Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 52

  • 39 491
  • 736
  •   1
Отговори
# 495
  • Мнения: 476
Възможно е, ако си на режим, той да е дал резултат. За инсулина и аз нямам предположения.
Но тези стойности, които написа, на 60 и 120 мин, замерени с глюкомера, ми се струват странни за такъв гликиран хемоглобин, който бих казала, че е идеален.

# 496
  • Мнения: 99
За дъвките освен подсладителите, самото дъвчене подава сигнал на мозъка да се отдели стомашен сок, а аз съм с гастрит. Ще трябва да си наложа да мина на протеиново хранене вместо В, филе, яйце, но пак борбата с махането на хляба ми е много зор… всичко друго няма проблем - сладко, картофи, ориз ще махна, но хляба е моята “дрога” …
А какво ако ям плодове на закуска, череши, киви? Зимата освен банан обаче, трудна работа…

Аз също като теб имам голям проблем с хляба, просто така съм възпитан от малък, на масата без хляб не се сяда, а и много го обичам, Не че ям много, просто филия, две хляб. Преди една седмица за първи път си видях резултата с високия инсулин на гладно и след малко четене в интернет, веднага спрях всякакви сладки, шоколад, ориз и не ми липсват, нямам проблем да не ям сладко и шоколад , но хляба си ми е голям проблем и на мен.
Поразрових се да видя дали няма някакъв кето хляб, като заместител и видях, че продават някакви, но всички тези кето хлябове, които ги продават са направени със слънчогледово и ленено семе( според мен по голямо количество слънчогледово семе, че е евтино и в БГ го има много). Проблема на това е че според последните изследвания лененото семе разбърква  хормоните при мъжете и изобщо не е препоръчително постоянното му ядене, а слънчогледовото семе съдържа много омега-6, затова и олиото не го дават като добро. А при консумирането на много омега-6, ти се губи баланса омега3-омега6 и започват доста други проблеми. Преди няколко дни, като четох първата страница на темата, пишеше за диета Зоната, и от няколко дни я чета. Там обясняват точно това с баланса на мазнините . Затова примерно и Невена в различни постове, в които я чета обяснява че пие рибено масло в големи количества, за да не загуби този баланс.
Ако някой от темата все пак си купува или прави нисковъглехидратен хляб( без слънчоглед и лен), може да каже или препоръча как го прави, аз също ще чакам отговор като теб.

Относно гастрита ти, като човек който е имал гастрит и язва преди години, ще ти кажа да внимаваш много с някои зеленчуци. Това зеле, което си взела за салата внимавай, повече от веднъж в седмицата не го яж, по скоро варено. За марулята също забрави, дразни страшно много стомаха и няма да имаш полза от това. Пробвай каквото ти се отразява зле, вариш го. На мен краставици и спанак добре ми действаха, можеш да ги пробваш, сега ги има и не са толкова скъпи, може и един домат.  Череши и киви за закуска също ще ти дразнят стомаха, не ги яж, а и ще ти вдигнат кръвната захар и инсулина и изобщо няма да те заситят и след час ще си гладна, тоест отново храна и отново висока кръвна захар и инсулин.

# 497
  • Мнения: 397
но пак борбата с махането на хляба ми е много зор… всичко друго няма проблем - сладко, картофи, ориз ще махна, но хляба е моята “дрога” …
По спомен аз махнах хляба заради вероятно подуване, глутен, за това че е carbs и става на глюкоза и т.н., някой друг клип изгледох като този и вече не ям хляб. Най-трудно е в началото първата седмица. (Има бг субтитри) "30 дни без хляб" а като махнеш изцяло хляба, не купуваш шоколад за мазане, кашкавал за филийки сандвиччи, шунки и подобни вредни храни.
https://youtu.be/JdtTFbqaW9U

