Мадрид - тема №4

 • 16 677
 • 342
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 11 114


Скрит текст:
Мадрид е столицата на Испания и най-големият град в страната. По брой на населението Мадрид е и на трето място в Европа. Въпреки това, не е известен сред туристите като голяма туристическа дестинация. Мадрид е известен сред туристите с богатото си културно и историческо наследство, което може да бъде видяно навсякъде из града. Испанската столица се слави и с буйния си нощен живот - топлият климат в Испания явно предразполага за безкрайни забавления в големите градове и курорти из страната.
Началото...
Когато през IX век емирът на Кордоба Мохамед I заповядал да се построи крепост  край река Мансанарес, в самия център на Иберийския полуостров, с цел да охранява Толедо, който току що е завзел, от набезите на християнските крале от север, той дори не си е представял каква услуга  прави на християнските си поданици. Два века по-късно, когато крал Алфонсо VI завзема Толедо и крепостта попада в територията на кралство Кастилья, около нея започва да се оформя селище. Век след век, това селце постепенно израства до голям икономически и културен център, който в средата на 16 век става столица на кралство Испания, а през XVIII век крал Карлос III го превръща в един от най-величествените и красиви градове в Европа, наред с Париж и Санкт Петербург.

За Мадрид - wikipedia

Още за Мадрид

Madrid Travel Guide - pdf

Travel Guide to Madrid - pdf

Пътеводител на Мадрид на NG


Скрит текст:
Най-добрия начин да стигнете до Мадрид е чрез самолет. Има редовни и ниско бюджетни полети (low-cost) между България и Мадрид. Полети до Мадрид има от всички големи летища в Европа. Друг начин е да стигнете чрез автомобил или автобус. Ако сте на почивка в Португалия, пътят до Мадрид е едва няколко часа. Всички останали големи градове в Испания са свързани с хубави магистрали с Мадрид, така че дори и да сте в друг град спокойно може да отидете до столицата с кола.България ер каца на Терминал 4S

Wizz Air каца на Терминал 1

Vueling полети само в периода юни-септемврибилети София-Мадрид-София

Рачич

Юнион ИвкониTarom

Wizz Air

Ryanair

Blue air
Между терминалите има безплатен шатъл-бус!с влак линия C1 от Т4. На 30 мин.

с метро - линия №8 - плаща се допълнително по 3 евро такса /supplement/ на влизане и излизане от летището. Има 2 метроспирки на Т4 и Т1, Т2, Т3. Крайна спирка е Nuevos Ministerios

С автобус

Шатъл бус

такси - фиксирани цени до центъра - 30 евро. Но през нощта, събота, неделя и празници е по-скъпо.Сайт на Метрото в Мадрид

Сайт на транспорта в Мадрид

Карта на линиите на Метрото

Карта на градската железница

Карта а автобусите в центъра

Hop on Hop off

За транспорта в Мадрид
Скрит текст:
Испанската столица има една от най-функционалните и най-добре развити мрежи на градски транспорт – метро и автобуси.
Най-удобно и бързо се пътува с МЕТРОТО. То има 12 линии, които стигат практически до всички точки на града. В час-пик влакчетата минават на 2-3 минути, в останалото време на 4-5, в почивните дни понякога ги разреждат и до 7-8 минути. С едно билетче можеш да се придвижиш докъдето искаш с колкото искаш прехвърляния под земята /стига да не излизаш от системата и важи за неограничено време/. Еднократният билет е 1,50 € за придвижване до 5 спирки. След това, с всяка спирка цената се качва с по 0,10 €, но най-скъпият билет е 2,00 €, тоест, при повече от 10 спирки всичко е 2 €. (До летището се заплаща допълнително още 3 €). За пътуващите по-често най-изгоден е т.нар метробус – билет за 10 пътувания с метро или автобус, независимо от колко спирки ти е едното пътуване, той струва 12,20 €. Има и абонаментни карти, които обаче са изгодни за тези, които пътуват по няколко пъти на ден.
В метрото понякога минава контрола. Без билет, глобата е 40 €.
Автомати за билети на всяка метростанция. Плащането е с кредитна/дебитна карта или в брой
Има туристически карти за 1, 2, 3, 5 и 7 дни. Те ти дават свободата да се придвижваш с всякакъв вид транспорт колкото пъти на ден искаш. Тези карти са два вида: за зона А (важи само за Мадрид-град), и за зона Т (важи както за Мадрид-град, включително летището, така и за цялата област Мадрид, Толедо и Гуадалахара).
АВТОБУСИТЕ в Мадрид също са много удобно средство за придвижване. Има над 150 вътрешноградски линии (дневни), 30 нощни, и още 350 извънградски линии, които стигат практически до всички селища на област Мадрид (тук не броим далечните дестинации до всички точки на Испания и на Европа). На всяка спирка има електронно табло, което показва след колко минути ще дойде всеки от автобусите, които спират там. За незрящите има и звуков вариант на тази информация.
Електронно информационно табло на всяка спирка
Цената на еднократния билет е 1,50 € за зона А (Мадрид-град), без значение колко спирки пътуваш. Тук важи, както споменах и по-горе, билетът "метробус". За Мадрид-област цената варира според зоната (отдалечеността на селището). До Толедо билетът отиване и връщане е приблизително 10 €.
Ако ползвате автобус в Мадрид, важно е да знаете две ключови неща, за да не изпадате в неловко положение:
1. Качването е само от предната врата, слизането – само от задната. Ако на спирката има много хора за конкретен автобус, всички чинно чакат реда си на опашка, без да се пререждат и побутват. При качването, пред очите на шофьора е машинката, която ти маркира билета. Ако нямаш въпросния метробус или туристическа карта, можеш да си купиш билетче от шофьора, той играе ролята и на билетопродавач, и на контрольор. В автобус в Мадрид няма как да се промъкнеш без билет.
2. Автобусите спират на спирките, само ако им се даде знак. Ако чакаш на спирката, трябва да му махнеш отдалече. Ако си вътре и искаш да слезеш, преди да наближи спирката трябва да натиснеш специален бутон, който му съобщава, че има за слизане. В противен случай подминават спирката. Това се прави с цел да се спести време от безсмислени спирания.
Трафикът в Мадрид е много натоварен. А и паркингите винаги са препълнени и е истински късмет да намериш бързо свободно място, въпреки че тарифите са високи, понякога обикаляш по половин час в търсене къде да паркираш. Поради което за придвижване в града мадридчани все повече прибягват до градския транспорт. Колите им служат главно за извънградски пътувания или ако живеят в околностите, а работят в Мадрид, но дори и тогава мнозина използват обществения транспорт.

