На море в Гърция 2022 - II

• 69 455
  • 796
  •   1
Отговори
# 405
За мен фактът, че при сядането ми донасят хляб и вода е проява на гостоприемство. Това е минималното, което ти е нужно, за да оцелееш. Има много символика, от баба ми знам (тя е кръчмарско дете), че и при нас е било така преди соца - да нахраниш и напоиш пътника. Естествено не се е плащало. И сега в Гърция не ми пречи, че ги плащам, там пък не взимат бакшиш. Иначе в един ресторант над Милопотамос ми се случи друга, дъщеря ми, която е много капризна, страшно хареса хляба, който донесоха, поръчахме още, а тя постоянно говореше колко е вкусен и накрая с десерта комплимент ни дадоха в една торбичка и хляб. Много мило ми стана. Не съм проверявала дали е включен в цената, а и нямам навик да гледам сметката детайлно, особено, когато сетивата ми са се насладили до крайност.

# 406
Аз мога без хляб, но ММ не може...обаче пък той гръцкия много ми е любим..дори и в хотелите....Направи ми впечатление като бяхме на Санторини, че още в началото питат искате ли хляб , защото по принцип ние го казваме на финала на поръчката,  а те с това започваха...1,8-2 евро варираше цената  за цял панер....Бонус десерт имаше...Предната есен на Крит навсякъде беше 1 евро хлябът, но по-малко количество ...там пък ракия след храна беше комплимент....Grinning

# 407
Нещо ми подсказва че просто купуват огромно количество и трябва да го продадат. Очевидно не влагат много мислъл дали е нужен или не…
Не знам дали е така. Навсякъде хлябът беше като домашен и всъщност доста вкусен. Но ми направи впечатление калкулирането, защото ние обикновено не ядем хляб и често остава. Иначе да си призная частта с комплиментите е доста приятна. Това отношение при нас липсва.
Предната есен на Крит навсякъде беше 1 евро хлябът, но по-малко количество ...там пък ракия след храна беше комплимент....Grinning
Да, наистина наблягаха на ракито, а на жените носеха ракомело, успоредно на много места пресни плодове, рядко някакъв сладкиш. Ракомело даже си купих за България, много ми допадна:)

Последна редакция: вт, 07 юни 2022, 14:22 от BettyBoop

# 408
  • София
Веднъж опитах да върна хляба в момента, в който го поднасяха, преди да сме го докоснали. Бяхме поръчали пастицио и спагети, а не сме от тези, които ядат паста с хляб. Simple Smile Сервитьорът с почти искрено учудване каза, че на гръцката маса винаги има хляб, че това е традиция и че е проява на гостоприемство. Остави го. После, разбира се, проявата на гостоприемство беше включена в сметката. Simple Smile

# 409
Да кажа, че и при нас на някои места се научиха и вече има комплимент. В заведението в нашия парк ме изненадаха с много вкусни притурки по една за всеки от компанията.

И вече в Гърция всички тези малки жестове ми носят много топлина и се надявам да не се изгуби това отношение, защото, поне за мен, именно то е, което те кара да мечтаеш за почивка, или просто разходка до Гърция. А за милото отношение към децата да не говорим, моята на четири или пет не помня, само тичаше по собственичката на хотела и викаше Лейди, Лейди... и поливаше с маркуча, играеха заедно, го еха се , абе все едно жената ѝ беше леля. Няма как да се забрави такова отношение.

# 410
Параход Stuck Out Tongue Winking Eye Заплеснах се в снимката ти и не съм видяла, че си сложила още един линк.

Преди 2 седмици като бяхме на Тасос навсякъде ни питаха дали искаме хляб с поръчката и аз се изненадах, защото обикновено носят без да питат. Но там не бяхме ходили от 7 години и може да са свикнали, че не всички туристи поръчват хляб, знам ли Rolling Eyes

За десертите като комплимент явно зависи от заведенията. Опитът ми миналата година е от Корфу и няколко Цикладски острови - на повечето места носеха, но имаше и такива, в които нямаше или директно ни питаха: "Искате ли да ви донесем десерт-комплимент?", което направо те отказва да приемеш Grinning

# 411
  • София
Изобщо не ме отказват даже. Питат дали искам. Искам. Simple Smile

# 412
Ами хората от опит, представи си те ти го носят и ти, ама аз на ям върнете го...

# 413
  • софия
Питат за комплимента, за да не стане като с хляба.

# 414
Оо, ние колко пъти сме казвали, че не искаме, даже и без да питат. Ами наял си се като попско дете на задушница. И те ти носят реванета и грис-халви Stuck Out Tongue По джобовете ли да ги натъпчем!

Но отношението е това, което се помни. В това отношение Крит няма равен, де, там направо си те изхранват, освен че те алкохолизират Simple Smile

# 415
Е, като питат за едното, трябва да питат и за другото Simple Smile Аз лично десерт няма да върна, но хляб с пастицио например, няма да ям така или иначе. Децата ми обаче не връщат нищо и ние с баща им се мъчим и ядем, какво да правим Smiley

# 416
  • софия
Питат последните години и не навсякъде.
Вече се писа, че при тях тове е традиция и не съм видяла грък да връща хляб.

# 417
То затова няма да се разсърдя ако понамалят порциите, като ги донесат си казвам, че това е невъзможно да се изяде, но накрая всичко е ометено, толкова е вкусно...

# 418
И нас сериозно ни затрудняват гръцките порциони, ама даваме всичко от себе си, какво да правим Stuck Out Tongue

П.П. Винаги съм се чудила на хората, които успяват да си снимат храната за социалните мрежи, аз освен празни чинии да снимам...

Последна редакция: вт, 07 юни 2022, 15:44 от Параход

# 419
  • СОФИЯ
Има лаф "Инстаграм, инстаграм, първо снимам после ям."

Общи условия

Активация на акаунт