Последна редакция: нд, 12 юни 2022, 17:04 от Didity02

# 498
  • Мнения: X
Загледах един етикет наскоро, на печиво, подчертани бяха потенциалните алергени - пшеница, овес и още нещо. Между тях лимец беше неподчертано. Мисля да почета малко за лимеца и глутеновата толерантност, също сигурно ако е пълнозърнест, фибри ще има. Ама да бъде примерно истински лимецов хляб, не да пише лимец на етикета, после състав - бяло брашно 70% и лимец 10% и други глупости… Доколкото съм запозната, пшеницата откакто е започнала индустриализацията, много поддава на инженеринг, затова се е наложила масово. Дълъг шелф лайф и подобрена да набухва. Докато лимец и спелта не се поддавали на модификация и затова не са масови. Доколкото съм запозната, всякакви модифицирани храни също объркват метаболизъм, инсулин и други хормони, включително месото ако животното е хранено с просо примерно вчесто свободно пасяща кокошка. Иначе буквално и при мен става дума за една филия на ядене, и то не всяко, а някои яденета по-непитателни… Зимата бях започнала да закусвам овесени ядки, уж фибри, но си ми направиха проблем, до болница стигнах… иначе много добре засищаха. Също съм си купила брашно от пълнозърнеста спелта, с него си правя палачинка от време навреме, и не ми е проблем. Личи си, че почти няма глутен, защото палачинката се разпада в тигана, не става както с бяло брашно слепена. Като лекувах острия гастрит, ядох варени макарони от пълнозърнеста спелта, добре ми беше. Това е, че аз тепърва тази седмица ще пусна за ИР и за глутенова поносимост, да разбера тези реакции с пулса от какво са

Последна редакция: нд, 12 юни 2022, 16:52 от Анонимен

# 499
  • Мнения: 1 395
Възможно е, ако си на режим, той да е дал резултат. За инсулина и аз нямам предположения.
Но тези стойности, които написа, на 60 и 120 мин, замерени с глюкомера, ми се струват странни за такъв гликиран хемоглобин, който бих казала, че е идеален.
Гликирания и мен ме изненадва, но все пак той дава яснота за време назад знам ли, пък аз може да съм в началото на проблема. А и аз от години избягвам въглехидрати защото не ми е ок от тях, задържам вода и се подувам,та знам ли може да е такъв затова. Иначе не съм на специална диета все още за да са такива резултатите, карам си на стария режим, ограничавам В, но не съм ги изключила напълно, а и тези дни и шоколад хапвах. Много се обърках вече и отчаях, личната отсече, че не е диабет и толко. А какво е един бог знае. Ето ги тези изследвания от преди месец още тук    става объркващо, ГХ изобщо не кореспондира с глюкозата на гладно.

# 500
  • Мнения: 476
Възможно е, ако си на режим, той да е дал резултат. За инсулина и аз нямам предположения.
Но тези стойности, които написа, на 60 и 120 мин, замерени с глюкомера, ми се струват странни за такъв гликиран хемоглобин, който бих казала, че е идеален.
Гликирания и мен ме изненадва, но все пак той дава яснота за време назад знам ли, пък аз може да съм в началото на проблема. А и аз от години избягвам въглехидрати защото не ми е ок от тях, задържам вода и се подувам,та знам ли може да е такъв затова. Иначе не съм на специална диета все още за да са такива резултатите, карам си на стария режим, ограничавам В, но не съм ги изключила напълно, а и тези дни и шоколад хапвах. Много се обърках вече и отчаях, личната отсече, че не е диабет и толко. А какво е един бог знае. Ето ги тези изследвания от преди месец още тук    става объркващо, ГХ изобщо не кореспондира с глюкозата на гладно.
Да, и аз това се чудех при мен, защото кръвната ми захар на гладно беше 6,95, а гликираният хемоглобин 5,17... Обаче инсулинът ми на гладно е 23,9.

# 501
  • Мнения: 581
Хора, заместител на хляба няма......и колкото по-бързо свикнете с тази идея-толкова по-бързо ще го преодолееете.......може да се живее без хляб, колкото и ужасно да ви се струва...И на мен ми беше зор, н о като видях от 1 филия/независимо пълнозърест, лимец и не знам си кви глупости още/ колко много ми скачаше КЗ- нямаше начин да продължа да си го причинявам...

