Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 52

• 39 533
  • 736
  •   1
Отговори
# 390
Да, в лабораторията стоим. Има изисквания, прочетете си ги - да не се пие кафе, да не се пуши, да не се разхождаш, стоиш на едно място.

Относно въглехидратите - ние тук сме основно с нисък прием на въглехидрати, от зеленчуци само и тук там малко млечни. Не гоним 75 грама. Иначе информацията е в първи пост, прочетете го още веднъж.

Аз лично не съм пила метформин или други препарати, конкретно който е пил ще ти обясни подробно за храненето. Азара пиеше и не ядеше въглехидрати май.

# 391
Момичета, Миоки повече няма да пише във форума.
Политиката на форума е неприемлива за нея и отказва да е потребител.

# 392
О, това за мен е голяма загуба за нашата тема.
Пожелай и здраве и късмет.
Много ще ми липсва 💔

# 393
  • Столичанин ама не в повече :D
Жалко, въпреки че откъм хранене мненията ни бяха като ин и ян, ми беше интересен персонаж, да е жива и здрава. Hug
Интересното е, че тая седмица съм баш на нейния режим, месо, чери домати и вино (ама миналата пък беше боб леща, нахут).

# 394
Жалко наистина, ще ми липсват нейните включвания тук.

# 395
Какъв е проблема с политиката на форума? Дайте да си направим групичка във Фейса примерно....на мен ми е много комфортно при вас.......толкова много ми помагате и не само на мен.....тя и Долчето не пише, пратих й ЛС, но не ми отговаря и не знам каква е причината Sad

Благодаря  на всички за милите думи, които наистина ми помагат.....Аз имам много силно развито 6то чувство....винаги е било така...не мога да го обясня....до онзи ден преди да пусна изследванията, бях на 1000% убедена, че резултатите ще са хубави, но като си тръгвах от лабораторията изведнъж ми пресветна: "Ами ако ми излезе нещо завишено....оцветено в червено....?" И така и стана с тоз фолат...и се паникьосах......още не мога да се порадвам на глюкозната "победа" Та явно проблема ще се окаже от добавките......знаех си че ще се "подхлъзна" аз с тези неща...ама........спирам всичко........ще пусна нови след 2 седмици......колкото до ЩЖ съм почти сигурна, че няма да ми изпишат хормон с тези стойности/вече говорих с една позната/лекар/ без да съм й обяснявала кой знае какво, та нейния отговор беше: "С това ТСХ- не си за хормон" Защо само него гледат тези доктори? Ще чета още......не знам какво ще предприема..ще изчакам да мине прегледа при ендото на 21ви и да пусна новите....

dices- пробиотици не е редно да пиеш за да предотвратиш страничните реакции на метформина...ако той не ти понася, не мисля че те ще ти помогнат....Според мен си пусни и хормони и витамини преди да започнеш лечение, защото много си взаимодействат нещата, и да не стане каша като при мен........

# 396
Получи перманентен бан ей така.
Просто е осъмнала една сутрин с него.
И няма да прави нов акаунт.

# 397
Оффффф, това е много дразнещо.......на ясно съм, че админите няма как да се обясняват на всеки, който е нарушил по някаквъ начин правилата, но така като те оставят в нищото......е много гадно Sad Давайте да си  изместим някъде групичката ......Сигурна съм, че много хора четат и независимо, че не всички пишат/по ред причини/ -много хора имат нужда от помощ.....и следейки "пътя" на членове от групата бихме били полезни със сигурност....

Джер, ти всъщност с какви здравословни "отклонения" си....имаш ли проблеми с ИР? Май само от към ЩЖ съм останала с впечатление от стари постове...ИМам интерес към твоя хранителен режим....знам, че се разминаваш с повечето от "нашия" тук......

# 398
е, аз не разбирам защо, какво е направила.. Освен да помага?!

# 399
  • София
Много жалко, ще ми липсва. Изобщо всички вие които пишете, моля ви не се отказвайте. Много ми помагате, и вярвам че не само на мен. Чета всичко и когато съм на ръба да махна с ръка и да зарежа /за пореден път/ всичко, като почета тук и ме стимулирате. Въпреки, чи ми беше доста трудно в началото, сега си давам сметка, че този път го извървях с вас и благодарение на вас. Hug

# 400
е, аз не разбирам защо, какво е направила.. Освен да помага?!

Аз хвърлих едно око на последните й публикации, виждам че е писала в тема за Войната в Украйна.......не видях нещо "извънредно", но в напълно възможно да е имало спор, който модераторите за затрили вече......тези теми са деликатни....Жалко, че не ти дават шанс да си изказваш мнението.....Миоки е напълно разумен и интелигентен човек, и не вярвам да е "изгубила контрол" ........

# 401
Аз видях онзи ден аватара й в някаква тема, а името й беше сменено на Перманентен Бан или нещо такова и си помислих, че сама го е сменила. Егати тъпотията.

