Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 52

• 39 426
  • 736
  •   1
Отговори
# 630
Така де, просто явно мнението колко са прекалено много не е едно и също.

# 631
Четох няколко статии , навсякъде пише да не се прекалява .. Повече от 3 - 4 жълтъка не е препоръчително дори за здрав човек .

https://fitbg.net/blog/nutrition/kolko-yaitsa-da-konsumirate-na-den

Какво става, когато хапваме повече от 1 яйце на ден?

Вариантите са два:
Ако спадаш към групата хора с повишен риск от сърдечни заболявания – с наднормено тегло си, пушиш, имаш високо кръвно налягане, храниш се с вредна храна или в семейството ти има хора с висок холестерол и история на сърдечни заболявания и диабет – съветвам те да подходиш консервативно и да се ограничиш до 7 яйца на седмица.
Ако си активно спортуващ човек без предразположеност към сърдечни заболявания и диабет и спазваш добър хранителен режим с достатъчно зеленчуци и полезни мазнини, не би трябвало да имаш проблем с консумацията на 3 до 4 яйца дневно.
Все пак не те съветвам да залиташ в крайности! Както споменах, черният дроб произвежда 1000-2000 мг холестерол дневно. В едно яйце има около 180-200 мг, така че ако например хапваш по 6 на ден това са около 1200 мг. Черният дроб няма да спре изцяло да произвежда холестерол, така че в крайна сметка можеш да надвишиш нормалните стойности. Ето защо не препоръчвам да се прекалява, придържай се към нормата от 3-4 яйца на ден.

В заключение
За да обобщим казаното в статията до момента – хапването на 3-4 яйца на ден не е проблем за повечето хора, просто не прекалявай с дневната доза. А ако желаеш да си набавиш повече протеин, винаги можеш да отстраниш жълтъка и да хапнеш само белтъка.

# 632
И по 6 яйца съм яла на ден като ме е мързяло друго да готвя на второто ядене.
И съм жива.
Пък колко хора си спретват яйчени фастове не е истина.
Само 7 яйца на седмица. ЖДНБ.
Ха, ще слушам аз някакви статии.Отдавна съм зарязала глупави статии и чета книги. Книги, но не като лаици като Узунов, а специалисти. Силно препоръчвам това. Който иска да се информира правилно де.
Имам си предостатъчно опит с режима и особено с яйцата.
Тотално извращение е това да се отделя белтъка от жълтъка и да се хвърля.
Това и в Зоната го пише, но реших да не му обръщам внимание.
Ох, голям страх е тоя холестерол бре, голямо чудовище.
Само дете повечето не знаят, че организма си произвежда 80 % от холестерола и не идва от храната.
Ей, таз книга на Кендрик не съм я пльоснала ей така.
А в жълтъка има холестерол и то много, точно за да се роди здраво пиленце.

Мерси Таис, аз знаех за к2, ама го забравих. Добре че ме подсети.
Купих днес какъвто имаше. На натюрале фактор е.
Той стария свърши много отдавна и все се каня да взема.

# 633
Така де, различно виждане колко много са твърде много. Разправяла съм ви едната ми колежка като почнах тая работа как беше взела да ме мисли... Размаха ми пръст веднъж че ще се повредя, то не бивало по повече от тре яйца май бяха, ама на седмица. Опитах се да не е грубо но си представяте как се изхилих, нали? Joy
Да не говорим че това се случва докато ядем, та вероятно и устата ми е била пълна с яйца в тоя момент Grin
Е, мина известно време, видя че не се гътнах от тия пусти яйца, та се отказа накрая.

А и все пак да не забравяме да четем и заглавието на темата чат-пат. Едно е яйца и масло на ВмНв режим, друго е ако човек си ге яде с хляб.

# 634
Като видях, че повечето показатели са в реф.стойности се успокоих, но тогава попаднах на темата и разбрах, че инсулина ми е висок.

