Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 52

• 39 496
  • 736
  •   1
Отговори
# 450
Може ли някой да ми обясни кога и защо захарта се повишава не един, а два часа след хранене.
Това го установих при мен скоро, не всеки път. Меря понякога да видя как ми се отразяват храни.
Например вчера след вечеря, която завърших с ред черен шоколад, 1 час след това глюкомера показа 5.5. Реших да премеря след още един час 6.7.
Може би с някои храни се качва по-бавно?
Да, всяка храна качва различно, затова се наричат бързи и бавни ВХ - има храни , на които пик на КЗ е на 3ти час.....освен това зависи и в каква комбинация е храната, там вече трябва яко бодене за да може човек да се ориентира кое как защо, и не при всички хора действието на дадена храна е еднакво.....сложна работа Simple Smile

Благодаря.
Обикновено меря след първи час и ако е ок не се занимавам повече. Само ако е висока проверявам дали спада. Скоро открих, че се вдига някой път на втория час и разбрах, че нищо не правя 🤣.
И не знам защо се плаша на захар 6.7, когато знам, че до 7 и нещо е нормално.

# 451
Момичета, снимах 2 страници от Код диабет на Фънг, дано излязат, за да не обяснявам аз 🙃

# 452
Ако вляза в твоя тон, бих казала: Ами ако беше прочела, щеше да видиш, че стеатоза може да се получи и при вирусни инфекции и пр., не само при плюскане.

Та ако бяхте прочели статията, щяхте да видите, че стеатозата е два вида и се лекува с медикаменти (може би не винаги все пак).

С най-добри чувства те съветвам да започнеш да четеш повече литература. Книги от мед. специлисти.
Фънг доста добре ще ти обясни нещата. Кендрик също.
И се изразяваш неправилно и подвеждаш.
Човека в статията ясно казва ограничаване на храната, а не спиране. Това са различни неща.
Затова има огромна космическа разлика м/у режим с правилно хранене и фастове и калорийно ограничаване.
Ефекта от ограничени калории е пагубен за организма, но фаст - не.
Прочети Фънг, Кендрик. Може и да разбереш защо има омазняване.
И това, че някой е професор по медицина за мен не ми е авторитет.
Предвид нивото на медиците и нуждата сама да се лекувам е достатъчно красноречиво за нивото.

Дали? Четох, че когато няма достатъчно глюкоза в тялото, т.е. прекалено ниска кръвна захар, черният дроб започва да използва запасите си. Но не знам защо е повишена, а не в норма, примерно.
По-добре запасите да си използва, а не да му даваме още и още и да се чуди на корема ли да ти лепне сега излишното или на задника.
Тялото си има естествени механизми да произвежда небоходимото количество гликоген.
Че то дори и от протените си изработва гликоген.
Ето на, днес омлет със сирене и масло. И салата от домати, краставици, и настърган морков.
Разбира се много хора си мислят, че няма В тук.
Ама не е така. И съм приела напълно нормално количество въглехидрати от салатата си, каквито ми трябват и такива, че да ни ме причиняват спадове и скокове.

Може ли някой да ми обясни кога и защо захарта се повишава не един, а два часа след хранене.
Това го установих при мен скоро, не всеки път. Меря понякога да видя как ми се отразяват храни.
Например вчера след вечеря, която завърших с ред черен шоколад, 1 час след това глюкомера показа 5.5. Реших да премеря след още един час 6.7.
Може би с някои храни се качва по-бавно?

След като имаш ИР, защо ядеш цял ред шоколад. Моят е 85%, имам и 90 и няма как цял ред да изям. 1 блок го чупя на 4 части.

Това е линк, който не аз го давам, а ми го изпратиха в темата .Той професора и другите неща си ги говори като статини и т.н. дето си му ги пишат в учебника  и за които и моето мнение се различава.
Елора, ти изглежда си на тази ВМ-НВХ диета, да те питам, как мина на нея, каза от утре почвам и тотално смени режима или започна с постепенно намаляване на въглехидратите докато стигнеш на нея. Кое според теб е по добрия вариант, рязка смяна на текущото ми хранене и от утре да започна ВМ-НВХ диета или постепенно да намалям въглехидратите? Дай някакъв съвет от твоя опит, кое е по добре. Пиеш ли допълнително добавки, които мислиш че ти помагат?

