Мадрид - тема 5

• 1 584
  • 30
  •   1
Отговори
  • Мадрид / София
Продължаваме в тема N5 за Мадрид.

Предишните теми:
Скрит текст:

4 - https://m.bg-mamma.com/?topic=1190948
3 -  https://m.bg-mamma.com/?topic=898627
2 -  https://m.bg-mamma.com/index.php?topic=383734;_gl=1%2A1hj0t0w%2A … yNzIkajYwJGwwJGgw
1 -  https://m.bg-mamma.com/index.php?topic=328587;_gl=1%2A1ubxyhw%2A … 1NTkkajUxJGwwJGgw
Скрит текст:

По-важна информация:

Скрит текст:
В първи пост на Тема 4 -  https://m.bg-mamma.com/?topic=1190948
Скрит текст:

Последна редакция: сб, 18 окт 2025, 23:16 от Angela61

# 1
Angela, благодаря за темата!
Следващото ни пътуване към Мадрид ще бъде основно за обикаляне наоколо, понеже самия град вече го видяхме. Събирам идеи и водя записки!

# 2
Здравейте, за Толедо искам да попитам някой дали има маршрут да сподели? Искаме да отидем с влак. Трябва ли ни някакъв транспорт от гарата до стария град? За катедралата трябват ли предварително билети или може и на място? Бихте ли препоръчали друго за разглеждане, както и места/неща за хапване? Ще бъдем семейно с 2 големи момчета, така че не искам да препускам от църква на църква, а да усетим духа на града Simple Smile И също, ако отидем към 10 сутринта, до към 17ч ще успеем ли да покрием все пак основните забележителности? Ясно, че няма как да се види всичко за 1 ден

# 3
  • София
Не ти трябва обществен транспорт в Толедо.
За седем часа ще успеете да направите задоволителна опознавателна разходка, тип да се усети мястото, да 👍

# 4
Виждам, че от гарата до катедралата е 30 минути пеша, затова питам дали не се ползва транспорт.Четох някъде ,че има влакче, но не разбрах от къде тръгва и дали си заслужава, че май не минава през стария град

# 5
  • Мадрид / София
Има едно туристическо влакче дето тръгва от вратата на стария град. Но къде върви не знам, не съм го ползвала, а улиците на стария град са много тясни и май там не си спомням да съм го виждала да върви. В стария град има доста заведения за да хапнете не е проблем. Магазините там вече ги държат предимно китайци и араби. И доста затворени магазинчета има. Но да усетите атмосферата на стария град може да се усети. То катедралата е само една или  две най- много. Там е къщата на Ел Греко, ако искате да я посетите. Ние последния път се поизгубихме в стария град и слезнахме доста надолу, но пак не е проблем, върнахме се по пътя нагоре. 😄

# 6
Здравейте, да попитам колко по-рано трябва да сме на гара Аточа,  за да хванем влака за Толедо? Ще идем до гарата с Метро. Доколкото разбрах има проверки като на летищата, а и не знам за колко време ще си намерим перона.

# 7
  • София
Когато съм чел последно, препоръката на Ренфе е за 30 минути по-рано.
Проверките са много по-семпли от тези на летищата.

# 8
Минаха доста годинки от нашето пътуване, но нещата не са се променили особено. Ние мисля отидохме може би около час по-рано, защото ни беше и на нас първо пътуване с влак и тази проверка ме притесняваше, както и ориентацията.  Отделно искахме да имаме малко време да разгледаме гарата. На място не е толкова сложно нямаше нужда от толкова ранно ходене. Проверката наистина е бърза, просто чанти, раници се пускат през скенери. Не е бавене като на летището. Следете разписанието за закъснения също, че това лято си повисяхме един час отгоре за закъснението на влака по друга дестинация в друг град. Някак бях приела влаковете за точни и не се бях замислила, че и там може да има закъснение.  Да не говорим и за инцидентите, които се случваха тази година по различни причини.

