обезщетение и да, при неползване на този отпуск майката получава 50 % от обезщетението. Аз и колеги тълкуваме написаното така, както го казахме вече. От единия отпуск да се влезе в другия. Но ако адвоката е намерил вратичка...и даде нещо черно на бяло, съм склонна да променя мнението си.
Ала-Бала,

Благодаря, наясно съм с норматива. Затова реших да попитам адвоката на какво основание обжалва преизчисляването при ползване на болничен. Явно не желае да каже каква вратичка ползва. Само каза че няма изгубено дело (възражение) срещу НОИ.
Все тая, ще продължавам да се ровя да разбера. Ще пиша ако открия нещо интересно.

# 2
 • Мнения: 22
Здравейте,

45 дневният ми болничен е входиран в НОИ миналата седмица, но забелязвам някои съществени разлики с предходните ми болнични.Притеснява ме , че пише “НЕ Е ОТБЕЛЯЗАНО”, а във всичките ми останали болнични е “ДА”. Дали е грешка от счетоводството ни и от НОИ ще ми го върнат ? Някъде бях попаднала на подобна публикация, но не я намирам и не помня какво отговорихте. Извинявам се, ако се повтарят.

Благодаря !

# 3
 • В полите на Пирин планина
 • Мнения: 20 190
she.wolf
Трябва при т. в да пише "да".
Ако има некоректни данни от НОИ ще изпратят писмо до работодателя.

# 4
 • Мнения: 7
Здравейте, имам следния въпрос, имам стаж поне 10 години на трудов договор, в момента работя на граждански договор и  това ще е около 1 година, след това възнамерявам да започна работа отново на трудов договор, в такъв случай ще имам ли право на майчинство или трябва да мине определено време през което да съм работила отново на трудов договор и колко е то?

# 5
 • София-Младост
 • Мнения: 23 058
Поне 1 ден, за да влезе ТД в сила. Ще имате право на обезщетение.

# 6
 • Мнения: 3
Здравейте, днес разбрах, че съм забравила да отида до ЛЛ на бебето за третия болничен след раждане. Трябваше на 16.05 да ми напише последния болничен. Какво следва? Ще може ли със задна дата?

# 7
 • София
 • Мнения: 262
Здравейте, има ли някакъв срок за подаване на заявление за еднократната помощ от общината при раждане на дете и може ли да се подаде заявление за такава онлайн? Благодаря предварително!

# 8
 • Мнения: 739
Здравейте, днес разбрах, че съм забравила да отида до ЛЛ на бебето за третия болничен след раждане. Трябваше на 16.05 да ми напише последния болничен. Какво следва? Ще може ли със задна дата?
Да, може да ви го издаде със задна дата. Не е проблем.

# 9
 • Мнения: 4 704
Здравейте, има ли някакъв срок за подаване на заявление за еднократната помощ от общината при раждане на дете и може ли да се подаде заявление за такава онлайн? Благодаря предварително!
Зависи от общината , всяка си е със собствени изисквания. При нас не може онлайн и срокът май беше 3 месеца.

# 10
 • Мнения: 5 720
Срокът е до тригодишна възраст.Обади се питай в общината дали и как може онлайн да подадеш.Лично аз ходих на място и двата пъти,но имат достъп за количката и влезнах без проблем.

# 11
 • Мнения: 376
Здравейте! Майчинството ми изтече края на април. Имам 50дена натрупана отпуска, която използвам сега. Възможно ли е да ме съкрати работодателя и да получавам 10месеца борса?

# 12
 • Мнения: 477
Здравейте, искам да попитам взимам болничен защото съм бременна и този месец взех последния от полагащите ми дни и доктора ми каза или да пусна отпуск или трябва на ТЕЛК да ходя. Въпроса ми е ако взема отпуск ще си прецакам ли майчинството осигурявана съм на брутото и ако пусна отпуск после ще се гледат назад месеците и отпуската може да ми намали мачинството. Да си продължа ли с болничния?

# 13
 • Мнения: 546
Здравейте, от 09.06 ще започне 45 дневния болничен преди раждане, като в момента съм втора година в майчинство. Болничния може ли да го взема по-късно или по-рано и какъв е срока да го предам на работодателя? Предстои ни да пътуваме, затова се чудя как да се случат нещата.
Също така, от започването на 45 дневния болничен ли майчинството за първото дете става 50% ? Смятам да го прехвърля на едната баба, но може би ще се случи юли месец, когато пожелая ли може да стане това?

# 14
 • София
 • Мнения: 2 492
Здравейте,
имам въпрос, свързан с третата година майчинство.
Доколкото разбрах тя може да се вземе по всяко време до навършване на 8-годишна възраст на детето (6 месеца майката и 5 месеца бащата, които може да прехвърли).

Въпросът ми е: може ли да се вземе на части? Например да ползвам един месец сега, един месец след една година...?
Ако не може - то може ли частта на майката наведнъж и след някоя - друга година бащата да вземе неговата?

Благодаря ви.

Общи условия

Активация на акаунт