"Обичам" Топлофикация - тема 6

• 27 843
  • 761
  •   1
Отговори
# 255
Ще попитам домоуоравиетеля ни във входа кой е топлинния счетоводител и ще позвъня. Благодаря Ви!

# 256
Здравейте, дали ви приспаднаха  надвзетите суми. Понеже аз имах 2 не платени сметки и сега вече не излизат в изи пей?

# 257
Да, приспадат, аз нямам нищо за плащане за юли месец. Също така се надявам съседите да не се откажат от Топлофикация - за целия отоплителен сезон парното е около 400 лв., като половината е сградна. Не вярвам с ток за 80 лв. на месец да успея да отоплявам 2 стаи, пък дори и с увеличението ще е 100-110 лв., което е напълно поносимо.

# 258
Някой има ли идея колко излиза един отоплителен сезон като цена, ако се плаща на база ?

# 259
  • при него
Аз съм писала, тристаен, всички радиатори на макс, около 3000 лева, отопление и топла вода, но това е по старите цени. Сега, един Господ знае...

# 260
  • София
Сега - приготви се за двойно. Ако е по-малко ще черпиш.

# 261
  • при него
А, аз писах вече, надявам се изобщо да не работи топлофикация... то страшен батак стана с цените, да ме прощават, но всичко си има граници.

# 262
Аз съм писала, тристаен, всички радиатори на макс, около 3000 лева, отопление и топла вода, но това е по старите цени. Сега, един Господ знае...
А, аз писах вече, надявам се изобщо да не работи топлофикация... то страшен батак стана с цените, да ме прощават, но всичко си има граници.
Вие плащате много висока цена, бих казала ужасно висока. Защо всички радиатори на макс?
Ние стоим на 23-24 градуса, всички радиатори са пуснати, но не на макс, и сметката ни за отопление и топла вода е около 900 лв. за една година. За нас това е най-евтиното и добро отопление и аз се надявам топлофикацията да работи, че да плащам ток и да стоя на студено, не ми се иска.

Последна редакция: ср, 24 авг 2022, 23:43 от petiaivanov

# 263
732,14 лв. ни е струвал отоплителният сезон за 90 кв. апартамент с новородено и малко дете, и месеци миене на шишета на ръка (което доста е вдигнало консумацията на топла вода). Имаме и подово отопление. Държим и ние около 23-24°, радиаторите са основно на 2, в най-студените дни на 3. Отчитам, че апартаментът е изцяло вътрешен и отвсякъде съседните са обитавани. За сравнение предният сезон ни струваше около 650 лв. за жилище 67 кв., само с едно дете, но той беше краен и под нас имаше мазета и магазин. Пак поддържахме същата температура, но радиаторите бяха основно на 3, често и на 4, просто там беше студено.

# 264
  • при него
Петя, знам, на мен затова ми е драмата. Писала съм, даже смятах колко ще излиза с климатиците, но за сега няма шанс входа да се откаже, нито необходимия брой съседи, да ни се разпише, за да се откажем само ние. Затова ме е яд, че не можем сами да контролираме потреблението си. Причината е, че сме в сграда с еднотръбна инсталация, няма топломери, няма спирателни кранове. Или ползваш на макс или оставаш само на сградна инсталация. Имаме даже радиатори на стълбищата на входа.
Комфорта е безспорен, навсякъде е 26 градуса, но истински се притеснявам какви сметки ще започнат да идват. И понеже не можем да се откажем, въпреки, че искаме, то аз лично се надявам да не работи изобщо топлофикация. Алтернативата с климатици ми е изцяло на лице.

# 265
Петя, знам, на мен затова ми е драмата. Писала съм, даже смятах колко ще излиза с климатиците, но за сега няма шанс входа да се откаже, нито необходимия брой съседи, да ни се разпише, за да се откажем само ние. Затова ме е яд, че не можем сами да контролираме потреблението си. Причината е, че сме в сграда с еднотръбна инсталация, няма топломери, няма спирателни кранове. Или ползваш на макс или оставаш само на сградна инсталация. Имаме даже радиатори на стълбищата на входа.
Комфорта е безспорен, навсякъде е 26 градуса, но истински се притеснявам какви сметки ще започнат да идват. И понеже не можем да се откажем, въпреки, че искаме, то аз лично се надявам да не работи изобщо топлофикация. Алтернативата с климатици ми е изцяло на лице.
Ясно. Разбрах, но да знаеш, че това болднатото не съществува и се регулира със закона за енергетиката още от 2012 година. Тези радиатори в коридорите не можете ли да повикате да ви монтират кранчета за спиране, та поне те да не навъртат на общия топломер, а пък нека си стоят радиаторите, просто да не греят. Вижда ми се безсмислено да има и там радиатори, които да работят при тези цени на енергията. Абонатната станция не може ли да се регулира и поне в нощните часове да не работи на пълен капацитет?
Е, ти може и да се надяваш, но тази надежда ми се вижда някак твърде лична  Simple Smile  (тези неща не се ли обмислят преди покупка, все пак). Ние, като купуваме жилище, държим да има ТЕЦ  в сградата и да не е спрян, защото на ток не си е работа- цялата сграда е студена и отоплението излиза доста по-солено.  Мои близки, със жилище около 120 квадрата, в нова, изолирана сграда, но не топлофицирана, зимата плащат по около 600-700 лв на месец за ток и нямат избор, защото са с малки деца. Ако се спре отоплението и в жилището става студено.
Аз пък се надявам да работи топлофикация, защото излишни пари за отопление на ток нямам.
Колко кубика топла вода за година има във вашата сметка?

# 266
  • при него
Петя, пак, поради особености на сградата, абонатната станция е една за общо 3 входа ( общо 64 апартамента), та разбирателството е малко мираж Simple Smile
За коридорите, ами плащаме си за комфорта, от години не помня да е повдиган въпрос за спиране. Има само 1 или 2 апартамента, които са се отказали от топлофикация.

За отказването, правилно ли разбирам, че трябва просто да си подадем заявлението в Топлофикация и не ни трябва съгласие от съседи? Защото аз четох едни наредби... едно чудо...

Апартамента е купуван преди 26 години. Разказвала съм из другите теми и няма да натоварвам, не мърдаме от тук, най-вече заради локацията.

Някъде тук мисля публикувах и изрванителната сметка, ако ти е интересно, мога да ти я пратя на лични.

# 267
Помня, че някакъв съсед се изискваше за свидетел да подпише, че нямало да ползвате...

# 268
  • при него
Само един ли? Това ще е лесно.
Ще съм благодарна много за всякаква информация по въпроса.

# 269
За София ли....виж в сайта на дружеството.

Ето за Бруната

При заявяване на нулево потребление и намаляване на прогнозен дял, подписите на домоуправител/упълномощено лице от ЕС и двама съседи са задължителни.

https://brunata.bg/bg/%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%BD … D0%B4%D1%8F%D0%BB

Общи условия

Активация на акаунт