Влак - Renfe
Скрит текст:
AVE са скоростните влакове. С тях може много бързо да стигнете до големите градове в Испания - Барселона, Валенсия, Севиля и др. Колкото по-рано се вземат билетите - толкова по-изгодна цена имат. Купуват се онлайн от сайта.

Автобуси до Толедо, Барселона, Гранада и др.

Друга фирма за извънградски автобуси - за Саламанка

Извънградски автобуси - Сеговия от Монклоа - спирка на линии на метро №3 и №6

Автобус до Ел ЕскуриалКарта на забележителностите в Мадрид

Още една карта на Мадрид

Кралският дворец
Скрит текст:
Испания е монархия и кралското семейство има редица дворци и резиденции из цяла Испания. Кралският дворец в Мадрид е резиденцията на Краля на Испания в столицата, но той рядко пребивава за дълго там. Дворецът е построен през далечната 1755 г., на мястото на стара крепост от десети век. Площта му е 135 000 квадратни метра и разполага с около 2800 стаи. Тези цифри поставят Кралския дворец в Мадрид на първо място сред най-големите дворци в Западна Европа. В днешно време дворецът е сред големите забележителности в Мадрид. Смятан е за една от емблематичните и красиви сгради в града, заради своята прекрасна архитектура и множеството интересни и ценни предмети, които могат да бъдат разгледани вътре. Кралския дворец в Мадрид е затворен за посетители, когато се провеждат официални церемонни.
Вход: 10.00 €; 5.00 € за деца от 5 до 16 г., студенти до 26 г., граждани на  ЕС над 65 г.
Безплатно: деца под 5 г, и за всички граждани от понеделник до четвъртък 18.00-20.00 (април-септември) и 16.00-18.00 (октомври-март)
Работно време: Октомври-март: 10.00-18.00; Април-септември: 10.00-20.00 ч.
Затворен в дните: 24, 25 и 31 декември, 1 и 6 януари, 1 май, 15 май

Музеят Прадо
Скрит текст:
Прадо е музей в Мадрид, в който са изложени едни от най-значимите творби на изобразителното изкуство - Гоя, Веласкес, Рубенс, Рафаел, Ван Дайк, Тициан, Дюрер и мн. др. Отваря врати през далечната 1819 г. В буквален превод "прадо" означава ливада или място за разходка и днес е истински крал на музеите на изящните изкуства в света. Това е един от най-посещаваните туристически обекти не само в Мадрид и Испания, ами и в целия свят. Прадо е задължителна спирка за всички почитатели на изобразителното изкуство и красивите картини.
Вход:  14,00 €.
Безплатно за деца под 18 г.
Безплатно за всички: понед.-съб. 18.00-20.00;  Неделя и празници 17.00-19.00; и в дните: 19 ноември – годишнина на музея, и 18 май – международен ден на музеите
Раб. време:  Понеделник-събота 10.00-20.00 ч. Неделя и празници 10.00-19.00 ч.
Затворен на: 1 януари, 1 май, 25 декември

Музей Кралица София
Скрит текст:
Музеят на изкуствата на кралица София съдържа околко 10 000 картини и е един от най-големите по площ музеи в цял свят. Музеят предлага богата гама от течения на съвременното изкуство, въплъщаваща както испанското, така и чуждо изкуство. Музеят е предпочитана дестинация, особено от почитателите на модерното изкуство. Като един достоен пазител на културата, музеят притежава и богата библиотека със свободен достъп до литература за изкуството. Библиотеката съдържа повече от 100 000 книги и различни мултимедийни средства за любителите на науката за изкуството.
Присъствието на широка гама от стилове в творбите, включващи: модернизма от началото на XX век до избухването на Втората световна война, преминавайки през постимпресионизма, също така течения като конструктивизма, кубизма и дадаизма, сюрреализма – главно представен от великия творец Салвадор Дали, са само част от прилючението, което кралският музей предлага на своите гости.
Вход:  8,00 €.  Безплатно за деца под 18 г. и възрастни над 65 г.  
Безплатно за всички: пон.-събота 19.00-21.00; неделя 15.00-19.00; и в дните: 18 април, 18 май, 12 октомври, 6 декември
Раб. време:  Понеделник-събота 10.00-21.00; Неделя 10.00-19.00; Вторник почивен ден

Музей Тисен-Борнемиса
Скрит текст:
Музеят Тисен – Борнемиса допълва другите два музея от „златния триъгълник на изкуството“ - Прадо и Рейна София. В него ще се насладите на произведенията на холандски, английски, германски и др. художници творили през втората половина на XX век, и не само оттогава. Цялата експозиция включва около 1 600 картини. Сред по–известните творци са Дучио, Ян Ван Ейк, Албрехт Дюрер. Има и представители на барока и ренесанса като Тициан, Ван Дайк, Мурильо и др.
Вход:  10,00 €;  7 € за възрастни над 65 г.;
Безплатно за деца под 12 г.
Раб. време: вторник-неделя: 10.00-19.00; почивен ден – понеделник;
Временните експозиции в съботите са отворени до 22.00

Катедралата Алмудена
Скрит текст:
Вход в Катедралата:  Свободен
Посещения: Септември-юни: 10.00-14.00 и 17.00-20.00 ч. Юли и август: 10.00-21.00 ч.
Вход в музея:  6.00 €
Раб. време на музея и купола: понеделник-събота: 10.00-14.30 ч. Неделя затворен

Храмът Дебод
Скрит текст:
В Парк де ла Монтаня, близо до центъра на града, се намира един от най-изненадващите монументи на Мадрид - Храмът на Дебод. Автентичният египетски храм е построен близо до свещения остров Philae и е посветен на Амон и Изида. Историята - с построяването на Асуанската язовирна стена в периода от 1960 г. до 1970 г. много исторически важни постройки в Египет са застрашени от наводнение. Испански инженери помагат на египетското правителство да преместят важните монументи на безопасни места. През 1968 г. Египет дарявя една от своите забележителности - Храмът на Дебод на Мадрид като благодарност за оказаната помощ.
Вход: Свободен.
Раб. време:  Вторник-петък: 10.00-14.00 ч. и 18.00-20.00 ч. (април – септември); 9.45-13.45 и 16.15-18.15 (октомври – март).
Събота, неделя и празници: 10.00-14.00. Затворен: 25 декември, 1 и 6 януари, 1 май
Понеделник – почивен ден.