Как мислите дали може да ми се разминат лекарствата, ако подходя по-сериозно към храненето?
Аз бях с подобни стойности преди година, но благодарение на тази тема (макар и само да я чета и да не пиша в нея), промяна в храненето и повече движение, в момента HOMA-индексът ми е 1.41, а инсулинът на гладно спадна от 17 (преди година) на 5.5 Blush

@BFF_ , би ли споделила малко по подробно какво си правила. Мисля, че ще е полезно за тези от нас, които тепърва се сблъскват с проблема( първата страница е страхотна, но все пак е добре да се чуе и мнението на различни хора как са се справили). Какво промени, какво смяташ, че не работеше при теб, какви добавки пиеш, лекарства пила ли си, мнението на ендото, при когото си ходила, къде си имала проблеми в началото и как си ги решила и т.н. ?
@Минерва, и ти си писала че си успяла да се справиш в рамките на една година. Ако имаш желание би било полезно за новите хора в темата да получат малко повече информация.

На мен преди две седмици ми показаха изследванията много висок инсулин на гладно, нормална кръвна захар, и оттогава чета различни неща в интернет и темата. Това, което съм направил досега:

1. Повече движение - започнах да спортувам отново, 5дни спорт(2 дни силови тринеровки, 3 дни кардио, според това което намерих в интернет като най-оптимално за ИР), също така 15 мин след хранене извършвам някаква физическа дейност(най-често ходене за 15-20мин бързо по препоръка, която я намерих тук в темата или кростренажор за 10-15мин). Ако имате други препоръки тук може да кажете.

2. Хранителен режим -
     2.1-  намаляне на въглехидратите - лично аз се възхищавам на хората, които от ряз могат да променят цялостното си хранене, аз немога, а и прецених че като цяло рязките промени за моя организъм винаги са били проблемни и затова като първа стъпка се опитвам да намаля въглехидратите доста и след като успея, ще пробвам да мина на ВМ-НВХ режим, засега съм намалил много хляб, ориз, картофи и съм увеличил месото и яйцата, и ядките. След две седмици на такова хранене бих казал, че въпреки че обичам месо и яйца, идват ми твърде много, почти всичко което намирам като информация набляга на месо+зеленчуци за обяд и вечеря и нищо друго. Ако можете тук да ми помогнете с няква информация или линк към нещо, което може да се яде и не е месо и яйца.
Поразрових се в интернет за разни брашна с ниско съдържание на въглехидрати, и се оказа че те не са все пак с толкова ниско съдържание на въглехидрати и основно, което излиза е ленено брашно, но то създава при постоянен прием проблеми с щитовидната жлеза а и при мъжете обърква тотално хормоните, затова ми отпадна от списъка. Бадемовото брашно е другото, но то е с много мазнини и в различни източници се твърди, че не трябва да се прекалява, че ще създаде проблеми. Третото брашно, което гледах  е кокосовото, но то има доста въглехидрати в себе си и нищо не намерих като информация.
   2.2 - започнах веднъж или два пъти  седмично интервално хранене( 16 и 20 часа без храна)

3. Добавки -започнах да пия
   - магнезий  - вечер преди лягане. Урока който научих тук е че някои добавки съдържат захароза, което в нашия случай с ИР е вредно и започнах да чета какво пише на опаковките
  - вит Д - по 5 капки на ден, добре че е темата да разбера че трябвало да се пие сутрин, аз незнаех и си го пиех на няколко приема, сутрин,обед и вечер
 - вит Б комплекс - започнах да пия конзимиран Б комплекс, тези които е дала Невена в линка на първата страница. Тъй като урината ми потъмнява като го пия, реших да потърся информация в интернет и това изглежда нормално, но това което намерих е че вит Б3 ниацин, като страничен ефект вдига глюкозата и сега се чудя дали да продължавам да го пия този вит Б комплекс или да си взема нещо друго. Вие какво пиете? Някой беше писал, че въпреки режима стойностите се влошават. Интерсно дали пие витамин Б комплекс.

4. Ендото - засега каза да пробваме с намаляне на въглехидрати и спорт и ако не помогне каза метформин. Беше доста скептична към всякакви добавки, които се пият, според нея не действат. За вит. Д каза, че не знае някой в БГ да няма излишък на вит. Д, всички на тестовете показват, че им липсва вит. Д включително и здравите хора. Единствено каза че тези добавки с канела може да имат някакъв минимален ефект, но каза минимален( на първата страница има една предложена, някой пробвал ли е и доволен ли е ?)