Честно казано омръзнало ми е да разказвам едно и също. И нямам време сега. Писала съм доста подробно какво съм яла и какво съм правила.
Може да ми видиш мненията, но едва ли имаш толкова време за губене.
Аз бях веган и вегетарианец накратко. Анатемосвах протеините. Процеса на увеличаване на протеини беше бавен, но дойде ден да си дам сметка, че щом досегашното ми хранене не ми е помогнало, то не виждам защо да не пробвам нв.
И се получи.
Пия добавки от които аз имам нужда. За теб не знам. Ще трябва да изследваш. Не се пият добавки, само защото ние тук ги пишем.
Виж магнезия може да го пиеш. Но да е качествен.
Магнезий, тренирам, няма как. Той си е безобиден за пиене.
Желязо - с анемия съм от много време, но не ир е виновна за това.
Витамин Д и С също.
Комплекс В витамини, но не редовно. Скоро ще си видя нивата на В 12.

Последна редакция: сб, 11 юни 2022, 16:22 от Елора

# 453
Писах, писах... и взех че го затрих.
Леко са ми странни тия писания и питания за овесени ядки и филии, като най-отгоре на страницата пише ВМ-НВХ и кето, не знам дали е от мен това. Все едно аз да вляза в тема където масово са вегетарианци и да питам какво мислят за моите прословути кюфтета Grinning
Колко стриктен е режимът на всеки тук е различно, но наистина повечето не сме фенове точно на споменатите храни и това не би трябвало да е изненада.
Не че не обичам хляб, картофи, ориз, паста, бира... обаче като знам ми вредят, гледам да не посягам към тях или поне да е много рядко. Не е краят на света, казвам го като човек дето отделяше време да си омеси хляб вкъщи с години, че в магазините не беше достатъчно добър а пък обичам. Беше това каквото беше, от 4 години хляб вкъщи има само за гости евентуално. Гарантирам на който поиска че не съм пострадала нито физически, нито психически от липсата му.

Разликата между фаст (пълно отсъствие на храна за някакво време) и недохранване е голяма. Нещата дето се случват в тялото при едното и при другото са различни и съответно и резултатът няма как да е един и същ, не и в дългосрочен план.
Стеатоза и аз не мисля че се получава само от "плюскане", както деликатно се изрази потребителката по-нагоре. Нито пък само от пиене. Нито пък само при наднормено тегло. Ама ето че имаме човек дето казва че няма излишно тегло, но пък има висок инсулин още на гладно, а също и стеатоза. И пита човекът тук какво мислим. Ами каквото мислим, си го казваме щом пък ни пита, къде е проблемът в това?

Това с "недостатъчното" глюкоза в тялото донякъде ми е ясно защо много хора го считат за опасно, но явно не е ясно как точно се стига до там... Предимно не е от недостатъчно погълната глюкоза или други въглехидрати. Ако не изям достатъчно, тялото ми спокойно си произвежда там малкото дето му трябва. Ако обаче инсулинът ми е много, регулацията куца и там вече може да слезе прекалено ниско нивото. Както и често става с диабетици на инжекции инсулин, няма как дозата в инжекцията винаги да отговаря на нуждите им и съответно имат такива епизоди понякога.
Повишена само сутрин мисля че ефект/феномен на зазоряването го наричаха (Dawn Phenomenon, Dawn Effect), може по това име да се потърси по-подробно четиво. Признавам си че аз не съм се зачитала подробно понеже не ми е трябвало, но се е обсъждало доста пъти и в тези теми тук.

dedri2, промяна в режима при някои работи по-добре от раз, а при други постепенно. Което ти е по-приемливо за теб, него избери, ама избирай едното и действай. На някои им е трудно да сменят навиците изведнъж, но пък на други им е по-труден контролът когато го правят постепенно. Ако си го наумиш, ще стане, независимо кое от двете предпочетеш. Това е само началото, един път адаптираш ли се вече няма да има значение как си започнал.
За мен беше по-лесно постепенно, но с уговорката че аз през повечето време живея сама и няма кой да внася и размята неподходящи храни край мен. Съответно като няма вкъщи такива, просто не ги ям. И че започнах посред лято, когато беше пълно със зеленчуци в сезон и ми беше лесно отначало да си наваксвам с тях нещата които ми отпаднаха от храненето, аз съм си фен на салати всякакви.