Други музеи, в които входът е безплатен
Скрит текст:
Музей на историята на мадрид
Национална библиотека
Къща-музей Лопе де Вега
Монетен двор
Африкански музей
Музей на науката и технологиите
Минно-геоложки музей
Музей на пожарникарите
Музей на декоративните изкуства

Плаза Майор
Скрит текст:
Това е главният площад на Мадрид. Намира се в така наречения „стар град” на Мадрид. Построен е през 17 век и през годините е имал много имена – площад на Конституцията, площад на Републиката, а сегашното му име идва в края на Гражданската война в Испания.
Пласа Майор в Мадрид – мрачни истории от щастливия площад

Пуерта дел Сол
Скрит текст:
Пуерта дел Сол е площад в Мадрид. Ако трябва да сме точни - Пуерта дел Сол е най-известният площад в столицата. В превод от испански, името му значи "Врата на Слънцето". Намира се в сърцето център на града и е сред най-посещаваните забележителности в Мадрид. Близо до него се намира и друг централен площад - Плаза Майор. Една от големите забележителности на площада Пуерта дел Сол е, че на него се намирания Нулевия километър на Испания. Това е точка, в географския център на Мадрид, от който започва мереното на разстоянията на всички магистрали и големи пътища в Испания. Край малката плоча е почти винаги пълно от туристи, желаещи да заснемат Нулевия километър или да стъпят върху центъра на града. В центъра на площад Пуерта дел Сол се извисява статуя на крал Карлос III, възседнал кон. Площадът е сред любимите места на жителите на Мадрид за среща и също така е пресечна точка на градския транспорт в града.

Площад Санта Ана
Скрит текст:
Площад Санта Ана (Plaza de Santa Ana) е площад, разположен в центъра на Мадрид, наблизо до площад Пуерта дел Сол. На него са разположени паметниците Педро Калдерон де ла Барка и поета Федерико Гарсия Лорка. Има множество ресторанти, кафенета и барове-тапас.
На площада се намира Театър Испания, най-старият театър в Мадрид. Площадът е популярно място за срещи в Мадрид.

Вратата на Толедо
Скрит текст:
Вратата Толедо (Puerta de Toledo) e памeтник от началото на XIX век. Вратата се намира на улица Толедо в испанската столица и е построена като триумфална арка в чест на крал Фердинанд VII. Врата с такова название е съществувала и преди на това място и през нея е тръгвал пътя за Толедо.

Вратата Алкала
Скрит текст:
Вратата Алкала (Puerta de Alcalá) е неокласически паметник, разположен на площада на независимостта. Намира се близо до центъра на града и е на няколко метра от входа на парка Буен Ретиро. Името му идва от стар път, който води от Мадрид до градчето Алкала де Енарес.

Парк Буен Ретиро
Скрит текст:
Паркът Буен Ретиро (Parque del Buen Retiro) или просто Ел Ретиро е най-големият в града. Наричан е още белия дроб на Мадрид. Площта му е 1,4 кв.км и се намира в края на центъра на Мадрид. Той е изключителен, пълен  с красиви скулптури и паметници. Ел Ретиро е една от основните забележителности в столицата на Испания. Разхождайки се из парка можете да видите Кристалния дворец, двореца на Веласкес или двореца Буен Ретиро. Интересна е розовата градина Росалида – там ще видите наистина много и различни розови храсти , измежду които се показва фонтана на падналия ангел.
Най-посещавано и любимо място е езерото с лодките. В него плуват патици и лебеди. На езерото отдалеч се откроява красивата бяла колонада с паметника на известния испанският владетел яздещ своя кон, крал Алфонсо ХII пред нея. Тук можете да си наемете лодка. Малко по на юг се намира малко езеро. На брега му се стои красива стъклена постройка - Кристалният дворец. Построен е през 1887 от Рикардо Веласкес Боско като място, където да бъдат отглеждани екзотични растения, донесени от Филипините.
Паркът е отворен всеки ден от 8 до 22 часа през лятото и от 8 до 20 часа през зимата

Площад Сибелес
Скрит текст:
Площад Сибелес (Plaza de Cibeles) е неокласически комплекс от мраморни скулптури с фонтани, които са се превърнали в символ на Мадрид. Фонтанът на Сибелес е построен по време на управлението на Чарлз III по проект на Вентура Родригес в периода 1777 – 1782г. Той е направен за да възхвалява самата богиня на плодородието – Сибелес. Тя е застанала в колесница, дърпана от два лъва. Композицията на статуята е творение на Франсиско Гутиерес и Роберто Мишел. Зад него е дворецът Буенависта. Преди XIX век двореца е бил разположен в средата на площада, а фонтаните на Нептун и Сибелес са били един срещу друг. Сега двата фонтана са насочени да гледат по посока центъра на града. На този площад феновете на Реал Мадрид празнуват бурно победите си, а на фонтана на Нептун - до Прадо феновете на Атлетико Мадрид. На площада е и красивата сграда на   общината (Palacio de Comunicaciones) - една от най-забележителните сгради в Мадрид. Построена е в периода между 1905 г. и 1917 г. като основна сграда на Пощенската служба. През 2007 става официална сграда на общината. Срещу малка сума може да се качите на на терасана на покрива. На площада е също и сградата на Banco de España.

Площад Колумб със статуята на Колумб
Скрит текст:
Площадът на Колумб (Plaza de Colon) със статуята му е сред най-хубавите части на Мадрид. Невероятно е усещането да се озовете под водната стена на фонтана, обграждащ паметника. Площад Колумб до 1893 година се е казвал площад Св. Джеймс, докато не бил преименован на откривателя на Америка – Колумб. Както са казали хората „По-добре късно отколкото никога“. В центъра на площада е разположен паметника на Колумб (автор е Артуро Мелида). Построен е през 1885 година в неоготически стил и на него е Колумб, издигащ се над площада с ръка сочеща на изток. На площада има още един паметник работа на архитекта Хоакин Вакуеро Турциос, който представлява четири блока от бетон, на които са най-големите постижения на Колумб. Към площада има градина, която се казва „Откриването на Америка“.
На този площад се намира Културния център на Мадрид, Хард Рок кафе, музея на Мадам Тюсо… в съседство е и Националната библиотека.  