Другата седмица ще ходя да ми направят ОГТТ тест и ще видя за краткото време дали има някакъв резултат.

Последна редакция: вт, 21 юни 2022, 10:30 от dedri2

# 635
  • София
- вит Б комплекс - започнах да пия конзимиран Б комплекс, тези които е дала Невена в линка на първата страница. Тъй като урината ми потъмнява като го пия, реших да потърся информация в интернет и това изглежда нормално, но това което намерих е че вит Б3 ниацин, като страничен ефект вдига глюкозата и сега се чудя дали да продължавам да го пия този вит Б комплекс или да си взема нещо друго. Вие какво пиете? Някой беше писал, че въпреки режима стойностите се влошават. Интерсно дали пие витамин Б комплекс.

Обикновено при прием на Б-комплекс витамини урината се оцветява в флуоресцентно жълт цвят, заради Витамин В2. За потъмняване не съм чела/наблюдавала.

# 636
  • София
Като видях, че повечето показатели са в реф.стойности се успокоих, но тогава попаднах на темата и разбрах, че инсулина ми е висок.

Как мислите дали може да ми се разминат лекарствата, ако подходя по-сериозно към храненето?
Аз бях с подобни стойности преди година, но благодарение на тази тема (макар и само да я чета и да не пиша в нея), промяна в храненето и повече движение, в момента HOMA-индексът ми е 1.41, а инсулинът на гладно спадна от 17 (преди година) на 5.5 Blush
@BFF_ , би ли споделила малко по подробно какво си правила. Мисля, че ще е полезно за тези от нас, които тепърва се сблъскват с проблема( първата страница е страхотна, но все пак е добре да се чуе и мнението на различни хора как са се справили). Какво промени, какво смяташ, че не работеше при теб, какви добавки пиеш, лекарства пила ли си, мнението на ендото, при когото си ходила, къде си имала проблеми в началото и как си ги решила и т.н. ?
Другата седмица ще ходя да ми направят ОГТТ тест и ще видя за краткото време дали има някакъв резултат.
При мен проблемът се откри преди година, когато ендото ми каза повече движение и без ядене на сладко - така пробваме 6 месеца и тогава преценява дали да ми даде хапове. Каза движение на ден равностойност на 20-30 мин. бягане или 10 хил. крачки или други спортове мин. по толкова на ден.
Това и направих, когато в края на лятото измерих същата КЗ сутрин на гладно като и преди "режима" - 6.4 и инсулин - 17. Тогава не знаех и не съм измерила гликиран х-н. Вече септември започнах повече да чета и попаднах на тази тема. Изключих всякакво тесто, картофи, ориз, сладко вече така и така не ядях,  и включих повече месо и яйца, които до този момент не присъстваха много-много в моето хранене, т.е. преди се изхранвах главно въглехидратно. След 3 месеца на това хранене - през декември измерих 5.26 КЗ и 7.60 инсулин. След това ме тръшна ковид за втори път и през февруари - КЗ 5.80, инсулин 11.37, т.е. връщане назад.
Тъй като съм с Хашимото не смятах дълго да държа ниски въглехидратите и постепенно започнах да връщам, като мерех с глюкомера "ефекта" от всяка храна. Пак оттук разбрах, че отражението на храните е индивидуално за всеки. Така открих, че бял ориз, бял хляб ми се отразяват доста зле, но пък картофи и банан - не, и ги върнах в менюто (веднъж седмично). Винаги в хладилника си имам връзка магданоз и слагам на всяка салата, та дори и го хапвам натюр, обичам го. Правех кюфтаци във всякакви вариации по natka. Искаше ми се да спортувам повече като Елора, за да се стегна, но не ми стискаше Blush . Четях за прогреса на Азара и се вдъхновях. Забавлявах се с преживяванията на tays, с нея горе-долу сме на един хал.  Blush Очаквах компетентните включвания на jerami , защото и той има Хашимото и отчита разликата в храненето и при двете състояния.
През май пуснах отново изследвания - КЗ - 5.8, инсулин - 5.48, гликиран х-н - 5.40% . За цялото това време махнах от обиколката на талията към 10 см, а като килограми -6, при ръст 166 сега съм 59 кг.
За периода ми се вдигнаха холестеролите -  с тях никога не бях имала проблеми, но сега са малко над референтните стойност. Посетих ендокринолог по този повод - той ми каза да умножа х 3 добрия х-л, и ако полученото превишава стойността на лошия, няма проблеми, той компенсира. При мен я превишава с доста, така че оставих нещата така засега.
Измери ми индекса мазнините, боди мас индекс, междуорганни мазнини и т.н. и според него всички било идеално и нищо ми нямало. Да, но аз не ям половината храни на света и сигурно затова Sleeping.
От друга страна рН-то на урината от 6.0 през април (преди това не съм измервала) , през май стана 5.5 и сега се опитвам да употребявам повече "основни" храни, начело с лимони (вода с лимон), ще видим тепърва това до какво ще доведе.
Пия добавки вит Д, Вит В12, магнезий, желязо, сега напоследък и Омега 3, но не постоянно, а последователно - едното свърша, почвам другото и така.
На режима се чувствам доста добре, леко ми е, имам енергия, само по едно време , през ноември може би имах нещо като кето-грип. Тогава тук се пишеше, че трябва да се поема повече сол, това и направих  и се оправи положението.
Друг ефект, който забелязах е спиране на всякакви болки в ставите, които имах преди при натоварване или при "лошо време". И другото нещо е регулиране на цикъла - преди режима беше започнал да идва на 24-5 дни, а по време на режима стана отново на 28 дни, което е малка, но полож. промяна.