# 454
Не знам дали за моите питания стана въпрос, или за колежката с повишена глюкоза часове след храна. Аз още не съм се изследвала за ИР, защото оплаквания имам от скоро. Както друга форумка каза, може и с глутена да имам проблем, и оттам реакции, а не заради инсулин. Но съм решила и двете неща да тествам сега.

С хляба ми е изключително трудно да се разделя, затова приемам съвети, как се спира. То ясно, с дисциплина, и наблягане на другите храни, но например при вас как се случи… Иначе обожавам и салати, но ето и кофти храносмилане имам, затова през по-голямата част от времето, зеленчуците ми трябва да са сготвени, и много рядко ям бобови, нахут и такива. Взела съм сега едно прясно зеле пак да се пробвам за салата, че не мога марулка, дано този път не ми раздразни стомаха, както миналия месец.

# 455
Защо черния дроб бълва глюкоза? Simple Smile от това което съм изчела и на този етап съм разбрала с просто думи е: Мозъка е най-егоистичния орган, той се храни с глюкоза, и когато му се спре приема на ВХ, той кара черния дроб да му изработи глюкоза, с която да се захрани Simple Smile От там нататък процесите са толкова сложни, и както е ясно при всеки индивидуални - няма ендозначен отговор. Затова както каза Джереми, важно е в процеса на търсене към идеалния хранителен режим, всички органи да работят правилно , не да се поправя един проблем, за сметка на друг.....Иска си много много, ама наистина много четене....за съжаление тук еднозначен отговор няма....Затова си нищим  разни проблеми от тук от там, и се надяваме да съберем картинката, но при всеки е различно, кой,  колко, каква храна изяжда, кога я изяжда, колко е активен физически, колко дефицити има на витамини и минерали.........Ето- аз съм щастлива, че оправих захарта...ама сега е ред на щитовидните, а там имам и за червата да ровя, та после и половите хормони....пълна лудница....пътят ще е дълъг, но важното е човек да не се отказва Simple Smile

# 456
Има един процес, наречен глюконеогенеза. Тялото ви си произвежда глюкоза от мазнините ви (видими или не) в черния дроб.
Аз режима го започнах веднага без преходни периоди, но това е и до психологическа нагласа.

# 457
[

След като имаш ИР, защо ядеш цял ред шоколад. Моят е 85%, имам и 90 и няма как цял ред да изям. 1 блок го чупя на 4 части.

Елора, с най-добри чувства, чета те и научавам много, за което благодаря.
Но въпроса ми беше друг. Никъде не съм питала колко шоколад да ям. Ако не ти се отговаря просто подмини 😉

# 458

Но въпроса ми беше друг. Никъде не съм питала колко шоколад да ям. Ако не ти се отговаря просто подмини 😉
Grinning
Ами въпросът е някак странен,предвид, че не си отскоро тук.
Би трябвало вече да си разбрала ролята на кръвна захар и инсулин и порочния кръг в който се въртиш с ядене на въглехидрати.
А също така е важно и какво си вечеряла, защото и това влияе. Така че има неизвестни във въпроса ти. И отговорът е ясен. Защото може да си яла салата с яйца, ама може и пица, ориз, баница или нещо друго с в да си хапнала.
Също така вдигането на кз ще бъде последвано от бълване на инсулин.
Този отговор бива ли го?

А днес хапнах баница. Нали задушница. Развавахме череши, жито и баница. Домашна.
Току що измерих кз - 8 Mr. Green
Отивам в ъгъла да се срамувам.
Добре че я ям на два месеца.
След час пак ще измеря.