Дедри в лененото семе има много Омега 3- освен това е по-ниско ВХ от бадемовото брашно...иначе бадемите са в основата на кето печива,десерти и т.н Но с каквото и да замените бялото,пълнозърнестото и т.н брашна= няма да получите ни най-малко близък до вкуса на познатия ни хляб Simple Smile.........
Отделено обаче лененото семе се води PUFA /полинаситена мазнина/ и според РЕЙ пийт PUFA са най-вредните и възпалителни организма мазнини- на кого да вярвам и аз не знам....навсякъде се препоръчва прием на Омега 3......Не агитирам никой...само споделям какво съм прочела....Simple Smile
https://nauka.offnews.bg/news/Meditcina_21/Leneni-semena-Polzi-i … raveto_85274.html

Скрит текст:
PUFA / полиненаситени мастни киселини/
PUFA е основният източник на производство на простагландин. Рей  казва, че възпалението стои зад почти всички дегенеративни заболявания на стареенето, така че колкото по-ниско е, толкова по-добре. Междувпрочем, някои от въздействащите върху PUFA мускулни въздействия се медиират чрез арахидонова киселина (PUFA) и някои от простагландините, получени от нея.
PUFA силно увеличават синтеза на естроген, като насърчават ароматазната активност. С естрогенът е посочен като официален канцероген на уебсайта на NIH. PUFA инхибират 5-алфа редуктаза, наситените мазнини го усилват. Това е ензимът, отговорен не само за превръщането на Т в DHT, но и за превръщането на прегненолон в различни други полезни стероиди.  PUFA насърчават експресията на NF-kB и се смята, че е една от причините за инсулиновата резистентност и диабета.  PUFA има връзка с по-ниска телесна температура, наситените мазнини я увеличават (поне на теория). Наситените мазнини отделят митохондриите и повишават термогенезата, докато PUFA (особено чрез влиянието си върху естрогена) понижава телесната температура. Обикновено е доказано,  че топлокръвните организми с несвързани митохондрии живеят по-дълго и са много по-здрави от същите видове, които живеят при по-ниска температура или температурата им се понижава изкуствено. PUFA е мощен имуносупресор. Всъщност те се използват като венозна инжекция в болници, за да се предотврати тялото на пациент да отхвърли трансплантиран орган. Всичко, което потиска имунната ви система, ще увеличи риска от рак и някои други дегенеративни състояния. PUFA понижава LDL холестерола. Механизмът не е напълно известен от мисля, че действат подобно на статин. Статините сега са замесени в деменция и рак. Като цяло ниският LDL холестерол е обвързан с по-високия риск от рак и може да предскаже рака десетилетия предварително.
Кои храни съдържат PUFA-всички видове растителни олиа, ядки, чиа, семена, зърнени култури, просо, ленено семе, сусам,  мазни риби като сьомга, скумрия, сардини,  добавки съдържащи Омега 3 и 6.Изключение е зехтин, маслини и макадамия, които са MUFA и могат да се консумират умерено.

# 502
  • Мнения: X
Др Стен Екберг в ютюб е моят източник, там друго за полиненаситените мазнини казва. И да, и той отрича хляба… и независимо дали имам или не ИР, и глутенова непоносимост да се окаже, все ще го махам.,,иначе нямам против алтернативен хляб, не е нужно да е познатият бял Simple Smile

# 503
  • Мнения: 17 345
Др Стен Екберг в ютюб е моят източник, там друго за полиненаситените мазнини казва. И да, и той отрича хляба… и независимо дали имам или не ИР, и глутенова непоносимост да се окаже, все ще го махам.,,иначе нямам против алтернативен хляб, не е нужно да е познатият бял Simple Smile
Ти първо виж дали имаш ир, тогава умувай за глутен и видове брашна.
В тази тема , които сме с проблеми, хлябът е тема табу, защото ни е противопоказен.