# 402
Здравейте, видях темата и искам да ви попитам относно ИР, тъй като виждам че сте дали доста съвети и се опитвате да помогнете на доста хора.
На профилактичен преглед на ехограф ми казаха, че имам леко омазнен черен дроб. След посещение на гастроентеролог  си направих изследвания, това което се вижда от тях е че :
кръвната захар на гладно ми е 5,3 а инсулина 20.
HOMA-IR  е 4,9 при референтна стойност до 2,5.
Тъй като никой от лекарите не ми каза какво да си изследвам, и каква може да е причината, от това което намерих в интернет като информация и от първата страница на темата си пуснах изследване за гликиран хемоглобин, който е 5,1 при референтни стойност от лабораторията 4,8-5,9, желязото ми е на горната граница, тоест няма липса, хемоглобин и той е почти на горна граница, което би изключило анемия. Фолиева киселина и витамин Б12 също са в норма, калий, калций и натрий в норма.  Но забелязах, че вит. Д е 29, което ми изглежда ниско, въпреки че реф.стойноста започва от 20.
Като цяло нямам никакви оплаквания, теглото ми е нормално към слабо(мъж съм), без мазнини по коремната област. Не изпитвам постоянен глад както го описват в различни статии. Сутринта като закуся купа варени овесени ядки след това до към 13:30 -14:00 часа не усещам абсолютно никакъв глад.
От януари месец тази година пия рибено масло по 2гр. на ден. Възможно ли е то да е причинило високи стойности на инсулин.
Също така възможно ли е инсулина да е висок, ако съм стресиран в момента на взимане на кръв. При взимането на кръв винаги ми е много притеснено и стресирано, защото след като ми вземат кръв винаги ми прилошава и ако не съм седнал или легнал веднага след взимането на кръв  се строполявам на земята.
Виждам, че някои от препоръките са за отслабване, но при мен няма накъде, освен ако не стана кокали и кости.
Друго, за което си мисля е че в последните две години, физическата ми активност е доста ниска, работя седнал цял ден и в последните две години от вкъщи, което може и да е провокирало нещо.
Може ли да имам ИР без да имам симптоми?
Относно храненето аз и досега с всяко хранене винаги ям и салата, просто така съм си свикнал, не че го правя насила. Ям и доста месо, яйца и сирене.
Какво бихте ме посъветвали, освен спорт, който вече започнах. Относно физическата активност кога е най-добре да се спортува, преди ядене за да може да се изгори всичката глюкоза в клетките, за да може след това да не се генерира толкова инсулин, или веднага след ядене.  Някой беше писал за след ядене да се ходи 20-30мин бързо, но това не е ли ако имаме висока кръвна захар, което при мен не е така.
На ендокринолог ли трябва да отида или пак на гастронтеролог?
От това, което чета в интернет, единственото лечение е с метформин. Вие всичките ли пиете метформин в някава доза. Ако ми го изпишат трябва ли да го пия, при условие че кръвната ми захар си е нормална? А с моя омазнен черен дроб ми се струва, че изобщо не трябва да го пия този метформин, така ли е?
А диетата, която препоръчвате как я започвате. В една от темите, четох мнение на Невена, че рязката смяна на диетата води до проблеми и не трябва да се прави рязко.
В момента  започнах да пия карсил за черния дроб, което е извлек на бял трън, вит. Д след ядене, и магнезий преди лягане. Спрях рибеното масло, тъй като незнам дали то не е виновно за това.
Съжалявам, че имам толкова много въпроси, но някак си всичко ми се случи от нищото и някак си имам доста въпроси, на които не мога да намеря отговор.
Благодаря ви предварително за коментарите и съветите

Последна редакция: пт, 10 юни 2022, 12:48 от dedri2

# 403
Здравей dedri2, много бих искала да ти отговоря подробно на всички въпроси.....но аз самата имам още много неща да си изяснявам, а нещата които знам със сигурност са:
Стойностите на Инсулина в твоя случай са проблем. Нивото му не се влияе от ниаккви външни фактори и показателите му на гладно са доста красноречиви. Т.е в твоя случай за високи....колкото до симптомите, в темата има хора които нямат проблем с килограмите...това не винаги е показател, но според мен е по-скоро изключение. Нормалните стойности на инсулин на гладно са до 7-8. Когато инсулина е висок в организма, той държи все още КЗ в "добри" стойности, и ако с времето не се вземат мерки, панкреаса се изчерпва от към бълване на инсулин и тогава вече КЗ започва да се качва........КЗ в твоя случай над 5 също е леко завишена, оптималните стойности са около 4.6.
Метформина не е задължителен и с тези стойности едва ли ще ти изпишат такъв, но зависи на какъв лекар ще попаднеш...Моята дъщеря е с подобни стойности с потвърдена ИР преди 3 месеца- КЗ 5.2 - Инсулин 18 и ГХ 5.7 но при нея има натрупани кг около корема. При нея също има дефицит на вит Д.....За сега е само на хранителен режим и запълване на дефицити....ендото каза, че ако не се справи с храната ще включи метформин....Предстои нов преглед....
Резултати "в норма" няма - има си за всеки показател оптимални стойности...вит Б12 например трябва да е в горни граници, ако е под средата също се води дефицит...същото важи и за хормоните на ЩЖ, хората си мисля че след като са в референтните граници- всичко е 6. Стойностите на инсулина са по същият начин.....не знам защо е толкова завишена горната граница по лабораториите. Но нещата са много навързани и взаимодействащи всички показатели...

# 404
Аз имам въпрос: Защо инсулина му е 20 на гладно, ако се храни уж с месо,яйца,салати ,сирене и полезни мазнини и т.н.
Няма надн.тегло нито корем. Предполагам и алкохол не консумира?
Освен ако не изяжда джънк фууд, но ще се отрази веднага на теглото или корема.
Овес.ядки не може да са причина...или?
Висок Стрес и лош сън може би комбинирано с никаква физ. активност?

Последна редакция: пт, 10 юни 2022, 11:03 от Didity02

Общи условия

Активация на акаунт