Гран Виа
Скрит текст:
La Gran Via (Големият път) е централната търговска улица. По нея има множество магазини от световни вериги, кина, театри.

Плаза де Ориент
Скрит текст:
Площадът се намира пред Кралския дворец. В него са поставени 44 статуи на испански монарси. Първоначално идеята е била, статуите да украсяват покрива на двореца, но в последствие е преценено, че са прекалено тежки и затова са оставени в парка.
Централната статуя на площада е на Фелипе IV на кон. Интересна е историята на тази впечатляваща творба. Авторът й не можел да балансира правилно коня, който бил твърде тежък и имало опасност да падне напред. Тогава не друг, а Галилео Галилей предлага предната част на скулптурата да е куха и така осигурява стабилност на композицията.

Градините Сабатини
Скрит текст:
Градините на двореца, носещи името Jardines de Sabatini, пленяват със съчетанието на статуи, фонтани и зелени площи. По време на фестивала Verano en la Calle (Лято на улицата) в тях се издига подиум, на който се изнасят концерти и представления. Вход свободен.

Плаза де торос (Лас Вентас)
Скрит текст:
Лас Вентас е една от най-големите арени за кориди. Построена през далечната 1931 г. и има места за 25 000 души. Сезонът на коридите започва през март и продължава чак до края на октомври. По времена на празника на Сан Исидро тук всеки ден се провеждат бикоборски битки, а през останалите дни от сезона в неделя или по време на празници. Обикновено коридите започват към 6 часа вечерта и продължават 2-3 часа.

Площад Испания
Скрит текст:
Площадът Plaza de Espana се ползва от славата на модерното ядро на Мадрид. На него ще видите статуята на Мигел де Сервантес извисила се над Дон Кихот и Санчо Панса.

Базилика Св. Михаил
Скрит текст:
Базиликата Св. Михаил (Basílica of San Miguel) е барокова римокатолическа църква в централната част на Мадрид. Построяването й се осъществява в периода 1739 – 1745г. Базиликата се издига на място, където в миналото се е намирала енорийската църква Сантос Хусто и Пастор. В негова чест са направени фрески на купола и  на фасадата на новата базилика.  На фасадата на Св. Михайл също са изобразени чрез алегорични статуи милосърдието, вярата, надеждата и силата на духа.

Кралската базилика Сан Франсиско ел Гранде
Скрит текст:
Кралската базилика Сан Франсиско ел Гранде (Real Basílica de san Francisco el Grande) е римокатолическа църква. Основната й фасада гледа към площад Сан Франсиско. Базиликата е изпълнена в неокласически стил през втората половина на XVIII век.  В това здание можете да видите картини на Сурбаран и Гоя. В миналото храмът е бил национален пантеон, където са се съхранявали тленните останки на известни артисти и политици.

Четирите бизнескули
Скрит текст:
Четирите бизнескули (Cuatro Torres). Освен на класическа архитектура в Мадрид може да се натъкнете и на много модерни архитектурни творения. Такива са четирите стъклени небостъргача в бизнес зоната на Мадрид. Небостъргачът Торе Каха Мадрид е най-високата сграда в градасъс своите 250 м. От последният й етаж се разкрива невероятна гледка към целия град.

Гара Аточа
Скрит текст:
Atocha е най-голямата железопътна гара в Мадрид. Гарата има уникално оформено вътрешно пространство – повечето от пътниците, които са тук за първи път, са изненадани от изобилието на зеленината. Тропическата градина е на площ от 4 000 m2 и може да накара всеки да се надява, че влакът му ще закъснее. Сред зеленината има езерца, в които се мъдрят костенурки

Стадион Сантяго Бернабео
Скрит текст:
Естадио Сантяго Бернабеу (Estadio Santiago Bernabéu) е футболен стадион в Мадрид, Испания. Това е стадионът на който играе домакинските си срещи отборът на Реал Мадрид. Работите по него започват официално на 27 октомври 1944 г. Открит е през декември 1947 г. и първоначално носи името на стария стадион – Чамартин (кръстен на квартала, в който се намира). На 4 януари 1955 г. приема сегашното си име – Сантяго Бернабеу в чест на президента на тима по това време.
Капацитетът се сменя често, най-много е бил 125 000 (след реконструкция през 1953 г.). След това на няколко пъти капацитетът е намален поради модернизациите, които се правят. Последната промяна е от 2003 г. Замислен е план за въвеждане на подвижен покрив. Стадионът е оценен от УЕФА с пет звезди (най-висока категория). В момента неговият капацитет е 85 454 места вследствие на многобройните реконструкции.

Естадио Висенте Калдерон
Скрит текст:
Естадио Висенте Калдерон (Estadio Vicente Calderón) е стадионът на испанския футболен клуб Атлетико Мадрид. Намира се в центъра на Мадрид до брега на река Мансанарес.
Първоначално стадионът се нарича Estadio Manzanares (Стадион „Мансанарес“), но по-късно е преименуван на „Висенте Калдерон“ в чест на известния президент на клуба. Местата за сядане са в цветовете на екипите на Атлетико и оформят червени и бели ивици.
Тук редовно се провеждат международните срещи на националния футболен отбор на Испания. Стадионът има капацитет от 54 851 места и през 2003 г. е оценен с 5 звезди от УЕФА. Използва се още и за провеждането на концерти.

Фламенко
Скрит текст:
Ако искате да почувствате истинския ритъм на Испания, трябва задължително да се докоснете до фламенкото. Фламенкото е испански танц и музикален жанр, част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Произходът му е от областта Андалусия, но в днешно време е популярен из цяла Испания. Вечерта из испанската столица има много места, на които се провеждат фламенко шоута. На испански, местата за провеждане на фламенко шоу се наричат "таблао". Едно от най-известните таблао в Мадрид е Корал де ла Морейра (Corral de la Moreria). Намира се в центъра на Мадрид и е предпочитано място от гостите на града. Докато гледате и се забавлявате на фламенко представленията, на ваше разположение ще е богато меню от типични за Испания ястия и напитки. Разбира се, из Мадрид има още много таблао, които също предлагат добро обслужване и добри фламенко танци и даже може би на по-добри цени.
Други ресторанти, които предлагат много добри фламенко спектакли са: Торес Бермехас (Torres Bermejas), Каса Патас (Сasa Patas), Кафе Чинитас (Café Chinitas), Корал де Пачека (Corral de la Pacheca), Таблао Вилья Роса (Tablao Villa Rosa).
Резервацията може да стане и он-лайн.