# 504
  • Мнения: 397
Др Стен Екберг в ютюб е моят източник, там друго за полиненаситените мазнини казва. И да, и той отрича хляба… и независимо дали имам или не ИР, и глутенова непоносимост да се окаже, все ще го махам.,,иначе нямам против алтернативен хляб, не е нужно да е познатият бял Simple Smile
В сащ е може би най мразения доктор)) не знам защо всеки там с когото съм писала (поне 10души) му се подиграва. Съвсем объркани разбирания имат за храната..не се гледат че са най д. в света, ми пак самочувствие показват

# 505
  • Мнения: 581
Ето една рецепта за питки....аз я ползвам за малката да правя когато се налага да я изпращам по разни походи и трябва да си носи сандвичи.....лененото семе може да се замени с бадемово, кокосово или съвскупност и от двете брашна/който не желае да използва ленено семе./....
Скрит текст:
Спрях се на вариант с ленено семе/защото е с по-малко ВХ от бадемовото брашно/, но съм чела, че готовото натрошено, което се предлага в магазините се огранява/ ще пусна допълнителна информация относно ядките и семената/ купих си от ДМ златно  ленено семе-цяло, една малка кафемелачка и си го меля непосредствено преди приготвянето, а лененото семе държа в хладилника. Съставките са за 1 бр питка; 1 яйце , 1 и пол с.л ленено семе, 1 с.л хуск, 1 с.л крема сирене, 1 ч.л кокосово масло/разтопено/,бакпулвер и подправки...аз предпочитам по -силни като шарена сол и чубрица, че и лененото семе не е от най-вкусните 🙂 там всеки може да експериментира с каквото обича...Разбивам яйцето заедно с крема сиренето/с вилица/ добавям сухите съставки и кокосовото масло, получава се гъста лепкава смес и с мокри ръце оформям питката, слагам я в покрита с хартия за печене тавичка/поръсвам малко сусам/ и пека на 220 градуса във фурна без вентилатор за около 20 мин....за фурните трябва да се "нацели" времето, защото са различни, затова просто си следете да не изгори....МОже кокосовото масло да се замени с краве масло, но гледам да не прекалявам с животинските мазнини, затова предпочтеох да използвам кокосово....опитвам се да балансирам .....МОжете да експериментирате смело...аз съм правила много различни варианти, но този най-ми допада...









# 506
  • Мнения: X
Изглежда невероятно!

# 507
  • Мнения: 1 395
Възможно е, ако си на режим, той да е дал резултат. За инсулина и аз нямам предположения.
Но тези стойности, които написа, на 60 и 120 мин, замерени с глюкомера, ми се струват странни за такъв гликиран хемоглобин, който бих казала, че е идеален.
Гликирания и мен ме изненадва, но все пак той дава яснота за време назад знам ли, пък аз може да съм в началото на проблема. А и аз от години избягвам въглехидрати защото не ми е ок от тях, задържам вода и се подувам,та знам ли може да е такъв затова. Иначе не съм на специална диета все още за да са такива резултатите, карам си на стария режим, ограничавам В, но не съм ги изключила напълно, а и тези дни и шоколад хапвах. Много се обърках вече и отчаях, личната отсече, че не е диабет и толко. А какво е един бог знае. Ето ги тези изследвания от преди месец още тук    става объркващо, ГХ изобщо не кореспондира с глюкозата на гладно.
Да, и аз това се чудех при мен, защото кръвната ми захар на гладно беше 6,95, а гликираният хемоглобин 5,17... Обаче инсулинът ми на гладно е 23,9.
Ужасна работа. Известено ми е, че ГХ осредява стойностите, така че КЗ пак може да си скача нагоре надолу и той да е в норма. Особено при мен, защото както писах избягвам В, хляб, сладко, тестени ям рядко, позволявам си боб, картофи, ориз, но също доста умерено и така от години, просто ми е много кофти от тях. Миналата седмица си направих един сандвич на Вита с протеиновия хляб в, който имало само 20гр. въглехидрати, сложих малко кашкавал вътре и така ми стана лошо, на 60мин КЗ ми беше 8 /с гюкомер/направо паднах. И ако трябва да съм честна винаги, когато ям В ми прилошава и ми се доспива, както и ускорявам пулса. Та затова си мисля, че и профила в лабораторията е грешен, защото след изпиването на глюкозата ми стана много лошо, заболя ме зверски главата и се чувствах доста кофти, а по тях излиза, че нищо особено не се е случило😂😂😂

