На море в Гърция 2022 - II

• 69 451
  • 796
  •   1
Отговори
# 390
Привет, в Корфу предлагат ли се комплименти за клиентите в заведенията? Да знам дали да имаме някакви очаквания:) В Крит почти навсякъде сервираха и хляб, който не сме пожелали, но накрая беше включван към сметките.

# 391
Кажете им още като седнете , че не искате хляб.
Че като донесат и хранителния режим отива по дяволите Grinning

# 392
  • софия
От доста години хлябът и водата, които носят още със сядането, се заплащат на повечето места. Отдавна беше времето, в което бяха безплатни.

# 393
Вероятно е така. Ние обикаляме отскоро Гърция и не сме още в час:)

# 394
  • СОФИЯ
Няма комплимент в Корфу, но  цените не са високи. Например за гриловани октопод и калмар, с половин бяло вино, миналата седмица цената беше 32 евро. 

# 395
От доста години хлябът и водата, които носят още със сядането, се заплащат на повечето места. Отдавна беше времето, в което бяха безплатни.
Точно така - от доста време хляба и водата, които се сервират се включват в сметката . Добро впечетление ми прави, че повечето таверни на Халкидики запазват традицията да носят като комплимент десерт ( или там където не носят директно на масата, питат дали желаеш).
Има увеличение на цените през последният месец ( с около 10ина %) или пък намаляване на порциите при запазване на цените ( всяко заведение решава как да отрази инфлацията), но това е факт насвякъде - дори в БГ цените в заведенията са завишени доста над тези 10 %. Онзи ден например бяхме седнали компания 8 човека на вечеря, при коментар от наша страна че са намалени порциите в таверната в която редовно сядаме да хапваме ни направиха допълнителен комплимент, освен десерта - допълнително питие който каквото е поръчал първоначално ( дори бутилчици узо). Това ни направи страхотно впечетление и да, отново ще се върнем след седмица Simple Smile.
При подобен коментар в БГ, вероятно щяхме да отнесем някой друг скандал, препращане към "управителя" и обяснения от сорта - "ама ти знаеш ли колко струва бензина вече..."

# 396
На повечето места в Корфу ни носеха комплимент, някъде и по 2-3 - преди, след храненето. Но не е хлябът и водата, те си се заплащат, а десерт/дижестив/разядки.

Deviant Art,
и аз Барбаянис предложих като втори вариант Stuck Out Tongue

# 397
За мен е ужасно досадно слагането на хляб и вода в заведенията без да са поръчвани. Ние например не консумираме хляб и ми стана много неприятно когато в една таверна на Миконос ми отказаха да го върнат и да не го плащаме. Не ми се е случвало на друго място ,за щастие. И изобщо не разбирам защо е нужно това..

# 398
В редки случаи ни се е случвало да връщаме хляба - ако поръчваме паста, пица. Не са ни отказвали. Но и не е чак такъв проблем 1-2 евро отгоре на сметката. По принцип винаги си го ядем, защото в България страдам от липса на вкусен хляб Stuck Out Tongue А вода така или иначе бихме поръчали в големи количества, обикновено сядаме жадни в жегата.

Свикнала съм с този жест и го приемам като нещо приятно, а не като дразнител. В 1-2 таверни за всичките тези години е било несправедливо скъпо (едната на Хидра, 3 евро на калпак, при положение че има и деца), но просто не се връщам на това място.

# 399
Да , напълно разбирам че някои хора обичат хляб, но ако не го ядем и платим предполагам че после ще го изхвърлят или ще го продадат на следващите. И в двата случая е грозно и ненужно. Говоря за конкретния ресторант, ако може да се върне е по-добре и все пак е неприятно ..

# 400
Гърците ядат хляб. Това е. Местни особености. В Италия също има такса pane e coperta, и се плаща задължително, въпреки че повечето хора ядат пица или спагети и дори през ум не им минава за хляб.

Сега, в Миконос причината едва ли е съблюдаване на традицията, де Stuck Out Tongue

# 401
И мен ме дразни тази тяхна традиция с хляба и водата. Хайде вода всеки пие, но ние на вечеря и обяд хляб не ядем. Плащаме, остава, а после вероятно не се изхърля?

# 402
  • СОФИЯ
Аз за двете си посещения тази година в Гърция не усетих голямо увеличение на цените. Дори хотелът в Корфу, в който бях отседнала и познавам от предишни посещения. Сега в началото на сезона стаята беше 40 евро на вечер със закуска, в края на месеца е малко по-висока. За късно напускане миналата година доплатих 20 евро, сега 25. С хляба преди няколко години имах много смешна ситуация. Поръчах спагети за дъщеря ми, това искаше, беше огладняла по никое време. Аз на биричка, друга храна не беше поръчана и донесоха хляб със спагетите Simple Smile

# 403
Плащаме, остава, а после вероятно не се изхърля?
Спокойно, изхвърля се или се дава на животните. Аз другаде освен в български хотел на ОИ не съм видяла да се рециклира храна за втора употреба - никъде, не само в Гърция.

# 404
Нещо ми подсказва че просто купуват огромно количество и трябва да го продадат. Очевидно не влагат много мислъл дали е нужен или не…

Общи условия

Активация на акаунт