Скрит текст:
1-ви ден. Площад Испания, Храма Дебод, Градините Сабатини (градините на Кралския дворец), Площад Ориенте, Кралският дворец (виж безплатен вход!), катедрала Алмудена, Площад де ла Вийа, Меркадото (закрит пазар – вътре с места за хапване на крак – тапаси и т.н.), Плаза Майор (площада на кметството), Плаза Пуерта дел Сол (паметника на мечката с ягодовото дръвче и 0 км на Испания).
2-ри ден. От Кайао по Гран Виа (улица), сградата на Метрополис, Институт Сервантес, Пласа Сибелес (фонтанът на Сибелес, сградата на Общината, банка Испания и Палатът Линарес), Пуерта де Алкала, Парка Ретиро (глориетата с езерото, Кристалния дворец), музеят Прадо (виж безплатен вход!), музеят Тисен-Борнемиса, фонтанът на Нептун, Конгреса, хоризонталната градина, гарата Аточа и Музеят Рейна-София (безплатен вход!).
3-ти ден. Площадът на Колумб, Библиотеката, стадиона Сантяго Бернабео, Плаза де Торос и др. може още веднъж през Прадо и Рейна София (или в различни дни).
Зоологическата градина

Кралската ботаническа градина

Лифт Мадрид

Парк атракцион - Дисни

Парк Уорнър Брос Мадрид

Фауния
Скрит текст:
Фауния е не просто зоологическа градина. Фауния е природен тематичен парк с 4 екосистеми, разделени на 13 тематични зони, приспособени за всеки биологичен вид със съответната жизнена среда, температура, светлина, влажност. Разположена е на 140 дка в южната част на Мадрид.Фауния е открита на 10 юли 2001 г., в началото под името Биологичен парк на Мадрид. Една година след това е прекръстена на Фауния.
С развитието си през годините се превръща в един от най-големите природни паркове в Европа.
Работно време: неделя, понеделник, вторник и сряда 10.30-20.30 ч.; четвъртък, петък и събота 10.30-24.00
Най-близката станция на метрото е Валдебернардо (Valdebernardo - линия 9).Скрит текст:
Гастрономичен еднодневен тур около Мадрид.
Ще започнем деня си със закуска в Мадрид. И разбира се, това са типичните за цяла Испания чурос (churros) и порас (porras), топейки ги в горещ шоколад. Също традиционно. Е, не е задължително, може да се придружават с кафе, може с чай, на когото както му харесва. Това можем да направим в близък до хотела ви бар или кафене – сутрин всички те предлагат тази закуска, а можем да отидем в най-популярната „чурерия” в Мадрид, която се намира зад за мистичната църква Сан Хинес, в самото сърце на стария град.
Ще обядваме в Сеговия (един час с кола от Мадрид). Но преди да седнем в някой от многобройните ресторанти на града, ще се качим на римския акведукт, чийто внушителен вид те кара да настръхнеш. Това впечатляващо творение на римската инженерна мисъл вече 20 века здраво стои на основите си, непокътнато от влиянието на времето и капризите на климата. Ще ви разкажа как се държат каменните му блокове, незалепени нито с цимент, нито с какъвто и да е друг материал; ще ви покажа къщите, през които акведуктът днес „минава” и в които го използват за естествена стена между стаите. Ето че вече огладняхте, и сядаме на обяд. Тук обезателно ще хапнем това, с което се слави Сеговия по цялата страна, пък и за пределите й: прасенце сукалче, запечено в каменна пещ.  
Десерта си ще вземем в Авила (40 минути от Сеговия) – емблематичния за града „Авилски жълтък”  (yema de Ávila – ръчно приготвен захаросан почти суров жълтък).
Тази сладост може да се опита само тук. Поради нетрайния характер на този продукта не го транспортират никъде извън Авила, а пък авилските  майсторки ревниво пазят тайната на приготвянето на този необичаен десерт.
След като се разходим покрай крепостната стена на Авила, която се смята за най-добре запазената средновековна конструкция от този тип в цяла Европа, ще се отправим към Толедо, където за следобедна закуска ще похапнем от  неповторимия марципан (mazapán).
По принцип, в останалата част на Испания марципанът е типичен коледен сладкиш. Но в Толедо марципанът – това не е просто десерт, това е изкуство, на което тук отдават почит през цялата година. Приготвя се ръчно, и за разлика от авилските стопанки, тукашните щедро споделят информацията за приготвянето му. Но ако след авилския жълтък не ви се иска повече сладко, в Толедо можете да хапнете за следобедна закуска и от знаменитото сирене Манчего (queso manchego), което също е домашно производство.
Вечерята ще си я направим в Чинчон (Chinchón). Това очарователно средновековно село с площад като холивудски декор, разположено на 50 километра от Мадрид, се е прославило из цялата страна със своя чесън и своята ракия анасонлийка (anís). Тук ще вечеряме „класическата” кастилска супа (sopa castellana), може, разбира се, придружена с чашка анис. Тази супа е много характерна за целия район на Мадрид и областите Кастилья ла Манча и Кастилья и Леон, но в Чинчон я приготвят по-така. Сега няма да ви издам от какво се приготвя тази супа. Като дойдете, сами ще видите.

За храната от Alexslav

Верига за евтини кафе и сандвичи

Бирария

Музеи на хамона

Ресторант Venta El Buscon - препоръчан от aзиа_asia

Сладкарница San Gines

Сладкарници La Mallorquina Madrid

Хард рок кафе - Мадрид

Mercado de San Miguel
Скрит текст:
Намира се близо до Плаза Майор и Пуерта дел Сол. Хапване на крак на тапаси и вино.

Обедни менюта
Скрит текст:
В централните части и около забележителностите има ресторанти, които предлагат от 12-15 евро 3 степенни обедни менюта, включващи вино или вода. Испанците обядват в 15 часа.