Бих искала да си намеря идеалния за мен баланс на белтъчини, въглехидрати и мазнини, но все още го търся Blush

Последна редакция: вт, 21 юни 2022, 11:48 от BFF_

# 637
Хайде и аз да покажа последните изследвания. Витамин Д е още под оптималната стойност, скоро го изследвах и продължавам да си пия Вигантол, сега не съм го пускала. Витамин Б12 досега не е пускан, и днес са го пропуснали в лабораторията, малко ме е яд,но от време на време взимам Б комплекс,  следващия път ще видим как е точно. TSH е пускано януари,тогава е било 1.72 mlU/l.  От януари имам 10-11 кг свалени, целта е още поне 6, като изключим, че последният месец имах прегрешения, се чувствам добре на режим.  Ето днешните:
Скрит текст:

# 638
Не помня дали не беше писано някъде назад,но според вас има ли проблем да се пие "смути" от магданоз, лимонов сок, лимоновите кори , целина и вода? Това, което правя е хващам магданоз, изтисквам 1 лимон и заедно с някаква част от кората му, че да не я хвърлям ги пускам в блендера, заедно със селъри ( стеблата целина, не глави)..понякога слагам и малко джинджифил.. и това го блендирам с литър вода примерно и си го пия през деня като вода от шише Grinning
Въпроса ми е ,знам че храната трябва да се дъвче и че " смутитата" не са окей...но това брои ли се за смути въобще? И всъщност като се пие така през деня, не на един прием всичко може ли да се води че тялото ти постоянно е в режим на "ядене" ?

# 639
С тия кюфтета ме научиха всички вече, то нарицателно стана Grinning
Преди няколко дни ме изкушиха едни кайсии и си купих няколко. Имаше 2 останали в купа на масата и аз хич и не ги отразявам вече, чак се развалили... А съм алергична към всякакви плесени, снощи се видях в приключение като се прибрах и постоях край тях. Откри се проблемът, зобнах едно хапче и се пооправих, но ако бяхте ме видяли как се нервя и се ругая самичка що имам такива глупости вкъщи...
Това с кюфтета няма как да ми се случи! Joy

# 640
  • София
С тия кюфтета ме научиха всички вече, то нарицателно стана Grinning
Преди няколко дни ме изкушиха едни кайсии и си купих няколко. Имаше 2 останали в купа на масата и аз хич и не ги отразявам вече, чак се развалили... А съм алергична към всякакви плесени, снощи се видях в приключение като се прибрах и постоях край тях. Откри се проблемът, зобнах едно хапче и се пооправих, но ако бяхте ме видяли как се нервя и се ругая самичка що имам такива глупости вкъщи...
Това с кюфтета няма как да ми се случи! Joy
Сори, че така навлязох, но не са само кюфтетата Blush, а почти всички рецепти, които споделяш, съм ги правила - подобни са ни вкусовете Blush
В тази връзка - било ми е мн полезно да чета рецепти - кога от липса на идеи, кога от факта, че досега по съвсем други критерии съм готвила, и така...