# 9
Писах в друга тема, но да спомена и тук.
В Мадрид е пълен ад, визирам хора, тълпи, ядене и т.н.
От над 20 год такова нещо не е било никога.
Туристите са поне колкото в Рим.
По кафенета над 3/4 са туристи, говорят на английски.
По заведенията-не тапас, ако сте над 4-5 човека е много трудно без резервация, а има стотици. Сега, ако не се избира, все ще се намери място.
Аз ходих в една по-специална кръчма и резервирах над 2 месеца по-рано. Малко след това исках да добавя още двама и нямаше места.

Въпреки тълпите, цените по кръчмите и кафенетата са си буквално ниски за това което се предлага.
Транспорт 80 цента с 10рен билет, единствено нощувките  да се вдиганли.
Въпреки, че сза мен е най-хубавия и най-любим град в целия свят и всяко ходене там е като празник откакто не живеем, вече става повече от досадно в централните части.

# 10
По заведенията-не тапас, ако сте над 4-5 човека е много трудно без резервация, а има стотици. Сега, ако не се избира, все ще се намери място.
Аз ходих в една по-специална кръчма и резервирах над 2 месеца по-рано. Малко след това исках да добавя още двама и нямаше места.

Въпреки тълпите, цените по кръчмите и кафенетата са си буквално ниски за това което се предлага.
Въпреки, че сза мен е най-хубавия и най-любим град в целия свят и всяко ходене там е като празник откакто не живеем, вече става повече от досадно в централните части.
То дори и в София в последно време на много места не може без резервации, въпреки, че цените станаха доста високи. Резервирах за довечера. Благодаря за споделеното Simple Smile а би ли препоръчал място за хапване на октопод близо до Sol?
Не разбирам само за гарата Аточа, четох че от 1992г. не функционира като гара, а има ботаническа градина?! Ако ида с метрото до спирка Аточа как се стига до влаковете за Толедо? Трябва ли да излизаме отгоре?

Последна редакция: пт, 24 окт 2025, 18:58 от laseine

# 11
Как да не функционира Blush Вътре има много красива градина. Полезно е да отделите малко време и за нея.
Като влезете вътре ще се ориентирате много лесно. Вървите до дъното и в ляво беше, ако не се лъжа. Изглежда скрито на пръв поглед. По стълбите горе мисля бяха по-бързите влакове. Предполагам, че все още е така и нищо не се е променило.
Вече за стигането от спирката на метрото не мога да помогна, че ние си стигнахме пеша понеже нощувахме на центъра. Имам някакви бледи спомени, че отвън май се зачудих как се влиза, но наистина са вече бледи след 6г.

# 12
  • Пловдив
Привет, група 🤗
Другата седмица ще ни се наложи да повисим 7-8 часа между два полета в Мадрид. Ако знаете място за оставяне на багаж около Терминал 2 на прилична цена, ще съм благодарна да споделите. Ако пък има къде наблизо да се наеме нещо почасово от сутринта, та да се поспи, ще е супер 😊🤗

# 13

То дори и в София в последно време на много места не може без резервации, въпреки, че цените станаха доста високи. Резервирах за довечера. Благодаря за споделеното Simple Smile а би ли препоръчал място за хапване на октопод близо до Sol?
Не разбирам само за гарата Аточа, четох че от 1992г. не функционира като гара, а има ботаническа градина?! Ако ида с метрото до спирка Аточа как се стига до влаковете за Толедо? Трябва ли да излизаме отгоре?

На скара, тестван преди няма и седмица, беше отличен- 23€ две големи пипала.

Las Brasas de Vulcano, 5-7мин пеш от Сол

# 14
  • Мадрид / София
Аточа никога не е спирала да функционира. От там може да се пътува с метро, серканиас, бързите влакове на Ave и от горе и автобуси. Тропическата градина е приятно място и ако не се лъжа имаше кафене вътре.

Общи условия

Активация на акаунт