На море в Гърция 2022 - II

• 69 372
  • 796
  •   1
Отговори
# 150
  • Пловдив
Параход, пускаш ми пак мухата за Загори. Откакто бяхме го мисля как да се върнем.

# 151
  • София
Мястото е супер леснодостъпно от Виа Егнатия. Качването след Янина е бързо. Две нощувки са достатъчни за основно разглеждане, ако няма да правите преходи. Може и повече, разбира се. Голяма част от пътищата ми изглеждат достъпни и за кемпер. После още 70 км и си на морето. Архитектурата прилича на Пелион.

Yovanka,
редактирам се за теб. Стария път за Игуменица не го помня с нищо добро Stuck Out Tongue На моята дъщеря, морски вълк още в детската възраст, рязко започна да й става лошо в кола, като влезе в тийнейджърската. По едно време отбихме по стария път с цел дребни неотложни нужди (знаете, че на Егнатия след Верия няма бензиностанции и заведения с тоалетна). Слагам гугъл точка къде се озовахме след стотина завоя Simple Smile https://goo.gl/maps/i36sdvrXkX5eopTaA
Зоодохос Пиги е село, изоставено след построяването на магистралата. (Ако сте гледали "Колите" на Пиксар - нещо като Радиатор спрингс). Има руини на примерно 10 бивши заведения, много призрачно изглежда. Бях мераклийка да продължим до манастира "Богородица Сумела", ей тъй да не изпусна нещо да не съм видяла в Гърция, но никой не ме подкрепи в колата Grinning

"Път 30" не знам какво е. Но ако говориш за планината южно от магистралата и Янина, Дзумерка, за тамошните пътища съм чувала страхотии Simple Smile В Загори според мен повечето пътища са далеч по-добри от пелионските, които в тая тема се минават за добърден, а и от островните, по които минахме няколко дни след това.
Точно пътят през Дзумерка - road 30 Арта-Трикала. Еднолентов път без мантинели, завой след завой десетки километри, за капак ни пра буря със суграшица високо в планината. Децата ревяха вече към края. 😃

# 152
Точно пътят през Дзумерка - road 30 Арта-Трикала. Еднолентов път без мантинели, завой след завой десетки километри, за капак ни пра буря със суграшица високо в планината. Децата ревяха вече към края. 😃
Знаех си Stuck Out Tongue Аз откога съм го намеркала тоя район, но у нас не мисля, че ще има желаещи за подобни екстремни изпълнения!
И още места по вилаета, които ти спират тока с пътища и гледки

https://www.bbc.com/travel/article/20211017-the-greek-region-too-remote-for-maps
https://www.greece-is.com/a-guide-to-agrafa-remote-isolated-and-heavenly/

Аграфа значи незаписана - толкова забутано, че и в османските регистри не са го вкарали Simple Smile

# 153
  • някъде ... тук ...
Моят мъж е малко шашав и от както гледа едно видео от регистратор по тоз път, иска да минем от там Crazy
Определено няма да се дърпам и ще спретна някой маршрут.
Благодаря!

# 154
  • софия
Само като гледам и ми се подкосяват краката. Със сигурност няма да го запомня и се кръстя да не се объркаме да минем оттам 🙀 Тези са ми "любимите" пътища. Винаги съм се чудила какви хора ги строят, защо барем една мантинелка не сложат? Ей така за умствено успокоение, ясно е, че не може много да предотврати.

# 155
Здравейте,
Обмислям море във Вурвуру. Четох много за мястото и вече съвсем се обърках. Много хора пишат, че плажовете наоколо са хубави, но има и мнения, че е забутано, каменисто, няма да повторят.
Ние сме с деца и нямаме нужда от кръчми и шум, единствено изискване ни е хубав плаж.
Давам снимка на местоположението на избрания от мен апартамент. Пише, че е на 150-200 метра от плаж Вурвуру, наблизо има супермаркет, плаж Кариди е на 1,3 км. Звучеше ми добре, докато не прочетох в някакъв блог, че този плаж е ужасен, каменист, мръсен и не става за ходене въобще, прекалено много лодки, които буквално могат да те прегазят, само частни плажчета, до които нямат достъп останалите хора... Моля ви за мнения и коментари. Ок ли е мястото?
Идеята ми беше да имам плаж на пешеходо разстояние, за дните, в които не ни се пътува.