Скрит текст:
Мадрид е огромен град, в който може да прекарате и месеци, без да сте го разгледали напълно. Вече знаете горе-долу как би протекло ежедневието на един турист, който за едва няколко дни в града - през деня разглеждане на музеи и забележителности в Мадрид, а вечерта фламенко или разходки по нощните булеварди на столицата. Ами пазаруването? Мадрид изобилства от места за пазаруване - големи молове, както и самостоятелни магазини на най-престижните световни марки. Имайте предвид, че Мадрид е най-вече исторически град и макар да има скъпи молове и търговски центрове, малките семейни магазинчета често могат да бъдат видени. Най-добре е да отделите време както за обиколка както на търговски центрове, така и на главните улици на града и малките магазинчета. Все пак молове може да видите в всеки голям град в света, докато уличните магазини носят културата на съответния град. Ако искате да купите сувенири, също ще може да откриете лесно подходящи магазинчета - потърсете около големите градски площади - Плаза Майор и Пуерта дел Сол.
Ако сте за първи път в Испания посетете задължително някой от огромните универсални магазини El Corte Inglés и магазините на испанските марки Zara, Mango, Bershka, Desigual, намиращи се на Гран Виа и към Плаза дел Сол...
Улиците с магазини от хубави марки са в кв. Саламанка (кайе де Саламанка и наоколо)

За Аутлетите от AlexslavОфициалният туристически сайт на Мадрид

Madrid card

Туристически карти за 1, 2, 3, 5 и 7 дни

Клубове Мадрид

Безплатен пешеходен тур

Пътешествия за киномани: Мадрид на АлмодоварТоледо - автобус през 30 мин. от Плаза Елиптика /на линия №6 на метрото/ - 10 евро двупосочно или с влак от Аточа - 20 евро двупосочно
Скрит текст:
Толедо е един от големите градове на Испания. Той е пълен със запомнящи се забележителности, които напомнят за миналата му слава,  и разполага с изключителни места за посещение.  За да видите Толедо, е най-разумно да го посетите, избягвайки  пиковите периоди, в които градът е пренаситен с туристи.
Толедо е един от най-важните центрове в европейската средновековна история. За първи път името на града е споменато в записките на римския автор  Тит Ливий, който го описва като едно "малко крепостно градче". Крепостният елемент в характера на Толедо е важен параметър в  историята му, който доказва на съвременните туристи  минала му слава, за  която понастоящем говорят заобикалящите го монументални стени  и "Мечовете на Толедо'',  прославили града в целия свят с производството  на стомана и най-вече на висококачествени мечове и други оръжия.   Толедо е бил столица на Испания  в периода на  готическата епоха до 1560 година - факт, който обяснява впечатляващата му средновековна архитектура. Разхождайки се по улиците на този град и потапяйки се в атмосферата му, той ще Ви отведе  назад във времето – в Средновековието.
Привилегията, която месторазположението му оказва, заедно с красивите речни извивки на река Тахо, жителите на града, чийто брой  е  константен през годините,  и многообразието от атрактивни сгради, репрезентиращи многообразие от архитектурни стилове,  формират уникалността на Толедо.
Люлка на монарсите и седалище на главните  архиепископи, Толедо представлява фокусната точка на туристически атракции, която съхранява своите джамии, синагоги, църкви и манастири. Катедралата, портите и крепостните стени на Алкасар придават особено внушителен вид към облика на града, на неговите улици и площади.
Катедралата в Толедо се нарежда сред най-великите структури в Европа. В нея са разположени шедьоври като грандиозен висок олтар, който е в бароков стил, и две от картините на Ел Греко.
Процесът на строежа й е бил продължителен – от 1226 до 1493 година, а архитектурата й  съчетава разнообразие от стилове. През годините тя е била дом на много исторически събития, включително и обявяването на Хуана Кастилска ( известна като Хуана Лудата) и съпруга й – Филип Красивия като наследници на трона на Испания.

Ел Ескуриал - с влак (Línea C3: Aranjuez – Atocha – Sol- Chamartín – El Escorial) или с автобус от автогара Монклоа, намира се на линии на метро №3 и №6
Скрит текст:
Когато през 1561 г. крал Фелипе II пренася столицата на Испания от Толедо в Мадрид, решава да построи нова резиденция, достойна за кралската му особа. И избира това изключително живописно място в полите на планината Гуадаррама, на 60 км от Мадрид. Ел Ескориал е била най-любимата му лятна резиденция от всички, с които е разполагал. Едновременно с това я превръща в кралски пантеон, след като погребва там баща си Карлос I. И когато през 1598 г. настъпва краят на дните му, той пожелава да бъде пренесен от Мадрид в Ел Ескориал в специален стол-носилка, за да умре именно тук. Тук е и погребан на 13 септември 1598 г.
В Ел Ескориал са погребани всички испански крале от Карлос I до Алфонсо XIII (прадядото на сегашния крал на Испания Фелипе VI). Гробниците са истински модел за пищност и кралски разкош.
В Двореца-манастир и до днес се съхранява и може да се види една от най-богатите библиотеки на XVI век, сравнима може би само с тази на Ватикана. На полиците й са събрани над 50 хиляди уникални печатни издания, между които двутомник на Библията, написан на 5 класически езика, както и множество древни ръкописи.
Всяка от залите на Двореца ревниво пази духа на неговия създател Фелипе II – една от най-противоречивите, но и от най-значимите фигури в плеядата от крале на Испания. Тук ще разберете защо след смъртта му неговите привърженици го представят като първообраз на всички добродетели, а враговете му - като фанатично и деспотично чудовище. Това е кралят, който отнася със себе си най-много тайни в отвъдното, защото малко преди смъртта си заповядва да се изгори цялата му кореспонденция.
Базиликата към манастира е изградена в стила на храма Св.Петър във Ватикана. В една от кулите й се съхранява истинско съкровище – Разпятие от бял италиански мрамор на скулптура Бенвенутто Челлини от XVI век.
Манастирът Ескориал днес е действащ мъжки манастир, в който живеят 49 монаси от Августинския орден. Голяма част от тях преподават различни дисциплини в религиозния колеж към манастира.
Вход за двореца: 8 €; 4 € за деца под 16 г., студенти, инвалиди, пенсионери от ЕС и над 65 г.
Безплатно: Деца под 5 г., всяка сряда и четвъртък 16.00-18.00 (април-септември); 15.00-17.00 (октомври-март) за граждани на ЕС, и на 18 май
Раб. време: Вторник-неделя  10.00-18.00 (април-септември); 10.00-17.00 (октомври-март)
Понеделник почивен ден  

