На море в Гърция 2022 - II

• 69 375
  • 796
  •   1
Отговори
# 135
Здравейте, препоръчайте ми хубаво заведение за хапване в Неа Ираклица?

# 136
Това помня.

TO LIMANAKI
+30 2594 021612
https://maps.app.goo.gl/pCdzJuJxDEsxTL8B6

# 137
Мнения за плажа и морето на Паралия Офриниу?

# 138
Мнения за плажа и морето на Паралия Офриниу?
Писах няколко поста по-нагоре.

# 139
На нас ни хареса плажът и морето, определено бихме отишли отново в Офринио.

# 140
Здравейте и от мен! Планираме почивка за края на юли 4-5 нощувки. До преди пандемията ходихме в Неа Перамос (любимо наше място като най-близка дестинация). Чакахме детето да порастне достатъчно за по-дълъг път и сега вече желанието ни е да посетим Ситония. Виждам, че цените са доста нагоре, преди успявахме да нощуваме за около 100-120 лв. сега са около 200 за нощувка (запазвам чрез букинг).  Желанието ни е и да посетим Вурвуру и в същото време търся плаж подобен на Амолофи - т.е да става за дете (да е плитко, без вълни и ситен пясък).  Назад в темите видях, че някои неше пуснал линк с плажовете на Ситония (благодаря за което) и ot там харесах Trani Ammouda .За нощувки се насочих към Никити или Сарти. Ще се радвам, ако някой ми предложи нещо друго или да сподели мение за тези селца.
Благодаря предварително!
Хубаво лято Flowers Four Leaf Clover

# 141
  • София
Трани Амуда в северния си край не е подходящ за малки деца.
В другия край не съм била никога.

# 142
DejaVu86, без букинг ще ви излезе по-евтино и по-голямо разнообразие от настанявания ще намерите. Можете да използвате линковете на първа страница или пиннатите в гугъл мапс хотели, според това къде искате да почивате. Трани Амуда в частта към Ормос си е съвсем добре, плитък и пр.
Ако трябва да е населено място, за такова с хубав плаж препоръчвам Каламици. Никити става, но плажът не е нещо особено. Има по-хубави наоколо на няколко минути с кола.

# 143
Благодаря за отговорите и съветите!

# 144
Открихме сезона с голяма радост, нямах вече грам търпение останало! Ето няколко снимки от Гърция, далеч от море. (Малко по-нататък следва и морето).

Загорохория е област с 46 села, изградени от камък в пазвите на планината Пинд, малко преди албанската граница. В темата за нея е писано от две-три потребителки, но сравнително рядко се споменава.
Гърците на планина много-много не ходят, но пък каньоните и мостовете на Загори се посещават от всякакви хора - от белгийци и датчани до украинци (преди войната) и българи. Това е довело до доста екстравагантни цени в последните години, като например стая за над 100 евро в Папинго под връх Астрака. Но ние за втори път отсядаме в Аспрангели при Виргиния, където за пет години цените не са се променили, кухнята - също.
Загорохория в превод ще рече „селата на Загори“, а името е дадено от славяните, които идват тук в VI в. Античното ѝ име Парория значело същото като славянското – "отвъд планините".
Главната забележителност е каньонът Викос - с дълбочина от 1600 метра е записан в книгата на "Гинес". Но има и девет импозантни османски моста над река Войдоматис, изградени също от камък през 18 и 19 век. Повечето от тях са около село Кипи, а Викос може да се атакува от две места - от юг откъм Монодендри и от север откъм Папинго. По каньона има туристически маршрут, продължава около 6 часа (доколкото помня), но ние не си падаме по дълги преходи.
В този сезон Загорохория е зелена и много красива, струва си отбивка за 1-2 дни преди Йонийското крайбрежие.
Пътищата са с голяма денивелация и много завои, но в голямата си част са доста по-широки и добре поддържани от тези на островите например, като цяло инфраструктурата е чудесна, а туристите са малко.