# 641
Моето хранене е сравнително скучно, някъде 4 години съм на режим и вече не е останало много какво ново да изпробвам или интересно от режимните храни.
Въртя едни и същи неща които са ми по вкус и то предимно по-бързите за правене, ям по 2-3 дни едно и също доста често...
Месо или кайма или дреболии или яйца, към него салата някаква. Късен обяд и вечеря. Туй то, скучно звучи, знам. Разнообразявам подправките чат-пат и това е.
За щастие млечните ги понасям добре, а към сладко не ме влече и по принцип, така че ми е лесен за спазване такъв режим без да го мисля много.

# 642
Здравейте група......големи поздрави BBF........радвам се, че си извлякла за себе си полезности от темата и си разбрала най-важното- при всеки е много индивидуално Simple Smile))) Четене и пробване.....ако при един работи едно, при друг е друго, но общите неща винаги сработват по един или друг начин при всеки Simple Smile

Бързам да ви се оплача аз......тооооооооолкова съм разочарована от днешния ми преглед, че съм буквално в ШОК все още.........Докторката/чак не знам дали така да я наричам/ се води с една от най-добрите репутации за нашия малък град...знаете как е....тези неща се разчуват лесно.........Прегледа съвсем на 2 на 3 всичките ми изследвания, бих казала, че пропусна доста даже....не знам дали не й се сториха много....нямам представа, но отсече че щитовидните са "в норма" - гледа жлезата на ехограф, каза всичко е супер.......няма изменения -съвсем нормално изглежда. а аз имам леко завишени МАТ.......Т4 ми е 16 и нещо, Т3 е на дъното- 3.90 при долна граница 3.10..Sad Хвана се директно за КЗ.....не трябвало да спирам метформина- дрън, дрън.....той не намалял КЗ а подобрявал ИР, Сега иска пак да се върна на Глюкофаж ХР 500- по 1 вечер и да й напиша един ден КЗ профил- сутрин на гладно, преди обяд/2 ч след обяд, преди вечеря и 2 ч след.........В момента, в който ми каза: ТРЯБВА да имаш 3 основни и 2 междинни храненния за деня/.......и спрях да я слушам.........Няма да се върна при нея .......като цяло прегледа беше ужасно претупан.......не ми зададе почти никакви въпроси, нито ме е питала какво и как ям.....супер разочарование..........Такава загуба на време.....ядосана съм много......видяло се е че ще се лекувам в интернет........почти нямах възможност да задавам въпроси, камо ли да ми се обясни нещо повече, макар че се изпуснах че чета повече за проблема и си мисля, че това съвсем нЕ й хареса.........Голямото чакане за този прословут час.........Sad

# 643
Азара, колко ти беше кз и инсулин, че ти предписа хапче отново?
Иначе явно е от старата генерация.
Аз затова лекарите ги използвам за направления.

# 644
Азара, колко ти беше кз и инсулин, че ти предписа хапче отново?
Иначе явно е от старата генерация.
Аз затова лекарите ги използвам за направления.
КЗ- 5.5, ГХ-5.6%.....не е заради тях. Каза че  трябвало да пия цял живот метформин......щом веднъж съм била диагностицирана с диабет....а аз й казах: че и в епикризата са писали че съм с полиневропатия, но нямам такава...и че това точене на пари от НЗОК с измислени диагнози ми е съвсем ясно.......не че отричам за диабета, той е ясен, ама........Само не ми е ясно как точно ще ми поддържа диабета с 5 хранения на ден ....Странно.....млада е, мила.....много я хвалят...казват, че четяла ......но прегледа беше абсолютна имитация на такъв........

Общи условия

Активация на акаунт