Долината на падналите - съчетава се с посещението до Ел Ескуриал
Скрит текст:
Разположена е в недрата на планината Гуадаррама, на 7 км от манастира Ескориал, и по думите на архитекта на мемориала Диего Мендез, „това е една дива и сурова долина с формата на гърло, красиво разгърнала се във величествена композиция с планината”. В центъра на тая долина, се е скътала базиликата Санта Круз, буквално изкопана в гранитната скала на хълма и увенчана с огромен, 150-метров кръст.  Мемориалът е издигнат след края на Гражданската война по инициатива на самия Франко – като символ на помирението между двата враждуващи лагера. В базиликата, в осем параклиса, са намерили покой тленните останки на над 30 000 загинали по време на Гражданската война както от страна на франкистите, така и от страна на републиканците. Тук е и гробът на самия Франсиско Франко, тук са пренесени и тленните останки на първият му помощник и основател на испанската фаланга Хосе Антонио Примо де Ривера. Двамата, по една случайност, умират на една и съща дата – 20 ноември, но с 39 години разлика.
Само допреди няколко години, на всеки 20 ноември, Долината на падналите се изпълваше с ултрадесни фалангисти, които се събираха, за да почетат паметта на двамата „вождове”. През 2007 г. парламентът на Испания, с пълно мнозинство, гласува закон, с който забрани политизирането на Мемориала.
Базиликата под кръста буквално е изкопана в скалата и се вижда само входът й. Навътре тя е дълга 262 м и е най-голямата подземна църква в света. По време на служба звукът от органа й се чува на разстояние от 10 километра. Великолепният й купол омагьосва погледа с мозайка от 5 милиона елемента.
Всяка част от мемориалната композиция носи някакъв символ. Пътечката, която води към кръста е под формата на стълба с 10 стъпала – 10-те божи заповеди. Самият мемориал има пирамидална форма, губеща се в небето. Първите 25 метра в основата на кръста са „заети” от 4 величествени скулптури – на четиримата основни евангелисти Свети Йоан, Свети Лука, Свети Марко и Свети Матей. На следващите 17 метра са други 4 скулптури – на четирите основни добродетели: благоразумие, справедливост, смелост и въздържание, и всички те - дело на скулптура Хуан де Авалос.  
Съществуват много легенди и истории около изграждането на мемориалния комплекс, продължило 18 години и отнело много човешки живота.
Към основата на кръста може да се стигне и чрез специален релсов лифт. Оттук се открива неописуема по красотата си гледка към долината и планината.
Мемориалният комплекс заедно с базиликата се поддържат и обслужват от монашеското братство на Бенидиктинския орден. Именно с цел да бъде обслужвана базиликата, през 1958 г. се решава в долината да се основе манастир и да се причисли към абатството на ордена на Сан Бенито. В момента в манастира живеят 23 монаси, ръководени от игумена Дон Анселмо Алварез. Сред тях все още са и някои от основателите на манастира през 1958 г. Животът им е подчинен на един кодекс, написан през VI век – „Принципът на Сан Бенито”, направлявал живота на поколения монаси, и който е една от книгите, оставили дълбока следа не само в духовната, но и в цялостната история на Европа.  
Вход:  5 €; 2,50 за: Деца между 5 и 16 г., граждани на ЕС над 65 г. и студенти до 25 г.
Безплатно: Деца под 5 г., всяка сряда и четвъртък за граждани на ЕС, и на 18 май
Раб. време: Вторник-неделя 10.00-18.30 (април-септември); 10.00-18.00 (октомври-март)  
Понеделник почивен ден

Сеговия - с автобус от автогара Монклоа (линии на метро №3 и №6) или влак
Скрит текст:
Приказен замък, кацнал на зловещо надвиснала скала, в чиито основи бушуват и се сливат две реки. Сякаш там е скрита Спящата красавица и до нея ще може да стигне, преодолявайки по пътя си смъртни препятствия, само принцът, който трябва да дойде да я събуди. Такова е усещането, когато наблюдаваш отдалече древния Алкасар. Той, заедно с другите забележителности на града, превръщат Сеговия в едно бижу на романското изкуство на открито. През 1985 г. градът е обявен от ЮНЕСКО за обект на световното културно-историческо наследство.

Авила
Скрит текст:
Величествена крепостна стена, дебела 3 метра и висока 12 м., ревниво охранява подстъпите към града. Изградена през 12 век да пази Авила от опитите на арабите да си я върнат, след като войските на католическия крал Алфонсо VI ги прогонва и го присъединява към християнските територии. Стената е съхранена и до днес в оригиналния й вид. Дълга е 2,5 км. Има 9 крепостни врати и 88 кули, на които целогодишно вият гнездата си стотици щъркели. Днес можеш да се изкачиш и да се разходиш по стената, откъдето се открива впечатляваща гледка към целия град.  

Алкала де Енарес
Скрит текст:
На 35 км от Мадрид, в градчето Алкала де Енарес, преди 4 века и половина се е родил Мигел де Сервантес, „бащата” на рицаря на печалния образ - безсмъртния идалго Дон Кихот и неговия верен помощник Санчо Панса.

Куенка
Скрит текст:
Първи данни за съществуването на селище тук датират много преди римската епоха. Но за Куенка като за град се заговаря за пръв път през VIII  век, когато е завзета от арабите и те издигат около нея солидна крепост. В града започва мощно да се развива селското стопанство и текстилната индустрия на базата на получаваната от овцете вълна. Това превръща Куенка във важен икономически център на Иберийския полуостров. Нейните шалове и килими са прочути по цялата територия на арабския халифат. А предметите от слонова кост, изработени от ювелирите на Куенка, са високо ценени дори от кралския двор в Толедо.


Скрит текст:
В Испания, освен всеобщите празници, които се отбелязват по цял свят, като Коледа, Нова година, Великден, има свои, специфични празници, освен това, има много празници – главно религиозни, които се празнуват само в отделни автономни области или дори само градове.

Празници с неработен ден в цяла Испания
01 януари – Нова година
06 януари – Тримата крале-влъхви (Reyes Magos)
Разпети петък от Страстната седмица (Semana Santa)
01 май – международен ден на труда
15 август – Успение Богородично (Asunción de la Virgen)
12 октомври – Национален празник на Испания
01 ноември – Вси светии
06 декември – Ден на испанската конституция
08 декември – Непорочното зачатие (Inmaculada Concepción)
25 декември – Коледа.
 