Метрополията на областта Янина съм хвалила и преди - самобитен, вкусен и богат на исторически забележителности град. Тъй като е и университетски център, постоянно кръчмите и уличките в центъра са пълни с млади хора, което създава много приятна атмосфера. Тук до смъртта си през 1822 г. управлява Али паша Янински - автономен деспот в пределите на Османската империя, чието убийство в крайна сметка е поръчано от Високата порта и главата му е занесена в Цариград (тази история е описана от Дюма в "Граф Монте Кристо").
Освен цитаделата на брега на езерото Памвотида, която е обитаема и дори можете да отседнете в хотел там (скъпички са Simple Smile), може да се иде с водно такси до острова в езерото. Понеже е само един и твърде малък, за да има специално име, той се казва просто Ниси (остров). На него е къщата-музей на Али паша.
За отбелязване е, че за амнайсти път в Янина не успяхме да ядем жабешки бутчета, макар че специално се настанихме в крайбрежна таверна с тази цел. (На съседната маса седяха каре попове и монахини). Бутчетата пък бяха свършили. Иначе самите янинци ядат основно скара, която тук владеят до виртуозност, а жабите са за туристите. Все пак ако решите, казват се "ватрахопо́даро" Simple Smile

Последна редакция: чт, 26 май 2022, 19:49 от Параход

# 145
  • София
Викос и района са ми в плановете от около година може би.
Благодаря за снимките, дано скоро и ние посетим този район.

# 146
  • някъде ... тук ...
Ехаа, Параход!
Мисля, че съм писала, че на нас ни беше в плановете за май 2019. Още не стигнали дотам. Надявам се да е скоро.

# 147
  • София
Страхотни снимки. Аз явно съм много страхлива, но след кошмарното прекосяване на Южен Пинд по оня забравен от Бога и гърците "път 30" , по корем ще се влача, ама от магистралата не слизам в оня район. 😂

# 148
Мястото е супер леснодостъпно от Виа Егнатия. Качването след Янина е бързо. Две нощувки са достатъчни за основно разглеждане, ако няма да правите преходи. Може и повече, разбира се. Голяма част от пътищата ми изглеждат достъпни и за кемпер. После още 70 км и си на морето. Архитектурата прилича на Пелион.

Yovanka,
редактирам се за теб. Стария път за Игуменица не го помня с нищо добро Stuck Out Tongue На моята дъщеря, морски вълк още в детската възраст, рязко започна да й става лошо в кола, като влезе в тийнейджърската. По едно време отбихме по стария път с цел дребни неотложни нужди (знаете, че на Егнатия след Верия няма бензиностанции и заведения с тоалетна). Слагам гугъл точка къде се озовахме след стотина завоя Simple Smile https://goo.gl/maps/i36sdvrXkX5eopTaA
Зоодохос Пиги е село, изоставено след построяването на магистралата. (Ако сте гледали "Колите" на Пиксар - нещо като Радиатор спрингс). Има руини на примерно 10 бивши заведения, много призрачно изглежда. Бях мераклийка да продължим до манастира "Богородица Сумела", ей тъй да не изпусна нещо да не съм видяла в Гърция, но никой не ме подкрепи в колата Grinning

"Път 30" не знам какво е. Но ако говориш за планината южно от магистралата и Янина, Дзумерка, за тамошните пътища съм чувала страхотии Simple Smile В Загори според мен повечето пътища са далеч по-добри от пелионските, които в тая тема се минават за добърден, а и от островните, по които минахме няколко дни след това.

Последна редакция: чт, 26 май 2022, 19:55 от Параход

# 149
Първото ми пътуване до Янина беше точно по стария път, тогава единствен. По пътя се виждаше как правят тунелите. На моменти имах чувството, че облаците са под нас🤣
Тогава ходихме и до Загора и видях каньона Викос - ужасяваща красота. Даже луди-млади се разходихме по една тясна пътечка, която на места прекъсваше. Сега споменът за този момент ме кара да изтръпвам. Бих се разходила пак до там, но само по обезопасени места🤣
Иначе за къщата музей на Али паша ми стана много странно как къщата му се намира в манастир. Питах тогава на място, но казаха, че това не е манастир, обаче за мен беше очевидно, че нещо не е наред. И естествено се порових в дебелите книги, за да разбера истината. Оказа се, че всъщност в манастира са го крили от централната власт и накрая жена му - гъркиня го е предала. Християните в Янина са били доволни от него, но явно жена му не.
Между другото тогава видях и първия в живота ми Музей на восъчните фигури . И защото някой заядливо питаше , плащах с драхми.

Общи условия

Активация на акаунт