"Обичам" Топлофикация - тема 6

 • 22 529
 • 761
 •   1
Отговори
# 735
 • Мнения: 11 810
Аз очаквам с около 50% по-висока сметка за целия сезон спрямо миналия.

# 736
 • Мнения: 41 609
Направено е някакво деление, всяка година коефициентът от общото е еднакъв. И конкретно в случая думата "прогнозно" няма голямо значение, защото е базирана на реалните сметки от миналия сезон.  И имайки предвид шокиращите сметки от миналия сезон, доста хора са спрели парното, така че очаквам actual-a да е даже повече от 540 лв. Ще си запиша да ви ъпдейтна като дойде изравнителната.

Това много влияе. Ако си спрете парното в апартамента той изстива, а като изстине засмуква повече енергия от СИ. И когато много хора си спрат парното те де факто минават на косвено отопление и уж са спрели, но имат високи сметки за СИ. Съвсем нормално.

# 737
 • Мнения: 2 128
Забелязах, че във фактурата за прогнозно отчитане няма ред за Топлинна енергия за отопление от сградна инсталация  и Топлинна енергия за отопление на общи части, каквито имам в друга фактура, където отчитането е реално, и има количество мегаватчаса само за сградна инсталация, която е 6,30 лв. с ДДС.
Защо е така? Явно по съвсем различен начин се изчисляват според вида на отчитане на уредите и/или вида на система хоризонтална/вертикална.

# 738
 • Мнения: 407
При нас ситуацията е следната. ТЕЦ София, топлинно счетоводство Техем. Сградата е тухлена, санирана. Всички апартаменти без два са със сменена дограма. Сградната инсталация е вкопана в стените (няма открити тръби). Доста отдавна на общо събрание сме гласували разходи за сградна инсталация - 10 процента. Разпределителите на радиаторите са с дистанционно отчитане. Обаче в сметките, които получавам пише - услуга - дялово разпределение, както и услуга топлинна енергия - прогнозно потребление.
При сегашните зимни температури и наличното саниране (аз имам и вътрешна топлоизолация 5 см плюс общата външна 5 см, плюс дограма четворен стъклопакет с три Ка стъкла и т.н.) почти не се налага да пускам отопление - температурата е от порядъка на 18-20 градуса. Обаче сметките от Топлофикация са леко "екзотични" - около 200 лв за ноември и над 230 за декември. За тристаен апартамент.

# 739
 • София
 • Мнения: 1 330
Прогнозно е, докато и водомерите не се сменят с дистанционни. Моят е сменен с такъв, но трябва целият вход, всички.

# 740
 • Мнения: 2 114
В последната фактура има отопление на имот, но няма " страдна инсталация  ". В апартамента от години са свалени всички радиатори.
Имотът се ползва от наемател, който не желае да плаща парното с аргумент, че "Топлофикация " нямало да води дела да неплатени метки, т.к. няма радиатори.

# 741
 • София
 • Мнения: 16 148
Деборана, пускай му предизвестието. Предполагам, по договор е длъжен да си плаща режийните?
Не желае да плаща, а къпе ли се? Топлата вода с бързовар ли я топли?
Топл. води дела - справка ММ + още 20 наследници на бездетната му леля и гарсониерка в Левски Г. Не я бяха виждали от 1980 г, не знаеха къде живее. Но като завели дело, а лелята се споминала осъдиха наследниците - деца на брат и. От 7 деца 2 починали, та намериха и адресите на внуците.

# 742
 • Мнения: 1 282
Как не желае да плаща? Обяснихте ли му, че сградата е топлофицирана и има разходи, които се плащат, независимо дали се ползва? Не мисля, че разумен собственик би трупал задължения на свое име, а няма как задълженията да се пишат на името на наемателя.

# 743
 • Мнения: 11 810
Как не желае да плаща? Обяснихте ли му, че сградата е топлофицирана и има разходи, които се плащат, независимо дали се ползва? Не мисля, че разумен собственик би трупал задължения на свое име, а няма как задълженията да се пишат на името на наемателя.
Има как.
https://toplo.bg/change-owner
При отдаване под наем
При отдаване под наем, промяна на титуляр се извършва със заявление, приложени копия на договор за наем, Нотариален акт на имота и писмено съгласие в нотариално заверена форма от собственика. Наемателят може да получава и заплаща фактури. Той получава договорна сметка, а заплатените суми може да отчете като собствен разход. Наемателят носи официално отговорност за заплащането на сметките в периода на договора и има право да сключва споразумения за разсрочено плащане.


В последната фактура има отопление на имот, но няма " страдна инсталация  ". В апартамента от години са свалени всички радиатори.
Имотът се ползва от наемател, който не желае да плаща парното с аргумент, че "Топлофикация " нямало да води дела да неплатени метки, т.к. няма радиатори.
Разбивкакат з аотопление, сградна инсталация и топла вода идва чак на изравнителната сметка. Сега просто е "отопление на имот". Има да плаща и още как.  Ако се опъва, го гони.  Топлофикация ще води дела и още как!  Това, че са свалени някога си радиаториаторите, не означава, че не дължи за сградна инсталация.

Последна редакция: сб, 28 яну 2023, 23:57 от petiaivanov

# 744
 • Мнения: 1 282
Имаше клауза, чела съм я преди години и на сайта на Топлофикация, и тук е споменавана - собственикът е солидарно отговорен с наемателя. Догодина той като си тръгне, ще търсят парите от собственика.

# 745
 • София
 • Мнения: 16 148
Да, така е не само при Топл. Енергохолд, Соф. вода и подобни също  се застраховат с клаузата. Лично изпитано при опит да прехвърлим партиди на наемател-фирма. По негово желание беше, той си плащаше всичко без проблеми. Но ако беше някой измекяр ....

# 746
 • Мнения: 244
Здравейте, от 3 месеца няма писмо с фактурата от топлофикация. И нищо не ми излиза като сума за плащане в изи пей. Според мен ми приспадът още от надвзетата сума. Как мога да направя справка?

# 747
 • Мнения: 2 114
Може ли да посочите текста от общите условия за солидарната отговорност, че не го намирам.

# 748
 • Мнения: 11 810
Аз не ви знам защо не четете:
"Наемателят носи официално отговорност за заплащането на сметките в периода на договора и има право да сключва споразумения за разсрочено плащане.

Може ли да посочите текста от общите условия за солидарната отговорност, че не го намирам.
Аз проверих. В общите условия (чл.64) няма такъв текст, нито в договора. Освен, ако не  попадам на неактуални документи...

Последна редакция: сб, 28 яну 2023, 23:58 от petiaivanov

# 749
 • Мнения: 2 114
Затова и аз не намирам.

Общи условия

Активация на акаунт