Локални празници с неработен ден
МАДРИД
Разпети четвъртък от Страстната седмица (Semana Santa)
02 май – Ден на Автономна област Мадрид: Въстанието на мадридчани срещу френската окупация през 1808 г.
15 май – Сан Исидро, покровител на Мадрид. Изключително атрактивен и много почитан от мадридчани празник. В чест на покровителя, в продължение на един месец на Пласа де Торос се организират кориди всеки ден.
09 ноември – Дева Алмудена, покровителка на Мадрид

АЛКАЛА ДЕ ЕНАРЕС
Разпети четвъртък от Страстната седмица (Semana Santa)
02 май – Ден на Автономна област Мадрид, в чиито граници е Алкала де Енарес
06 август – Сантос Ниньос (Светите деца), ден на града
09 октомври – Кулминацията на Седмицата на Сервантес (Semana Cervantina)

ТОЛЕДО
23 януари – Сан Илдефонсо, покровител на Толедо
Разпети четвъртък от Страстната седмица (Semana Santa)
Свети Понеделник след Великдена
Корпус Кристи – 60-тият ден след Великден (католическия)

СЕГОВИЯ
Разпети четвъртък от Страстната седмица (Semana Santa)
23 април – ден на Автономна област Кастилья и Леон, в чиито граници е Сеговия
24 юни – Сан Хуан
25 октомври - Сан Фрутос Пахареро, покровител на Сеговия

АВИЛА
2 май – Сан Сегундо
Разпети четвъртък от Страстната седмица (Semana Santa)
23 април – ден на Автономна област Кастилья и Леон, в чиито граници е Авила
15 октомври – Санта Тереса, покровителка на Авила

КУЕНКА
28 януари – Сан Хулиан, покровител на Куенка
Разпети четвъртък от Страстната седмица (Semana Santa)
Свети Понеделник след Великдена
Корпус Кристи - 60-тият ден след Великден (католическия)
1 юни – Вирхен де ла Лус (Светата Дева от Светлината), покровителка на Куенка
21 септември – Сан Матео, денят, в който през 1177 г. крал Алфонсо VIII влиза триумфално в града и го освобождава от арабите.За пътуването си разказва Esmee

Шарена Сол - за Толедо и Мадрид
# 1
 • Мадрид / София
 • Мнения: 5 953
Благодаря за новата тема👍🌺🌷💐

# 2
 • Мнения: 163
Здравейте,  до колкото съм запозната в момента границите на Испания са затворени?!
Някой има ли актуална и изчерпателна информация, тъй като имам полет до Мадрид, който все още не е отменен, а до колко съм запозната аз полети не се изпълняват?

# 3
 • Мадрид / София
 • Мнения: 5 953
Обади се на летището да те информират. Мисля, че може да се пътува по неотложни работи. За туризъм - не.

# 4
 • Mediterraneo
 • Мнения: 38 172
Мой приятел ще пътува следващата събота от Аликанте до София. Към момента не са отменили полета, надявам се да успее да се прибере. Не знам как стоят нещата в обратна посока( към Испания).

# 5
 • Мнения: 8 753
https://www.air.bg/bg/novini/obnovena-bylgariya-eyr-s-promeni-v- … to-na-poletite-si

България Еър изпълнява полети до Мадрид.

# 6
 • Мнения: 80
Здравейте, знаете ли дали има ограничения за влизане и пребиваване в Мадрид с туристическа цел? Благодаря предварително!

# 7
 • София
 • Мнения: 3 771
Здравейте, знаете ли дали има ограничения за влизане и пребиваване в Мадрид с туристическа цел? Благодаря предварително!

Ограничения за влизане и излизане от Мадрид и още девет общини от автономната област, заради коронавируса влязоха в сила на 02.10.2020 г.
От 9 октомври в Мадрид е въведено извънредно положение.
Правителство забрани всички несъществени пътувания.

Последна редакция: вт, 13 окт 2020, 16:44 от Bled

# 8
 • Мнения: 279
Мадрид въведе ограничения за влизане и излизане от града, но пък Ryanair не си отмениха полетите до там и на нас ни изгоряха билетите.

# 9
 • Мнения: 238
Мадрид въведе ограничения за влизане и излизане от града, но пък Ryanair не си отмениха полетите до там и на нас ни изгоряха билетите.
Уизеър също си летят до там.
Аз имах билети до Мадрид,с Уиз с флекс и ги смених с билети до Италия. Но мой близък, който от дълго време живее в Мадрид си е дошъл безпроблемно в събота вечерта. До последния момент не беше сигурен дали ще може да лети,но явно нещата не стоят точно така,както ги представят медиите. Та донякъде съжалявам че се разколебах.

# 10
 • Мнения: 888
Въобще може ли да се влезе в момента в града, някой има ли представа?

Намирам това в сайта им:

Latest coronavirus measures in place in the city of Madrid:

    People may only enter or exit the city on work, school or medical grounds, or for other pressing reasons.
Искат ли документ или само на доверие, че си по работа примерно те пускат?


След като не спират полетите до Барахас, интересно къде отиват тези хора, едва ли всичките се прикачат само.
Или просто самолетите летят празни.
Така лятото летяха до Барселона, както сега до Мадрид. Без нас.

# 11
 • Мнения: 3 290
Може да се влезе, не може да ходиш никъде другаде след това обаче, освен отново до летището. Между кварталите също не може да се движиш, иначе си работят кръчми и пр на 50%.
В края на тази седмица ще кажат какво ще стане с тези забрани.

# 12
 • Мнения: 1 652
Темата ми беше полезна, но никой не пише в нея, затова ще споделя албуми с текст от нашето пътуване до Мадрид за три дни в дългия уикенд по 24 май. Може някой да си открие нещо за себе си. Не претендирам за изчерпателност или точност. В Мадрид не сме били и ни хареса. Някой ден искам да отидем пак плюс околни градчета –Сеговия и Авила. А Толедо е приказка.
Толедо
Мадрид
Мадрид и Алкала де Енарес

# 13
 • Мадрид / София
 • Мнения: 5 953
Стария Толедо ме плени. Обаче като няма работа там трябва да си търсиш късмета другаде.

# 14
 • Mediterraneo
 • Мнения: 38 172
Маслинке, с интерес разгледах снимките!

Общи условия

Активация на акаунт