# 156
Ами, да, правилно са ви казали. Не е каменист плажът на Вурвуру, но е тесен, с треви, и наистина има много лодки, а хубавите и почистени участъци са в дворовете на къщите на първа линия. Кариди е хубав, но е мъничък и винаги пренаселен през лятото, а и 1.3 км определено е разстояние за кола (няма тротоари или друг удобен начин за ходене из селото).
На 1-ва страница има една интерактивна карта на Вурвуру, тя е стара, но пак може да я разгледате, ще ви даде допълнителна информация. Има други плажове наоколо, които си заслужават посещение, но се ходи с автомобил.

Вурвуру не е за всеки. Има хора, които го обожават и се връщат всяка година. Аз например не го харесвам грам и винаги ми се е струвало прехвалено. Ако имах малки деца и обичах мързеливата почивка, вероятно бих харесала къщите на първа линия, където дворът преминава в брегова ивица. Но нямам вече, а и по принцип селото е в затворена лагуна и ми е малко блатисто там, харесвам друг тип море.

Eто така изглежда най-широкият и "хубав" участък, при бийч бар Вергос. Чадърите са два реда, толкова е широчината на ивицата.

Последна редакция: пт, 27 май 2022, 10:44 от Параход

# 157
Много благодаря за отговора!
А кои са плажовете наоколо, които си заслужава да се посетят? Чиста вода и относително спокойствие?

# 158
  • София
Много благодаря за отговора!
А кои са плажовете наоколо, които си заслужава да се посетят? Чиста вода и относително спокойствие?

Ако не е задължително Вурвуру погледни в Торони тези собственици,имат частен плаж , три сгради държат,едната на плажа,другата е хотел и една сграда малко по-навътре. Според мен за деца е идеално,от там пак имате достъп и до други плажове.

https://www.studiospanagiota.gr/en/

# 159
В Торони няма нужда от частен плаж, там има достатъчно плаж за всички - огромен е и никога не се пренаселва. Стига да не е проблем, че бързо става дълбоко морето. Но в съседство е Дестеника, който е по-плитък.

# 160
  • София
В Торони няма нужда от частен плаж, там има достатъчно плаж за всички - огромен е и никога не се пренаселва. Стига да не е проблем, че бързо става дълбоко морето. Но в съседство е Дестеника, който е по-плитък.

Не се плаща за шезлонги и чадър,това имам предвид под частен плаж. Отделно зад зоната с чадърите има голяма тревна площ със сянка от дървета.Зоната си е обособена като частна,не че ще изгонят някой, метнал кърпа от друга къща,но ако заема шезлог или чадър го молят културно да си намери друго място.
Точно в тази част е ок за деца,е не да ги оставиш безпризорни,но не става толкова бързо дълбоко. С децата сме били няколко пъти.

Последна редакция: пт, 27 май 2022, 11:54 от trikitil

# 161
Няколко кадъра от приключилото ни в сряда пътуване до Корфу. Островът се обсъжда често в темата, затова ще опитам в следващ пост да събера впечатленията си с надеждата да бъдат полезни. Ходили сме и преди десетина години, но за кратко и спомените ми бяха доста повърхностни. Налагаше се поправка Simple Smile

Последното е дворът на къщата, в която бяхме отседнали.

Последна редакция: пт, 27 май 2022, 12:43 от Параход

# 162
Здравейте - къде е най-добре да отидем с петмесечни близначки? Гледахме опции за Крит - коя част на острова е най-хубава? Търсим нещо сравнително спокойно и лесно достъпно от България. ОК сме с директен полет.

# 163
Зависи каква почивка търсите възрастните - по-тихо и изолирано място, по-оживено, до плаж, до таверни... на близнаците така или иначе им трябва само прохладна стая и двор. Дали ще наемате рент-а-кар (според мен с две бебета е абсолютно задължително). Мога да препоръчам такова място на п-ов Акротири, близо до плажа Ставрос и на 30 минути от летището на Ханя. Но е тихо и изолирано, ние на шумни не ходим Simple Smile

# 164
Благодаря! Основно да е тихо и спокойно, но ще е хубаво да има добър плаж и някои и друго място за хапване 😄

Общи условия

Активация на акаунт