# 508
  • Мнения: 476
Възможно е, ако си на режим, той да е дал резултат. За инсулина и аз нямам предположения.
Но тези стойности, които написа, на 60 и 120 мин, замерени с глюкомера, ми се струват странни за такъв гликиран хемоглобин, който бих казала, че е идеален.
Гликирания и мен ме изненадва, но все пак той дава яснота за време назад знам ли, пък аз може да съм в началото на проблема. А и аз от години избягвам въглехидрати защото не ми е ок от тях, задържам вода и се подувам,та знам ли може да е такъв затова. Иначе не съм на специална диета все още за да са такива резултатите, карам си на стария режим, ограничавам В, но не съм ги изключила напълно, а и тези дни и шоколад хапвах. Много се обърках вече и отчаях, личната отсече, че не е диабет и толко. А какво е един бог знае. Ето ги тези изследвания от преди месец още тук    става объркващо, ГХ изобщо не кореспондира с глюкозата на гладно.
Да, и аз това се чудех при мен, защото кръвната ми захар на гладно беше 6,95, а гликираният хемоглобин 5,17... Обаче инсулинът ми на гладно е 23,9.
Ужасна работа. Известено ми е, че ГХ осредява стойностите, така че КЗ пак може да си скача нагоре надолу и той да е в норма. Особено при мен, защото както писах избягвам В, хляб, сладко, тестени ям рядко, позволявам си боб, картофи, ориз, но също доста умерено и така от години, просто ми е много кофти от тях. Миналата седмица си направих един сандвич на Вита с протеиновия хляб в, който имало само 20гр. въглехидрати, сложих малко кашкавал вътре и така ми стана лошо, на 60мин КЗ ми беше 8 /с гюкомер/направо паднах. И ако трябва да съм честна винаги, когато ям В ми прилошава и ми се доспива, както и ускорявам пулса. Та затова си мисля, че и профила в лабораторията е грешен, защото след изпиването на глюкозата ми стана много лошо, заболя ме зверски главата и се чувствах доста кофти, а по тях излиза, че нищо особено не се е случило😂😂😂
Виж, за да ти е 4,8% ГХ усреднено ти е някъде около 5 ммол/л кръвната захар. Няма как да скача кой знае колко много, щото не вярвам да пада и под 3 и нещо. Не знам какъв глюкомер използваш, ама по-добре спри да си я мериш нон стоп Simple Smile
Защо не се консултираш с ендокринолог все пак, но избери някой по-млад, не от старата генерация.

# 509
  • Мнения: 99
Азара, много хубаво хлебче, ще го пробвам и аз, но може би с друго брашно, не ленено, изглежда си точно като хляб.

Личното ми мнение относно ленено и омега3 е следното: преди време се е продавало рибено масло, което съдържа омега3. Само че с времето се оказва, че със замърсяването на океаните и моретата се стига до това, че рибеното масло е пълно и с токсини. Всички изследователи на омега 3 от рибено масло казват, че омега 3 е страхотна за здравето, ама никой от тях не пие рибено масло,  странно нали,  и като ги питат защо не го пият щом пишат статии как е страхотно, те просто казват че всички ги е страх от токсините. Това се разбира и от хората. И  хранителната индустрия какво прави - ами просто търси заместител, най-добре от растителен произход и нацелват лененото. Естествено като хранителна добавка го продават, без да имат нужда да правят каквито и да е изследвания върху здравето.  Но в последно време започнаха да излизат статии, че при мъжете се объркват хормоните, ето я и статията в линка, която казва че води до проблеми с щитовидната жлеза.

Според мен, малкия прием на ленено семе едва ли може да ти навреди, но постоянни голям прием със сигурност ще доведе до проблеми и затова аз не искам да го ям.

Не го знам, кой е този Рей Пийт, но може  и да е прав за това че PUFA причиняват възпаления.

Общи условия

Активация на акаунт