# 459
Елора, колко време след баницата е тази кз.
Аз писах веднъж за подвеждащо гювече, уж мусака с тиквички и кайма , заливка, а вътре ориз.
Няколко хапки, после и дюля, уж печена, а се оказа от компот, та думнах 8,1 на първи час.
Залудех, а бяхме в колата, прибирахме се от почивка.
После си се сниши.
Нали при здрави хора, които се хранят с вгх, това е нормална стойност на първи час, къв срам 🙄.

Аз обядвах днес пилешко бутче печено плюс още една кълка и салата домати, лук и червени чушки от буркан, на първи час 5,2. След 4 часа , 5,0.
Доволна съм.

# 460
Момичета, аз съм в шок мисля, че ГГТ не е с мойте резултати егати. Аз такива стойности не съм виждала на глюкомер никога. Сутринта когато преди да отида беше 6.2. с него, на 60 мин 10,на 120мин.6.9кз.да кажем, че не мери вярно, ама чак с толкова, плюс това КЗ и в лаборатория миналите пъти все била 6.4,   5.9 ама 4 и нещо никога. А какъв е пък този инсулин на 60мин.пфф възможно ли е да са прецакали пробите.

# 461
Елора, колко време след баницата е тази кз.
Скрит текст:
Аз писах веднъж за подвеждащо гювече, уж мусака с тиквички и кайма , заливка, а вътре ориз.
Няколко хапки, после и дюля, уж печена, а се оказа от компот, та думнах 8,1 на първи час.
Залудех, а бяхме в колата, прибирахме се от почивка.
После си се сниши.
Нали при здрави хора, които се хранят с вгх, това е нормална стойност на първи час, къв срам 🙄.

Аз обядвах днес пилешко бутче печено плюс още една кълка и салата домати, лук и червени чушки от буркан, на първи час 5,2. След 4 часа , 5,0.
Доволна съм.
Час, може би час и половина най-много.
Лягам да медитирам. После ще я меря пак.
И ще правя вечеря. Стандартна.
Абе аз за Бог да прости си хапнах, той сигурно ми е простил, ама панкреаса не ми е простил Joy Отвикнал е от баница.
Май от 3 месеца не бяхме правили. Но пийнах и малко прясно мляко с нея. Но малко. Да кажем 60-70 грама.
В интерес на истината имаше си ефект от фаста вчера.
Но вчера се ядосах и вечерта ревах. Та се чудя дали нещо кортизола не съм вдигнала.

# 462
Нищо ти няма, прогнозирам петица на втори час.
Ще чакам да напишеш.
Теб те имам за излекувана . Малко баница няма да те събори.

# 463
SatisfiedLaughingLaughing

Grinning
Ами въпросът е някак странен,предвид, че не си отскоро тук.
Би трябвало вече да си разбрала ролята на кръвна захар и инсулин и порочния кръг в който се въртиш с ядене на въглехидрати.
А също така е важно и какво си вечеряла, защото и това влияе. Така че има неизвестни във въпроса ти. И отговорът е ясен. Защото може да си яла салата с яйца, ама може и пица, ориз, баница или нещо друго с в да си хапнала.
Също така вдигането на кз ще бъде последвано от бълване на инсулин.
Този отговор бива ли го?

Бива го Laughing благодаря.
Ако бях яла пица и т.н. нямаше изобщо да питам Grin
Вечерята беше пиле със зеле + шоколада и захарта предвид шоколада си беше съвсем наред. Въпросът беше защо чак на втория час се вдига.

Ти пък захар 8 - аз съм виждала 9 след две малки палачинки със сладко.
Сега да не ме погнеш, че ям палачинки Satisfied Laughing За 8 месеца съм яла два пъти, единия беше за експеримента.

# 464
Ох, излъгах за мусаката с ориза и дюлята. Видях си записките.
Първи час, 9, 1 тадаммм.
Втори час 3,3 .
Ето класика в жанра .

Затова бягам от такива неща. Екстра съм си вкъщи. На почивка все някоя издънка става.

Сладко, и аз още експериментирам, но всичко писано тук се потвърждава, колкото и да сме различни.

Общи условия

Активация на акаунт